• Tartalom

5/2006. (HK 3.) HM utasítás

5/2006. (HK 3.) HM utasítás

a közalkalmazottak 2006. évi illetményfejlesztése végrehajtásáról*

2006.01.02.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján, tekintettel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény (a továbbiakban: Kjt.) előírásaira is – a Honvédelmi Érdekegyeztető Fórummal egyeztetve – a közalkalmazottak 2006. évi illetményfejlesztésének végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a Honvédelmi Minisztérium hivatalainál és háttérintézményeinél, a katonai nemzetbiztonsági szolgálatoknál, a katonai felsőoktatási intézménynél, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél (a továbbiakban együtt: katonai szervezet) foglalkoztatott azon állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású közalkalmazottakra terjed ki, akiknek a közalkalmazotti jogviszonya 2006. január 1-jét megelőzően kezdődött és 2006. január 1-jén is fennállt.

(2) Az utasítás hatálya nem terjed ki az államtitkári vagy helyettes államtitkári besorolásúakra, valamint azokra a közalkalmazottakra, akik 2006. január 1-jén – a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnése miatt – mentesítve vannak a munkavégzés alól.

2. § Az állandó főfoglalkozású közalkalmazottak (ideértve a katonai helyen foglalkoztatottakat is) 2006. évi illetményfejlesztését

a) a b) pont alá tartozók kivételével a 3–5. §-ok szerint;

b) a közoktatási, valamint a felsőoktatási és kutatási ágazathoz tartozó tevékenységet végző katonai szervezetnél jogviszonyban álló közalkalmazottak esetében pedig a 6–7. §-ok szerint

kell végrehajtani.

3. § A 2. § a) pontja alá tartozó közalkalmazottak esetében az illetményfejlesztés végrehajtásához a katonai szervezeteknél a 2005. decemberi létszámok és átlagbérek alapján számított béralapok után 5%-os mértékű illetményfejlesztési keretet kell képezni.

4. § (1) A 3. § szerinti keretből valamennyi közalkalmazottnak 5%-os mértékű, kötelező illetményemelést kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak végrehajtása érdekében a felszámított keretből 2006. január 1-jétől biztosítani kell

– a 2006. április 1-jei hatállyal életbe lépő garantált illetményeket,

– a háromévenkénti kötelező előresoroláshoz szükséges összeget,

– a 2006. április 1-jei hatállyal életbe lépő emelt öszszegű pótlékalappal számfejtett illetménypótlékokat,

– az illetményemelések éjszakai- és műszakpótlék vonzatát, valamint az egyéb kötelezően megállapítandó pótlékok és illetményemelések összegét.

(3) A (2) bekezdés végrehajtását követően fennmaradó összeget

a) a 2005. december 31-ig megállapított százalékos mértékű – alsó-felső határok közötti – pótlékok további emelésére;

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítására;

c) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelésére

kell felhasználni.

5. § (1) A 4. §-ban meghatározott illetményemeléseken túlmenően a 2005. decemberi béralap 2%-ának megfelelő keresetkiegészítési keretet kell felszámítani minden katonai szervezetnél, amelyből a 2005. decemberi fizetési fokozat szerinti illetmény 1%-ának megfelelő összegű kötelező keresetkiegészítést kell megállapítani a 2. § a) pontja hatálya alá tartozó közalkalmazottak részére.

(2) A felszámított keresetkiegészítési keretből rendelkezésre álló további összeget az állományilletékes parancsnoknak – a helyi érdek-képviseleti szervezetekkel egyeztetve – differenciált mértékű keresetkiegészítés megállapítására kell felhasználnia.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerint megállapított keresetkiegészítés – ha annak meghosszabbítására nem történik külön központi intézkedés – legkésőbb 2006. december 31-én megszűnik.

(4) Az (1) és (2) bekezdés szerint megállapított keresetkiegészítést az egyéb jogcímen megállapított keresetkiegészítéstől külön kell kezelni és nyilvántartani.

6. § A közoktatási, illetve felsőoktatási és kutatási tevékenységet végző katonai szervezeteknél az illetményfejlesztés végrehajtásához a 2005. decemberi létszámok és átlagbérek alapján számított béralapok után 5%-os mértékű illetményfejlesztési keretet kell képezni.

7. § (1) Az illetményfejlesztés eredményeképpen valamennyi közalkalmazottnak 5%-os mértékű kötelező illetményfejlesztésben kell részesülnie.

(2) Az (1) bekezdés végrehajtása érdekében a felszámított keretből 2006. január 1-től biztosítani kell

– a 2006. április 1-jei hatállyal életbe lépő garantált illetményeket,

– a fizetési fokozatbeli kötelező előresoroláshoz szükséges összeget,

– a 2006. április 1-jei hatállyal életbe lépő emelt öszszegű pótlékalappal számfejtett illetménypótlékokat,

– az illetményemelések éjszakai- és műszakpótlék vonzatát, valamint az egyéb kötelezően megállapítandó pótlékok és illetményemelések összegét.

(3) A (2) bekezdésben rögzítettek végrehajtását követően az illetményfejlesztési keretből fennmaradó összeget

a) a 2005. december 31-ig megállapított, százalékos mértékű – alsó-felső határok közötti – pótlékok további emelésére;

b) a feltételek fennállása esetén további pótlék megállapítására;

c) a fizetési fokozat szerinti illetmények további emelésére

lehet felhasználni.

8. § Amennyiben a 3. és 6. § alapján felszámított keret összege a kötelező emelések biztosítására nem elégséges, a szükséges összeget – tételes kimutatás csatolásával – a HM Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok útján, illetve a sajátosan gazdálkodó szervezetek esetében közvetlenül a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivataltól (a továbbiakban: HM KPSZH) kell igényelni.

9. § Az illetményfejlesztési keretekből tartalék nem képezhető, illetve a honvédelmi szervezetek között átcsoportosítás nem hajtható végre.

10. § A Kjt. 1. sz. melléklete szerinti táblázat B fizetési osztály 1. fokozatába sorolt közalkalmazott részére a jogviszonyban töltött második évet követően garantált illetményként legalább 68 800 Ft-ot kell biztosítani, melynek esetleges növekménye a felszámított illetményfejlesztési keretet terheli.

11. § Az időszaki- és részfoglalkozású béralap terhére foglalkoztatott közalkalmazottak illetményfejlesztését a 2006. évre kiadott bérkeretek 5%-os felemelésével és a 4. §-ban leírtak figyelembevételével kell végrehajtani.

12. § A betöltetlen munkakörökre lekötött illetményeket a 2. § szerinti elkülönítés alapján a 3–7. §-ok szerint kell megemelni.

13. § Az illetményemelésekre besorolási parancsban (határozatban) kell intézkedni, külön feltüntetve a keresetkiegészítés mértékét és a jogosultság időtartamát. A közalkalmazottak részére az illetmények változásáról értesítést kell kiadni.

14. § (1) A 2006. évi közalkalmazotti illetményemelést úgy kell végrehajtani, hogy a 2006. január havi illetmények már a felemelt összegben kerüljenek folyósításra.

(2) Az illetményemelés időbeni végrehajtása érdekében az illetményemelések rögzítését a HM KGIR humán-bér alrendszerében legkésőbb a januári zárási időpontig kell végrehajtani.

15. § Az illetményemelést a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének helyi szervezetével együttműködve kell végrehajtani.

16. § (1) Az illetményemelés következtében felemelt állandó- és időszaki főfoglalkozású, valamint részfoglalkozású béralapokat – a (2) és (3) bekezdés szerint – a HM KPSZH állapítja meg a katonai szervezetek részére.

(2) A 2. § a) pont szerinti illetményfejlesztést végrehajtó katonai szervezetek béralapja 5%-kal kerül megemelésre, míg a keresetkiegészítéshez biztosított összeg a béralap-módosító ügyiratban külön soron kerül feltüntetésre.

(3) A 2. § b) pont szerinti illetményfejlesztést végrehajtó katonai szervezetek béralapja egységesen 5%-kal kerül megemelésre.

17. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*, rendelkezéseit azonban 2006. január hó 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a közalkalmazottak 2005. évi illetményfejlesztéséről szóló 12/2005. (HK 4.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 3/2007. (HK 2.) HM utasítás 6. § (2) bekezdése 2007. január 11. napjával hatályon kívül helyezte.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2006. január 2.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére