• Tartalom

5/2006. (ÜK. 2.) LÜ utasítás

5/2006. (ÜK. 2.) LÜ utasítás

a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 14/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2006.02.28.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 14/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) bevezető szövege helyébe a következő szöveg lép:

„E szakfeladatokat ellátó ügyészek elősegítik a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények üldözését, a speciális eljárási rendelkezések megtartását, és eljárnak a szükséges gyermekvédelmi intézkedések megtétele érdekében. A gyermek- és ifjúságvédelmi szakfeladatokat a Legfőbb Ügyészségen a legfőbb ügyész büntetőjogi szakágat irányító helyettesének közvetlenül alárendelt Gyermek- és Ifjúságvédelmi Önálló Osztály, a fellebbviteli főügyészségeken, a főügyészségeken, a főügyészségek székhelye szerinti helyi ügyészségeken (a fővárosban a kijelölt kerületi ügyészségen), valamint a nyomozó ügyészségeken ilyen elnevezésű szervezeti egységek vagy e feladattal megbízott ügyészek látják el.
Ezen szervezeti egységek, valamint a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokkal megbízott ügyészek a főügyészségeken, az azok székhelye szerinti ügyészségeken, illetve a nyomozó ügyészségeken a büntetőjogi szakterületet irányító főügyészhelyettesnek, a városi vezető ügyésznek, illetve a nyomozó ügyészséget vezető ügyésznek közvetlenül alárendeltek. A főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészség, a kijelölt kerületi ügyészség (a továbbiakban: a főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészség), valamint a nyomozó ügyészség illetékessége a megye, illetve a főváros területére terjed ki.”

2. § Az Ut. 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A jelen utasítás második részében meghatározott feladatok ellátása során
– a fiatalkorúak helyi bírósági hatáskörbe tartozó ügyében a főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészség, illetve a nyomozó ügyészség fiatalkorúak ügyésze;
– a fiatalkorúak megyei (fővárosi) bírósági hatáskörbe tartozó ügyében a megyei (fővárosi) főügyészség, illetve a nyomozó ügyészség fiatalkorúak ügyésze;
– a főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészség, illetve a nyomozó ügyészség fiatalkorúak ügyészének felettes ügyészeként a megyei (fővárosi) főügyészség fiatalkorúak ügyésze;
– a megyei (fővárosi) főügyészség fiatalkorúak ügyészének felettes ügyészségeként a Legfőbb Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Önálló Osztálya jár el.”

3. § Az Ut. 12. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (2)–(3) bekezdés számozása (3)–(4) bekezdésre változik:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatokat a hatáskörébe tartozó ügyekben – ha a főügyész esetenként kivételesen másként nem rendelkezik – a nyomozó ügyészség fiatalkorúak ügyésze látja el.”

4. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, rendelkezéseit 2006. február 1-jétől kell alkalmazni.

Dr. Polt Péter s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére