• Tartalom

57/2006. (HK 12.) HM utasítás

57/2006. (HK 12.) HM utasítás

az MH 10 éves tervének kidolgozásáról, valamint a NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárás nemzeti feladatainak végrehajtásáról szóló 6/2006. (HK 4.) HM utasítás módosításáról*

2006.05.05.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség irányításának és felsőszintű vezetési rendjéről szóló 2008/2005. (I. 25.) Korm. határozat 2. d) pontjára – az MH 10 éves tervének kidolgozásáról, valamint a NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárás nemzeti feladatainak végrehajtásáról szóló 6/2006. (HK 4.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) az alábbiak szerint módosítom:

1. § Az Ut. 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képesség és feladattervek, valamint az erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek az – HM utasítással kiadásra kerülő – MH képességstruktúra, MH összevont feladatstruktúra, valamint az Egységes Védelmi Szakfeladatrend alapján egységes szerkezetben készülnek. Az erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igények feladatokhoz kötötten – szervezetenként, illetve HM szinten kerülnek megtervezésre.”

2. § (1) Az Ut. 14. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az MH felkészítésére, kiképzésére és fenntartására vonatkozó szakutasítások, intézkedések szerint az MH középszintű irányító szervezetek és a speciálisan gazdálkodó szervezetek feladataira vonatkozó adatok, javaslatok, valamint a feladatok végrehajtásához szükséges erőforrások, költségek és kiadási igények, valamint a térítésmentesen igényelt szolgáltatások költségeinek összeállítása, egyeztetése és átadása az illetékes MH szintű tervező, illetve gazdálkodó szerveknek.
Határidő:    T év április 30.
Felelős:    MH középszintű irányító szervezetek, sajátosan gazdálkodó szervezetek
(4) A 10 éves tervelgondolás alapján az MH középszintű irányító szervezetek feladataira vonatkozó adatok, javaslatok figyelembevételével a »Képesség- és feladatterv tervezet«-ek összeállítása, egyeztetése és átadása a HM HVK KTFCSF-nek és az illetékes MH szintű gazdálkodó szerveknek.
Határidő:    T év május 10.
Felelős:    HM TKF, HM HVK KTFCSF, HM HVK MFCSF”

(2) Az Ut. 14. § (8)–(11) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) Az egészségügyi biztosítás körébe tartozó programok, központi és intézményi szintű feladatok erőforrás szükségleteinek, valamint kiadási keretszámainak összeállítása, egyeztetése. Az MH EÜP felelősségi körébe tartozó »erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterv tervezet« elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és átadása a HM VTF-nek.
Határidő:    T év május 31.
Felelős:    MH EÜP
(9) A logisztikai támogatás körébe tartozó programok, központi és intézményi szintű feladatok erőforrás szükségleteinek, valamint kiadási keretszámainak összeállítása, egyeztetése. Az MH ÖLTP felelősségi körébe tartozó »erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterv tervezet« elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és átadása a HM VTF-nek.
Határidő:    T év május 31.
Felelős:    MH ÖLTP
(10) Az infrastrukturális fejlesztések, az üzemeltetési, fenntartási, őrzés-védelmi és környezetvédelmi feladatok erőforrás szükségleteinek, valamint kiadási keretszámainak összeállítása, egyeztetése. A HM IKH felelősségi körébe tartozó »erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterv tervezet« elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és átadása a HM VTF-nek.
Határidő:    T év május 31.
Felelős:    HM IKH
(11) A HM NRH felelősségi körébe tartozó feladatok erőforrás szükségleteinek, valamint kiadási keretszámainak összeállítása, egyeztetése. A HM NRH felelősségi körébe tartozó »erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterv tervezet« elkészítése, alternatív javaslatok kidolgozása és átadása a HM VTF-nek.
Határidő:    T év május 31.
Felelős:    HM NRH.”

3. § (1) Az Ut. 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM Erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek módosítása a középszintű irányító és alárendelt szervezetek erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterv tervezetei figyelembevételével. A módosított erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek átadása a HM VTF-nek.
Határidő:    T év október 28.
Felelős:    MH szintű gazdálkodó szervezetek”

(2) Az Ut. 15. §-a (7)–(10) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(7) Az erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek alapján az éves beszerzési tervek összeállítása és átadása a HM HFF-nek.
Határidő:    T év november 15.
Felelős:    HM VGF, HM IKH, HM NRH, MH EÜP, MH ÖLTP
(8) A HM VTB állásfoglalása alapján a 10 éves tervjavaslat összeállítása és átadása az MH szintű tervező, illetve gazdálkodó szerveknek, valamint a középszintű irányító szervezeteknek.
Határidő:    T év november 30.
Felelős:    HM VTF
(9) A 10 éves terv tervezet, illetve javaslat, valamint az MH szintű gazdálkodó szervek és alárendelt szervezetek éves beszerzési tervei alapján a vonatkozó HM utasítás előírásai szerint az MH Éves Beszerzési Tervének összeállítása és egyeztetése a HM VTF-el és a HM HVK KTFCSF-el.
Határidő:    T év november 30.
Felelős:    HM HFF
(10) A HM VTB által elfogadott 10 éves tervjavaslat alapján a 10 éves terv tartalmáról szóló jelentés elkészítése, egyeztetése, honvédelmi miniszteri jóváhagyatása és előterjesztése a Kormánynak.
Határidő:    T év december 15.
Felelős:    HM TKF”

(3) Az Ut. 15. §-a a következő (11) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A HM VTB által elfogadott 10 éves tervjavaslat alapján a „10 éves terv tartalmáról” szóló előterjesztés elkészítése, egyeztetése és honvédelmi miniszteri jóváhagyatása és benyújtása a Kormánynak.
Határidő:    T év december 15.
Felelős:    HM TKF”

4. § Az Ut. 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Honvédelmi Minisztériumnak, a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezeteknek, a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteknek a 10 éves terv első évére meghatározott feladatai végrehajtására vonatkozó HM utasítás tervezet elkészítése, egyeztetése és miniszteri jóváhagyatása. A HM utasítás kiadása.
Határidő:    T+1 év február 15.
Felelős:    HM TKF”

5. § Az Ut. 25. § (3) és (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Előterjesztés a Kormány részére a DPQ válaszról. A Korm. határozat mandátumot biztosít a Trilaterális és Multilaterális Konzultációra.
Határidő:    (páros években) június 30-át megelőzően
Felelős:    HM VTF”
„(4) A válaszok megküldése a Szövetségnek és az EU részére.
Határidő:    (páros években) június 30-ig
Felelős:    HM VTF”

6. § Az Ut. a következő 30. §-al egészül ki:

30. § (1) Figyelemmel az 1992. évi XXXVIII. törvény 52. § (1) bekezdésében foglaltakra, az Ut. 14. §-ában foglalt határidők – kivételesen – legfeljebb 30 nappal, de legkésőbb a tárgyév október 31-ig meghosszabbíthatóak.
(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő-módosulás esetén az Ut. 15. § (1)–(9) bekezdésében foglalt határidők az (1) bekezdés alapján meghatározott időtartamra, de legfeljebb 30 nappal meghosszabbíthatóak.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben foglalt határidők – egyidejűleg történő – módosítására a HM közigazgatási államtitkár jogosult a HM védelmi tervezési főosztályvezető ezirányú írásbeli kezdeményezése alapján.”

7. § Az Ut. 1. számú melléklet 3.1.5. „A 10 éves terv pontosítása és jóváhagyása” alcím alatti 3. bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A 10 éves terv első évi feladatainak végrehajtására HM utasítás kerül kiadásra.”

8. § (1) Az Ut. 1. számú melléklet 4.9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.9. Előterjesztés a 10 éves terv tartalmáról (J10T)
Az előterjesztés rendeltetése:
– bemutatni a Kormánynak az előző tervben meghatározott feladatok végrehajtásának eredményeit, tapasztalatait;
– ismertetni a módosuló feladatokat, azok okait;
– bemutatni a létszámcsökkenések végrehajtásának helyzetét;
– röviden bemutatni a gördített, az új időszakra szóló 10 éves terv tartalmát;
– bemutatni a magyar és a NATO fejlesztési tervek, illetve a képességfejlesztési igények összhangját és a haderő felajánlások helyzetét.
Az előterjesztés tartalma és felépítése:
I. Az előző 10 éves terv alapján meghatározott feladatok végrehajtásának eredményei, főbb tapasztalatai.
II. A Magyar Honvédség aktuális 10 éves terve:
1. Kül-, biztonság- és védelempolitikai célok, a Magyar Köztársaság biztonságát érintő lehetséges fenyegetések.
2. A Magyar Honvédség képességeinek fejlesztése:
– fejlesztési prioritások;
– a NATO és az EU felajánlások és fejlesztési célok teljesítése.
3. A tervidőszak főbb fejlesztési feladatai, erőforrás- és költségtervezéssel megalapozott kiadási igényei.
III. Összegzés.”

(2) Az Ut. 1. számú melléklet 4.10. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.10. Végrehajtási (feladatszabó) utasítás (VHU)
Az utasítás rendeltetése:
Elrendeli a 10 éves terv első évi feladatainak végrehajtását.
Az utasítás tartalma és felépítése:
Szabályozza az adott évi tevékenység költségvetési fedezettel támogatott feladatainak tervezését, végrehajtását.
Mellékletek:
– A 10 éves terv felépítésének megfelelően az első évre vonatkozó feladatok részletezése.
– A következő év (+2 év) fő feladatainak, illetve fő irányainak meghatározása.”

9. § Az Ut. 2. sz. mellékletében szereplő „A Védelmi Áttekintés Ciklusa” című táblázat 4. folyószáma helyébe a következő rendelkezés lép:

Fsz.

Feladat

Fő felelős

Dokumentum

Készítő (összeállító)/együttműködő

Jóváhagyja/aláírja

Határidő

Megjegyzés

4.

Fejezetek kidolgozása IA fejezet
– Védelmi tervek és védelempolitika kérdései;

HM VPNEF

A fejezetek írott és elektronikus
(mdb; doc; exc. kiterjesztésű) változata

HM VPNEF Stratégiai Elemző és Tervező Osztály/HM és MH szintű tervező szervek

fejezet felelősök által aláírtan

Ütemterv
szerint

Az aktuális 10 éves terv és a haderő tényleges helyzete alapján.
Kidolgozás a fejezetfelelősök vezetésével, NDPASS mdb. verzió elkészítése és átadása a HM VPNEF és VTF
részére.

 

IB fejezet
– A haderő-fejlesztési célok végrehajtásának helyzete;

HM HVK KTFCSF

 

Haderő-fejlesztési célokért felelősnek kijelölt szervezetek

 

 

 

 

IC fejezet
– Logisztikai és egészségügyi képességek;

MH ÖLTP

 

MH ÖLTP/MH EÜP

 

 

 

 

ID fejezet
– Vezetési, irányítási, híradó és informatikai rendszerek.

HM HVK KTFCSF

 

HM JIF

 

 

 

 

IIA-B fejezet
– Szárazföldi erők;

HM HVK KTFCSF

 

Szárazföldi Pság.

 

 

 

 

IVA-B fejezet
– Légierő;

HM HVK KTFCSF

 

Légierő Pság.

 

 

 

 

VA-B-C fejezet
– Humán politika, humán és pénzügyi erőforrások.

HM KPSZH

 

HM KPSZH/HM TKF.HM HPF, HM HVK KTFCSF
HM SZEF

 

 

 

10. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

(2) A jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

a) az Ut. 7. § (3) és (4) bekezdése, a 12. §-t megelőző főcímben szereplő „(páros években)” szövegrész, a 14. § (1) és (2) bekezdése, a 17. §, a 18. §, a 19. §, az 1. sz. melléklet 3.1 „A 10 éves tervek kidolgozásának folyamata” alcím alatti 3. bekezdés;

b) a Honvédelmi Miniszter 2004. évben végrehajtandó – 2005–2014. közötti időszakra vonatkozó – védelmi tervezési feladatainak végrehajtásáról szóló 7001/2004. (HK 25.) HM irányelv;

c) a Honvédelmi Miniszter 2004. évben végrehajtandó – 2005–2014. közötti időszakra vonatkozó – védelmi tervezési feladatainak végrehajtásáról szóló 7001/2004. (HK 25.) HM irányelv módosításáról szóló 7002/2004. (HK 26.) HM irányelv.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 69. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. május 5.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére