• Tartalom

6/2006. (BK 22.) ÖTM utasítás

6/2006. (BK 22.) ÖTM utasítás

az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hivatali zervezeteihez kirendelt járművek nyilvántartásáról, üzemeltetéséről és költségelszámolásáról, valamint a szolgálati személygépkocsik tartós belföldi magáncélú igénybevételéről*

2006.11.15.
Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium hivatali szervezeteihez kirendelt járművek nyilvántartására, üzemeltetésére és költségelszámolására, valamint a szolgálati személygépkocsik tartós belföldi magáncélú igénybevételére kiadom az alábbi

utasítást:


I.

Az utasítás hatálya
1. Az utasítás hatálya kiterjed;
a) Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: ÖTM) hivatali szervezeteivel jogviszonyban álló köztisztviselőkre, közalkalmazottakra, hivatásos állományúakra és a munkavállalókra, valamint a minisztériummal egyéb jogviszonyban lévő munkavállalókra (a továbbiakban együtt: munkavállaló).
b) A járművek tekintetében külön megállapodás alapján az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Központi Gazdasági Főigazgatóság (a továbbiakban: IRM KGF) vagyonkezelésében (forgalmi engedély szerinti tulajdonában) lévő és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Pénzügyi Erőforrás-gazdálkodási Főosztály (a továbbiakban: ÖTM PE-gF) jármű nyilvántartási jegyzékében (a továbbiakban: nyilvántartási jegyzék) szereplő jármű (a továbbiakban: szolgálati jármű) hivatali, szolgálati, eseti és tartós magáncélú használatára, beleértve a lízingelt, bérelt járműveket is.


II.

A hivatali járművek igénybevétele
2. A hivatali járművek rendeltetése a hivatali feladatok (ügyelet) ellátásához kapcsolódó utazás, szállítás biztosítása.

3. A közjogi és koordinációs szakállamtitkár (a továbbiakban: Szakállamtitkár) egyedi elbírálása alapján hivatali útnak minősítheti:
a) területi koordinációs feladatok ellátásával összefüggő tartós hivatali gépjármű használatot;
b) munkahelyen kívüli ügyelet idejére a lakás és az ügyelet helye közötti járműhasználatot;
c) a munkahely változása esetén átmeneti időre (legfeljebb 3 hónapra) lakás és munkahely közötti járműhasználatot;
d) a hivatali érdekből történő költöztetést.

4. A hivatali jármű eseti magáncélú igénybevétele az alábbiak szerint történhet:
a) kedvezményes költségtérítéssel (gépjárművezetővel)
– haszongépjármű (tehergépkocsi, autóbusz) az ÖTM munkavállalója, nyugdíjasa számára költöztetéshez, illetve saját tulajdonú lakás építéséhez, valamint a minisztériumi szervezet által szervezett közösségi célra, továbbá a minisztérium munkavállalói, nyugdíjasai által létrehozott társadalmi szervezetek (szakszervezet, nyugdíjasklub, kulturális-, sport- vagy szakmai egyesület, alapítvány) részére eseti jelleggel, a PE-gF vezetőjének engedélye alapján.
b) teljes költségtérítés mellett
– a minisztérium szervezeteihez kirendelt személygépjárművek esetében a szervek vezetőinek hozzájárulásával, a PE-gF vezetőjének engedélye alapján,
– nem kirendelt járművek esetében (személygépjármű, tehergépjármű, autóbusz) az igénybevételt a PE-gF vezetője engedélyezi a minisztériumi szerv munkavállalója és nyugdíjasa igénylése alapján.
Az engedélyezett kérelmeket, az igénybevételt megelőzően az IRM KGF Gépjármű-forgalmazási Osztályához meg kell küldeni a számlázáshoz szükséges adatok rögzíthetősége érdekében (1. melléklet).

5. A haszongépjármű járművezetővel történő eseti magáncélú igénybevétele esetén, a térítési díjon felül a felmerülő egyéb költségek (a járművezető díja (túlóra is), szállás, étkezés, kiküldetési költsége, rendkívüli munkavégzés, a járulékaival számított díjai, a parkolási és autópályadíj stb.) az igénybevevőt terhelik.

6. A kabinetfőnök, a szakállamtitkárok, a titkárságvezető, a főosztályvezető/hivatali egységvezető által írásban kezdeményezett, országhatáron kívüli, szolgálati útnak számító gépjármű igénybevétel esetén az IRM KGF főigazgatója, mint a járművagyon-kezelő szerv vezetője, a járműre vonatkozó, az ország területének elhagyására szóló „Engedély”-t ad ki (2. melléklet).

7. A szolgálati jármű igénybevételéért fizetendő térítési díj:
a) teljes térítési díj:
– a típus szerinti teljes üzemeltetési (fenntartási, üzemanyag, amortizációs és biztosítási) költség 1 km-re vetített összegével számolt indulástól érkezésig megtett km teljesítés alapján számolt díj;
b) kedvezményes térítési díj:
– az IRM KGF főigazgatója által jóváhagyott normatáblázatban szereplő gépjárműtípusok szerinti üzemanyag-felhasználás (hajtó- és kenőanyag) költsége.

8. A hivatali jármű vezetésére jogosult:
a) főfoglalkozású gépjárművezető;
b) ügyintéző,
akit – csak személygépkocsi esetében – erre a főfoglalkozásában ellátott feladata mellett a minisztérium hivatali egység vezetője feljogosít, feltéve, ha rendelkezik a kategóriára érvényes vezetői engedéllyel és eleget tett a belügyi gépjárművezetők képzési, továbbképzési követelményeinek megállapításáról szóló 28/2002. (BK 18.) BM utasításban foglalt alapfokú gépjárművezetői vizsga követelményeinek és ez által rendelkezik az IRM KGF által kiállított ügyintézői igazolvánnyal.
Egy személygépkocsi vezetésére több ügyintéző kijelölése esetén a járművezetéssel megbízottak neveit a menetlevélben a hivatali egység vezetője által igazolt módon fel kell tüntetni. A menetlevélben nem szereplő személyek a járművet nem vezethetik.

9. A hivatali járművek igénybevételük szerinti kategóriái:
a kihelyezett járművek
a hivatali szervekhez kihelyezett járművek hivatali célú igénybevételét a hivatali szerv vezetője engedélyezi. A menetlevélben naponta igazolja használatának jogosságát, és egyben felel a hivatali feladatokhoz igénybevett jármű szabály- és rendeltetésszerű használatáért, valamint a jármű, általa előírt helyen történő tárolásáért;
a taxi rendszerben üzemelő személygépkocsik kizárólag a hivatali szervek dolgozói főfoglalkozású gépkocsivezetővel munkaidőben vehetik igénybe, hivatali feladataik ellátásához. Ezek a gépkocsik az IRM KGF Gépjármű-forgalmazási Osztály 3. számú garázsának szolgálatától (írásban, faxon) igényelhetők (Budapest, V. ker., Steindl u. 2.) (3. melléklet). A taxi rendszerű személygépkocsik igénybevételére és igénylésére jogosultak körét az ÖTM hivatali szervezetek vezetői jelölik ki és küldik meg az erről szóló kimutatást, név és telefonszám megjelölésével az IRM KGF Gépjármű-forgalmazási Osztály részére;
a kulcsos rendszerben üzemelő személygépkocsik elsősorban egy, vagy többnapos (legfeljebb 3 munkanap) hivatali feladathoz vehetők igénybe, főfoglalkozású gépkocsivezető nélkül, ügyintézői rendszerben. Az igénybevételek koordinálhatósága érdekében a hivatali szervezet vezetője által aláírt igényt, az igénybevételt megelőzően 1-2 nappal az IRM KGF Gépjármű-forgalmazási Osztály részére kell megküldeni (4. melléklet);
műszaki tartalék járművek a járműparkból biztosíthatók (külön igénylés nélkül), a javítás, vagy karambolos sérülés miatt kieső gépjárművek időszakos pótlása, valamint az IRM KGF Gépjármű-forgalmazási Osztály részére megküldött járműigénylések alapján egyes szakterületek eseti többletfeladatainak ellátásához szükséges járművek kiadása (5. melléklet).

10. A járművek tárolásának rendje
a) Az ÖTM Igazgatás költségvetésének terhére üzemeltetett kihelyezett, kulcsos és műszaki tartalék gépjárműveket naponta, a hivatali munkaidő befejezését követően, valamint ünnep és munkaszüneti napokon a KGF alábbi garázsaiban kell tárolni:
– 1. számú garázs (Budapest XIV. ker., Mogyoródi út 41.)
– 3. számú garázs (Budapest V. ker., Steindl Imre utca 2.)
A hivatali munka szempontjából indokolt esetben a hivatali egység vezetője írásban, engedélyezheti a szolgálati jármű kijelölt garázson kívüli tárolását, ha a munka késői időpontban történő befejezése, illetve vidéki kiszállásra való korai indulás, vagy késői érkezés miatt a garázs, és a lakás közötti utazás közforgalmú járművel nem megoldható, vagy a gépkocsivezető kötelező pihenőidejét csak ezáltal lehet biztosítani. A kijelölt garázsokon kívüli parkolásra az engedély csak abban az esetben adható ki, ha a tárolásra megjelölt hely megfelel a biztonságos gépjárműelhelyezés feltételeinek.
b) A hivatali gépkocsi tartós belföldi magáncélú használatának engedélyével rendelkező személyek kötelesek gondoskodni a jármű biztonságos (zárt, vagy őrzött) helyen történő elhelyezéséről.

A menetlevelek vezetése

11. A hivatali járművek forgalmi, üzemeltetési adatait az erre a célra rendszeresített menetlevéltömbben (a továbbiakban: menetlevél) kell rögzíteni. A járművek menetlevelében a személyi járműhasználatra jogosultak (államtitkár, szakállamtitkárok, kabinetfőnök) esetében csak a havi induló és záró kilométereket, valamint a járművet vezető személy nevét kell feltüntetni.
Minden egyéb esetben – a magáncélú igénybevétel kivételével – a menetleveleket tételesen kell vezetni.

12. Az ügyintézői gépjárművek esetében az adott gépjárműhöz tartozó üzemanyag és autópálya kártyáinak, valamint a jármű alapfelszerelésének kiadását és visszavételét az ügyintéző gépjárművezetők között szigorú számadású bizonylaton kell vezetni és ezeknek a tényét az erre a célra rendszeresített, iktatott átadókönyvben kell rögzíteni.

13. A hivatali járművet jogosulatlanul magáncélra igénybevevő személyt, és a jogosulatlan használatot engedélyező vezetőt – fegyelmi felelősségre vonás mellett – a vonatkozó kártérítési előírások alapján az okozott kár megtérítésére kell kötelezni. A kártérítés összege nem lehet kevesebb a 7. pont a) alpontja szerinti teljes térítési díjnál.

14. A hivatali szervezetek vezetői felelősek a hivatali feladatokhoz igénybevett járművek szabály- és rendeltetésszerű használatáért és a használat jogszerűségének ellenőrzéséért.


III.

Üzemeltetési költségek elszámolása
15. A hivatali járművek üzemanyagköltségeit, a jogszabályokban meghatározott alapnormák figyelembevételével képzett, a korrekciós szorzók alapján számított, és az IRM KGF főigazgatója által évente – a PE-gF vezetőjével egyeztetve – jóváhagyott típusokra érvényes egyedi normák szerint kell elszámolni.
A hivatali járművek fajlagos fenntartási költségeit a ténylegesen felmerülő javítási, karbantartási költségek figyelembevételével kell megállapítani.


IV.

Szolgálati személygépkocsik
tartós belföldi magáncélú igénybevétele
16. A szolgálati személygépkocsik tartós belföldi magáncélú igénybevételét a Szakállamtitkár engedélyezi:
a) a minisztérium hivatali főosztályvezetők, valamint főosztályvezetői jogállású vezetők;
b) azok a vezetők, akik nem tartoznak a 17. pontjának hatálya alá, de hivatali (szolgálati) feladataik ellátásához személygépkocsi tartós használata különösen indokolt, írásbeli kérelmükre engedélyezhető a szolgálati személygépkocsi tartós magáncélú használata.

17. A szolgálati személygépkocsik tartós magáncélú igénybevételének engedélyezését
– a 16. pont a) alpontjában érintett vezetőknek az utasítás 6. és 7. kitöltött melléklet,
– a 16. pont b) alpontjában érintett vezetőknek az írásbeli kérelemhez csatolt, 6. és 7. melléklet
egyidejű felterjesztésével kell kezdeményezni.

18. A személygépkocsi tartós magáncélú igénybevételére vonatkozó „Engedély” csak annak az igényjogosultnak adható ki, aki a 7. mellékletben foglaltakat elfogadta és a nyilatkozatot aláírta.

19. Az engedély visszavonásig érvényes. Az engedélyt vissza kell vonni:
– pénzügyi fedezet hiánya esetén,
– ha az igényjogosult az utasításban foglalt feltételeknek már nem felel meg,
– ha az igényjogosult saját maga kéri,
– ha az igényjogosult a tartós magáncélú használatra vonatkozó szabályokat megszegi.
A visszavonás tényéről az igényjogosultnak az Eljárási rendben (8. melléklet) meghatározottak szerint a 9. melléklet szerinti – Nyilatkozat a megszűnésről, illetve szüneteltetésről – formanyomtatvány kitöltésével kell tájékoztatnia a PE-gF-t.

20. A szolgálati személygépkocsik magáncélú igénybevételéről szóló Engedélyek és Nyilatkozatok nyilvántartása a PE-gF feladata, amelyek egy példányát az IRM KGF Gépjármű-forgalmazási Osztály részére megküldi. Az Engedélyt a szolgálati személygépkocsik menetlevelével együtt kell tárolni.

21. A tartós magáncélú igénybevétel csak olyan személygépkocsikra engedélyezhető, amelyek Casco biztosítással is rendelkeznek. A Casco biztosítások költségei a személygépkocsi használóját terhelik. A tartós magáncélú személygépkocsi igénybevétel során keletkező jármű sérülés esetén az ÖTM-et ért kár rendezésére a kártérítéssel kapcsolatos előírások az irányadók.

22. A tartós magáncélú igénybevételre kiadott „Engedély” csak az abban meghatározott forgalmi rendszámú, gyártmányú és típusú személygépkocsira vonatkozik.
Ha az „Engedély”-ben szereplő személygépkocsi végleg lecserélésre kerül, a helyette kiadásra kerülő személygépkocsi tekintetében ismét be kell nyújtani a tartós magáncélú igénybevételre vonatkozó kérelmet, a korábbi „Engedély” egyidejű megküldésével.

23. A tartós magáncélú belföldi használatra engedélyezett szolgálati személygépkocsi külföldre, csak a Szakállamtitkár külön jóváhagyása mellett az IRM KGF engedélye alapján mehet.
24. A szolgálati személygépkocsik magáncélú igénybevétele a szolgálati feladatok ellátását nem akadályoztathatja, és nem hátráltathatja.

25. A szolgálati személygépkocsi tartós magáncélra történő igénybevételének engedélyezése személyre szóló. A személygépkocsi vezetésére az a kedvezményezett jogosult, aki a belügyi gépjárművezetők képzési, továbbképzési követelményeinek megállapításáról szóló 28/2002. (BK 18.) BM utasításban foglaltaknak eleget tett. A személygépkocsi vezetését más személynek nem engedheti át. A szolgálati személygépkocsi magáncélú igénybevétele esetén főfoglalkozású gépkocsivezető nem vehető igénybe.

26. A cégautó-adót, az egészségügyi hozzájárulást és a munkaadói járulékot, a személygépkocsit tartósan magáncélra igénybe vételre jogosultnak kell megfizetnie a hatályos jogszabályok alapján. A fizetési kötelezettség:
– az adott hónapban akár egyszeri igénybevétel esetén is fennáll;
– az engedély visszavonása, illetve lemondása esetén a visszavonás napján szűnik meg.

27. Ha az igénybevételre jogosult valamilyen oknál fogva egy teljes hónapot meghaladóan a szolgálati személygépkocsit magáncélra nem veszi igénybe, akkor erről a tényről az ÖTM PE-gF-en keresztül az IRM KGF Forgalmazási Osztályát értesítenie kell. Erre a hónapra az engedéllyel rendelkezőt fizetési kötelezettség nem terheli.

28. Az utasítás 16. pontjában érintettek tekintetében a szolgálati személygépkocsik tartós magáncélú használatának, és az utasítás 26. pontjában meghatározottak szerinti fizetési kötelezettség teljesítésének rendjét a 8. melléklet szerinti Eljárási Rend tartalmazza.

29. Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Belügyminisztérium hivatali egységeinél, valamint a minisztériumi szerveknél forgalmazó szolgálati személygépkocsik tartós belföldi magáncélú igénybevételéről szóló 8/2002. KA. Intézkedés, és az annak módosításáról szóló 2/2005. (BK 9.) KA. Intézkedés, valamint a Belügyminisztérium hivatali szervezeteihez kirendelt, a BM Központi Igazgatás költségvetése terhére üzemeltetett járművek nyilvántartásáról, használatáról, üzemeltetési költségelszámolásáról, valamint a BM Központi Gazdasági Főigazgatóság nyilvántartási jegyzékében szereplő haszongépjárművek igénybevételéről szóló 1/2006. Közgazdasági Helyettes Államtikár intézkedése hatályát veszti.


Dr. Lamperth Mónika s. k.,
önkormányzati és területfejlesztési miniszter

1. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

ÖTM Igazgatás / PE-gF

Szerv megnevezése: ……………………………………………………

Engedélyezem:

………………………………………
PE-gF vezetője

ENGEDÉLY
hivatali gépjármű magáncélú igénybevételére

*Kérem, hogy részemre     – személy.
    – teher (gépkocsivezetővel),
    – autóbusz, mikrobusz (gépkocsivezetővel)
gépjármű magáncélú igénybevételét engedélyezni szíveskedjék.

Igénybevétel időtartama:    ................. év........................ hónap ....... naptól
    ................. év........................ hónap ....... napig.

Számlázási cím: .................. (irányítószám) .................................... (helység) ........................................... (út) ........... (házszám) .............. (emelet/ajtó).
Személygépkocsi igénybevétele esetén a jármű biztonságos, zárt, őrzött helyen történő tárolását biztosítom.

Kirendelt személygépjármű esetében hozzájárulok a jármű magáncélú igénybevételéhez, ezen időszakban arra nem tartok igényt.


………………………………………
hivatali egység vezetője


Budapest, …………év………………hónap…….nap.


Tisztelettel:

…………………………………………
igénylő aláírása


………………………………………
Munkahely megnevezése


Olvasható Név:……………………………
Tel.: …………………………..

2. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

IRM KÖZPONTI GAZDASÁGI FŐIGAZGATÓSÁG
    FŐIGAZGATÓ


Nyt. szám:

ENGEDÉLY
hivatali gépkocsi ország elhagyására


Az IRM Központi Gazdasági Főigazgatóság vagyonkezelésében lévő ........................................... forgalmi rendszámú ....................................... típusú járműnek 200... ....................-tól 200... ............................ig ...............................irányába az ország elhagyását engedélyezem.


Járművezető adatai:

Név: ..................................................................

Útlevél/személyi ig.szám: .....................................................


A jármű adatai:

Szín: ..................................................................

Alvázszám: ........................................................

Motorszám: .......................................................

Forgalmi engedély száma: ................................


Úticél:……………………………



Budapest, …………év………………hónap…….nap.



………………………………………

3. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

ÖTM Igazgatás / PE-gF


……………………………………
Megrendelő szerv megnevezése


TAXI MEGRENDELŐ



Megrendelem ........................................................................ (igénybevevő neve)

részére ......................................................................................................... címre

200... .............................hónap ......... nap.......... időponttól .............................-ig

1 db taxi gépkocsi igénybevételét.


Tervezett útvonal: …………………………………………………………………


Megrendelő neve: …………………………………………………………………


Telefonszáma: ……………………………………………………………………



Budapest, …………év………………hónap…….nap.



P. H.


………………………………
Megrendelő szerv vezetője


………………………………
Olvasható aláírás

4. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

ÖTM Igazgatás / PE-gF

Igénylő szerv megnevezése: ………………………………


MEGRENDELŐ
kulcsos gépjármű igénybevételére


Kérem, hogy 200... ........................................... hó ....... napjától 200... .................................. hó ....... napjáig ..... db kulcsos gépkocsi igénybevételét biztosítani szíveskedjék.


A gépkocsi átvételével ............................................... hölgyet/urat bízom meg, aki a járművezetéshez érvényes kategóriájú gépjárművezetői engedéllyel és ügyintézői igazolvánnyal rendelkezik.
– ügyintézői igazolvány száma: …………………………………

Az igénybevétel során budapesti használat esetén a gépjárművek a napi feladat elvégzése utáni tárolása (kivétel vidéki vagy külföldi hivatali út) az IRM KGF ……………………………garázsában történik.

A gépkocsit átvevő elérhetőségi telefonszáma: …………………………………………


Budapest, …………év………………hónap…….nap.



P. H.



………………………………
Igénylő szerv vezetője




………………………………
Olvasható aláírás

5. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

ÖTM Igazgatás / PE-gF

Igénylő szerv: ……………………………………


JÁRMŰ IGÉNYLÉS
többletfeladat végrehajtásához


Kérem, hogy a …………………………………………………………… részére, többlet feladatok végrehajtásához

200... ................................. hó ..... nap .......-tól 200... ................................ hó ..... nap .......-ig ........... db ............................................... típusú gépjárművet
*a) gépjárművezető nélkül
b) gépjárművezetővel biztosítani szíveskedjen.

a) a gépkocsivezetésével ………………………………………………… urat/hölgyet bízom meg, aki a járműkategóriára érvényes gépjárművezetői engedéllyel és ügyintézői igazolvánnyal rendelkezik.
Ügyintézői igazolvány száma: …………………………………………

b) esetben
a kiállás helye és ideje: .....................................................................................
...........................................................................................................................

Kapcsolattartó személy neve telefonszáma: .......................................................
Az úti cél megnevezése: .....................................................................................



Budapest, …………év………………hónap…….nap.




………………………………
Igénylő szerv vezetője



……………………….…………
olvasható aláírás


Tel.: ………………………

6. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

ÖTM Igazgatás / PE-gF



ENGEDÉLY



…………………………………………………(név)……………………………


……..(a szerv megnevezése)…………………………………..(beosztás) részére


engedélyezem az IRM KGF vagyonkezelésében lévő……………………………


forgalmi……………………………..rendszámú………………………………… gyártmányú és típusú, Casco biztosítással rendelkező szolgálati személygépkocsi (a továbbiakban: cégautó) tartós magáncélú használatát az alábbi feltételek mellett.

1. A személygépkocsi használata során az igényjogosult köteles betartani a közúti közlekedés szabályait. Ennek megszegéséből eredő mindennemű, az ÖTM-et ért kárért felel a biztosítási szerződésben foglaltakkal összhangban.

2. A gépkocsik menetlevelének – tartós magáncélú használat esetén – a menetlevél „hely megnevezés” rovatába a budapesti forgalmazás esetén a „Bp. terület”, vidéki forgalmazás esetén a „vidék” bejegyzést kell tenni, az ország határon túli igénybevétel esetén pedig a cél ország nevét kell feltüntetni az érkezés-indulás időpontjának, a km óra állásának, az igénybevétel céljának (magáncélú), valamint a gépkocsivezető nevének feltüntetésével.

3. Az engedély személyre szóló, magáncélú igénybevétel esetén az engedéllyel rendelkező a személygépkocsi vezetését más személynek nem adhatja át. A személygépkocsi csak az adott kategóriára érvényes vezetői engedély birtokában vezethető.

4. A magáncélú igénybevétel során bekövetkezett baleset, vagy egyéb káresemény esetén a követendő eljárás és költségviselés megegyezik a szolgálati célú igénybevételre vonatkozó előírásokkal.

5. A személygépkocsi telephelyen kívüli tárolását engedélyezem azzal, hogy a jogosult a személygépkocsit saját költségére zárt, vagy őrzött parkolóban is elhelyezheti.

6. A személygépkocsi magáncélú külföldi igénybevétele külön engedély alapján történhet.



Budapest, 200 ……………….



………………………………
közjogi és koordinációs szakállamtitkár

7. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

NYILATKOZAT



Alulírott ……………………………………………………………………......

…………………………………(szerv megnevezése) ………………………...

(beosztás), a szolgálati személygépkocsik tartós magáncélú igénybevételének szabályozásáról szóló ……………… ………………… utasításban foglaltakat megismertem és tudomásul vettem.

A cégautó adó, az egészségügyi hozzájárulás és a munkaadói járulék megfizetésére vonatkozó feltételekkel a szolgálati személygépkocsi tartós magáncélú igénybevételét vállalom.

Hozzájárulok ahhoz, hogy a cégautó adót, az egészségügyi hozzájárulást és a munkaadói járulékot illetményemből a munkáltató levonja.


Budapest, 200 …………………………….




…………………………………


név: ....………………………………


beosztás, hely: ………………………..


adószám: ……………………………...

8. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

ELJÁRÁSI REND
a szolgálati személygépkocsik tartós magáncélú használatáról, illetve a fizetési kötelezettségek teljesítéséről

1. Az IRM KGF által üzemeltetett gépjárműparkból személygépkocsit tartós magáncélú használatra csak a 6. melléklet szerinti Engedély, illetve 7. melléklet szerinti Nyilatkozat 2 eredeti példányban történő kitöltését követően lehet kiadni az igényjogosult részére.

Az Engedély tartalmazza:

– Igénybevevő neve,

– Beosztása,

– Szervezet, szervezeti egység megnevezése,

– Gépjármű forgalmi rendszáma és gyártmánya,

A Nyilatkozat, amelyben az igénybevevő hozzájárul a cégautó adó, az egészségügyi hozzájárulás és a munkaadói járulék illetményéből történő havonkénti levonásához tartalmazza:

– Igénybevevő neve,

– Beosztása,

– Igénybevevő adószáma,

Az igényjogosult az Engedélyt és Nyilatkozatot azok kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül köteles leadni az ÖTM PE-gF részére.

2. Az Engedélyek és a Nyilatkozatok gyűjtése és nyilvántartása az ÖTM PE-gF-en történik a következő adattartalommal:

– Sorszám,

– Igénybevevő neve,

– Beosztása,

– Szervezet, szervezeti egység megnevezése,

– Gépjármű forgalmi rendszáma és gyártmánya,

– Cégautó adó és járulékai,

– Engedélyezés dátuma és érvényessége,

– Megszűnés, szüneteltetés ténye.

3. A cégautó adót, az egészségügyi hozzájárulást és a munkaadói járulékot a személygépkocsi tartós magáncélú igénybe vételének idejére a jogosultnak kell megfizetnie.

4. Az ÖTM PE-gF a pénzügyi rendezéshez szükséges Engedélyt és Nyilatkozatot az IRM KGF ATÜI Forgalmazási Osztályára (a továbbiakban: Forgalmazási Osztály) küldi meg a Főosztályra történő beérkezést követő 5 munkanapon belül.

5. A Forgalmazási Osztály az Engedélyhez mellékeli a személygépjárműre vonatkozó cégautó adó összegét tartalmazó dokumentumot, majd az Engedély és Nyilatkozat 1-1 eredeti példányát a mellékelt cégautó adóval megküldi az IRM KGF Pénzügyi, Számviteli és Informatikai Igazgatóság Pénzügyi Osztályára (a továbbiakban: Pénzügyi Osztály).

A megállapított cégautó adóról és járulékairól a Forgalmazási Osztály az ÖTM PE-gF-et is értesíti.

6. Az okmányok birtokában a Pénzügyi Osztály adóügyi előadója számszerűsíti és teljesíti a befizetési kötelezettséget, és erről személyenkénti részletezéssel feladást készít az Illetmény-számfejtési Csoport felé az illetményből való egyösszegű levonás teljesítésére.

7. A Pénzügyi Osztály és az ÖTM PE-gF között havonkénti egyeztetés keretében a Pénzügyi Osztály minden hónap 10. napjáig megküldi a magáncélú használatra biztosított személygépkocsik után havonta fizetendő cégautó adóról és járulékairól szóló kimutatást.

8. A magánhasználat megszűnésének illetve szüneteltetésének esetében a Jogosult a 9. melléklet szerinti Nyilatkozatot küldi meg az ÖTM PE-gF részére a megszűnés vagy szüneteltetés első napjától számított 3 munkanapon belül.

9. Az ÖTM PE-gF a megszűnésről, illetve szüneteltetésről szóló Nyilatkozatot a beérkezéstől számított 5 munkanapon belül továbbítja a Forgalmazási Osztály felé.

10. A Forgalmazási Osztály az Engedély visszavonását, illetve a megszűnést, szüneteltetést, visszavonást igazoló eredeti okmányt a Pénzügyi Osztály felé továbbítja, aki intézkedik a cégautó adó és járulékai levonásának megszüntetéséről, illetve szüneteltetéséről.

9. melléklet a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasításhoz

NYILATKOZAT
a megszűnésről illetve szüneteltetésről

Alulírott…………………………………(név)…………………………………… (beosztási helye) nyilatkozom, hogy a szolgálati személygépkocsik tartós belföldi magáncélú igénybevételéről szóló szabályzat alapján:

a) 200…………………-tól 200……………………-ig a szolgálati személygépkocsi magáncélú használati jogosultságomat szüneteltetni kívánom.*

b) 200……………………-tól szolgálati személygépkocsi magáncélú használati jogosultságomat meg kívánom szüntetni.*

c) 200…………………..-tól szolgálati személygépkocsi magáncélú használati jogosultságom visszavonásra került. *



Tudomásul veszem, hogy szüneteltetés, megszűnés vagy visszavonás esetén, amennyiben fennáll adott hónapban egyszeri magáncélú igénybevétel, a tárgyhavi fizetési kötelezettségnek eleget kell tennem.


A nyilatkozatot a megszűnés, szüneteltetés vagy visszavonás első napjától számított 3 munkanapon belül megküldöm az ÖTM Pénzügyi Erőforrás-gazdálkodási Főosztály részére.



Budapest, 200…………..



Aláírás


Adószám:
*

Az utasítást a 15/2007. (BK 20.) ÖTM utasítás 30. pontja hatályon kívül helyezte 2007. október 27. napjával. E hatályon kívül helyező utasítás 30. pontja alapján a 6/2006. (BK 22.) ÖTM utasítás alapján kiadott engedélyek érvényességét a 15/2007. (BK 20.) ÖTM utasítás nem érinti, azonban ezen engedélyeket egy éven belül a 15/2007. (BK 20.) ÖTM utasításban foglaltaknak megfelelően kell érvényesíteni.

*Kérem,

A megfelelő rész aláhúzandó.

*a)

A megfelelő rész aláhúzandó.

*

Megfelelő rész kitöltendő

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére