• Tartalom

62/2006. (HK 13.) HM utasítás

62/2006. (HK 13.) HM utasítás

a településrendezési tervek és a helyi építési szabályzatok véleményezési eljárásaiban, valamint a polgári beruházásokkal összefüggő hatósági engedélyezési eljárásokban való részvétel szabályairól*

2006.06.23.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Ket.) szakhatósági eljárásra vonatkozó előírásaira – a honvédelmi és honvédségi érdekek érvényesítése érdekében a településrendezési tervek és a helyi építési szabályzatok (a továbbiakban: településrendezési eszközök) véleményezési eljárásaiban, valamint a polgári beruházásokkal összefüggő hatósági engedélyezési eljárásokban szakhatóságként történő részvétel szabályairól a következő

utasítást

adom ki.

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Magyar Honvédség katonai szervezeteire, valamint a miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetekre terjed ki.

(2) Az utasítást a településrendezési eszközök véleményezési eljárásában való részvételre, valamint a polgári területfelhasználási, telekalakítási, illetve építési, létesítési, bontási, használatbavételi, rendeltetés-megváltoztatási, fennmaradási (a továbbiakban együtt: építési) és bányászati tevékenységek hatósági engedélyezési eljárásaiban történő szakhatósági közreműködésre kell alkalmazni.

Szakhatósági tevékenység, állásfoglalásra jogosult szervezetek

2. § A településrendezési eszközök véleményezési, valamint a polgári beruházásokkal összefüggő hatósági engedélyezési eljárásokban való szakhatósági részvétel felsőszintű irányítását, törvényességi felügyeletét a honvédelmi miniszter látja el.

3. § A településrendezési eszközök (országos, megyei, tájegységi és körzeti regionális rendezési tervek, a közép- és hosszú távú településfejlesztési elgondolások, településrendezési tervek stb.) véleményezési eljárásában érdekelt közigazgatási szervként részt vesz:

a) a honvédelmi és honvédségi érdekek érvényesítése céljából a Honvédelmi Minisztérium (Honvéd Vezérkar),

b) az állami repülések biztonsága érdekében a HM Katonai Légügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KLH).

4. § (1) A véleményezési eljárás során a nyilatkozatot a településrendezési eszközök előkészítése során az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 9. § (2) bekezdésének b) pontjában meghatározott, a településrendezési eszközök jóváhagyása, illetve megállapítása előtt megküldött, elbírálásra alkalmas dokumentáció vizsgálata alapján az Étv. 9. § (3) bekezdésében meghatározott határidőn belül kell kiadni.

(2) A véleményezési eljárás során az Étv. 9. § (5) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.

5. § (1) A közigazgatási eljárás keretében indított polgári beruházásokkal kapcsolatos ügyekben első fokon eljáró szakhatóság – külön jogszabályban, illetve belső rendelkezésben meghatározott – feladat- és hatáskörében:

a) HM Honvéd Vezérkar Katonai Tervező Főcsoportfőnökség (a továbbiakban: HM HVK KTFCSF),

b) HM KLH,

c) HM Ingatlankezelési Hivatal (a továbbiakban: HM IKH),

d) HM Központi Ellenőrzési és Hatóság Hivatal (a továbbiakban: HM KEHH).

(2) A HM Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott döntés-előkészítést követően másodfokú határozatot a honvédelmi miniszter hozza.

6. § A HM HVK KTFCSF első fokú szakhatósági tevékenysége az alábbi polgári beruházásokra terjed ki:

a) országos közutak, vasutak, közúti és vasúti hidak, felüljárók, alagutak és egyéb közlekedési építmények építése,

b) folyószabályozások, gátak, vízierőművek, mesterséges víztározók és egyéb vízépítési műtárgyak építése,

c) országos kőolaj-, földgáz- és késztermékvezetékek, átadóállomások stb. építése,

d) nukleáris létesítmények építése,

e) távhővezetékek, elektromos távvezetékek építése,

f) távközlési nyomvonalas és nyomvonaljellegű építmények és egyéb műtárgyak építése,

g) bányahatósági eljárások,

h) a természeti környezet védelmével kapcsolatos eljárás,

i) a lő- és gyakorlóterek, valamint a lőszer és robbanóanyag raktárak védőövezetén belül, illetve egyéb katonai létesítmények környezetében tervezett valamennyi beruházás, valamint

j) telekalakítás.

7. § A HM KLH első fokú szakhatósági tevékenysége az alábbi polgári beruházásokra terjed ki:

a) gázvezeték építése, cseréje,

b) villamosvezeték nyomvonal kijelölési és vezetékjog engedélyezési eljárás,

c) villamos erőmű építése,

d) vasút építése,

e) utak építése, forgalomba helyezése, valamint megszüntetése,

f) hőtermelő létesítmények építése és vezetékjog engedélyezési eljárása (távhővezeték, fűtőerőmű),

g) távközlési nyomvonalas és nyomvonalas jellegű építmények, egyéb műtárgyak építése,

h) településrendezési tervek véleményezési eljárása,

i) a természeti környezet védelmével kapcsolatos eljárás,

j) területfejlesztési koncepciók, programok és területrendezési tervek véleményezési eljárása,

k) bányalétesítés, szeizmikus mérés, bánya műszaki üzemi terv véleményezési eljárása,

l) telekalakítás, elvi telekalakítás,

m) antenna, antennatartó torony építése,

n) szélerőmű, szélmérő torony építése,

o) ivóvíz-, szennyvízhálózat építése,

p) hulladéklerakók építése,

q) egyéb építési engedélyezési eljárások.

8. § (1) A HM IKH első fokú szakhatóságként a telekalakítási eljárásban jár el.

(2) A HM IKH véleményező szervként, mint vagyonkezelői nyilatkozat megtételére feljogosított részt vesz:

a) ingatlan ügyekben: telekalakítás (megosztás), kisajátítás, ingatlant érintő szolgalmi (szomszéd) jogok (egyéb terhek), valamint ingatlanok védetté nyilvánítási ügyeiben,

b) ingatlanhoz kapcsolódó egyéb ügyekben: felépítmények (lakások, egyéb HM érdekű állandó tartózkodásra szolgáló helyiségek, raktárak stb.), közművek, berendezések (víz, gáz, villamos energia, távközlés, fűtés stb.), a környezetvédelmi, valamint az épületek, épületrészek védetté nyilvánítási ügyeiben.

9. § A HM KEHH első fokú szakhatóságként az egyes építményekkel, építési munkákkal és építési tevékenységgel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásról szóló 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 2. számú mellékletének V. 3. pontjában meghatározott esetekben jár el.

A szakhatósági eljárás

10. § A szakhatósági állásfoglalást

a) írásbeli megkereséssel megküldött elbírálható dokumentáció alapján, vagy

b) az engedélyezési eljárás során tartott helyszíni szemle (eljárás) alapján, vagy

c) az elektronikus megkereséssel megküldött elbírálható dokumentáció alapján

kell kiadni.

11. § A szakhatóság állásfoglalását a Ket. 20. § (1)–(3) bekezdései, a 33. § (8) és (9) bekezdései, a 37. §-a és a 44–45. §-ainak, valamint a külön jogszabályok előírásainak megfelelően adja ki.

12. § (1) A nyilatkozatokban, állásfoglalásokban érvényesíteni kell a honvédelmi és honvédségi érdekeket, valamint biztosítani kell a HM kezelésében lévő ingatlanok és objektumok rendeltetésszerű használatának, üzemeltetésének és tervezett fejlesztésének feltételeit.

(2) A településrendezési eszközök és a polgári célú beruházások előkészítésének folyamatában előzetes egyeztetési lehetőség biztosítható.

(3) Nyilatkozat, állásfoglalás csak elbírálásra alkalmas dokumentáció alapján adható ki.

(4) A szakhatósági jogkört gyakorló szervezetek megkeresésére jelen utasítás hatálya alá tartozó szervezetek a Ket. 33. § (8) bekezdésében előírt eljárási határidő betartása érdekében kötelesek soron kívül adatot, véleményt szolgáltatni.

13. § (1) Az objektumok biztonsági övezetén belül létesítmény megvalósításához eseti eltérés engedélyezésével felmentés csak akkor adható, ha az a honvédelem és a honvédség érdekeit nem sérti.

(2) Az eseti feltételek alóli felmentés kiadására az adott ügyben eljáró szakhatóság jogosult.

14. § A szakhatóság a Ket. 45. § (4) bekezdése alapján a felettes szerve útján jogosult felügyeleti eljárást kezdeményezni.

15. § (1) A szakhatósági állásfoglalás kiadásához a nyilatkozattételre jogosult szervezeteknek – a 11. §-on túl – a kérelem elbírálásához megfelelő, a HM IKH által biztosított ingatlan- és térképnyilvántartással kell rendelkezniük.

(2) Az ingatlan- és térképnyilvántartásokat 5 évente meg kell újítani, a pontosításokat évente változásközlés útján kell elvégezni.

Záró rendelkezés

16. § Ez az utasítás a közzétételt követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a HM beruházásokkal összefüggő szakhatósági közreműködésének szabályozásáról szóló 88/1980. (HK 33.) HM utasítás hatályát veszti.

Juhász Ferenc s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 121/2007. (HK 21.) HM utasítás 3. § 7. pontja módosította. Az utasítást a 101/2011. (IX. 9.) HM utasítás 1. § o) pontja hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 10. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére