• Tartalom

71/2006. (HK 16.) HM utasítás

71/2006. (HK 16.) HM utasítás

az ösztöndíjszerződések megszűnéséből eredő, a Magyar Honvédséget megillető igény érvényesítésének rendjéről*

2006.06.30.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az ösztöndíjszerződések megszűnéséből eredő, a Magyar Honvédséget megillető igény érvényesítésének rendjére vonatkozóan az alábbi

utasítást

adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, minden a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó, valamint a Magyar Honvédség hadrendje szerinti szervezetre (a továbbiakban: katonai szervezet). A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) rektora az intézkedésben meghatározott feladatok végrehajtásában együttműködik.

2. § Az utasítás rendelkezéseit kell alkalmazni az ösztöndíjszerződések megszűnéséből eredő, a katonai szervezetet megillető igény érvényesítésének rendjére.

3. § Az utasítás rendelkezéseit megfelelően alkalmazni kell a katonai szakképzést folytató intézményekre azzal, hogy a HM Személyzeti Főosztályt (a továbbiakban: HM SZEF) a jelen utasítás alapján megillető jogosultságokat a katonai szakképzést folytató intézmény igazgatója gyakorolja.

Az ösztöndíjszerződés megsértéséből eredő igény érvényesítésének eljárási rendje

4. § Amennyiben a ZMNE ösztöndíjas hallgatójának jogviszonya úgy szűnik meg, hogy abból az ösztöndíjas hallgatónak visszatérítési kötelezettsége keletkezik, a jogviszonyt megszüntető, illetve annak megszűnését tartalmazó határozatot, azok közlését igazoló iratot (tértivevényt), a hallgató esetleges kérelmét a jogviszony megszüntetésének kezdeményezéséről, a hallgató ösztöndíjszerződését, és a kifizetett támogatásokról vezetett, a hallgató által aláírt kimutatást a jogviszonyt megszüntető határozat közlésétől számított 30 napon belül megküldi a HM SZEF részére.

5. § A HM SZEF fizetési felszólításban arra szólítja fel a volt hallgatót, hogy a tartozását egy összegben 15 napon belül fizesse meg a HM SZEF által meghatározott számlára, a közlemény rovatban „ösztöndíj megtérítése” megjelöléssel. E levélben a HM SZEF tájékoztatja a hallgatót:

a) arról, hogy részletfizetési kedvezményt és fizetési halasztást is kaphat az intézkedés szerinti esetekben, amennyiben vállalja valamely fővárosi közjegyző által okiratba foglalt megállapodásban tartozása, és a közjegyzői okirat elkészítésével kapcsolatos költségek megfizetését;

b) a fizetési kedvezmények részletes szabályairól;

c) arról, hogy amennyiben 15 napon belül nem fizet, vagy nem válaszol, illetve nem vállalja a közjegyzői megállapodás elkészítését, vagy a szerződéses szolgálatot, a Honvédelmi Minisztérium bírósági eljárást kezdeményez.

d) A válaszadásra 15 napos határidőt kell tűzni. A felszólító levelet tértivevénnyel kell kiküldeni.

6. § Amennyiben a volt hallgató a Magyar Honvédség vagy saját kezdeményezésére egy éven belül szerződéses katonai szolgálati viszonyt létesít, akkor időarányosan mentesül a szerződés kötésekor fennálló visszatérítési kötelezettsége alól. A volt hallgató nem mentesül az időarányosan le nem szolgált követelés megfizetése alól abban az esetben sem, ha a szerződéses szolgálati jogviszonya önhibán kívüli okból szűnik meg.

7. § Amennyiben a volt hallgató szerződéses katonai szolgálatot vállal, a HM SZEF megteszi az ehhez szükséges intézkedéseket, és megköti 285/10/2005. sz. ügyiratban a honvédelmi miniszter által engedélyezett kiegészítő megállapodást. A továbbiakra pedig e megállapodás az irányadó.

8. § Amennyiben a volt hallgató vállalja a közjegyzői okiratba foglalt 4 §. a) pont szerinti – a követelés rendezését rögzítő – megállapodás elkészítését, előre egyeztetett időpontban a HM SZEF képviselője megköti azt. A megállapodásban rögzíteni kell a részletek havonkénti összegét, a futamidőt, azt a havi zárónapot, ameddig a volt hallgató részletének be kell érkeznie, a futamidőre meghatározott jegybanki alapkamatot, és az egyéb kedvezményeket, továbbá a 16. pont szerinti kikötést.

9. § Amennyiben a 15 napos határidő elteltével a hallgató nem válaszol, vagy nem fizet, vagy a HM SZEF nem köti meg vele a 4., 6., § szerinti megállapodásokat, bírósági eljárás keretében történő igényérvényesítés céljából megkeresi a HM Jogi és Információvédelmi Főosztályt (a továbbiakban: HM JIF). A megkereséséhez csatolja a fizetési felszólítást, annak tértivevényét és a 3. §-ban felsorolt iratokat. A HM JIF megteszi a szükséges eljárási cselekményeket.

10. § A bírósági eljárást lezáró jogerős határozatot, illetve a közjegyzői okiratot az azokban foglalt követelések analitikus nyilvántartásának és a teljesítéseknek a nyilvántartott követelések szerinti jóváírása céljából meg kell küldeni az illetékes pénzügyi ellátó szervnek.

11. § A HM 1. számú TPSZI köteles:

a) a követeléseket előjegyezni, és arról olyan analitikus nyilvántartást vezetni, amelyből naprakészen megállapíthatók a végrehajtáshoz szükséges adatok (a hallgató neve, személyi adatai, lakcíme, teljes tartozása, befizetései, aktuális tartozása, a havi tartozások összege, a jogerős bírósági határozat vagy a közjegyzői irat száma, az adott végrehajtó neve, elérhetősége, eljárásának száma, a végrehajtás aktuális költségei stb.);

b) a HM SZEF-t a követelések beszedésének helyzetéről negyedévente részletesen tájékoztatja.

12. § Amennyiben a hallgató nem a jogerős fizetési meghagyásban, vagy a bírósági határozatban, vagy a közjegyzői okiratban foglaltak szerint teljesít, az illetékes pénzügyi ellátó szerv bírósági végrehajtási eljárást kezdeményez. Az illetékes pénzügyi ellátó szerv gondoskodik a felmerült végrehajtási költségek kifizetéséről. Abban az esetben, ha a végrehajtási eljárás az adós kezdeményezésére peres eljárássá alakul (végrehajtás- korlátozása megszüntetése iránti per, igényper), a bíróság előtti képviseletet a HM JIF látja el.

Fizetési kedvezmények

13. § Amennyiben a hallgató személyi, szociális, és családi körülményei indokolják, a hallgató részére a HM SZEF vezetője fizetési kedvezményeket adhat. Részletfizetés esetén a havi részlet mértékét és a futamidőt úgy kell meghatározni, hogy a havi részlet összege 10 000 Ft-nál alacsonyabb, a futamidő 5 évnél hosszabb nem lehet.

14. § Amennyiben a hallgató személyi, szociális, és családi körülményei indokolják, a részletfizetési kedvezményen túl a hallgató részére fizetési halasztást is lehet adni úgy, hogy a fizetési halasztás és a részletfizetés futamideje együttesen nem haladhatja meg az öt évet.

15. § A fizetési halasztást indokolják különösen, ha a volt hallgató:

a) gyesen, gyeden van, a gyes, gyed időtartamáig;

b) munkanélküli, legfeljebb 1 évig;

c) nappali tagozaton tanul, legfeljebb a képzéshez szükséges időtartamig;

d) önhibán kívüli okból keresőképtelen, a keresőképtelenség megszűnéséig;

e) felmentési (felmondási) idejét tölti, a felmentési (felmondási) idő tartamára.

16. § Nem biztosítható fizetési kedvezmény annak a volt hallgatónak:

a) aki korábban már valamely kedvezményben részesült, és ennek ellenére fizetési kötelezettségének bármely okból nem tett eleget;

b) vagy a fizetési kedvezmény indokaként előadott tényeket nem bizonyította.

17. § Az utasítás az aláírása napján lép hatályba* azzal, hogy rendelkezéseit a 2005. évben bíróság előtt lévő ügyekre is alkalmazni kell.

18. § A jelen utasításban foglaltak hatályosulásának vizsgálatáról a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal (HM KEHH) vezetője az el nem évült követelések vonatkozásában minden év első negyedévében az érintett szervezetek bevonásával ellenőrzési jelentést terjeszt fel a miniszter részére.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. június 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére