• Tartalom

74/2006. (HK 16.) HM utasítás

74/2006. (HK 16.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium átalakításával, szervezeti korszerűsítésével kapcsolatos feladatokról*

2006.07.06.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény, továbbá az egyes igazgatási szervek létszámáról szóló 2117/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban foglalt rendelkezésekre – a Honvédelmi Minisztérium átalakításával, szervezeti korszerűsítésével kapcsolatos feladatok végrehajtására az alábbi

utasítást

adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), valamint a HM Védelmi Hivatalra terjed ki.

A szervezeti struktúra korszerűsítésének irányelvei

2. § (1) Az államreform keretében a HM átalakításával, szervezetének korszerűsítésével, létszámának és szervezeti elemei számának csökkentésével, az egyes szervezeti elemek feladatrendszerében még megtalálható párhuzamosságok és átfedések megszüntetésével, továbbá a nem minisztériumi szintű feladatok alacsonyabb vezetési szintre történő telepítésével a hatékonyabb működést biztosító szervezeti struktúrát kell kialakítani.

(2) A HM működését a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény előírásaival összhangban lévő irányítási rend és szervezeti felépítés kialakításával kell biztosítani.

(3) A HM szervezetének kialakítását egyes szervezeti elemek összevonásával és integrálásával, más szervezeti elemek megszüntetésével, továbbá új szervezeti elemek létrehozásával kell végrehajtani.

(4) A szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés keretében megvalósításra tervezett feladatokat a 8. §-ban meghatározottak szerint kell végrehajtani.

Létszámkeretek

3. § (1) A HM feladatrendszerének racionalizálásával, struktúrájának átalakításával és létszámának 2006. augusztus 1-jével történő csökkentésével a minisztérium rendszeresített létszáma legfeljebb 499 fő, ezen belül a HM hivatali szervezetének összlétszáma 330, a HM Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe tartozó HM szervek összlétszáma 160 fő, a miniszteri tartalék létszáma 9 fő legyen.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt feladatok végrehajtása érdekében a Honvédelmi Minisztérium szervezeti elemeinek 2006. szeptember 1-jei létszámát az alábbiakban határozom meg:

a) az államtitkári titkárság létszáma 10 fő;

b) a kabinetfőnök közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti elemek összlétszáma 110 fő, ezen a létszámkereten belül kell megállapítani a Miniszteri Kabinet, a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, továbbá a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály létszámát;

c) a jogi szakállamtitkár közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti elemek összlétszáma 72 fő, ezen a létszámkereten belül kell megállapítani a Szakállamtitkári Titkárság, a HM Jogi Főosztály, továbbá a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály létszámát;

d) a védelempolitikai szakállamtitkár közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti elemek összlétszáma 52 fő, ezen a létszámkereten belül kell megállapítani a Szakállamtitkári Titkárság, a HM Védelempolitikai Főosztály, továbbá a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály létszámát;

e) a védelmi tervezési és infrastruktúrális szakállamtitkár közvetlen irányítása alá tartozó szervezeti elemek összlétszáma 84 fő, ezen a létszámkereten belül kell megállapítani a Szakállamtitkári Titkárság, a HM Védelmi Tervezési Főosztály, továbbá a HM Védelemgazdasági Főosztály létszámát;

f) a HM Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe tartozó szervezeti elemek összlétszáma 160 fő, ezen a létszámkereten belül kell megállapítani a Vezérkari Titkárság, a HM Haderőtervezési Főosztály, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, továbbá a HM Személyzeti Főosztály létszámát.

4. § (1) A szervezeti korszerűsítést a HM szervek feladatainak felülvizsgálatával, egyes szervek feladatköreinek indokolt átcsoportosításával kell végrehajtani. A HM szervezeti korszerűsítése és létszámának csökkentése egyes szervezeti elemek átalakítását, összevonását, HM, illetve MH szervezet részére történő átadását, illetve megszüntetését, továbbá új szervezeti elemek létrehozását is jelenti.

(2) A szervezési tevékenység:

Kezdete: 2006. augusztus 1.

Befejezése: 2007. február 28.

Szervezési feladatok

5. § (1) A szervezeti korszerűsítés folyamatának irányításáért, az azzal összefüggő miniszteri döntések előkészítéséért a HM kabinetfőnök felelős.

(2) A HM kabinetfőnök irányítja a HM Munkaköri Jegyzékének, a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának, a HM Hatásköri Jegyzékének kidolgozását, továbbá a szervezeti korszerűsítés végrehajtásával összefüggő normatív szabályzók előterjesztésének előkészítését.

(3) A HM Honvéd Vezérkar főnöke irányítja az alárendeltségébe tartozó HM szervek felépítésére, állománykategóriánkénti összetételére, feladatrendszerére vonatkozó javaslatok kidolgozását, a javaslatokat a HM kabinetfőnök útján terjeszti a miniszter elé.

6. § (1) A HM létszámának tervezett csökkentéséről – a Munka Törvénykönyvéről (Mt.) szóló 1992. évi XXII. törvény 94/B. § (3) bekezdése alapján – a honvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezeteit, a közalkalmazotti tanácsot és a munkavállalók képviselőit írásban tájékoztatni kell.


Határidő:    2006. július 10.

Felelős:    HM államtitkár

(2) Az Mt. 94/D. § (1) bekezdése alapján a területileg illetékes munkaügyi központot előzetesen értesíteni kell a csoportos létszámcsökkentésről. Az előzetes értesítés másolatát a munkavállalók képviselőinek is át kell adni.


Határidő:    2006. július 10.

Felelős:    HM államtitkár

(3) Az Mt. 94/B. § (1), (4)–(6) bekezdései alapján a munkáltató (a miniszter képviselője) folytasson konzultációt a honvédelmi ágazat érdekképviseleti szervezeteivel, illetve a munkáltatóknál képviselettel rendelkező szakszervezetek és a működő közalkalmazotti tanácsok képviselőivel (a munkavállalók képviselőivel).


Határidő:    2006. július 17-től folyamatos

Felelős:    HM államtitkár

(4) Az Mt. 94/D. § (2), valamint 94/E. § (1) bekezdései alapján a területileg illetékes munkaügyi központokat, illetve az érintett munkavállalókat írásban tájékoztatni kell a csoportos létszámcsökkentésről.


Határidő:    2006. július 31.

Felelős:    HM államtitkár,    
    HM Honvéd Vezérkar főnök

7. § (1) A HM Munkaköri Jegyzékét a 3. § (1) bekezdésében meghatározottakra figyelemmel, a HM szakállamtitkárokkal, a HM szervek vezetőivel együttműködve, a HM Honvéd Vezérkart illetően a HM Honvéd Vezérkar főnök javaslatai alapján a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály dolgozza ki, és azt a HM kabinetfőnök útján terjeszti fel jóváhagyásra.


Határidők:    javaslatok kidolgozása, megküldése a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra 2006. július 20.,    
    a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyáshoz 2006. július 26.,    
    a jóváhagyott HM Munkaköri Jegyzék kiadása 2006. július 31-ig,    
    hatálybalépés: 2006. augusztus 1.

Felelős:    HM tervezési és koordinációs főosztályvezető,    
    HM szervek vezetői, HM HVK törzsigazgató

(2) A HM szervezeti korszerűsítésében és létszámának csökkentésében érintett HM Védelmi Hivatal és HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs munkaköri jegyzékének módosítását a Hivatal főigazgatójának, valamint az Előkészítő Törzs vezetőjének javaslata alapján a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály készíti elő, és azt a miniszterhez kell felterjeszteni jóváhagyásra.


Határidők:    javaslatok kidolgozása, megküldése a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályra 2006. július 20.,    
    a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyáshoz 2006. július 26.,    
    a jóváhagyott munkaköri jegyzék kiadása 2006. július 31-ig,    
    hatálybalépés: 2006. augusztus 1.

Felelős:    érintett szervezetek vezetői,    
    HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(3) Az MH Műveleti Parancsnokság Előkészítő Törzs állománytábláját a HM HVK műveleti főcsoportfőnök javaslata alapján a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség készíti elő, és azt a HM Honvéd Vezérkar főnökhöz kell felterjeszteni jóváhagyásra.


Határidők:    javaslatok kidolgozása, megküldése a HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökségre 2006. július 20.,    
    a tervezet egyeztetése és véglegesítése, felterjesztése jóváhagyáshoz 2006. július 26.,    
    a jóváhagyott állománytábla kiadása 2006. július 31-ig,    
    hatálybalépés: 2006. augusztus 1.


Felelős:    HM HVK műveleti főcsoportfőnök,    
    HM HVK katonai tervező főcsoportfőnök

(4) Felül kell vizsgálni a HM szervezeti korszerűsítésében és létszámának csökkentésében érintett HM Védelmi Hivatal Alapító Okiratát, ki kell dolgozni annak módosítását, illetve az újonnan megalakuló szervezetek alapító okiratait. Azok tervezetét a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére kell megküldeni, aki azokat a jogi szakállamtitkár útján terjeszti elő jóváhagyásra.

Határidő:    okmánytervezetek HM Tervezési és Koordinációs Főosztály részére történő megküldése 2006. július 20.,    
    az okmány-tervezetek egyeztetése, véleményeztetése és véglegesítése 2006. július 25.,    
    a tervezetek előterjesztése jóváhagyásra 2006. július 31.,    
    az okiratok hatálybalépése: 2006. augusztus 01.


Felelős:    érintett szervezetek vezetői,    
    HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(5) A szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés következtében a HM szervezetéből kiválók felmentésének legkorábbi időpontja 2006. szeptember 01.

(6) Az átalakított feladatrendszer alapján ki kell dolgozni a HM szervek szervezeti és működési szabályzatát és azt a HM Tervezési és Koordinációs Főosztállyal történő véleményeztetést követően az adott HM szervet közvetlenül irányító minisztériumi vezető részére kell jóváhagyásra előterjeszteni.


Határidő:    a tervezetek kidolgozása 2006. augusztus 14.,    
    a tervezetek véleményeztetése, pontosítása, felterjesztése jóváhagyásra 2006. augusztus 28.

Felelős:    HM szervek vezetői

(7) A HM szervek újonnan kidolgozott szervezeti és működési szabályzata hatálybalépésének időpontja 2006. szeptember 01.

A HM szervezeti átalakításának feladatai

8. § (1) A Miniszteri Kabinet feladatrendszere kibővül a HM állománya személyügyi feladatainak ellátásával, szervezetébe beépítésre kerül a HM Személyzeti Főosztály szervezeti elemét képező HM Személyügyi Osztály.

(2) A HM Kommunikációs Főosztály és a HM Humánpolitikai Főosztály egyes szervezeti elemeiből, továbbá a HM Személyzeti Főosztálynak a katonai toborzás irányítását végző szervezeti eleméből, a sajtószóvivő feladatainak integrálásával – új szervezeti elemként, a kabinetfőnök alárendeltségében – megalakul a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály. A megalakítással kapcsolatos feladatokat a kabinetfőnök irányítja.

(3) A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály a kabinetfőnök alárendeltségébe kerül. A HM Tervezési és Koordinációs Főosztály Informatikai Osztálya szervezetével és feladataival beépül az új minisztériumi szervként létrehozásra kerülő HM Informatikai és Információvédelmi Főosztályba.

(4) A HM Védelmi Tervezési Főosztály a védelmi tervezési és infrastruktúrális szakállamtitkár alárendeltségébe kerül. Feladatrendszere kiegészül a humánerőforrás-tervezési, valamint humán kontrolling feladatokkal. Szervezetébe részeikkel beépülnek a HM Humánpolitikai Főosztály, valamint a HM Kabinetiroda kontrolling feladatokat ellátó szervezeti elemei.

(5) A HM Jogi és Információvédelmi Főosztály – a jogi szakállamtitkár alárendeltségében – átalakul HM Jogi Főosztállyá. Szervezetéből kikerülnek, a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály szervezetébe részeivel beépülnek a dokumentum- és elektronikus információvédelemmel kapcsolatos feladatokat ellátó szervezeti elemek.

(6) A HM Jogi és Információvédelmi Főosztály dokumentum- és elektronikus információvédelemmel kapcsolatos feladatokat ellátó szervezeti elemeinek, valamint a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály szervezetébe tartozó informatikai feladatokat ellátó szervezeti elemeinek integrálásával – új szervezeti elemként, a jogi szakállamtitkár alárendeltségében – létrehozásra kerül a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály. A megalakítással kapcsolatos feladatokat a jogi szakállamtitkár irányítja.

(7) A HM Védelempolitikai és Nemzetközi Együttműködési Főosztály feladatrendszerének szétválasztásával – a védelempolitikai szakállamtitkár alárendeltségében – létrehozásra kerül a HM Védelempolitikai Főosztály, valamint a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály. A HM Védelempolitikai Főosztály szervezetébe beépül a HM Védelmi Hivatal szervezetébe tartozó MK Állandó NATO Képviselet Védelempolitikai Részleg, a Regionális Fegyverzet-korlátozási Képviselet, valamint az MK EBESZ képviselet köztisztviselői állománya. A fenti szervezetek szolgálati jogviszonyban lévő állománya a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 48. § (1) a) bekezdésében meghatározottak alapján rendelkezési állományba kerül. Az új főosztályok megalakításával, a feladatrendszer szétválasztásával kapcsolatos feladatokat a védelempolitikai szakállamtitkár irányítja.

(8) A HM Védelemgazdasági Főosztály jelenlegi feladatrendszerével a védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár alárendeltségébe kerül.

(9) A HM Hadfelszerelés Fejlesztési Főosztály – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és beépül az újonnan létrehozásra kerülő HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs szervezetébe, majd a 2007. január 1-jével létrehozásra kerülő HM Központi Logisztikai Hivatal szervezetébe. A HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs a védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működik és a hivatal megalakításáig – a védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár által jóváhagyásra kerülő szervezeti és működési szabályzat szerint – végzi a hadfelszerelés fejlesztési tevékenységgel kapcsolatos feladatokat.

(10) A HM Humánpolitikai Főosztály – mint önálló szervezeti elem – megszűnik. A humánszolgálati feladatokat ellátó egyes szervezeti elemei (kultúra, sport, ifjúság), az Európai Uniós pályázatok koordinálásával kapcsolatos feladatokat, valamint tudományszervezési tevékenységet végző szervezeti elemei beépülnek a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztályba. A megszűnő Humánpolitikai Főosztály humánerőforrás-tervezési és humán kontrolling feladatokat ellátó szervezeti eleme a HM Védelmi Tervezési Főosztályba, míg a képzési és az oktatásszervezési feladatrendszer, valamint a humánszolgálati feladatokat ellátó további szervezeti elemei a HM Személyzeti Főosztályba kerülnek beépítésre.

(11) A HM Személyzeti Főosztály a HM Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe kerül, szervezetébe beépül a HM Humánpolitikai Főosztály képzési és az oktatásszervezési feladatokkal foglalkozó szervezeti eleme. A szervezetéből kikerül a HM Személyzeti Osztály és beépül a HM Miniszteri Kabinet szervezetébe, és ugyancsak kikerül a katonai toborzás irányítását végző szervezeti elem, amely beépítésre kerül a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály szervezetébe.

(12) A HM HVK Katonai Tervező Főcsoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik, bázisán kialakításra kerül a HM Haderőtervezési Főosztály, valamint a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály.

(13) A HM HVK Műveleti Főcsoportfőnökség – mint önálló szervezeti elem – megszűnik és feladatainak meghagyása mellett beépül az újonnan létrehozásra kerülő MH Műveleti Parancsnokság Előkészítő Törzs szervezetébe. Az MH Műveleti Parancsnokság Előkészítő Törzs a HM Honvéd Vezérkar főnök közvetlen irányítása alatt működik és az új parancsnokság megalakításáig – a HM Honvéd Vezérkar főnök által jóváhagyásra kerülő szervezeti és működési szabályzat szerint – végzi feladatait.

(14) A HM HVK Vezérkari Iroda – mint önálló szervezeti elem – megszűnik, bázisán létrehozásra kerül a HM Vezérkari Titkárság.

Vegyes rendelkezések

9. § A szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés következtében a szervezetből kiváló állomány rekonverziójának megszervezését a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Szociális és Munkaügyi Minisztérium között megkötött stratégiai együttműködés alapján kell végrehajtani.


Határidő:    folyamatos

Felelős:    HM kabinetfőnök

10. § Folyamatosan figyelemmel kell kísérni a szervezeti korszerűsítés és létszámcsökkentés során kifizetett felmondási járandóságok alakulását. A havonta bekért adatszolgáltatásokra alapozva összesíteni kell a kifizetett felmondási járandóságokat, továbbá az elszámolt munkaadókat terhelő járulékokat, és azokat – a Magyar Köztársaság 2006. évi költségvetéséről szóló 2005. évi CLIII. törvény 4. § szerint – az erre a célra képzett központi költségvetési céltartalékból kell igényelni.


Határidő:    folyamatos

Felelős:    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató

11. § (1) A szervezeti korszerűsítéssel és létszámcsökkentéssel kapcsolatos tájékoztatót kell összeállítani az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága és a Köztársasági Elnök részére.


Határidő:    2006. július 24.

Felelős:    HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

(2) A központi közigazgatásban foglalkoztatottak státuszváltozását elősegítő intézkedésekről szóló 1063/2006. (VI. 15.) Korm. határozat 4. pontja szerint a létszámcsökkentés végrehajtásáról tájékoztatni kell a szociális és munkaügyi minisztert.


Határidő:    a felmentés közlését követő hónap tizedik napja

Felelős:    HM tervezési és koordinációs főosztályvezető

12. § A szervezeti korszerűsítésben és létszámcsökkentésben érintett személyi állomány részére személyügyi, pénzügyi tájékoztatót kell készíteni.


Határidő:    2006. július 31.

Felelős:    HM személyzeti főosztályvezető,    
    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgató

13. § Jelen utasítás az aláírás napján lép hatályba*, és 2007. december 31-én hatályát veszíti, hatálybalépésével a Magyar Honvédség 2004–2013 közötti időszakra vonatkozó átalakításával, új struktúrájának kialakításával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló 01/2003. (HK 22.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 77/2006. (HK 16.) HM utasítás módosította.
Az utasítás – 13. §-a alapján – 2007. december 31-én hatályát veszti.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2006. július 6.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére