• Tartalom

78/2006. (HK 16.) HM utasítás

78/2006. (HK 16.) HM utasítás

az afganisztáni tartományi újjáépítési csoportban résztvevő katonai szervezet létrehozásának feladatairól, valamint a személyi állomány kihelyezésének előkészítéséről és végrehajtásáról*

2006.07.19.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az egy magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoport létesítéséről és működésének előkészítéséről szóló 2115/2006. (VI. 29.) Korm. határozatra, a nemzetközi szervezetek által irányított válságreagáló és béketámogató műveletekben történő részvétellel kapcsolatos feladatokról szóló 51/2005. (HK 11.) HM utasítás, valamint a nemzetközi szervezetek által irányított válságreagáló és béketámogató műveletekben történő részvétellel kapcsolatos feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 147/2005. (HK 21.) HM KÁT–HVKF együttes intézkedés (a továbbiakban: Intézkedés) rendelkezéseire – az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoportban (Provincial Reconstruction Team, a továbbiakban: PRT) résztvevő katonai szervezet létrehozásának feladatairól, valamint a személyi állomány kihelyezésének előkészítéséről és végrehajtásáról a következő

utasítást

adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteinek, valamint a honvédelmi miniszter irányítása alá tartozó szervezeteknek a feladat végrehajtásában érintett állományára, és az afganisztáni műveletekre létrehozott ideiglenes katonai szervezetekre.

(2) Az utasításban szereplő rövidítések és kifejezések tekintetében az Intézkedés 2. §-át kell alkalmazni.

Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazásában:

a) PRT: az Afganisztán részére nyújtott magyar nemzeti és nemzetközi források által működtetett és finanszírozott segítségnyújtási és fejlesztési programok végrehajtása céljából a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) műveleti területen létesített összkormányzati szervezet.

b) MH PRT: Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport, külföldi feladat-végrehajtásra tervezett, miniszteri határozattal létrehozásra kerülő ideiglenes katonai szervezet, amely ideiglenes állománytáblával, ideiglenes felszerelési jegyzékkel, ideiglenes szervezeti és működési szabályzattal rendelkezik, a HM HVK MFCSF nemzeti vezetése és az MH Szárazföldi Parancsnokság szolgálati alárendeltségében áll.

3. § (1) Az MH PRT létrehozását úgy kell tervezni, hogy kitelepítésére ütemezetten, több lépcsőben – 2006. augusztus 01-től kezdődően – kerüljön sor és kezdeti műveleti képességét 2006. október 01-ig, teljes műveleti képességét 2007. április 01-ig érje el. Az MH PRT kezdeti műveleti képességének elérését követően műveleti irányítás szempontjából az ISAF Északi Regionális Parancsnokság (Regional Command-North, a továbbiakban: RC-N) alárendeltségében, Pol-e Khomri székhellyel, Baghlan tartományban hajtja végre a feladatait.

(2) A PRT feladatrendszeréből adódóan az MH PRT állománya civil komponenssel, más nemzetek hozzájárulásával, illetve helyi alkalmazottakkal egészül ki.

A PRT rendeltetése

4. § (1) Az MH PRT rendeltetése, hogy biztosítsa:

a) Baghlan tartomány infrastrukturális fejlesztését, a helyi kormányzati szervek befolyásának erősítését központi elvek alapján, a részvételt a biztonsági szektor reformban, valamint az újjáépítési programokban főként a civil szférát érintő projektek által;

b) a régióban tevékenykedő kormányzati és nem kormányzati, valamint nemzetközi szervezetek munkáját, valamint az újjáépítéshez szükséges biztonsági környezet létrehozásának elősegítését;

c) a magyar nemzeti programok végrehajtásának segítését, szükség esetén ezek irányítását, valamint az átvételre kerülő programok folytatásának biztosítását;

d) kapcsolattartást és együttműködést az afgán kormányzati szervekkel (Kormányzói Hivatal, kormányzati közigazgatási szervezetek, az Afgán Nemzeti Haderő, az Afgán Nemzeti Rendőrség stb.), a törzsi és vallási vezetőkkel, a tartományban működő nemzeti, kormányzati és nem-kormányzati, valamint nemzetközi szervezetekkel, a saját elöljáró, illetve más parancsnokság alárendeltségébe tartozó katonai szervezetekkel, a helyi politikai képviseletekkel, valamint a helyi lakossággal.

(2) Az MH PRT feladataival összefüggésben az MH Könnyű Gyalog Század (a továbbiakban: MH KGYSZD) kijelölt erői és eszközei az MH PRT-be fokozatosan, ütemterv szerint kerülnek átcsoportosításra.

5. § Az MH PRT állomány létszáma legfeljebb 200 – a váltás vagy megerősítés időszakában legfeljebb 400 – fő, mely magába foglalja a vezető szerveket és a végrehajtó alegységeket. A létszámkeret nem tartalmazza az adott időszakban a műveleti területen tartózkodó civil komponenst, az ideiglenesen ott tartózkodó (szállást, ellátást igénylő) katonai egységeket, VIP személyeket és a helyi alkalmazottakat.

6. § Az afganisztáni szerepvállalás érdekében az MH PRT keretében a NATO ajánlásoknak, a nemzeti információs, logisztikai és vezetési igényeknek megfelelően létrehozásra kerülnek a Nemzeti Elemek: Nemzeti Felderítő Elem (Kabul), Nemzeti Logisztikai Elem (Kabul, MeS, Konduz). Megalakításukra ütemezetten, az MH PRT kezdeti műveleti képességének eléréséig kerül sor.

A PRT megalakítása

7. § A szerepvállalás módosítására vonatkozó műveleti elgondolás értelmében, figyelembe véve a műveleti területre érvényes létszámkeretet (200 fő), az MH PRT kezdeti műveleti képessége elérésének időszakáig az MH KGYSZD személyi és technikai állománya áttelepül és áttér a PRT biztosítási feladatainak végrehajtására, majd külön intézkedésre legkésőbb 2006. október 15-ig kivonásra kerül a hadműveleti területről.

8. § Az MH PRT felállításával párhuzamosan, azzal összhangban, átalakításra kerül a nemzeti rangidős feladatköre és települése. Az MH PRT parancsnoka – magasabb rendfokozatú, vagy beosztású MH állományú személy tartós afganisztáni vezénylésének hiányában – egyidejűleg ellátja a nemzeti rangidős feladatokat is, szolgálati elöljárója az ISAF kötelékében szolgálatot teljesítő teljes magyar személyi állománynak. A rangidős feladatok átvételének határidejét és módját a HVK MFCSF főcsoportfőnök az MH SZFP parancsnokkal együttműködésben határozza meg.

9. § A felkészülés során a helyszíni szemrevételezések tapasztalatait a lehetőségek elemzése és a szervezet kialakítása során messzemenően figyelembe kell venni.

10. § (1) A HM HVK MFCSF a feladattisztázás során koordinálja az Intézkedés 5. §-ban meghatározott feladatok végrehajtását, amely során javaslatot tesz a személyi és technikai állományra vonatkozó nemzeti fenntartásokra.

(2) Az MH PRT-val kapcsolatos nemzetközi együttműködés elősegítése érdekében a potsdami és eindhoveni műveletirányító parancsnokságokra 1–1 összekötő tiszt helyezhető ki.

11. § A HM HVK MFCSF – a szerepvállalás módosítására vonatkozó döntés, illetve az érintett nemzetek tájékoztatása alapján – kezdeményezi:

a) a PRT feladatainak, működési területének átadás-átvételéről szóló holland–magyar Technikai Egyezmény előkészítését;

b) az érvényben lévő német–magyar Technikai Egyezmény és az RC-N felelősségi körzetében jelenleg betöltött beosztások körének módosítását;

c) az olasz–magyar Technikai Egyezmény megszüntetését;

d) új francia–magyar Technikai Egyezmény kidolgozását;

e) a Nemzeti Elemek létrehozására és telepítésére vonatkozó magyar szándék illetékes NATO, illetve ISAF szervek részére történő bejelentését;

f) a PRT-ban esetleg szerepet vállaló más nemzetekkel együttműködési megállapodás kidolgozását és Technikai Egyezmény megkötését;

g) magyar–belga Technikai Egyezmény megkötését a műveleti területen a belga fél által nyújtandó tűzszerész támogatásról.

Ideiglenes Állománytábla, munkaköri leírások

12. § Az MK KBH az MH PRT vonatkozásában ellátja a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvényben részére meghatározott feladatokat. Ennek keretében az MK KBH – a katonai és polgári nemzetbiztonsági szolgálatokkal együttműködésben – megvizsgálja nemzetbiztonsági szempontból az afgán nemzetiségű magyar állampolgároknak, valamint más személyeknek a PRT állományában vallási és/vagy kulturális tanácsadóként, tolmács-fordítóként történő alkalmazhatóságát. Az MK KBH közösen az ISAF, valamint az afgán kormányzat biztonsági szerveivel részt vesz a tábort kiszolgáló, valamint a külső őrzés-védelmi feladatokat ellátó afgán állampolgárságú személyek biztonsági ellenőrzésében, az MH PRT 2006. október 1-i kezdeti műveleti képességének biztosítása érdekében.

13. § A HM SZF belső rendelkezést készít az önkéntes tartalékos és nyugállományú katonáknak és az MH-n kívüli személyeknek a PRT állományában polgári szakértőként történő alkalmazhatóságára.

A művelet előkészítése és végrehajtása

14. § A művelet előkészítése és végrehajtása érdekében:

a) az MH SZFP az Intézkedés 11. §-nak megfelelően a HM HVK KTFCSF részletes követelményei alapján 2006. július 15-ig az érintett szervekkel együttműködve elkészíti az MH PRT Ideiglenes Állománytábláját, Felszerelési Jegyzékét, munkaköri leírásokat, amelyeket a HM HVK KTFCSF útján a HM HVKF részére 2006. július 31-ig felterjeszt jóváhagyásra. Az MH PRT Ideiglenes Szervezeti és Működési Szabályzatát 2006. július 31-ig elkészíti és 2006. augusztus 15-ig felterjeszti jóváhagyásra;

b) az MH PRT állományának kiképzését, felkészítését az Intézkedésben meghatározottak szerint kell végrehajtani. A felkészítésért felelős MH SZFPK 2006. augusztus 7-ig tesz jelentést a HM HVKF-nek a felkészítés befejezéséről és a készenlét eléréséről;

c) az MH PRT állományának felszerelését, ellátását az Intézkedésben meghatározottak szerint kell végrehajtani. A logisztikai biztosításért és támogatásért felelős MH ÖLTPK 2006. augusztus 15-ig tesz jelentést a HM HVKF-nek a logisztikai biztosítás helyzetéről;

d) az állomány, felszerelése és egyéb eszközeinek átcsoportosításával összefüggésben előkészített – a határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezésének előkészítéséről 32/2001. (HK 9.) HM utasítás szerint meghatározott – adatokat az MH SZFP megküldi a HM BBBH részére;

e) a HM BBBH az MH SZFP által megküldött adatok alapján előkészíti és a tervezett határidőre biztosítja a szállítási feladatok végrehajtásához szükséges engedélyeket, valamint úti és vámokmányokat;

f) a HM BBBH részt vesz az állomány és anyagainak átcsoportosításával, váltásaival, utánszállításaival összefüggő ideiglenes határnyitások, vámeljárások tervezésében és végrehajtásában.

15. § Az érintett ellátó szervezet a feladatban érintett más parancsnokságokkal együttműködésben, az eljárási rendnek megfelelően – az MH ÖLTP-vel, a HM BBBH-val, az illetékes HM TPSZI-vel együttműködve – kezdeményezi az MH központi készletéből nem biztosítható anyagi készletek, valamint szolgáltatások HM BBBH általi soron kívüli beszerzését.

16. § (1) A Nemzeti Felderítő Elem felállítására és működtetésére vonatkozó erőforrás- költségszükségleti, valamint kiadási igényterv tervezetét az MK KFH elkészíti és 2006. július 20-ig megküldi a HM VTF-re.

(2) A Nemzeti Felderítő Elem felállítási, működési és ellátási költségei részét képezik az MH PRT költségvetésének.

17. § (1) A HM KPSZH, az MH ÖLTP, a HM IKH és a HM BBBH 2006. július 20-ig pontosítja az MH PRT megalakításának, az MH KGYSZD átcsoportosításának és felszámolásának 2006.–2008. évekre vonatkozó erőforrás- és költségszükségleti, valamint kiadási igénytervét, és megküldi azt a HM VTF részére. A HM VTF a beérkezett adatszolgáltatás alapján 2006. július 31-ig összeállítja az MH PRT feladat összegzett erőforrás- és költségszükségleti tervét és beépíti azt a tárca 10 éves tervébe.

(2) Az MH PRT megalakítása, illetve az MH PRT 2006. augusztusi kitelepülésétől szükséges működési többletköltségeire a HM KPSZH és MH ÖLTP szakterületét érintően 2006. augusztus 5-ig felhasználási engedélyt ad ki. A központi költségvetés általános tartalékából biztosítandó pótelőirányzatot a határozat megjelenésétől számított 5 munkanapon belül a HM KPSZH biztosítja a költségvetési szervek részére.

18. § A HM KPSZH a HM JIF-el, a HM BBBH-val és a MH ÖLTP-vel együttműködve 2006. július 31-ig kidolgozza az afganisztáni szerepvállalásban résztvevő, logisztikai feladatkörrel rendelkező nemzeti szervezetek helyszíni beszerzésekre vonatkozó belső rendelkezését, amely kiterjed a pénzügyi ellátó szervnél rendelkezésre álló, különböző felhasználású keretösszegek biztosítására, helyszínen tartható készpénz nagyságára és annak mozgatására, valamint az MH PRT parancsnok, az MH PRT állományába vezényelt pénzügyi és beszerzési (anyagellátó) tiszteknek/tiszthelyetteseknek helyszíni beszerzésekkel kapcsolatos feladataira és jogkörére. A rendelkezés magába foglalja az MH PRT parancsnoka CIMIC keretéből finanszírozott programok pénzügyi biztosításával és elszámolásával kapcsolatos előírásokat is.

19. § (1) Az MH KGYSZD kivonásával kapcsolatos elhelyezési feladatokra vonatkozóan, a HM BBBH – a HM IKH-val, a HM KPSZH-val és az MH ÖLTP-vel együttműködve 2006. július 31-ig a vonatkozó rendelkezések figyelembevételével kidolgozza a Magyar Állam tulajdonában és a HM vagyonkezelésében lévő építmények és az ott található berendezési- és elhelyezési tárgyak további felhasználásával, illetve értékesítésével kapcsolatos belső rendelkezést.

(2) A HM KPSZH – a HM IKH-val és, az MH ÖLTP-vel együttműködésben – kidolgozza a holland féltől átvételre kerülő ingatlanoknak, anyagoknak és eszközöknek az MH nyilvántartási rendszerébe történő bevezetésének eljárási rendjét, nyilvántartási módját.

(3) A HM VTF főosztályvezető vezetésével, az általa kijelölt (felkért) bizottság a holland féllel lefolytatja a holland tábor és létesítményeinek, eszközeinek magyar fél részére történő átadásának anyagi feltételeiről szóló ártárgyalásokat. A tárgyalás során a bizottság kidolgozza a holland tábor átadás-átvételével kapcsolatos megállapodás tervezetét.

(4) Az MH KGYSZD részére a CAMP WAREHOUSE táborban biztosított, a Magyar Állam tulajdonában és a HM vagyonkezelésében lévő építmények és az ott található berendezési- és elhelyezési, felszerelési tárgyak PRT bázisra történő átszállítására az MH ÖLTP – a HM IKH-val, a HM BBBH-val és a HM KPSZH-val együttműködve – 2006. július 31-ig belső rendelkezést dolgoz ki, amely tartalmazza a közüzemi igénybevételre, a létesítményekre vonatkozó szerződésekben és a technikai egyezményben rögzített kötelezettségvállalások végrehajtására vonatkozó előírásokat.

(5) A felhasználás vizsgálata során figyelembe kell venni a műveleti területen jelenlévő magyar állomány, különösen a Nemzeti Elemek igényeit.

20. § Az MH ÖLTP együttműködésben a HM JIF-fel, a HM BBBH-val és a HM KPSZH-val megvizsgálja egy MH PRT-n belüli adómentes bolt létrehozásának és üzemeltetésének lehetőségét. Az MH ÖLTP javaslata alapján a HM KPSZH együttműködve a HM BBBH-val a bolt működési rendjét és elszámolási kötelezettségét 2006. augusztus 31-ig részletesen szabályozza.

21. § Az MH ÖLTP a Magyar Állam tulajdonában, a HM vagyonkezelésében lévő ingó vagyon feleslegesnek minősítésének, vagyonkezelésének és hasznosításának szabályairól, valamint a miniszteri biztos feladat- és hatásköréről szóló 98/2005. (HK 21.) HM utasítás XIV. fejezete alapján 2006. augusztus 31-ig elkészíti és a HM kabinetfőnök részére felterjeszti a misszió során várhatóan feleslegessé váló ingó vagyontárgyak kezelésére, helyszínen történő hasznosítására, külföldi szervezet(ek) részére történő értékesítésére vonatkozó előzetes tervet.

Záró rendelkezések

22. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

23. § (1) A HM HVKF a jelen utasítás hatálybalépését követő 5 napon belül intézkedésben szabályozza az MH PRT létrehozásával és működésével, valamint az MH KGYSZD áttelepítésével kapcsolatos feladatokat.

(2) A HM HVK KTFCSF a HM JIF együttműködésével a HM HVKF intézkedésében meghatározott határidővel az érintett szervekkel együttműködve elkészíti az MH PRT alapításáról szóló HM határozat tervezetét úgy, hogy az MH PRT ideiglenes katonai szervezetként 2006. augusztus 1-i hatállyal megalakításra kerüljön.

(3) A HM HVK KTFCSF a HM JIF együttműködésével előkészíti az MH KGYSZD megszüntetésére vonatkozó határozat tervezetet és a HM JIF útján felterjeszti aláírásra.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 121. §-a módosította. Az utasítást a 101/2011. (IX. 9.) HM utasítás 1. § p) pontja hatályon kívül helyezte 2011. szeptember 10. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. július 19.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére