• Tartalom

87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium szervei és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladatterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról*

2006.08.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének c) és f) pontja alapján – a Honvédelmi Minisztérium szervei és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek feladatai végrehajtásának tervezésével összefüggő feladatokról – a következő
utasítást
adom ki.

Az utasítás hatálya

1. §

Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium szerveire (a továbbiakban: HM szervek), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó HM szervezetekre, a HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzsre (a továbbiakban együtt: HM szervezetek), a Magyar Honvédség középszintű vezető szerveire, továbbá az MH Művelet Irányító Központra, az MH Egészségügyi Parancsnokságra, az MH Híradó és Informatikai Parancsnokságra, valamint az MH Budapesti Helyőrségparancsnokságra (a továbbiakban együtt: parancsnokságok).
A feladattervezés célja
2. § (1) A feladattervezés célja a Magyar Köztársaság Nemzeti Biztonsági Stratégiájából és a Nemzeti Katonai Stratégiából, a jogszabályokból, az állami irányítás egyéb jogi eszközeiből, a Kormány munkatervéből, a haderőfejlesztés irányait hosszú távra meghatározó tervekből jelen utasítás hatálya alá tartozó szervekre/szervezetekre háruló feladatok lebontása a tárgyévre, illetve tárgyhónapra, továbbá a feladatok végrehajtásának összehangolása a felelős és az együttműködő szervek között.
(2) A feladatterv biztosítja a feladatok kidolgozásának és az előterjesztések határidejének meghatározását, továbbá a feladatok végrehajtásának számonkérhetőségét.
A tervezés szintjei
3. § (1) A Honvédelmi Minisztériumban éves és havi feladatterv készül, a HM szervek havi feladattervet, a HM szervezetek éves és havi feladattervet készítenek.
(2) A HM éves feladatterve – a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: HM SZMSZ) figyelembevételével – azokat a feladatokat tartalmazza, amelyek kidolgozása valamely HM szerv, HM szervezet vagy parancsnokság feladata, amelyek kidolgozásában, végrehajtásában az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek a tárgyévben és az azt követő negyedévben részt vesznek, és/vagy olyan jelentőségűek, amelyeket országgyűlési, kormányzati, miniszteri, államtitkári, szakállamtitkári, kabinetfőnöki, Honvéd Vezérkar főnöki (a továbbiakban: HVKF) döntésre kell előterjeszteni, továbbá, ha a feladatvégzésre más központi közigazgatási szervvel együttműködésben kerül sor.
(3) Az éves feladattervben a tárgyévre szóló, a honvédelmi miniszter által a tárca és a Magyar Honvédség egészére, a szakállamtitkárok és a kabinetfőnök által az alárendelt szerveik, valamint a HVKF által a közvetlen alárendelt szervezetek tevékenységére megállapított feladatok kerülnek lebontásra, konkrét, végrehajtható, számon kérhető részfeladatokra.
(4) A HM havi feladatterve – a HM SZMSZ figyelembevételével – a Honvédelmi Minisztérium éves feladattervéből származó, illetve az attól eltérő tartalommal jelentkező, a HM szerveinek, a HM szervezeteinek, valamint a parancsnokságoknak azon tárgyhavi feladatait tartalmazza, amelyek kidolgozásáért, végrehajtásáért a felsorolt szervezetek felelősek, és/vagy olyan jelentőségűek, hogy országgyűlési, kormányzati, miniszteri, államtitkári, szakállamtitkári, kabinetfőnöki, HVKF-i döntésre kell előterjeszteni.
(5) Az egyes feladatok részletes végrehajtására kidolgozott önálló tervekben meghatározott feladatok közül a feladattervek csak azokat tartalmazzák, amelyek a (2)–(4) bekezdésben leírt feltételeknek megfelelnek.
A tervezés elvei
4. § (1) Az éves és havi feladattervekben azok a feladatok szerepelnek, amelyeknek költségvetési fedezete biztosított.
(2) Az éves és havi feladattervek tartalmazzák a feladatokat, azok főfelelősét, az együttműködőket, a véleményezésben/kidolgozásban részt vevő szerveket, a végrehajtás részfeladataira megállapított határidőket, az előterjesztés időpontját, az adott feladat előkészítésében és végrehajtásában döntésre jogosult vezető megnevezését, valamint a döntés időpontját.
(3) Az éves és havi feladattervek a HM Információ Kapcsolati Rendszerben, illetve a HM SZMSZ-ben rögzített, rendszeresen ismétlődő és állandó feladatokat nem tartalmazzák.
(4) A havi feladattervek tartalmazzák a hatályos jogszabályokban, országgyűlési- és kormányhatározatokban, illetve belső szabályozókban megjelent feladatokat, a felelősöket és a végrehajtás állapotát.
(5) Az éves és a havi tervek elkészítésének határidejétől függetlenül a kidolgozásért felelős szerv/szervezet vezetője – a szolgálati elöljárójának/hivatali felettesének történő jelentéssel egyidejűleg – tájékoztatást terjeszt fel a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban:HM TKF) útján a kabinetfőnöknek, a végrehajtás elmaradásának okáról, valamint a határidő vagy feladat módosítására vonatkozó javaslatáról.
A tervezési időszakok
5. § (1) Az éves feladatterv a tárgyév január 1-jétől december 31-ig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat, továbbá a tárgyévet követő év március 31-ig az előzetesen tervezett feladatokat.
(2) A havi feladatterv a tárgyhó 1-jétől a következő hónap ötödik munkanapjáig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat.
A tervezési okmányok tartalma
6. § (1) Az éves feladatterv tartalmazza:
a) a tárgyévi tevékenység vonatkozásában:
aa) a HM tevékenységének fő irányait;
ab) az 1. §-ban megnevezett szervek feladatait;
ac) a fontosabb rendezvényeket;
ad) a HM Kollégiuma üléseinek éves témajegyzékét;
ae) a HM kormány-előterjesztéseinek éves jegyzékét;
af) az ünnepnapok körüli munkarendet;
ag) a kidolgozásra tervezett tárca szintű rendeletek, az állami irányítás egyéb jogi eszközeinek és belső szabályozóinak jegyzékét;
b) a tárgyévet követő évi tevékenység vonatkozásában az év főbb feladatait, az I. negyedévet részletesen.
c) a tárgyévet követő második évi tevékenység vonatkozásában a tevékenység fő irányait;
(2) A havi feladatterv az HM SZMSZ-ben meghatározott elvek figyelembevételével tartalmazza:
a) a tevékenység fő irányait;
b) az Országgyűlés, a Kormány adott havi üléseinek ismert időpontjait;
c) a tárgyhónap kiemelt fontosságú kormányzati döntést igénylő előterjesztések jegyzékét;
d) a HM Kollégiuma üléseit és napirendjeit;
e) a 3. § (4) bekezdésében felsorolt szervek és szervezetek feladatait;
f) a fontosabb rendezvényeket;
g) a kiemelt ellenőrzéseket;
h) az állami vezetők, a HVKF és helyettesei, valamint a HM szervek főosztályvezetői, illetve a parancsnokságok parancsnokai havi tervezett elfoglaltságát;
i) a tárca szintű készenléti szolgálatokat.
A tervek összeállításának és jóváhagyásának rendje
7. § (1) A minisztérium éves és havi feladattervének összeállításáért és jóváhagyásra történő felterjesztéséért a HM TKF főosztályvezetője felel.
(2) A Tárca Védelmi Tervező Rendszerének feladatstruktúrájával összhangban készülő éves feladatterv öszszeállítása, egyeztetése és jóváhagyása a miniszter által évente október hónapban kiadásra kerülő külön „Elgondolás” szerint történik.
(3) A minisztérium havi feladatterveinek összeállítása, egyeztetése és határidejük:
a) az utasítás hatálya alá tartozó szervek és szervezetek vezetői javaslataikat a 3. §-ban meghatározottak szerint legkésőbb a tárgyhónapot megelőző hónap 15-éig a HM TKF-re küldik meg. Amennyiben a meghatározott határnap munkaszüneti- vagy ünnepnapra esik, illetve egyéb indokolt esetben az eltérő határidőt a megelőző havi feladatterv tartalmazza;
b) a HM TKF főosztályvezetője a beérkezett javaslatok alapján összeállított és pontosított feladatterv tervezetét minden hónap utolsó előtti hetének hétfőjéig megküldi a javaslatot tevő szervek vezetőinek, akik észrevételeiket, javaslataikat legkésőbb a hónap utolsó előtti hete péntekéig teszik meg;
c) a feladattervhez a javaslatok és észrevételek beküldése, valamint a feladatterv megküldése, ahol a technikai feltételek biztosítottak, csak elektronikusan történik;
d) a kabinetfőnök a javaslatoktól eltérően betervezésre nem kerülő feladatokról tájékoztatja a szakállamtitkárokat és a HVKF-t;
e) a HM TKF főosztályvezetője a feladattervet aláírja, egyetértésre a HVKF részére felterjeszti. A feladattervet a kabinetfőnök terjeszti fel jóváhagyásra a miniszternek úgy, hogy a jóváhagyott tervet a végrehajtásban érintett szervek vezetői a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapjáig megkapják.
A Honvédelmi Minisztérium szervei, szervezetei feladattervei
8. § A HM szervezetek a Honvédelmi Minisztérium jóváhagyott éves feladatterve alapján saját szervezetük vonatkozásában éves feladattervet készítenek, melyet – a kabinetfőnök egyetértésével – a honvédelmi miniszter a tárgyév február 15-ig hagy jóvá.
9. § A HM szervek és HM szervezetek saját feladataik vonatkozásában részletes havi feladattervet készítenek, melyet a HM szerv/szervezet vezetője hagy jóvá a tárgyhónap 5. munkanapjáig.
Záró rendelkezések
10. § (1) Ez az utasítás 2006. augusztus 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit első alkalommal a 2006. szeptember hónapra vonatkozó tervek előkészítésére kell alkalmazni.
(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladattervének elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 39/2005. (HK 10.) HM utasítás, valamint az azt módosító 105/2005. (HK 24.) HM utasítás és a 110/2005. (HK 25.) HM utasítás.
11. § Jelen utasítás elveivel összhangban felhatalmazást kap a HVKF, hogy a katonai szervezetek éves és havi feladatterveinek elkészítésével összefüggő feladatokat intézkedésben részletesen szabályozza.
Dr. Szekeres Imre s. k.,
honvédelmi miniszter
*

Az utasítást a 35/2007. (HK 8.) HM utasítás és a 34/2008. (HK 8.) HM utasítás módosította.
Az utasítást a 30/2009. (IV. 24.) HM utasítás 10. §-a hatályon kívül helyezte 2009. április 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére