• Tartalom

89/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

89/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

a köztisztviselők, közalkalmazottak élelmezési ellátásáról*

2006.09.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontja alapján a köztisztviselők, közalkalmazottak és munkavállalók természetbeni élelmezési ellátásáról a következőket rendelem el:
I. Fejezet



ALAPVETŐ RENDELKEZÉSEK

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed:

a) a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél (továbbiakban: MH), valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezeteknél (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) köztisztviselői és közalkalmazotti jogviszonyban állókra

b) az a) pontban meghatározott személyek családtagjaira,

c) a honvédelmi szervezeteknél a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény alapján munkaviszonyban állókra.

(2) Személyi állomány: ezen utasítás alkalmazásában az (1) bekezdés a) és c) pontjaiban meghatározott személyek.

Általános rendelkezések

2. § A személyi állomány tagjai az utasításban meghatározott esetekben térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra jogosultak, amelyet a természetbeni ellátás feltételeinek hiánya esetén fogyasztásra kész élelmiszerek beszerzését biztosító élelmiszer-utalvánnyal (továbbiakban: élelmiszer-utalvány) kell megváltani.

3. § (1) A honvédségen belül az élelmezési ellátást – a tevékenységhez igazodóan differenciálva – I–VI. számú élelmezési normák szerint kell biztosítani.

(2) Az utasításban szereplő I., valamint IV-VI. számú élelmezési normákat a honvédelmi miniszter külön rendeletben1. állapítja meg. A normák értékeit, valamint az egyéb élelmezési és utánpótlási normák értékét Magyar Honvédség Pénz és Anyagnormáiról szóló Normafüzet (a továbbiakban: NORMAFÜZET) tartalmazza.

II. Fejezet



AZ ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁS SZABÁLYAI

Az I. számú élelmezési norma szerinti ellátás,
valamint az ellátásra vonatkozó különös szabályok

4. § (1) Az I. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az 1. számú mellékletben felsorolt esetekben jogosult.

(2) A személyi állomány részére e rendelet 1. számú melléklete alapján az I. számú élelmezési pénznorma szerinti ellátás természetben jár, annak pénzértékét kifizetni nem lehet. Természetbeni élelmezési ellátás hiányában a norma értékében élelmiszer-utalványt kell kiadni.

(3) Élelmiszer-utalvány adható továbbá – az MH Főszakorvos engedélye alapján – a speciális élelmiszert fogyasztó személyi állomány részére (pl.: élelmiszer allergiás betegségben szenvedő, cukorbeteg).

A IV. számú élelmezési norma szerinti ellátás,
valamint az ellátásra vonatkozó különös szabályok

5. § A IV. számú élelmezési normára természetben jogosultak a katonai kórházi fekvőbeteg ellátásra felvett betegek, az ápolás időtartama alatt.

Az V. számú élelmezési norma szerinti ellátás, valamint az ellátásra vonatkozó különös szabályok

6. § Az V. számú élelmezési normára természetben jogosultak az MH rehabilitációs intézményeibe gyógykezelésre beutaltak a gyógykezelés ideje alatt.

A VI. számú élelmezési norma szerinti ellátás,
valamint az ellátásra vonatkozó különös szabályok

7. § Az VI. számú élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány a 2. számú mellékletben felsorolt esetekben jogosult.

Kiegészítő élelmezési norma szerinti ellátás

8. § (1) A kiegészítő élelmezési normát a katonai szervezet abban az esetben számolhatja fel, ha az állományba tartozó személyi állomány feladatát ideiglenesen olyan helyen hajtja végre, ahol természetbeni élelmezési ellátása kizárólag polgári vendéglátó-ipari egységben valósítható meg.

(2) Az (1) bekezdésben előírtak szerinti ellátást csak az MH élelmezési szolgálatfőnök előzetes engedélyével, szerződés alapján lehet biztosítani. Az engedély megadásához az ellátó árajánlatát tartalmazó szerződéstervezetet, valamint az ellátásra vonatkozó döntési javaslatot kell felterjeszteni.

(3) A kiegészítő élelmezési norma összege a döntési javaslatban szereplő élelmezési norma és a szerződéstervezetben meghatározott ár különbözete.

Pótélelmezési normával kiegészített ellátás

9. § (1) A pótélelmezési normával kiegészített ellátásra jogosultak körét a 3. számú melléklet tartalmazza.

(2) A pótélelmezési normára jogosultak létszámát a napi összesített létszámjelentésnek kell tartalmaznia.

Élelmezési feljavítási normával kiegészített ellátás

10. § (1) A személyi állomány élelmezési feljavítási normára jogosult:

a) január 1-jén;

b) március 15-én;

c) május 1-jén;

d) május 21-én;

e) augusztus 20-án;

f) október 23-án;

g) december 25–26-án;

h) húsvéthétfőn;

i) pünkösdhétfőn;

j) csapatzászló-adományozás, kerek évforduló (10; 25; 50; 75; 100 év), valamint csapatünnep és fegyvernemi nap alkalmával;

k) önálló katonai szervezet és jogelődje (az alapító okiratban jogelődként meghatározott szervezet) megalakulási napja és felszámolási ünnepsége alkalmával;

l) a külföldön béketámogató tevékenységben résztvevő katonai szervezet elköszönési és visszafogadó ünnepsége alkalmával.

(2) Ha az (1) bekezdés a)k) pontjai szerinti alkalmak közül kettő, vagy több is ugyanarra a napra esik, az élelmezési feljavítási normát akkor is csak egyszeresen lehet felszámítani.

(3) A pénznorma az (1) bekezdés b)f) pontjai esetében az ünnepség megtartásának napjára számítható fel akkor is ha az ünnepség az ünnepnapot megelőző munkanapon kerül megrendezésre.

Védőital norma szerinti ellátás

11. § Védőitalnorma a katonai szervezetek üzemeiben, műhelyeiben, munkahelyein a külön meghatározott munkakörökben munkát végzők után számítható fel, külön szakintézkedés alapján.2.

Élelmezési hozzájárulás szerinti ellátás

12. § Az I. számú élelmezési norma szerinti természetbeni munkahelyi élelmezési (reggeli, ebéd, vacsora) ellátásra jogosult az étkezéstérítésre kötelezett munkakörben dolgozó személyi állomány az általa igénybe vett étkezés, vagy részétkezés esetén. Az étkezéstérítésre kötelezett munkakörök felsorolását külön utasítás3. tartalmazza. Az étkezésért, vagy részétkezésért térítendő összeget a NORMAFÜZET tartalmazza.

Tisztálkodó szer norma szerinti ellátás

13. § (1) A személyi állomány az alábbi tisztálkodó szerekre természetben jogosult:

a) 125 grammos pipereszappanra, ha szennyeződés csak szappanos, meleg vizes mosással távolítható el;

b) 125 grammos pipereszappanra az egészségügyi szolgálatban (kórházakban, csapatrendelőkben és a gyengélkedő szobákban) beosztásánál fogva közvetlenül gyógyítással, betegápolással foglalkozó személyi állomány a beosztás kezdőnapjától annak megszűnéséig;

c) szappanra, ipari kéztisztítószerre és bőrápoló készítményre, a fokozott szennyeződéssel járó munkahelyeken, ha a személyi állomány bőrét szappanos, meleg vizes mosással el nem távolítható szennyeződés éri.

(2) A munkahelyek tisztálkodószer-járandósága:

a) pipereszappan, folyékony kézfertőtlenítő és tisztítószer a katonai szervezet kezelésében működő konyhák részére, a konyhakapacitás szerinti mennyiségben;

b) pipereszappan a repülőterek magassági állomásaiban üzemelő fürdők részére.

(3) Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott tisztálkodási szerek személyenként, munkahelyenként, havonta értendők. A munkahelyeket és az igényjogosultak foglalkozás szerinti felsorolását, valamint a járandóság mennyiségét szakintézkedés írja elő.4.

Repülő – műszaki élelmezési támogatás szerinti ellátás

14. § (1) A támogatás – NORMAFÜZET-ben meghatározott – 100%-os mértékére jogosult az MH repülő, illetve repülőeszköz-javító egységeinél, oktatási intézményben szolgálatot teljesítő repülőműszaki Munkaköri Azonosító Kód (a továbbiakban: MAK) számú, vagy beosztási folyószámú személyi állomány, aki a „Légijármű szerelő szakszolgálati engedéllyel” rendelkezik, illetve a szakszolgálatot szakszolgálati engedéllyel rendelkező irányítása mellett kijelöltként lát el.

(2) A támogatás 50%-os mértékére jogosult a Honvédelmi Minisztériumban, HM közvetlen alárendeltségébe tartozó háttérintézményeknél, illetve a MH középszintű vezető szerveinél munkát végző repülőműszaki MAK számú, vagy beosztási folyószámú személyi állomány, aki a Repülőműszaki földi szakszemélyzet szakszolgálati engedélyének” valamely érvényes típusával rendelkezik, illetve szakszolgálatot szakszolgálati engedéllyel rendelkező irányítása mellett kijelöltként lát el.

(3) A támogatás 25%-os mértékére jogosult a MH középszintű vezető szerveinél, HM háttérintézményeknél munkát végző repülőműszaki MAK számú, vagy beosztási folyószámú személyi állomány, akinek beosztása nem kötött repülőműszaki szakszolgálati engedélyhez.

15. § (1) A repülő – műszaki élelmezési támogatás nem jár a 14. §-ban meghatározott igényjogosultnak:

a) ha bármilyen jogcímen természetbeni ellátást kap;

b) kórházi, rehabilitációs intézeti ápolás, kezelés alatt áll;

c) ha felmondás, nyugdíjba helyezés, más munkakörbe helyezés, egész hónapban fizetés nélküli szabadság, munkakörből való felfüggesztés, előzetes letartóztatás vagy letöltendő szabadságveszetés miatt a repülő – műszaki munkakörből a munkavégzés alól felmentik.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt esetekben a havi járandóságot időarányosan (30 naptári nappal számolva) csökkenteni kell.

Tisztítószer norma szerinti ellátás

16. § Tisztítószer norma szerinti ellátásra jogosultak a személyi állomány részére élelmezési ellátást végző konyhák és éttermek, az ott étkező igényjogosultak ebédlétszáma után.

III. Fejezet



TERMÉSZETBENI MUNKAHELYI
ÉLELMEZÉSI ELLÁTÁS

17. § (1) Az I. számú élelmezési norma szerinti természetbeni munkahelyi ebéd ellátásra jogosultak:

a) a személyi állomány bármely katonai szervezet által üzemeltetett étkezdében,

b) a személyi állomány közeli hozzátartozói az ebédétkezésre. A természetbeni ebéd igénybevételét az adott katonai szervezet parancsnoka (vezetője) engedélyezi.

c) a HM és az MH-tól nyugállományba helyezett személyek és azok közeli hozzátartozói. Az ebéd helyben fogyasztását, vagy elvitelét, – a konyha és étkezde teljesítőképességét és a személyzet létszámát figyelembe véve – az étkezdét üzemeltető katonai szervezet parancsnoka (vezetője) engedélyezi.

(2) Az I. számú élelmezési norma szerinti természetbeni munkahelyi reggeli és vacsora ellátásra jogosult a személyi állomány bármely katonai szervezet által üzemeltetett étkezdében. Az igénybe vett részétkezések (reggeli, vacsora) térítési árát a NORMAFÜZET tartalmazza.

(3) A természetbeni munkahelyi ebéd ellátást a (1) bekezdés a) pontjában említett igényjogosultak akkor is igénybe vehetik, ha:

a) gyermekgondozási segélyben,

b) gyermekgondozási díjban részesülnek,

c) szabadságon,

d) táppénzes állományban,

e) betegszabadságon vannak.

IV. Fejezet



ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

18. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap 1. napjával lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti:

a) A köztisztviselők és közalkalmazottak térítésmentes és kedvezményes természetbeni élelmezési ellátásáról szóló 5/1998. (HK 2.) HM utasítás;

b) A köztisztviselők és közalkalmazottak térítésmentes és kedvezményes természetbeni élelmezési ellátásáról szóló 5/1998. (HK 2.) HM utasítás módosításáról szóló 69/1998. (HK 21.) HM utasítás.

c) A köztisztviselők és közalkalmazottak térítésmentes és kedvezményes természetbeni élelmezési ellátásáról szóló 5/1998. (HK 2.) HM utasítás módosításáról szóló 38/1999. (HK 14.) HM utasítás.

d) A köztisztviselők és közalkalmazottak térítésmentes és kedvezményes természetbeni élelmezési ellátásáról szóló 5/1998. (HK 2.) HM utasítás módosításáról szóló 9/2000. (HK 5.) HM utasítás.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 89/2006. (HK 17/I.) HM utasításhoz

Az I. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátás esetei

Az I. számú élelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az alábbiakban felsorolt esetekben jogosult.

1. Az állandó helyőrségből, kiképző bázisra, kiképző központba, más katonai szervezethez kiképzésre, reptér közelvédelmi légvédelmi gyakorlatra elvonuló személyi állomány az elvonulás napjától az állandó helyőrségbe történő visszatérés napjáig.

2. Tanteremben levezetésre kerülő hadijátékon, törzsvezetési gyakorlaton és törzsgyakorláson részt vevő személyi állomány, ha a gyakorlat alatt parancs szerint nem távozhat el.

3. Helyőrségi báziskiképzésen az egységgel, alegységgel részt vevő személyi állomány, ha az étkeztetés a kiképző bázison (terepen) történik, a norma részhányadára.

4. Éleslövészetek, robbantások, rendszergyakorlatok alkalmával a végrehajtó katonai szervezettől, a lőtérre, gyakorlat helyszínére vonuló személyi állomány a lőtéren, gyakorlat helyszínén tartózkodás idejére eső részétkezésre.

5. Hazai tüzérségi éleslövészetre elvonuló alegységek lövészetén a lőteret fenntartó katonai szervezet állományából kirendelt személyi állomány a norma részhányadára. A résznormát, az éleslövészet élelmezési ellátását biztosító katonai szervezet számolhatja el.

6. A készenlét fenntartása és fokozása készenléti időszakainak elrendelése esetén a személyi állomány, ha a készenlét ideje alatt parancs szerint szolgálati helyéről nem távozhat el.

7. A HM Honvéd Vezérkar főnöke és a HM Honvéd Vezérkar arra jogosult főnöke intézkedésében a készenlét fenntartása és fokozása feladatai végrehajtására meghatározott személyek által elrendelt magasabb készenléti ellenőrzések alkalmával az ellenőrzött katonai szervezet személyi állománya.

8. Az őr és ügyeleti szolgálatot ellátó személyi állomány a munkavégzés napjain, ha a szolgálati helyéről lakására nem távozhat el. Természetbeni ellátás hiányában élelmiszer utalványt kell kiadni.

9. Az MH Légierő Parancsnokság (a továbbiakban: MH LEP) Légi Irányító Központjaiban szolgálatot teljesítő személyi állomány részére a munkavégzés napján a norma részhányada. Természetbeni ellátás hiányában élelmiszer-utalványt kell kiadni.

10. A katonai szervezeteknél a 10. §-ban felsorolt ünnepnapokon rendezett ünnepségeken résztvevő belső és külső vendégek az ebéd résznormára, illetve, ha a katonai szervezetnél az ünnepséget az ünnepnapot megelőző munkanapon rendezik, az ebéd résznorma a rendezvény napján számolható el.

11. Két vagy több vezetési szinten megrendezésre kerülő gyakorlatok, hadijátékok, haditechnikai bemutatók záró rendezvényeire meghívott személyi állomány a rendezvény megtartásának idejére eső részétkezésre. A résztvevők körét (létszámát) a rendezvény megtartását elrendelő elöljáró személy határozza meg.

12. Az MH és haderőnemi szinteken megrendezésre kerülő sportbajnokságok döntőin részt vevő személyi állomány.

13. A hazai és nemzetközi járőrbajnokságon résztvevő csapat tagjai és vezetői a lőtéren végrehajtott felkészülés időszakára eső részétkezésre.

14. A katasztrófák elleni védekezésre, elhárításra berendelt személyi állomány a katonai szervezetnél eltöltött készenlét időszakában, ha parancs szerint lakásukra nem távozhatnak el.

15. Az MH Szentendre Kiképző Központban a szerződéses szolgálatra alkalmas jelentkezők bevonulásának végrehajtásával kapcsolatos feladatokat végző személyi állomány a bevonulás napján. A feladatok végrehajtására más katonai szervezettől érkező személyi állomány a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, valamint a honvédségi közalkalmazottak egyes költségtérítéseiről szóló 21/2002. (IV. 10.) HM rendelet 10. § (2) bekezdés szerinti napidíjra nem jogosult.

2. számú melléklet a 89/2006. (HK 17/I.) HM utasításhoz

A VI. számú élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátás esetei

A VI. számú élelmezési norma szerinti természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az alábbiakban felsorolt esetekben jogosult.

1. Törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon résztvevő személyi állomány, a gyakorlat kezdetétől a befejezés napjáig, ha részére munkakörénél fogva – ezen utasítás alapján – magasabb értékű élelmezési norma nincs megállapítva. Ezen igényjogosultnak csak a magasabb értékű élelmezési norma szerinti ellátás jár.

2. Külföldi katonák részvételével megtartásra kerülő törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon résztvevő magyar személyi állomány, a gyakorlat hadijáték napjain.

3. A HM honvéd vezérkari főnök, haderőnemi parancsnokok által megtartott havi munka és feladatszabó értekezletre berendeltek és meghívottak havi 1 alkalommal. A résztvevők körét (létszámát) a rendezvény megtartását elrendelő (jóváhagyó) elöljáró határozza meg.

4. A rádiórelé URH rendszerben működő átjátszó állomásain munkát végző személyi állomány, amennyiben az adott állomáson szolgálati lakással nem rendelkezik, az átjátszó állomásokra történt munkavégzés napjától annak megszűnéséig. A szolgálati lakásra való jogosultságot külön HM rendelet5. szabályozza.

5. A katasztrófák elleni védekezésre, elhárításra kirendelt állomány részére, a kirendelés napjától az állandó körletbe, katonai szervezetbe visszaérkezés napjáig, a norma kétszeres szorzóval számított értékben. A norma terhére alapétkezést, éjszakai pótlékot, védőitalt (ivóvizet) kötelező biztosítani.

6. A külföldön béketámogató tevékenységben résztvevő katonai szervezet elköszönési és visszafogadó ünnepségén résztvevő, külön rendeletben meghatározott belső és külső vendégek az ebéd résznorma értékére.

7. A Magyar Honvédség Kiképzési Oktatási és Regeneráló Központjába (a továbbiakban: MH KORK) regeneráló pihenésre beutalt személyi állomány. A regeneráló pihenésre beutalt személyi állomány családtagjai külön rendeletben meghatározott térítési díjat kötelesek fizetni.

8. Az MH KORK-ot beutalás alapján történő üdülésre, illetve rövid időtartamú hétközi-, hétvégi pihenésre igénybe vevő igényjogosult személyi állomány, valamint családtagja térítés ellenében.

9. Az MH KORK-ban az MH katonai szervezeteitől kiképzési célú rendezvényeken résztvevő személyi állomány.

10. A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal rádió felderítést végző rádió felderítő és iránymérő rendszer állomásain szakmai feladatot ellátó közalkalmazottak a Hivatal állandó objektumain kívüli kihelyezés időtartama alatt.

3. számú melléklet a 89/2006. (HK 17/I.) HM utasításhoz

Pótélelmezési norma szerinti ellátás esetei

A Pótélelmezési norma szerinti térítésmentes természetbeni élelmezési ellátásra a személyi állomány az alábbiakban felsorolt esetekben jogosult.

1. Az éjszakai munkát végző személyi állomány törzsvezetési és csapatgyakorlatokon, hadijátékokon.

2. Az MH LEP Légi Irányító Központjaiban éjszaka munkát végző személyi állomány a munkavégzés napján.

3. Az MH repülő alegységeinél a repülést kiszolgáló III. számú élelmezési norma szerinti ellátásban nem részesülő START szolgálatot ellátó személyi állomány az éjszakai repülések alkalmával.

4. Az MH laktanyáiban, kórházaiban vért adó személyi állomány a véradás napján. A megállapított pótnormát csak akkor lehet elszámolni az élelmezési költségvetési előirányzat terhére, ha a polgári vérellátó állomás a honvédség laktanyáiban vesz vért. A saját konyhát nem üzemeltető katonai szervezetek a magasabb pótnormát számolhatják el.

5. Az MH szinten, haderőnemi szinteken, valamint csapattagozatban megrendezésre kerülő különböző sportrendezvényeken és azok döntőin résztvevő személyi állomány, valamint a versenyt rendezők és versenybírók a döntők napján.

*

Az utasítást utóbb a 45/2007. (HK 10.) HM utasítás 124. §-a, és a 117/2007. (HK 20.) HM utasítás, a 7/2008. (HK 4.) HM utasítás módosította, a 25/2009. (IV. 3.) HM utasítás 15. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2009. április 1. napjával.

1.

A Honvédelmi Minisztérium fejezetéhez tartozó szervezetek állománya élelmezési pénznormáinak megállapításáról szóló 18/2004. (VII. 7.) HM rendelet

2.

Az egyes élelmezési gazdálkodási feladatokról szóló 6/2002. (HK 5.) MH ÖLTP intézkedés

3.

A kedvezményes élelmezési ellátásról és a kötelező étkezési térítésről szóló 44/1996. (HK 20.) HM utasítás

4.

Az egyes élelmezési gazdálkodási feladatokról szóló 6/2002. (HK 5.) MH ÖLTP intézkedés

5.

A Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM rendelet.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére