• Tartalom

90/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

90/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Kollégiumáról és működési rendjéről*

2006.08.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium Kollégiumáról és működési rendjéről az alábbi
utasítást
adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), valamint a honvédelmi miniszter (a továbbiakban: miniszter) alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre terjed ki.

2. § (1) A HM Kollégiuma (a továbbiakban: HMK) a miniszter tanácskozó testülete.

(2) Feladata a honvédelmi politika alapvető kérdései kimunkálásának előkészítése, a honvédelmi tárca hosszabb távú tevékenysége keretének meghatározása, valamint a döntéseket megalapozó, illetve előkészítő elemzésekkel és következtetésekkel kapcsolatos állásfoglalások kialakítása.

3. § (1) A HMK-t a miniszter vezeti.

(2) A HMK tagjai:

a) az államtitkár;

b) a kabinetfőnök;

c) a szakállamtitkárok;

d) a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF);

e) a HM szóvivő.

(3) A HMK ülésein állandó meghívottként meghívásra kerül:

a) a Honvéd Vezérkar főnök helyettese(i);

b) a Tervezési és Koordinációs Főosztály vezetője;

c) a Védelmi Tervezési Főosztály vezetője;

d) a Jogi Főosztály vezetője;

e) a HM KPSZH főigazgatója;

f) az MK Katonai Felderítő Hivatal főigazgatója;

g) az MK Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója;

h) a Miniszterelnöki Kabinet Iroda kormány-főtanácsadója.

(4) A HMK ülésén a miniszter – távollétében az államtitkár – elnököl és a napirenden szereplő kérdésekről a HMK tagjai, valamint a meghívottak véleményének, illetve javaslatának ismeretében alakítja ki álláspontját.

(5) A HMK titkára (a továbbiakban: titkár) a kabinetfőnök. A titkár feladata a HMK üléseinek előkészítése és az üléssel kapcsolatosan ezen utasításban a részére meghatározott feladatok végrehajtása.

4. § (1) A HMK ülésének napirendjén szereplő előterjesztés (jelentés) tárgyalásán a HMK tagjain és az állandó meghívottakon kívül a miniszter vagy megbízásából a titkár által meghívott, vagy kirendelt személy (a továbbiakban: meghívott) is részt vesz.

(2) A HMK ülésein eseti meghívottként részt vesz(nek) az ágazati érdekvédelmi szervezet(ek) képviselője(i).

(3) A HMK ülésén a tagok helyettesítésére csak a miniszter előzetes engedélye alapján kerülhet sor. Az ülésről való távolmaradás és az esetleges helyettesítés engedélyezése iránti kérelmet (indítványt) a titkár útján kell előterjeszteni.

5. § (1) A HMK az 2. § szerinti feladatkörében:

a) előkészíti a kormányzati politika alapvető kérdéseinek kimunkálását, annak a honvédelmi politikával történő összehangolását;

b) meghatározza a kormányzati politikával összhangban a honvédelmi tárcát érintő hosszú távú tevékenység kereteit;

c) előkészíti a honvédelemmel kapcsolatos felsőszintű (Országgyűlés, köztársasági elnök, OGY bizottságai, Kormány) döntések meghozatala érdekében az előterjesztéseket, javaslatokat, beszámolókat;

d) elősegíti a honvédelmi tevékenység szakmai, valamint a honvédség működése irányításával kapcsolatos miniszteri döntések meghozatalát.

(2) A HMK az (1) bekezdésben meghatározott feladatain túl megtárgyalja a miniszter döntése alapján elé utalt egyéb ügyeket, valamint állást foglal a HVKF által javasolt kérdésekben.

(3) A HMK tagjának és a meghívottjának joga, illetve kötelessége, hogy a napirenden szereplő előterjesztéseket (jelentéseket) előzetesen véleményezze, az ülésen pedig álláspontját kifejtse.

(4) A HMK tagjainak megkeresésére a Magyar Honvédség hadrendjébe tartozó katonai szervezetek parancsnokai (vezetői) a HVKF útján bocsátják rendelkezésre a szükséges adatokat.

6. § (1) A HMK a miniszteri szintű döntést igénylő előterjesztésekkel, illetőleg az azokból adódó feladatok határidejével összhangban, a HM havi munka- és rendezvényterv figyelembevételével tartja üléseit. Az ülések napirendjét, időpontját és helyét, valamint a meghívottak névsorát a titkár javaslatára a miniszter hagyja jóvá.

(2) Az azonnali intézkedést igénylő kérdések napirendre tűzésére, illetve a soron kívüli ülések megtartására a miniszter döntése alapján kerül sor.

7. § (1) A HMK napirendje szerinti tárgyalásra

a) előterjesztést kell készíteni a miniszteri, illetőleg felsőbb szintű döntések kezdeményezésére,

b) jelentést kell készíteni a miniszter vagy a HMK tájékoztatására.

(2) Az előterjesztést vagy a jelentést (a továbbiakban: ülésanyag) az ügykör szerint illetékes szerv vezetője készíti elő. Az ülésanyagot a HMK tagja terjesztheti elő.

(3) Az ülésanyagot – a szükséges egyeztetést követően – az ülés időpontja előtt legalább 10 nappal a titkárnak benyújtáshoz történő jóváhagyásra elő kell terjeszteni. Az ülésanyag első lapján fel kell tüntetni a véleményezők nevét és beosztását, valamint egyetértését. Jelezni kell továbbá, ha a véleményező az anyaggal nem ért egyet, illetőleg észrevételt tett.

(4) Az ülésanyagot a résztvevők számára legkésőbb az ülés időpontja előtt 5 nappal a résztvevőknek a HMK titkára megküldi.

(5) Az ülésanyag soron kívül csak a miniszter külön engedélye alapján nyújtható be.

(6) Az ülésanyag a miniszter előzetes döntése alapján szóbeli is lehet.

8. § (1) Az ülésanyagot tömören és egyértelműen kell megfogalmazni, annak tartalmaznia kell a megalapozott állásfoglaláshoz szükséges valamennyi információt és döntési javaslatot, a kormány politikájához való kapcsolódási pontot. Az ülésanyag terjedelme általában nem haladhatja meg a 8–10 gépelt oldalt, amelybe nem számítanak bele a javaslat tervezete és az anyagban kifejtett álláspontot alátámasztó adatokat vagy az esetleges ellenvéleményt tartalmazó melléklet.

(2) A döntésre vonatkozó javaslat a fő kérdésekre terjed ki, utal a végrehajtás módjára, megjelöli annak határidejét és felelősét, továbbá javaslatot tartalmaz a téma sajtónyilvánosságával kapcsolatosan.

9. § A HMK napirendjén szereplő ülésanyagot az előterjesztő szóban kiegészítheti, melynek időtartama általában a 10 percet nem haladhatja meg.

10. § (1) A HMK üléséről emlékeztető készül, amely a napirendek megtárgyalását rövidített formában, illetőleg a miniszter döntését teljes terjedelmében tartalmazza. Az emlékeztetőt a titkár az ülést követő 8 napon belül készíti el, ennek során a miniszteri döntés szövegét az ülésanyag előterjesztőjével egyezteti. A miniszteri döntést az emlékeztető elkészítését követő 5 napon belül kell az érintettek tudomására hozni.

(2) A titkár a miniszter döntését a HMK tagjainak és állandó meghívottainak teljes terjedelemben, az egyéb érintett, vagy végrehajtásra kötelezett szervek vezetőinek – a reájuk vonatkozó mértékben – kivonatosan küldi meg.

(3) A HMK ülésén hozott miniszteri döntéseket a titkár nyilvántartja. Figyelemmel kíséri a feladatok végrehajtását és erről folyamatosan tájékoztatja a HMK-t. Szükség esetén kezdeményezi a felelős beszámoltatását.

11. § Jelen utasítás 2006. augusztus 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Honvédelmi Minisztérium Kollégiumáról és működési rendjéről szóló 16/1995. (HK 10.) HM utasítás, valamint az annak módosítására kiadott 6/1996. (HK 5.) HM utasítás, a 37/1996. (HK 14.) HM utasítás, a 63/2004. (HK 18.) HM utasítás, a 49/2005. (HK 11.) HM utasítás, valamint a 80/2005. (HK 17.) HM utasítás a hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 94/2006. (HK 19.) HM utasítás, és a 16/2007. (HK 3.) HM utasítás valamint a 4/2007. (HK 3.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 92/2010. (X. 22.) HM utasítás 10. § (2) bekezdés b) pontja hatályon kívül helyezte 2010. október 23. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére