• Tartalom

91/2006. (HK 17/I.) HM utasítás

91/2006. (HK 17/I.) HM u t a s í t á s

a Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 102/2005. (HK 22.) HM utasítás módosításáról*

2006.08.08.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés k), l) és n) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény, a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VII. 30.) Korm. rendelet, valamint az államtitkot, vagy a szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő, vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 143/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet és a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet végrehajtásának a Honvédelmi Minisztérium költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjét szabályozó a Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 102/2005. (HK 22.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) az alábbiak szerint módosítom:

1. § Az Ut. 4. § (7) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A (köz)beszerzési feladat engedélyezésére a HM Védelmi Tervezési és Infrastrukturális Szakállamtitkár (a továbbiakban: HM VTISZÁT), a HM Jogi Szakállamtitkár (a továbbiakban: JSZÁT) és a HM Kabinetfőnök útján a honvédelmi miniszter jogosult.”

2. § Az Ut. 6. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az infrastrukturális (köz)beszerzések helyzetéről havonta jelentést (5. számú melléklet) készít, melyet közvetlenül terjeszt fel a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján a honvédelmi miniszter részére, melyből egy példányt tájékoztatásul megküld a HM HFF részére.”

3. § (1) Az Ut. 10. § -ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az egyeztetett Éves Beszerzési Tervet minden év december 15-ig a HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HM HVKF), a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.”

(2) Az Ut. 10. § -ának (4)–(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A HM BBBH és a HM IKH adatszolgáltatása alapján havonta, a többi ajánlatkérő jelentése alapján negyedévente összefoglaló jelentést (5. számú melléklet) készít a beszerzések helyzetéről, melyet a HM VTISZÁT, a HM HVKF, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján a tárgyidőszakot követő hónap 15-ig felterjeszt a honvédelmi miniszter részére.
(5) A közbeszerzésre jogosult honvédelmi szervezetek éves statisztikai összegzései, valamint a katonai szervezetek éves beszerzéseikről felterjesztett jelentései alapján kidolgozza a tárca beszerzési helyzetéről szóló éves jelentést, melyet a HM VTISZÁT, a HM HVKF, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján minden év június 30-ig felterjeszt a honvédelmi miniszter részére.”

4. § Az Ut. 20. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az ajánlatkérő részletes jelentést készít a közbeszerzési eljárás végrehajtásáról, tervezett lezárásáról, amelyet a közpénzek felhasználásával, a köztulajdon használatának nyilvánosságával, átláthatóbbá tételével és ellenőrzésének bővítésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2003. XXIV. törvény 6. §-a szerinti értékhatárt elérő, illetve meghaladó becsült értékű beszerzések esetében a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján a honvédelmi miniszter részére felterjeszt. Amennyiben a honvédelmi miniszter részére történt felterjesztést követő tizenöt napon belül az eredmény kihirdetését érdemben befolyásoló észrevétel nem érkezik, az eljárás lezárására vonatkozó döntési javaslatnak megfelelő eredmény kihirdethető.”

5. § Az Ut. 24. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Amennyiben a (köz)beszerzés várható ellenértéke és/vagy a szerződéskötésre javasolt ajánlattevők által megajánlott tényleges ellenérték meghaladja az építési beruházás mindenkori értékhatárát, az ajánlatkérőnek az Éves Beszerzési Tervben szereplő, vagy a 22. § (2) bekezdés szerint jóváhagyott beszerzési eljárás lefolytatását követően, a (5) bekezdésben foglalt döntés meghozatalát megelőzően – a 22. § (6) bekezdésben foglalt (köz)beszerzés kivételével – az eljárásról jelentést kell készítenie a nyertesként szerződéskötésre javasolt ajánlattevők megjelölésével, és azt fel kell terjesztenie a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján a honvédelmi miniszter részére. Ha tizenöt napon belül az eljárás lezárását érdemben befolyásoló észrevétel nem érkezik, a (5) bekezdésben foglalt döntés meghozható, az eljárás eredménye kihirdethető.”

6. § Az Ut. 27. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„A Kbt. alkalmazásának kizárásáról szóló javaslatot a HM IKH, a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT és a HM Kabinetfőnök útján kell a honvédelmi miniszter részére felterjeszteni. A javaslatnak az Országgyűlés illetékes bizottsága részére történő továbbítását és a törvény alkalmazását kizáró döntést a honvédelmi miniszter kezdeményezi.”

7. § (1) Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba*, ezzel egyidejűleg hatályát veszti az Ut. 15. § (3) bekezdése, a 37. § (2) bekezdésében a „miniszter jóváhagyása esetén” szövegrész, valamint az 50. § (1) és (2) bekezdései.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut. 4. § (8) bekezdésében a „HM KÁT” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter” szöveg, az 5. § (1) bekezdésének h) pontjában, a 8. § (1) bekezdésében és a 9. § (1) bekezdésében a „HM KÁT külön intézkedése” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter külön döntése” szöveg, a 10. § (3) és (6) bekezdéseiben a „HM KÁT” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter” szöveg, a 11. § (4) bekezdésében a „HM KÁT részére intézkedésre” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter részére döntésre” szöveg, a 11. § (5) bekezdésében, a 13. § (5) bekezdésében, a 14. § (9) bekezdésében, a 16. § (7) bekezdésében, a 18. § (5) bekezdésében és a 22. § (2) bekezdésében a „HM KÁT” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter” szöveg, a 26. §-ban „HM VGHÁT” szövegrész helyébe a „HM VTISZÁT” szöveg, a „HM JHÁT” szövegrész helyébe „HM JSZÁT” szöveg, a 33. § (2) bekezdésében a „HM KÁT-HM HVKF együttes intézkedés” szövegrész helyébe a „belső rendelkezés” szöveg, illetve a 37. § (2) bekezdésében és a 48. § (2) bekezdésében a „HM KÁT” szövegrész helyébe a „honvédelmi miniszter” szöveg lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 120/2007. (HK 20.) HM utasítás 50. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. január 1. napjával.

*,

Az utasítás aláírásának napja 2006. augusztus 8.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére