• Tartalom

96/2006. (HK 19.) HM utasítás

96/2006. (HK 19 .) HM utasítás

az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban foglalt egyes feladatok végrehajtásának előkészítéséről*

2006.09.08.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján az államháztartás hatékony működését elősegítő szervezeti átalakításokról és az azokat megalapozó intézkedésekről szóló 2118/2006. (VI. 30.) Korm. határozatban (a továbbiakban: Korm. határozat) foglalt egyes feladatok, valamint a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményi struktúrája korszerűsítésének előkészítése érdekében az alábbi
utasítást
adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a HM szervezetekre, a miniszter közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a végrehajtásban érintett katonai szervezetekre terjed ki.

2. § Az államreform célkitűzéseivel összhangban az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek – kivéve a Honvédelmi Minisztériumot – átalakításával, azok számának és létszámának csökkentésével, a jelenleg több szervezetnél végzett feladatok egy szervezetbe integrálásával, továbbá egyes szervezetek más központi államigazgatási szerv részére történő átadásával, illetve megszüntetésével a Magyar Honvédség létszámához és feladataihoz jobban igazodó, kisebb létszámú, hatékonyabban működő szervezeti struktúrát kell létrehozni.

3. § (1) A Korm. határozat 4. és 5. pontjában foglaltakkal összhangban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel együttműködésben javaslatot kell előterjeszteni a Kormány részére, illetve ki kell dolgozni a szükséges jogszabály-módosítási tervezeteket a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok leghatékonyabb működését eredményező átalakítására, létszámának csökkentésére, különös tekintettel az alaptevékenységet támogató funkciókra.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak végrehajtása érdekében előzetes vizsgálatot kell végezni és javaslatot kell felterjeszteni a honvédelmi miniszter részére.

Vizsgálat lefolytatásáért és a javaslat felterjesztéséért felelős: katonai nemzetbiztonsági szolgálatok vezetői.

Határidő:    2006. november 15.

4. § (1) A Korm. határozat 6. h) pontjában foglaltakkal összhangban az oktatási és kulturális miniszterrel, az igazságügyi és rendészeti miniszterrel együttműködésben a Korm. határozat alapján javaslatot kell előterjeszteni a Kormány részére a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Rendőrtiszti Főiskola jövőbeni feladataira és működésére.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak végrehajtása érdekében javaslatot kell előterjeszteni a honvédelmi miniszter részére arra vonatkozóan, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2007. július 31-ig átadásra kerülhessen a Kormány döntése alapján kijelölésre kerülő miniszter felügyelete alá.

Felelős:    ZMNE rektor

Határidő:    2006. október 31.

(3) Javaslatot kell előterjeszteni a honvédelmi miniszter részére a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egy kampuszon történő elhelyezésére, valamint a tárca perspektívikus igényeinek megfelelő ingatlan-, eszköz- és anyagellátására (a honvédelmi tárca képzési igényéhez, illetve a költségtérítéses képzéshez kapcsolódó igények szétválasztásával), amely tartalmazza a megvalósítás költségigényét és ütemezését olyan számvetéssel, hogy az 2007. június 30-ig megvalósítható legyen.

Felelős:    ZMNE rektor    
védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

Határidő:    2006. október 16.

(4) Gazdaságilag teljes körűen és kimutathatóan szét kell választani a Honvédelmi Minisztérium képzési igényei alapján folytatandó, illetve az egyetem saját hatáskörébe tartozó, jelen utasítás hatálybalépése előtt, illetve azt követően meghirdetett költségtérítéses polgári képzést, és erről tájékoztatót kell felterjeszteni a miniszter részére.

Felelős:    ZMNE rektor

Határidő:    2006. október 31.

(5) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem 2007. évi erőforrás-, költségszükségleti és kiadás igénytervét és a terv alapján összeállított intézményi költségvetését úgy kell megtervezni és előterjeszteni, hogy az biztosítsa a Honvédelmi Minisztérium által támasztott képzési igény finanszírozását – figyelembe véve, hogy a költségvetési támogatás a (3) bekezdés szerint elkészült javaslat és a (4) bekezdés szerint felterjesztett tájékoztató alapján – csökkentésre kerül. Az előterjesztés során be kell mutatni az 1 fő HM által finanszírozott hallgatóra eső kiadást, illetve az 1 fő költségtérítéses hallgató által befizetett díjat, a kettő közötti eltérés indokolásával.

Felelős:    ZMNE rektor

Határidő:    a költségvetés tervezésével összhangban.

5. § (1) A Korm. határozat 4. c) pontjában foglaltakkal összhangban az igazságügyi és rendészeti miniszterrel, valamint a legfőbb ügyésszel együttműködésben javaslatot kell előterjeszteni a Kormány részére a katonai ügyészség nem katonai ügyészi szervezetbe történő integrálására.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak végrehajtása érdekében előzetes vizsgálatot kell végezni, és javaslatot kell felterjeszteni a honvédelmi miniszter részére.

Felelős:    jogi szakállamtitkár

Határidő:    2006. október 15.

6. § (1) A HM Védelmi Hivatal Miniszterelnöki Hivatal részére 2007. január 1-jei hatállyal történő átadása érdekében javaslatot kell előkészíteni a honvédelmi miniszter részére annak végrehajtási rendjére. A Miniszterelnöki Hivatallal együttműködésben ki kell dolgozni az átadás részletes ütemtervét.

Felelős:    HM államtitkár

Határidő:    2006. szeptember 30.

(2) A HM Katonai Légügyi Hivatalnak az Egységes Közlekedési Hatóság szervezetébe – 2007. január 1-jei hatállyal – történő beépítése érdekében javaslatot kell előkészíteni a honvédelmi miniszter részére annak végrehajtási rendjére. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal együttműködésben ki kell dolgozni az átadás részletes ütemtervét.

Felelős:    HM Katonai Légügyi Hivatal főigazgatója

Határidő:    2006. szeptember 30.

7. § (1) A HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs és az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság részeinek, valamint egyes feladatainak, továbbá ezen § (2)–(4) bekezdéseiben nevesített HM szervezetek részeinek és feladatrendszerének egy szervezetbe történő integrálásával, a tárca termelői és fogyasztói logisztikai rendszerének szétválasztásával, a termelői logisztikai feladatok végrehajtására – új HM szervezetként, mintegy 350 fős rendszeresített létszámmal – 2007. január 1-jei hatállyal megalakul a HM Központi Logisztikai Hivatal.

(2) A HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal – mint önálló HM szervezet – megszűnik, csökkentett létszámmal, feladatrendszerével integrálódik az újonnan létrehozásra kerülő HM Központi Logisztikai Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(3) A HM Technológiai Hivatal – mint önálló HM szervezet – megszűnik, csökkentett létszámmal, feladatrendszerével integrálódik az újonnan létrehozásra kerülő HM Központi Logisztikai Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(4) A HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal – mint önálló HM szervezet – megszűnik, csökkentett létszámmal, feladatrendszerével integrálódik az újonnan létrehozásra kerülő HM Központi Logisztikai Hivatal szervezetébe és feladatrendszerébe.

(5) Az (1)–(4) bekezdésben meghatározott feladatok végrehajtása érdekében a HM Központi Logisztikai Hivatal Előkészítő Törzs vezetője együttműködésben az érintett szervezetek vezetőivel dolgozzon ki és a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár útján tegyen javaslatot a honvédelmi miniszter részére a HM Központi Logisztikai Hivatal feladatrendszerére, szervezeti felépítésére, a Hivatal felállításának rendjére és ütemezésére, továbbá a megszűnő szervezetek megszüntetésével kapcsolatos feladatok végrehajtási rendjére.

Felelős:    védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

Határidő:    2006. szeptember 30.

8. § (1) A HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal – mint önálló szervezet megszűnik – és feladatrendszerének, valamint ezen § (2) és (3) bekezdésében nevesített szervezetek és azok feladatrendszerének integrálásával – új HM szervezetként, mintegy 500 fős rendszeresített létszámmal, az ellátandó katonai szervezetek átszervezéséhez, illetőleg annak ütemezéséhez igazodva – 2007. január 1-jei hatállyal létre kell hozni a HM Pénzügyi és Számviteli Hivatalt.

(2) A HM 1. és 2. sz. Területi Pénzügyi és Számviteli Igazgatóságok – mint önálló HM szervezetek – megszűnnek és csökkentett létszámmal beépülnek a megalakításra kerülő HM Pénzügyi és Számviteli Hivatalba.

(3) A HM Pénzügyi Számító és Nyugdíjmegállapító Igazgatóság – mint önálló szervezet – megszűnik és csökkentett létszámmal beépül a megalakításra kerülő HM Pénzügyi és Számviteli Hivatalba.

(4) Az (1)–(3) bekezdésben meghatározott feladatok végrehajtása érdekében a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója, együttműködésben az érintett szervezetek vezetőivel, dolgozzon ki és a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár útján tegyen javaslatot a honvédelmi miniszter részére az újonnan létrehozásra kerülő szervezet feladatrendszerére, szervezeti felépítésére, felállításának rendjére és ütemezésére, továbbá a megszűnő szervezetek megszüntetésével kapcsolatos feladatok végrehajtási rendjére.

Felelős:    HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal főigazgatója

Határidő:    2006. október 25.

9. § (1) A HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal főigazgatója tegyen javaslatot a Hivatal további szervezeti racionalizálására a Hivatal közvetlen irányítását végző szakállamtitkár részére. A Hivatal rendszeresített létszáma 2007. január 1-jén mintegy 65 fő lehet.

Felelős:    jogi szakállamtitkár

Határidő:    2006. szeptember 30.

(2) A HM Ingatlankezelési Hivatal főigazgatója a HM szervezetek és az MH katonai szervezeteinek tervezett átalakításával összhangban tegyen javaslatot a Hivatal további szervezeti racionalizálására a Hivatal közvetlen irányítását végző szakállamtitkár részére. A Hivatal rendszeresített létszáma 2007. január 1-jén mintegy 175 fő lehet.

Felelős:    védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

Határidő:    2006. szeptember 30.

(3) A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója tegyen javaslatot a Múzeum további szervezeti racionalizálására az intézmény közvetlen irányítását végző kabinetfőnök részére. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum rendszeresített létszáma 2007. január 1-jén mintegy 114 fő lehet.

Felelős:    kabinetfőnök

Határidő:    2006. szeptember 30.

10. § A Korm. határozat 6. pontjának i) bekezdésében foglaltakkal összhangban, a hatékony működés feltételeinek megteremtése érdekében javaslatot kell előterjeszteni a miniszter részére az MH egészségügyi szervezeteinek a létrehozásra kerülő központi egészségügyi szervezetbe történő teljes körű, vagy részbeni összevonásával kapcsolatban. A javaslatot úgy kell kialakítani, hogy a tárca teljes egészségügyi szakállománya nem haladhatja meg az MH rendszeresített összlétszámának 6–8%-át.

Felelős:    MH Egészségügyi Parancsnokság parancsnoka

Határidő:    2006. szeptember 30.

11. § Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság 2007. január 1-jével történő – az MH Szárazföldi Parancsnokság, az MH Légierő Parancsnokság, az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság, az MH Egészségügyi Parancsnokság, az MH Budapesti Helyőrség Parancsnokság, az MH Híradó és Informatikai Parancsnokság, valamint az MH Művelet Irányító Központ részei integrálásával – felállítása érdekében javaslatot kell felterjeszteni a miniszter részére az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezeti felépítésére és létszámára.

Felelős:    Honvéd Vezérkar főnök

Határidő:    2006. szeptember 15.

12. § A Korm. határozat 4. pontjának b) bekezdése alapján javaslatot kell kidolgozni a miniszter részére a fővárosi és a megyei hadkiegészítő parancsnokságok két régió központban történő kialakításával, illetve a Korm. határozat 5. pontja alapján a hatékonyabb működés feltételeinek megteremtésével kapcsolatban.

Felelős:    Honvéd Vezérkar főnök

Határidő:    2006. október 31.

13. § A Korm. határozat 1. számú mellékletében meghatározottak végrehajtása érdekében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal együttműködésben javaslatot kell felterjeszteni a honvédelmi miniszter részére az MH Katonai Fogháznak a büntetés-végrehajtás szervezetébe történő, 2007. január 1-jével végrehajtásra kerülő beolvasztásával kapcsolatban.

Felelős:    Honvéd Vezérkar főnök

Határidő:    2006. október 31.

14. § A Korm. határozat 6. pontjának d) bekezdésében meghatározottak érdekében a kabinetfőnök – mint tulajdonosi képviselő – intézkedik a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő zártkörűen működő részvénytársaság működésének hatékonyabbá tételével kapcsolatos javaslat honvédelmi miniszter részére történő előterjesztésére.

Határidő:    a javaslat felterjesztés: 2006. november 30.

15. § (1) A jelen utasítás alapján kidolgozott és a miniszter részére felterjesztett javaslatok, illetve részletes ütemtervek térjenek ki:

a) a szakterületeket érintő jogi szabályozók felülvizsgálatára, ideértve a 2/3-os parlamenti többséget igénylő módosítási javaslatok előterjesztését is, a szükséges módosítások ütemezésére;

b) az érintett szervezetek szükséges szervezeti korrekciójára;

c) az elvégzendő személyügyi feladatokra és azok ütemezésére, ideértve a más tárca felügyelete/irányítása alá kerülő szervezetek esetében a szükséges együttműködési megállapodások kidolgozását is;

d) a költségvetési előirányzatokkal, anyagi készletekkel való elszámolásra és a vagyonkezeléssel kapcsolatos feladatokra és azok ütemezésére;

e) a tárca alárendeltségében megalakításra kerülő új szervezetek feladatrendszerére, szervezeti felépítésére;

f) létszám és költségvetési megtakarítás becslésére;

g) átadás esetén az átadást követően a tárcát terhelő költségvetési kötelezettségek nagyságrendjére;

h) a megalakításra kerülő új szervezetek felállításának rendjére és ütemezésére, ideértve az elhelyezési biztosítás feladatait is;

i) az átköltözésekkel, megszűnésekkel, új elhelyezéssel összefüggésben felmerülő (informatikai stb.) részletes költségvetési igényekre.

(2) A javaslatoknak alkalmasnak kell lennie a döntés-előkészítésre és a miniszteri döntés megalapozására.

16. § Ez az utasítás az aláírását követő harmadik napon lép hatályba* és 2007. december 31-én hatályát veszíti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 114/2006. (HK 21.) HM utasítás módosította.
Az utasítás – 16. §-a alapján – 2007. december 31-én hatályát veszti.

*

Az utasítás aláírásának napja 2006. szeptember 8.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére