• Tartalom

99/2006. (HK 19.) HM utasítás

99/2006. (HK 19.) HM utasítás

a szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról*

2006.10.18.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. §-ának f) pontja alapján, figyelemmel a Hvt. 97. §-a (1) bekezdésének l) és o) pontjaira, a szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról a következő utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervek).

(2) Az utasítás szabályait kell alkalmazni a honvédelmi szervek személyi állományába tartozó hivatásos, szerződéses, vagy tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonai szolgálati viszonyban állók, köztisztviselők, közalkalmazottak és munkaviszonyban álló munkavállalók vagy állományon kívüliek tevékenységének díjazására, ha ez a tevékenység a 2. § szerinti feladatok végrehajtására irányul.

(3) Az utasítás rendelkezéseit a tudományos tevékenységek díjazására csak akkor kell alkalmazni, ha a tudományos kutatások rendjéről szóló HM utasítás eltérően nem rendelkezik.

Megbízási, vállalkozási szerződéses jogviszony alapján végezhető feladatok

2. § Munkavégzéssel járó egyéb – a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény szerinti – megbízási szerződésen, illetőleg szellemi tevékenység kifejtésére irányuló vállalkozási szerződésen (a továbbiakban: vállalkozási szerződés) alapuló jogviszony csak olyan, a honvédelmi szervek működési körébe tartozó alaptevékenység szerinti feladat elvégzésére létesíthető, amelyre nincs szervezetszerű beosztás (állománytábla-, munkaköri jegyzék szerinti státus, vagy munkaköri leírás szerinti feladat), illetve időszaki-, és részfoglalkozású létszám-, gazdálkodási-keret nem áll rendelkezésre és a feladat nem végeztethető el a szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszony, vagy munkaviszony (a továbbiakban együtt: munkaviszony) keretében, valamint az abból eredő teljesítési kötelezettség alapján.

3. § (1) Megbízási, valamint vállalkozási szerződés kizárólag olyan feladat elvégzésére köthető, amelynek jellege, tartalma és formája – különösen a feladat elvégzésének helyére, idejére, a megbízói, megrendelői utasítások jellegére vonatkozó kikötésekre figyelemmel – nem képezi a munkaviszony jellemző tartalmi elemeit. A megbízási, valamint a vállalkozási szerződés munkaviszony leplezésére nem irányulhat.

(2) Nem létesíthető megbízási, valamint vállalkozási szerződéses jogviszony szolgálati, munkaköri kötelezettség körébe tartozó (munkaköri leírásban meghatározott) feladat elvégzésére, továbbá olyan feladat végrehajtására, amely a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 53. §-a szerinti megbízással, belső helyettesítéssel, vezényléssel, átirányítással, rendkívüli munkavégzéssel, túlmunka, illetve túlszolgálat elrendelésével elvégeztethető.

Megbízási, vállalkozási szerződéses jogviszony létesítése

4. § (1) Megbízási szerződésen, illetőleg vállalkozási szerződésen alapuló jogviszony létesítése annak a parancsnoknak, vezetőnek a hatáskörébe tartozik, aki a díjazáshoz szükséges költségvetési előirányzattal rendelkezik (a továbbiakban: kötelezettség vállalására jogosult elöljáró). Honvédelmi szerv személyi állományába tartozók esetében megbízási szerződésen, illetőleg vállalkozási szerződésen alapuló jogviszony létesítéséről annak a honvédelmi szervnek a munkáltatói jogokat gyakorló parancsnoka, vezetője dönt, akinek a részére a szolgáltatást teljesítik.

(2) Ha a 2. § szerinti feladat folyamatos ellátást igényel és várhatóan tartós, egy naptári éven belül összesen legalább három hónapot meghaladó időtartamú, és az erre az időszakra eső díjazás összege meghaladja a köztisztviselői illetményalap összegét, megbízási szerződésen alapuló jogviszony – a 7. § (3) bekezdésének a) pontja szerinti tolmácsolási feladat, illetve a költségvetési szervek belső ellenőrzéséről szóló 193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet szerinti belső ellenőrzési feladat kivételével – a Honvédelmi Minisztérium szerveinél, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe tartozó szervezeteknél, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnél, a HM kabinetfőnöke, a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél a Honvéd Vezérkar főnöke előzetes írásbeli engedélyével létesíthető.

(3) A (2) bekezdés szerinti engedély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti Adatlappal egyidejűleg a HM Központi Pénzügyi és Számviteli Hivatal (a továbbiakban: HM KPSZH) útján kell előterjeszteni.

(4) A HM KPSZH főigazgatója megvizsgálja a javaslatok pénzügyi teljesíthetőségét, és azt záradékban rávezeti a felterjesztésre.

5. § Megbízási, valamint vállalkozási szerződésen alapuló jogviszony létesítésekor alkalmazni kell a megbízott, illetőleg a vállalkozó állományviszonyának megfelelő összeférhetetlenségi és foglalkoztathatósági szabályokat. Másik honvédelmi szerv személyi állományába tartozók ezen utasítás szabályai szerint – az egyéb feltételek mellett is – csak akkor foglalkoztathatók, ha jogszabályban előírt engedélyeztetési, illetve bejelentési kötelezettségeiknek eleget tettek.

6. § (1) Másik honvédelmi szerv személyi állományába tartozó személy megbízási, illetőleg vállalkozási szerződéses jogviszonyban csak akkor foglalkoztatható, ha a 2. § szerinti feladat vezényléssel, átirányítással, vagy kirendeléssel csak jelentős költségtöbblettel lenne megoldható.

(2) Nem magyar állampolgárokkal megbízási vagy vállalkozási szerződéses jogviszony – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kivételével – az ide vonatkozó jogszabályok figyelembevételével csak a honvédelmi miniszter engedélyével létesíthető.

7. § (1) A honvédelmi szerv alaptevékenységébe tartozó szellemi tevékenységet vállalkozási szerződés alapján a Magyar Honvédség személyi állományán kívüli személlyel vagy más szervezettel (gazdasági társaság, költségvetési szerv stb.) az egyéb feltételek megléte esetén is csak akkor végeztethet,

a) ha annak költségei nem haladják meg a személyi állománnyal történő elvégeztetésének költségeit, illetve

b) ha annak a személyi állománnyal történő elvégeztetését jogszabály nem teszi lehetővé.

(2) Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott korlátozás alól a Hjt. 2. §-ának (4) bekezdésében meghatározott elöljáró parancsnok felmentést adhat, ha a szellemi tevékenység eseti jellegű feladat, és a vállalkozási szerződés alapján számlázott összeg egy-egy vállalkozó esetében nem haladja meg az egyszerű közbeszerzési eljárás értékhatárát.

(3) Nem kell alkalmazni az (1) bekezdés a) pontja szerinti korlátozást

a) az állami vezetők, vagy a velük azonos juttatásokra jogosultak részére végzett személyi tolmácsolás tekintetében, illetve

b) ha a szellemi szolgáltatás beszerzése a közbeszerzési eljárás keretében a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályok alapján történik.

8. § A megbízási, illetőleg a vállalkozási szerződést írásban kell megkötni. A megbízási, illetőleg a vállalkozási szerződésben a szerződő felek kötelesek nyilatkozni arról, hogy a foglalkoztatásnak, illetve a díj folyósításának kizáró feltétele nincs.

A megbízottat, vállalkozót megillető díjak megállapítása

9. § Ezen utasítás alapján folyósítható díjak megállapítása a kötelezettség vállalására jogosult elöljáró hatáskörébe tartozik.

10. § (1) A megbízási, illetőleg a vállalkozási szerződéses jogviszony keretében végzett tevékenységek díjazását a kötelezettségvállalásra jogosult elöljáró az összes körülmény – különösen a feladat bonyolultsága, a végzett munka színvonala – mérlegelése alapján a jogszabályban meghatározott esetleges díjtételekkel és a feladatra jellemző illetményekkel való összevetés, a piaci viszonyok és a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével, saját hatáskörben állapítja meg.

(2) Ha az adott feladatra, feladatcsoportra, tevékenységre sem jogszabályban, sem más honvédelmi miniszteri rendelkezésben nincs érvényes díjtétel, a megbízott, illetőleg a vállalkozó díját úgy célszerű megállapítani, hogy előbb meg kell határozni a feladat jellege által megkívánt iskolai végzettség, szakképzettség, szakmai tapasztalat, nyelvismeret, illetőleg az egyéb követelmények, elvárások figyelembevételével – jellemzően e kritériumokkal rendelkező köztisztviselő, közalkalmazott, vagy hivatásos katona, főállásban, teljes munkaidőben történő foglalkoztatás mellett – mennyi az egy munkanapra járó (bruttó) illetmény összege. Ezt követően meg kell állapítani a megbízás végrehajtásához, illetve a vállalkozó szolgáltatásának teljesítéséhez ténylegesen szükséges időtartamot. Ezeknek az adatoknak az összevetésével határozható meg a megbízottat, illetőleg vállalkozót megillető díj, figyelemmel annak költségvonzataira is.

(3) A megbízási szerződéses jogviszonyban foglalkoztatottak részére e tevékenységükkel kapcsolatosan felmerülő költségeket (pl. utazási költség), jogszabályban meghatározott rend szerint meg kell téríteni. Erről a megbízási szerződésben kell megállapodni.

(4) Amennyiben a honvédelmi szerv részéről a megbízott, illetőleg vállalkozó részére a fizetendő összeg egy naptári évben (több szerződés esetén ezek együttes öszszege) várhatóan eléri a mindenkori köztisztviselői illetményalap 25-szörösét, a folyósításhoz – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – a HM KPSZH főigazgatójának ellenjegyzése szükséges.

Egyes tevékenységek díjazása

11. § A honvédelmi szerveknél a szerzői jogi védelem alá tartozó alkotások (nevelés, oktatás, kiképzés, közművelődés céljait szolgáló tankönyvek, jegyzetek, számítógépes programok, alkalmazott grafikai művek stb.) felhasználásáért, illetőleg a mű felhasználására adott engedély fejében a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) szabályai szerint – annak eltérő rendelkezése hiányában – a szerző részére díjazást kell megállapítani.

12. § (1) A szerzői jogi védelem alá nem eső munkák [az Szjt. 1. §-ának (4)–(7) bekezdése szerint ilyenek lehetnek: szolgálati könyvek, belső kiadványok megalkotása, szerkesztése, lektorálása, hivatalos ügyiratok fordítása, gépelése stb.] díjainak megállapítására a 2. melléklet, illetőleg a 15. § szerinti díjtételeket kell alkalmazni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti írásos anyagok terjedelmét a leütés szám (,,n”) alapján kell megállapítani. Egy szerzői ív alatt 40 000 leütés-számot (,,n”) kell érteni.

13. § (1) A honvédelmi szervek által szervezett és lebonyolított közművelődési, ismeretterjesztő, oktatási és kiképzési rendezvények, programok, konferenciák előadói részére a kötelezettségvállalásra jogosult elöljáró, a 9–10. §-okban foglaltakra figyelemmel, előadói tiszteletdíjat állapít meg. Tiszteletdíj annak az előadónak állapítható meg, akinek ez a tevékenység nem munkaköri, szolgálati kötelezettsége, és az előadás eseti jellegű (nem rendszeres, nem ismétlődő), új, vagy nem közismert ismeretanyagot tartalmaz.

(2) A köztisztviselői illetményalapot meghaladó összegű óránkénti előadói tiszteletdíj kifizetésének ellenjegyzése a HM KPSZH főigazgatójának hatáskörébe tartozik.

(3) A rendszeresen ismétlődő előadások, vagy nem új, továbbá közismereti anyagot tartalmazó előadások előadói részére a megbízási díjat az azonos felkészültségű tanári, oktatói illetményekkel arányosan kell megállapítani.

14. § (1) A honvédelmi szerv alaptevékenysége szerinti (szolgálati) feladatai teljesítése során felmerülő tolmácsolási feladatokat – különös tekintettel a folyósított nyelvpótlékokra – elsősorban a honvédelmi szerv személyi állományába tartozó személyekkel kell megoldani.

(2) Amennyiben a honvédelmi szerv személyi állományában nincs a tolmácsolás, fordítás végrehajtására alkalmas, megfelelő nyelvtudással rendelkező személy, vagy van, de vele a feladat a 2. §-ban foglaltakra is figyelemmel a munkaviszonyból eredő teljesítési kötelezettség keretében nem végezhető el, a honvédelmi szerv parancsnoka (vezetője) köteles a fordítás és a tolmácsolási igényt – a feladat teljesítésének helye, ideje, a tolmácsolás szintje és témája megjelölés mellett – írásban a rendezvényszervezési feladatokat ellátó központi szervnek bejelenteni.

(3) Ha a rendezvényszervezési feladatokat ellátó központi szerv a tolmácsolási, fordítási feladatot nem tudja végrehajtani, a kötelezettség vállalásra jogosult elöljáró a honvédelmi szervvel munkaviszonyban nem álló, vagy másik honvédelmi szervvel munkaviszonyban álló személlyel megköti a megbízási vagy vállalkozási szerződést, és részére a 2. melléklet szerinti fordítói, illetve a 3. melléklet alapján tolmácsolási díjat állapít meg.

15. § (1) Ügyiratok, táblázatok, kiadványok stb. szövegének gépírásáért oldalanként a következő díjak állapíthatók meg:

a) diktálás alapján (írógéppel, szövegszerkesztővel) történő leírás, (kézírással írt) kézirat írógéppel történő átírása esetén oldalanként a köztisztviselői (havi) illetményalap 0,3%-a állapítható meg,

b) a táblázatokat, képleteket, ábrákat tartalmazó szövegrészeket 50%-kal felemelt összeggel lehet díjazni,

c) az idegen nyelven történő gépírás esetén az egyébként megállapítható díj legfeljebb kétszeres összege folyósítható.

(2) A sürgősségi pótdíj az (1) bekezdés a) pontja szerinti alapösszeg 30%-a.

(3) Az (1) bekezdés b) és c) pontjában nem említett egyéb (pl.: biztonsági) követelményekre tekintettel az (1) bekezdés a) pontja szerinti összeg legfeljebb 50%-kal felemelhető.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott díjtételek magukba foglalják az eredeti szöveggel (kézirattal) történő elsődleges egyeztetésért, a gépíró hibájából történő javításért, újragépelésért járó díjat is.

Záró rendelkezések

16. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 24/2002. (HK 11.) HM utasítás, valamint ezen utasítást módosító106/2002. (HK 1/2003.) HM utasítás, 118/2004. (HK 2/2005.) HM utasítás, 101/2005. (HK 22.) HM utasítás, 40/2006. (HK 10.) HM utasítás.

(2) Az utasítás hatálybalépését követő 90 napon belül az érintett honvédelmi szerveknél felül kell vizsgálni a tárgy szerint érintett, hatályos megbízási, vállalkozási szerződéseket, és amennyiben szükséges, ezen utasításban foglaltaknak megfelelően kezdeményezni kell azok módosítását, illetőleg megszüntetését.

(3) A tudományos kutatások rendjéről szóló 76/2002. (HK 25.) HM utasítás

a) 29. §-ában a “szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 24/2002. (HK 11.) HM utasítás 6–7. §-ai” szövegrész helyébe a “szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 99/2006. (HK 19.) HM utasítás 10. §-a” szövegrész,

b) 32. §-ában a “24/2002. (HK 11.) HM utasításban” szövegrész helyébe a “szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 99/2006. (HK 19.) HM utasításban” szövegrész,

c) 2. számú mellékletében “a szolgálati, köztisztviselői, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 24/2002. (HK 11.) HM utasításban” szövegrész helyébe a “szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló 99/2006. (HK 19.) HM utasításban” szövegrész

lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 99/2006. (HK 19.) HM utasításhoz

SZERVEZET MEGNEVEZÉSE

ADATLAP
Munkavégzéssel járó egyéb jogviszony létesítéséhez
Személyes adatok:

 

Név:

 

Anyja neve:

 

Születési hely: .......................................... év ...................... hó ................ nap .............

 

Állampolgárság:

 

Adóazonosító jel:

 

TAJ szám:

 

Nyugdíjas törzsszám:

 

Személyi/szolgálati igazolvány száma:

 

Lakossági folyószámla száma, vagy a postai kézbesítési cím:



Foglalkoztatási adatok:
A szerződés megkötésének időpontjában:
(a megfelelő szöveg aláhúzandó vagy beírandó)
– regisztrált munkanélküli vagyok, és ellátásban részesülök
– regisztrált munkanélküli vagyok, de ellátásban nem részesülök
– nyugdíjat (nyugdíjat helyettesítő átmeneti ellátást) folyósítanak számomra
– alkalmazásban állok heti 36 órás vagy azt meghaladó foglalkoztatással
– alkalmazásban állok heti 36 órát meg nem haladó foglalkoztatással
– egyéb jogviszonyban állok (ösztöndíjas foglalkoztatott, tanulói, hallgatói vagy: ................
– vállalkozói tevékenységet végzek
Nyilatkozatok:
Adóelőleg levonási % mértéke:
Magánnyugdíj-pénztári tagság: van, nincs
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek, személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.

...................................................... év ............. hó .................................. nap .........

...................................................
foglalkoztatásra tervezett

Az adatlapon szereplő adatok a valóságnak megfelelnek.

...................................................... év ............. hó .................................. nap .........

...................................................
parancsnok/elöljáró

2. számú melléklet a 99/2006. (HK 19.) HM utasításhoz

Szerzői jogi védelem alá nem tartozó írói, fordítói díjak
I.

 

Szerzői ívenként fizethető összeg
felső határa a köztisztviselői
illetményalap
%-ában:

1. Szolgálati könyv, egyéb hivatalos (főnökségi) kiadvány megírása (megalkotása)

100%

2. Átdolgozás

50%

3. Szerkesztés, lektorálás

40%

4. Vázlatok, ábrák, fényképek készítése és egyéb, külön nem szabályozott tárgy szerinti tevékenység

(az írásos szöveg megalkotásával
arányosan, megegyezés szerint)

II. Fordítás

(null)

1. Fordítói díjak:

 

 

Oldalanként a köztisztviselői
illetményalap %-ában:

a) Idegen nyelvről magyar nyelvre:

2,0–4,0%

b) Magyar nyelvről idegen nyelvre:

3,0–6,0%

c) Idegen nyelvről idegen nyelvre:

4,0–7,0%

2. Az 1. pont szerinti alapdíjon felül – annak legfeljebb kétszereséig terjedő – pótdíj állapítható meg, ha a fordítás körülményei, különösen a nem latin betűs szöveg, a fordítás sürgőssége, a hazánkban ritkán használt idegen nyelv, a fordítás minőségével, pontosságával szemben támasztott különösen magas követelmény a fordítást megnehezítik.

3. Az 1–2. pont szerint megállapítható fordítási díjon felüli összeg, csak kivételesen indokolt esetben, a HM KPSZH főigazgatójának ellenjegyzésével folyósítható.

4. A fordítással készített szövegkivonat (szinopszis, összefoglaló stb.) esetén a szövegkivonat terjedelmére a 1–2. pont szerinti díjat kell megállapítani, ez azonban nem lehet kevesebb, mint a “kivonatolt” teljes szövegterjedelemre számított fordítási díj 10%-a.

5. Amennyiben a szöveg terjedelmének rövidségére tekintettel az utasítás, vagy a megbízási szerződés a díjazás mértékét oldal/Ft-ban határozza meg, (egy) oldal alatt a 32 soros, soronkénti 60 leütést (1920 N) tartalmazó szöveget kell érteni.

3. számú melléklet a 99/2006. (HK 19.) HM utasításhoz

A tolmácsolási díjak

1. A honvédelmi szervek szolgálati tevékenysége körében felmerülő tolmácsolási feladatok ellátásáért alapdíj és a feltételektől függő pótdíj állapítható meg.

2. Az alapdíj mértéke óránként legfeljebb a köztisztviselői illetményalap (havi) összegének 8%-a.

3. A pótdíj mértéke:

a) ritkábban használt európai nyelvek esetében az alapdíj 10–30%-a. Nem minősül ritkábban használt európai nyelvnek: az angol, német, francia és az orosz nyelv,

b) nehezen elsajátítható (kínai, japán, arab stb.) nyelvek esetében az alapdíj 30–50%-a,

c) szinkron tolmácsolás esetén az alapdíj 100–200%-a,

d) a tolmácsolás szokásos körülményeitől eltérő, kivételes esetekben (éjszakai órában végzett tolmácsolás; sürgős, azonnali igénybevétel; bonyolult szöveg, magas szakmai követelmények, felelősség stb.) a kötelezettségvállalásra jogosult elöljáró az a)–c) pontokban meghatározott összeget meghaladó mértékű pótdíjat – a HM KPSZH főigazgató (vagy megbízottjának) ellenjegyzésével – állapíthat meg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére