• Tartalom

100/2007. (HK 18.) HM utasítás

100/2007. (HK 18.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezetei jogi képviseletének rendjéről*

2007.09.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja és 97. § (1) bekezdésének n) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezetei jogi képviseletének rendjéről a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) szervezeteire terjed ki.

2. § Jelen utasítás alkalmazásában:

a) Az MH szervezetei: a HM, a miniszter alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek, az Állami Egészségügyi Központ, valamint az MH önálló jogi személyiséggel rendelkező katonai szervezeteinek összessége;

b) Az MH jogi szolgálatának állománya (a továbbiakban: jogi szolgálat): az MH igazgatási (fő)tisztjeinek, jogász(fő)tisztjeinek, jogtanácsosainak, jogi előadóinak összessége;

c) Elöljáró parancsnok: a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 2. § (4) bekezdésében meghatározott személy;

d) Peres ügyön a Polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény XIX. fejezete szerinti fizetési meghagyásos eljárást is érteni kell.

A HM és az MH szervezetek jogi képviselete

3. § (1) A HM és az MH szervezetek bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviseletének ellátásáról – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – az MH jogi szolgálatának állománya, valamint a HM jogi szakállamtitkár vagy a HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF) főosztályvezetője által megbízott egyéni ügyvéd vagy ügyvédi iroda gondoskodik.

(2) A jogi képviselet ügyvéd, ügyvédi iroda vagy a jogi szolgálat által történő ellátásáról az egyszerű ténybeli és jogi megítélésű, valamint kisebb tárgyi súlyú és jelentőségű ügyek esetén a HM JF vezetője, minden más esetben a HM jogi szakállamtitkár dönt.

(3) A nem polgári védelmi célú terület-felhasználási és telek-átalakítási engedélyezési eljárásban, továbbá a kisajátítási, az elhelyezési, az infrastrukturális és lakásügyekben, valamint az ingatlanokkal kapcsolatos ügyekben a jogi képviselet ellátása a HM Infrastrukturális Ügynökség feladata.

(4) A HM jogi szakállamtitkár a képviselet ellátására vonatkozó bármely korábbi döntést az MH valamennyi szervezetének peres ügyében az eljárás bármely szakaszában megváltoztathat.

(5) Az MH szervezetei képviseletének ellátására vonatkozó döntések előkészítését, a szervezeten kívüli jogi képviselők szerződés szerinti teljesítésének ellenőrzését a HM JF látja el.

4. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó szervezet, amelynek bíróság vagy más hatóság előtti jogi képviseletet igénylő ügye keletkezik, köteles erről haladéktalanul értesíteni a HM JF-et, valamint megtenni a szükséges intézkedéseket a jogi képviselet körében, és egyúttal megküldeni

a) a fizetési meghagyást,

b) az idéző végzést,

c) a keresetlevelet és annak mellékleteit, valamint

d) a keresettel támadott munkáltatói intézkedést tartalmazó okmányokat.

(2) A HM JF az egyszerű ténybeli és jogi megítélésű, valamint kisebb tárgyi súlyú és jelentőségű ügyben az értesítés kézhezvételétől számított 3 munkanapon belül kijelöli a jogi képviseletet ellátót. Amennyiben a HM JF megállapítja, hogy a jogi képviselet biztosításával kapcsolatos döntés a HM jogi szakállamtitkár hatáskörébe tartozik, részére az értesítést a csatolt iratokkal és a jogi képviselet ellátására vonatkozó javaslatával együtt az értesítés kézhezvételét követő 3 munkanapon belül felterjeszti.

(3) A HM jogi szakállamtitkár az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül dönt a jogi képviselet ellátásáról, és erről a HM JF-et értesíti.

A jogi képviselet rendje

5. § (1) A jogi képviseletet ellátó személy a jogi képviselet körében önállóan jogosult iratokat aláírni és a szervezetet teljes jogkörrel képviselni.

(2) A jogtanácsos a bíróság vagy más hatóság előtti eljárásához szükséges képviseleti jogosultságát jogtanácsosi igazolványával igazolja. A megbízott ügyvéd, illetve ügyvédi iroda a HM jogi szakállamtitkár írásbeli megbízásával igazolja képviseleti jogosultságát.

(3) A jogi előadó és a jogi végzettséggel rendelkező (fő)tiszt a képviseleti jogosultságát azon szervezet vezetője által aláírt írásbeli meghatalmazásával igazolja, amelynek peres ügyében eljár.

A tájékoztatás rendje

6. § (1) A jogi képviseletet ellátó személyek, illetve szervezetek a folyamatban lévő ügyekről és az eljárás állásáról havonta tájékoztatást adnak a HM JF útján a HM jogi szakállamtitkárnak.

(2) Az ügydöntő határozat egy másolati példányát soron kívül, de legfeljebb annak kézhezvételétől számított nyolc napon belül a HM JF részére kell megküldeni.

Az ellenőrzés rendje

7. § (1) Jelen utasítás végrehajtását a HM jogi szakállamtitkára – a HM JF útján – folyamatosan ellenőrzi. A tevékenység átfogó vagy célellenőrzését a HM jogi szakállamtitkár írásban rendeli el.

(2) Az elrendelt ellenőrzésről jegyzőkönyvet kell készíteni, melyet ismertetni kell az ellenőrzött szerv vagy szervezet vezetőjével.

(3) Amennyiben az ellenőrzés során szabálytalanság tapasztalható, a HM jogi szakállamtitkár dönt annak megszüntetéséről és az ezekhez szükséges intézkedésekről, illetve esetleges szankciókról, valamint rendelkezik a jogszerű helyezet visszaállítására.

Jogvitákból származó követelések
teljesítésének rendje

8. § (1) A jogerős határozat egy példányát – ha az pénzügyi kötelezést tartalmaz – a kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül meg kell küldeni a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségének (a továbbiakban: HM KPÜ).

(2) A HM KPÜ-höz teljesítés céljából megküldött határozat jogerejét – amennyiben erre vonatkozóan a határozat rendelkezést nem tartalmaz – a jogi képviselő a bíróság által kiadott záradékkal igazolja.

(3) A HM KPÜ a teljesítés előtt beszerezi a kifizetéshez szükséges adatokat, valamint meggyőződik arról, hogy a jogosult az adott ügyben nem élt-e azonnali beszedési megbízással a Magyar Államkincstárral szemben.

(4) Ha a jogerős és végrehajtható határozat, illetve végrehajtható okirat a HM, illetve MH szervezet ellenérdekű felét teljesítésre kötelezi, a HM KPÜ az eljáró pénzügyi szerv kijelölésével gondoskodik a követelés – akár végrehajtás útján történő – érvényesítéséről.

9. § (1) A jogi képviseletet ellátó személyek a perbeli és a peren kívüli egyezség megkötése előtt az egyezség tervezetét és az ügyhöz kapcsolódó összes iratot soron kívül, közvetlenül kötelesek egy példányban megküldeni pénzügyi fedezet vizsgálata céljából a HM KPÜ-höz, valamint a – 3. § (3) bekezdésben foglalt szerv kivételével – véleményezésre felterjeszteni a HM JF-nek.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szervek az egyezség tervezetét a kézhezvételtől számított 15 napon belül véleményezik, és erről az egyezségkötésre jogosult szervet – az iratok visszaküldésével egyidejűleg – soron kívül tájékoztatják.

(3) A vélemények beszerzése nélkül egyezség nem köthető. A véleményekben foglalt feltételek az egyezség megkötésére irányadóak.

Záró rendelkezések

10. § Ez az utasítás 2007. szeptember 1-jén lép hatályba.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 16/2009. (III. 13.) HM utasítás 11. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2009. március 21. napjával. E hatályon kívül helyező utasítás 11. § (2) bekezdése alapján a 2009. március 21. napját megelőzően keletkezett jogviták esetében a jogi képviselet ellátása vonatkozásában esetlegesen felmerülő hatásköri kérdések eldöntésére a HM JF főosztályvezetője jogosult.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére