• Tartalom

109/2007. (HK 19.) HM utasítás

109/2007. (HK 19.) HM utasítás

a Magyar Állam tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő ingó vagyon feleslegesnek minősítésének, vagyonkezelésének és hasznosításának szabályairól, valamint a miniszteri biztos feladat- és hatásköréről szóló 98/2005. (HK 21.) HM utasítás módosításáról*

2007.10.27.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a Magyar Állam tulajdonában, a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő ingó vagyon feleslegesnek minősítésének, vagyonkezelésének és hasznosításának szabályairól, valamint a miniszteri biztos feladat- és hatásköréről szóló 98/2005. (HK 21.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom:

1. § Az Ut. 1. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, az Állami Egészségügyi Központra (a továbbiakban: ÁEK), valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.”

2. § (1) Az Ut. 2. §-ának 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[2. § A jelen utasítás alkalmazása során:]

„6. felsőszintű gazdálkodó szerv: minden honvédelmi szerv irányában szakmai irányítást biztosító, továbbá ezen feladatkör ellátásához hatáskörébe utalt központi és intézményi költségvetési előirányzatok felett rendelkező, koordináló és javaslattételi jogkörrel bíró felsőszintű irányító szerv. A felsőszintű gazdálkodó szervek felsorolását a HM fejezet központi és intézményi gazdálkodásának rendjéről szóló külön HM utasítás 1. sz. melléklet tartalmazza;”

(2) Az Ut. 2. §-ának 17. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[2. § A jelen utasítás alkalmazása során:]

„17. ügyleti érték: a saját és a kincstári hatáskörben történő értékesítési eljárások nyertese és a HM között az ingó vagyontárgy adásvétele tekintetében kialkudott vételár;”

3. § Az Ut. 3. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM miniszteri biztos az (1) bekezdésben meghatározott tevékenység végrehajtása érdekében közvetlenül irányítja és felügyeli a HM VGF, a HM FLÜ, és a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) e tevékenységgel kapcsolatos feladatait, együttműködik a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalával (a továbbiakban: MK KBH), a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalával (a továbbiakban: MK KFH), az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal (a továbbiakban: MH ÖHP), az MH Műveleti Központtal (a továbbiakban: MH MK), a HM Infrastrukturális Ügynökséggel (a továbbiakban: HM IÜ), az MH dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központtal (a továbbiakban: MH HEK), az ÁEK-el és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel (a továbbiakban: ZMNE).”

4. § Az Ut. 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tárcán belüli más szervezet részére történő átadást a szervezet saját hatáskörben hajtja végre – az állománytáblás ingó vagyontárgyak vonatkozásában, illetve a központi ellátási rendbe nem tartozó katonai szervezeteket érintő anyagátadások esetén a felsőszintű gazdálkodó szerv előzetes engedélye alapján, és a jelen utasítás hatálya alá nem tartozó gazdálkodó szervezet részére polgári jogi szerződéssel használatba adott ingó vagyontárgyakat a szerződés hatálya alatt – úgy, hogy erről az átadó a 13. § (1) bekezdésben meghatározott határidő alatt az MH ÖHP parancsnokát, az MH HEK parancsnokát, az ÁEK főigazgatóját és az elhelyezési szakanyagok esetében a HM IÜ vezérigazgatóját tájékoztatja.”

5. § Az Ut. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A honvédelmi célra felesleges, a központi ellátási rendszerbe nem tartozó szervezetnél nyilvántartott és az értékesítési eljárásban kiárusítandó ingó vagyontárgyakat – kivéve a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok nyilvántartásában lévő ingó vagyontárgyakat – az MH Logisztikai Ellátó Központ, az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ, az MH Katonai Közlekedési Központ, az MH HEK és a HM IÜ (a továbbiakban együttesen: illetékes MH Ellátó Központ) készletébe kell vonni, kivéve a 3. és 8. számú melléklet szerinti ingó vagyontárgyakat.”

6. § Az Ut. 7. §-ának (2) és (3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti felterjesztések alapján a HM FLÜ vezérigazgatója, az MH HEK parancsnoka, az ÁEK főigazgatója, illetve a HM IÜ vezérigazgatója intézkedik az adatok összesítésére, a (3) bekezdés szerinti ingó vagyontárgyak kivételével a várhatóan feleslegessé váló ingó vagyontárgyak kezeléséhez, megsemmisítéséhez, ártalmatlanításához szükséges költségvetési előirányzatok megtervezésére és az összesített előzetes terveknek – a HM VGF útján – a tárgyév október 31-ig a HM miniszteri biztos részére történő megküldésére.
(3) Az utasítás hatálya alá tartozó szervezetek működése során keletkező, a 3. és a 8. sz. mellékletben felsorolt és az 58. §-ban meghatározott értékesítés, hulladékhasznosítás, megsemmisítés költségeit a központi ellátási rendszerbe tartozó katonai szervezet vonatkozásában az illetékes felsőszintű gazdálkodó szerv által meghatározott módon a katonai szervezet, a központi ellátási rendszerbe nem tartozó szervezet tekintetében annak vezetője saját költségvetésében tervezi.”

7. § Az Ut. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) Az ingó vagyontárgyak honvédelmi célra feleslegesnek minősítésére vonatkozó javaslatot az illetékes MH Ellátó Központ – a HM IÜ kivételével – a szolgálati út betartásával számítástechnikai adathordozón, online elérés esetén elektronikus levélben, valamint nyomtatott formában terjeszti fel (küldi meg) az MH ÖHP, az MH HEK, valamint az ÁEK részére.
(2) Az ingó vagyontárgyak honvédelmi célra feleslegesnek minősítésére vonatkozó javaslatot a HM IÜ a katonai szervezetektől önállóan gyűjti.
(3) Szükség esetén a HM miniszteri biztos az MH ÖHP parancsnoka, az MH HEK parancsnoka, az ÁEK főigazgatója, illetve a HM IÜ vezérigazgató útján kezdeményezi az illetékes MH Ellátó Központ parancsnokánál a honvédelmi célra feleslegesnek minősítés megindítását, a HM Honvéd Vezérkar főnökénél az ingó vagyontárgy 13. § (3) bekezdés szerinti záradékolását.”

8. § Az Ut. 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) bekezdés h) pont alatti adatról megkeresés esetén a HM FLÜ vezérigazgatója köteles az MH ÖHP parancsnokát, az MH HEK parancsnokát, illetve az ÁEK főigazgatóját tájékoztatni.”

9. § (1) Az Ut. 12. § (1) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A honvédelmi célra feleslegesnek minősítési eljárás során az eszközök és készletek állapotát, jellemzőit, felhasználhatóságát figyelembe véve – szükség esetén – el kell végezni azok selejtezését az alábbiak szerint:”

(2) Az Ut. 12. §-ának (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[12. § (1) A honvédelmi célra feleslegesnek minősítési eljárás során az eszközök és készletek állapotát, jellemzőit, felhasználhatóságát figyelembe véve – szükség esetén – el kell végezni azok selejtezését az alábbiak szerint:]

d) a selejtezési eljárást az illetékes felsőszintű gazdálkodó szerv által kiadott intézkedés és a HM Fejezet Egységes Számviteli Politikája szabályai szerint kell lefolytatni.”

10. § Az Ut. 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

13. § (1) Az MH ÖHP parancsnoka, az MH HEK parancsnoka, illetve az ÁEK főigazgatója a 9. § (1) bekezdés, a HM IÜ vezérigazgatója a 9. § (2) bekezdés szerint részére felterjesztett (megküldött) javaslatok alapján intézkedik a javaslatok összesítésére, valamint a szervezetek számára felesleges ingó vagyontárgyak tárcán belüli átadása érdekében más szervezetek tájékoztatására. Ebben az esetben az igénybejelentés határideje a tájékoztatás kézhezvételétől számított 15 nap.
(2) Az MH ÖHP parancsnoka, az MH HEK parancsnoka, illetve az ÁEK főigazgatója – a tárcán belül más szervezet részére történő átadás esetén azzal csökkentett – összesített javaslatot, a felesleges ingó vagyontárgyak mennyiségét a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztállyal egyezteti.
(3) Az MH ÖHP parancsnoka a HM FLÜ vezérigazgatójának szakmai véleménye ismeretében, az MH HEK parancsnoka, illetve az ÁEK főigazgatója a (2) bekezdés szerint egyeztetett, összesített javaslatot, a HM IÜ vezérigazgatója az (1) bekezdés szerinti javaslatot a HM Honvéd Vezérkar főnök részére felterjeszti. A HM Honvéd Vezérkar főnöke a felterjesztést egyetértése esetén – honvédelmi célra feleslegesnek minősítésre vonatkozó javaslatát tartalmazó – záradékkal látja el.
(4) A HM VGF főosztályvezető a (3) bekezdés szerinti záradékkal ellátott javaslatot – a HM miniszteri biztos útján – a honvédelmi miniszter részére felterjeszti. A felterjesztés mellékleteit, csatolt kimutatásait a HM VGF vagyonfelügyeleti osztályvezető írja alá.
(5) A honvédelmi miniszter a (4) bekezdés szerinti felterjesztésben részletezett ingó vagyontárgy honvédelmi célra feleslegesnek minősítéséről határozatban dönt.
(6) A HM VGF főosztályvezetője a honvédelmi miniszter (5) bekezdés szerinti határozatának egy példányát megküldi az illetékes felsőszintű gazdálkodó szerv vezetője – az MH ÖHP parancsnoka, a HM IÜ vezérigazgató, az MH HEK parancsnok, az MK KBH főigazgatója, az MK KFH főigazgatója, vagy a ZMNE rektora – vagy az ÁEK főigazgató részére, aki intézkedik a 70. § szerinti számviteli nyilvántartás korrekciójára.”

11. § Az Ut. 14. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM VGF főosztályvezetője a honvédelmi miniszter (1) bekezdés szerinti határozatának egy példányát megküldi az MH ÖHP parancsnoka, a HM IÜ vezérigazgatója, az MH HEK parancsnoka, az MK KBH főigazgatója, az MK KFH főigazgatója, vagy a ZMNE rektora részére, aki a határozat másolati példányát eljuttatja az illetékes MH Ellátó Központ parancsnokának.”

12. § Az Ut. 25. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

25. § A központi költségvetési szerv igényének bejelentését követően biztosítani kell a felesleges ingó vagyontárgy szemrevételezését. Ennek érdekében a HM miniszteri biztos soron kívül tájékoztatja a szemrevételezést végző személyek adatairól az MH ÖHP parancsnokát, az MH HEK parancsnokát, az ÁEK főigazgatóját, illetve a HM IÜ vezérigazgatóját, aki a HM miniszteri biztos tájékoztatása kézhezvételétől számított 15 napon belül a meghatározott személyek részére a beléptetési szabályoknak megfelelően az ingó vagyontárgyakat tároló objektumba történő beléptetését és az igényelt ingó vagyontárgyak szemrevételezését biztosítja.”

13. § Az Ut. 26. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A HM VGF főosztályvezetője a megállapodás megkötését követően a Programban átvezetést eszközöl, és értesíti az illetékes felsőszintű gazdálkodó szerv vezetőjét – az MH ÖHP parancsnokát, az MH HEK parancsnokát, vagy a HM IÜ vezérigazgatóját – vagy az ÁEK főigazgatóját az átadás előkészületeinek megtételére, aki annak megtörténtéről értesíti a HM miniszteri biztost és a HM VGF főosztályvezetőt. Az ingó vagyontárgy elszállíthatóságáról, a szállítás időpontjáról az értesítés kézhezvételét követően a HM VGF főosztályvezetője értesíti a központi költségvetési szervet. Az illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka lebonyolítja a vagyontárgy átadását, melynek során biztosítja annak okmányait. A vagyontárgy átadás-átvételi jegyzőkönyvének egy példányát – a HM miniszteri biztos egyidejű értesítése mellett – a HM VGF főosztályvezető részére szolgálati úton megküldi.”

14. § Az Ut. 29. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

29. § (1) A HM miniszteri biztos az értékesítési listára felvett ingó vagyontárgyak értékesítésének engedélyezését jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter részére. A jóváhagyás időpontjában az érintett ingó vagyontárgyakról készített forgalmi értékbecslés nem lehet 6 hónapnál régebbi. A honvédelmi miniszter – egyetértése esetén – az eljárás megindításáról az értékesítési engedélyezési kérelem (a továbbiakban: értékesítési engedély) jóváhagyásával dönt.
(2) Az értékesítési engedélyben a honvédelmi miniszter a HM miniszteri biztos javaslatát is figyelembe véve meghatározhatja az értékesítési eljárás 33. § szerinti formáját.
(3) Az értékesítési engedélyben a honvédelmi miniszter a HM miniszteri biztos javaslatára dönthet arról, hogy az első eredménytelenül zárult pályázatot követően, de az értékesítési engedélynek a (4) bekezdésben meghatározott érvényességi idején belül, változatlan feltételek fennállása esetén a jóváhagyott értékesítési engedély alapján az értékesítési eljárás megismétlésre kerüljön, és egyúttal meghatározhatja a megismételt eljárás során elfogadható legalacsonyabb vételárat.
(4) A jóváhagyott értékesítési engedély alapján – amennyiben a honvédelmi miniszter az értékesítési engedélyben eltérően nem rendelkezik – az aláírásától számított egy éven belül lehet szerződést kötni. Amennyiben a szerződés megkötésére ezen időpontig nem kerül sor, és a vagyontárgy értékesítése továbbra is indokolt, az értékesítés jóváhagyását ismételten kezdeményezni kell.”

15. § Az Ut. a következő 29/A. §-sal egészül ki:

29/A. § (1) A HM miniszteri biztos a jóváhagyott értékesítési engedély alapján az árualapból értékesítési eljárást kezdeményez, megbízza a HM FLÜ-t az értékesítési dokumentáció (az értékesítési eljárás formájától függően nyilvános vagy zártkörű pályázati felhívás-, árverési hirdetmény-, zártkörű értékesítés esetén pedig felhívástervezet, valamint az adásvételi szerződés tervezete) elkészítésére vagy a 48. § szerinti lebonyolítóval történő elkészíttetésére, egyidejűleg az értékesítési engedély megküldésével tájékoztatja a HM VGF-et.
(2) Az elkészített értékesítési dokumentációt a HM FLÜ a HM miniszteri biztos részére jóváhagyásra felterjeszti. A HM miniszteri biztos a HM VGF-et az értékesítési dokumentáció ellenőrzésére utasítja.
(3) Az ellenőrzött értékesítési dokumentációt a HM VGF a saját és a HM miniszteri biztos észrevételeivel együtt a HM Jogi Szakállamtitkárnak (a továbbiakban: HM JSZÁT) ellenjegyzésre felterjeszti, majd a HM JSZÁT által ellenjegyzett dokumentációt a HM miniszteri biztos részére visszaküldi. A HM JSZÁT ellenjegyzését követően a HM miniszteri biztos a HM FLÜ felé intézkedik az értékesítési eljárás lefolytatására.”

16. § Az Ut. 30. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

30. § (1) A HM FLÜ az értékesítési engedély egy példányát haladéktalanul megküldi az ingó vagyontárgyat nyilvántartó illetékes MH Ellátó Központ parancsnokának, és erről egyidejűleg tájékoztatja az MH ÖHP parancsnokát. Az ingó vagyontárgyat nyilvántartó illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka az utasítás rendelkezéseinek megfelelően részt vesz az értékesítési eljárásban, és biztosítja az értékesítési eljárás feladatkörébe tartozó feltételeit.
(2) A HM FLÜ a HM miniszteri biztos 29/A. § (3) bekezdés szerinti intézkedése alapján nyilvános pályázat esetén az értékesítési dokumentációban részletezett nyilvános pályázati felhívást, árverés esetén az árverési hirdetményt a 35. § szerint megjelenteti.
(3) Zártkörű pályázat esetén a HM FLÜ a meghívandó pályázók listáját a HM miniszteri biztoson keresztül jóváhagyásra felterjeszti a HM Kabinetfőnök részére. A HM Kabinetfőnök jóváhagyása esetén a meghívandó pályázók részére a HM FLÜ egyidejűleg, közvetlenül és azonos módon zártkörű pályázati felhívást küld.
(4) Zártkörű értékesítés esetén a HM FLÜ a vevőként kiválasztandó személyre vonatkozó javaslatát a HM miniszteri biztoson keresztül jóváhagyásra felterjeszti a HM Kabinetfőnök részére. A HM Kabinetfőnök jóváhagyása esetén a HM FLÜ felhívást küld a kiválasztott személy részére.
(5) A HM FLÜ a pályázati felhívásban meghatározott és a HM miniszteri biztos által előzetesen jóváhagyott helyen és időpontban a vagyontárgyat tároló katonai szervezettel együttműködve az ingó vagyontárgy megtekintése céljából árubemutatót szervez, illetve tart, melyről jegyzőkönyvet vesz fel. Az árubemutatón résztvevőnek nyilatkoznia kell a bemutatott ingó vagyontárgy megtekintéséről. A nyilatkozat tartalmazza különösen az árubemutató helyét és idejét, az ingó vagyontárgy adatait, valamint a nyilatkozatot tevő cégszerű aláírását és esetleges megjegyzését.
(6) A HM FLÜ az értékesítési dokumentációban foglaltak szerint lefolytatja az értékesítési eljárást.”
30/A. § (1) A beérkezett pályázatok bontását és elbírálását a 39–39/B. §-okban meghatározottak szerint Bíráló Bizottság végzi.
(2) A Bíráló Bizottság elnöke a HM FLÜ vezérigazgatója vagy az általa a HM FLÜ Beszerzési Igazgatóságának állományából kijelölt személy, tagjai a HM FLÜ állományába tartozó, a HM FLÜ vezérigazgatója által kijelölt személyek. A Bíráló Bizottság ülésén – tanácskozási joggal – a HM miniszteri biztos által, valamint a HM VGF főosztályvezetője által kijelölt ügyintéző is részt vehet. A HM FLÜ vezérigazgatója indokolt esetben más meghívott személyekkel is bővítheti az ülésen résztvevőket.
(3) A Bíráló Bizottság feladatait testületként látja el, tagjai e minőségükben nem utasíthatók. A Bíráló Bizottság összetételének és működésének részletes szabályait a HM FLÜ Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.
(4) Az ingó vagyontárgyak értékesítését a HM FLÜ szervezetén belül koordináló szervezeti egység vezetője heti rendszerességgel, a hét első munkanapján értesíti a HM miniszteri biztost, és a HM VGF főosztályvezetőjét a következő hét első munkanapjától kezdődő időszakra vonatkozóan a pályázati felhívás kiküldésének, az árubemutatónak, a Bíráló Bizottság ülésének és a szerződés megkötésének időpontjáról.
30/B. § (1) A Bíráló Bizottság a beérkezett pályázatokról – döntési javaslatot tartalmazó – jegyzőkönyvet készít, melyet telefaxon megküld a HM miniszteri biztosnak, illetve eredetben a pályázatok bontását követő munkanapon a beérkezett pályázatok másolati példányával együtt jóváhagyásra felterjeszti.
(2) A HM miniszteri biztos a HM VGF-et az (1) bekezdés szerinti jegyzőkönyv és döntési javaslat ellenőrzésére utasítja. A HM VGF a megküldött iratokat legkésőbb 5 napon belül köteles ellenőrizni és véleményezi. A HM miniszteri biztos ezt a határidőt indokolt esetben lerövidítheti.
(3) Az ellenőrzött iratokban foglaltakat figyelembe véve a HM miniszteri biztos intézkedik a nyertessé nyilvánításra és az eredményhirdetés végrehajtására.
(4) Amennyiben bármely, az ellenőrzésre jogosult szerv a pályázati eljárás lefolytatásával, vagy a beérkezett pályázatok értékelésével kapcsolatos szabályok megsértését észleli, haladéktalanul értesíti a közvetlen utasítást kiadni jogosult szervet, amely intézkedik a szabálysértés kiküszöbölésére.”

18. § Az Ut. 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

31. § (1) Az adásvételi szerződést átruházott hatáskörben a HM FLÜ vezérigazgató, mint értékesítő és az ingó vagyontárgyat nyilvántartó illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka, mint anyaggazda együttesen írja alá. A HM FLÜ a felek által aláírt szerződést ellenőrzés és jóváhagyás végett megküldi a HM miniszteri biztosnak, aki a HM VGF-en keresztül jóváhagyásra felterjeszti a HM VTISZÁT-hoz.
(2) A jóváhagyott szerződés kézhezvételét követő három napon belül az ingó vagyontárgyat nyilvántartó illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka a szerződés alapján a vételár megfizetése érdekében számlát állít ki.
(3) Árverezés esetén, amennyiben a nyertes árverező a hirdetményben előírt határidő alatt a szerződést neki felróható okból nem köti meg, ez a jogügylettől történő visszalépését jelenti, amelynek következtében a befizetett árverési biztosítékot elveszti. Ebben az esetben az árverés második helyezettjével lehet szerződést kötni. Amennyiben egynél több második helyezett van, ez a rendelkezés nem alkalmazható. Ebben az esetben új értékesítési eljárás folytatható le.”

19. § Az Ut. 32. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

32. § (1) A jóváhagyott szerződés egy-egy példányát a HM FLÜ tájékoztatásul megküldi a HM miniszteri biztosnak, a Programban történő átvezetés, illetve a szerződés teljesítésével kapcsolatos feladatok elvégzése céljából a HM VGF-nek, illetve az anyagnem szerinti illetékességnek megfelelően az MH ÖHP-nek, az MH HEK-nek, az ÁEK-nak, vagy a HM IÜ-nek.
(2) A vételár szerződés szerinti megfizetésének teljesítéséről, illetve annak igazolásáról az illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka haladéktalanul telefaxon értesíti a HM FLÜ-t, illetve a vevőt a vagyontárgy átadás-átvételéről lehetőségéről, és az elszállíthatóságról. Az illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka végrehajtja a vagyontárgy vevő részére történő átadását, és biztosítja az eljáráshoz szükséges okmányokat. A vagyontárgy – a szerződés teljesítését is igazoló – átadás-átvételi jegyzőkönyvének vagy utalványának egy-egy (másolati) példányát megküldi a HM VGF, a HM FLÜ és a szolgálati elöljáró részére.
(3) A vagyontárgy elszállítását követően a HM FLÜ a szerződés teljesítését is igazoló átadás-átvételi jegyzőkönyvet felterjeszti a HM miniszteri biztos részére, és tájékoztatásul megküldi a HM VGF részére. A HM FLÜ tájékoztatása alapján a HM VGF átvezetést eszközöl a Programban.”

20. § Az Ut. 33. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

33. § Ingó vagyontárgy saját hatáskörben nyilvános vagy zártkörű pályázat, árverés, illetve zártkörű értékesítési eljárás keretében, az Áht. és az R. rendelkezéseinek a 34–43. §-okban foglalt eltérésekkel történő alkalmazásával értékesíthető.”

21. § (1) Az Ut. 34. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Nyilvános és zártkörű pályázat esetén a pályázati felhívás az R. 34. § (4) bekezdésében meghatározottakon túl legalább a következőket tartalmazza:
a) a rész-pályázat, illetve az alternatív pályázat lehetőségét, vagy annak kizárását;
b) a teljesítés helyét, a teljesítés határidejét, vagy a szerződés időtartamát;
c) az ellenszolgáltatás teljesítésének feltételeit;
d) az árubemutató helyét, idejét, a jelentkezés feltételeit;
e) a pályázathoz csatolandó engedélyek, igazolások, okmányok felsorolását;
f) a hiánypótlás lehetőségét vagy annak kizárását;
g) a pályázat nyelvét;
h) az eredményhirdetés helyét és időpontját;
i) a szerződéskötés tervezett időpontját;
j) a részletes tájékoztató rendelkezésre bocsátásának helyét, idejét és költségét;
k) a vonatkozó jogszabályokra hivatkozást.”

(2) Az Ut. 34. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A részletes tájékoztató szükség esetén a pályázat érvénytelenné nyilvánításának feltételeit, a pályázati kötöttség időtartamát, a pályázat(ok) felbontásának helyét, idejét és az (1) bekezdés d), e), f) és i) pontjait tartalmazhatja.”

22. § Az Ut. 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

36. § (1) A pályázatok benyújtására vonatkozó határidőre, a pályázati felhívás visszavonására, valamint a pályázat visszavonására, illetve módosítására, továbbá a pályázati biztosítékra az R. 35–36. §-ai megfelelően irányadók.
(2) Export célú értékesítési szándék esetén a pályázatok benyújtásának határidejét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Haditechnikai Külkereskedelmi Bizottság havi üléséhez igazítva kell megállapítani.”

23. § (1) Az Ut. 38. §-a (2) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A pályázathoz különösen az alábbi – a 4–7. számú mellékletek szerinti, pályázati felhívásban meghatározott – iratokat, nyilatkozatokat kell csatolni:”

(2) Az Ut. 38. §-a (2) bekezdésének f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) A pályázathoz különösen az alábbi – a 4–7. számú mellékletek szerinti, pályázati felhívásban meghatározott – iratokat, nyilatkozatokat kell csatolni:]

f) gazdasági társaságok esetében a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) szerinti cégkivonatot,”

(3) Az Ut. 38. §-a (2) bekezdésének h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) A pályázathoz különösen az alábbi – a 4–7. számú mellékletek szerinti, pályázati felhívásban meghatározott – iratokat, nyilatkozatokat kell csatolni:]

h) a gazdasági társaság képviseletére jogosult vezető Ctv. szerinti aláírási címpéldányát,”

24. § Az Ut. 39. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

39. § (1) A pályázatok beérkeztetésére a pályázati felhívásban megjelölt helyen és határidőig kerül sor. A pályázatok beérkezése során a kiíró képviselője (az átvevő) az átvétel pontos időpontját rávezeti a pályázatot tartalmazó zárt borítékra, s egyúttal igazolja az átvétel tényét. A pályázatokat bírálati sorszámmal kell ellátni.
(2) A Bíráló Bizottság a pályázati anyagokat tartalmazó zárt borítékokat a pályázati felhívásban megjelölt időpontban, közjegyző jelenlététében bontja fel. A pályázatok bontását a pályázatok benyújtására nyitva álló határidő lejáratakor azonnal meg kell kezdeni. A kiíró az eredményhirdetést a jóváhagyott jegyzőkönyvek és a döntést is tartalmazó irat megküldését követő öt napon belül megtartja. Az eredményhirdetést követő öt napon belül megköti a szerződést a nyertes pályázóval és felterjeszti jóváhagyásra.
(3) Amennyiben a pályázati felhívás értelmében a bontás nyilvánosan történik, a Bíráló Bizottság tagjain kívül a bontásnál a pályázó és meghatalmazottaik is jelen lehetnek. A kiíró a pályázat felbontásáról és ismertetéséről a közjegyzővel okiratot készíttet.”

25. § Az Ut. a következő 39/A. § és 39/B. §-okkal egészül ki:

39/A. § (1) A Bíráló Bizottság a pályázati felhívásban meghatározott értékelési szempontok alapján, az értékelési jegyzőkönyvben foglaltak mérlegelésével rangsorolja a pályázatokat.
(2) Amennyiben a pályázat hibás, vagy hiányos, illetve nem tartalmazza az R.-ben vagy a jelen utasításban meghatározottakat – amennyiben a pályázati felhívás ezt nem zárta ki – a pályázót a hibák, illetve hiányosságok pontos megjelölésével, megfelelő határidő kitűzésével hiánypótlásra kell felhívni. Amennyiben a pályázó a pályázatot határidőben nem, vagy ismételten hiányosan vagy hibásan nyújtja be, a pályázat érvénytelennek minősül és figyelmen kívül kell hagyni. Ha a pályázó a hibát, illetve hiányosságot a kitűzött határidő alatt orvosolta, pályázatát úgy kell tekinteni, mintha eredetileg is helyesen nyújtotta volna be. A hiánypótlás végrehajtására meghatározott határnapon a Bíráló Bizottság az érvényes pályázatokat újra rangsorolja, és erről jegyzőkönyvet vesz fel.
(3) A Bíráló Bizottság nem készíthet az eljárás lezárására vonatkozó, a pályázati felhívásban közölt bírálati szempontokkal ellentétes döntési javaslatot.
(4) Amennyiben az első két helyre rangsorolt pályázatban szereplő vételárak között legfeljebb húsz százalék eltérés van, vagy a benyújtott pályázatok egyike sem nyilvánítható nyertesnek, a Bíráló Bizottság javaslatot tehet nyilvános ártárgyalás megtartására, melyre minden pályázót meg kell hívni. Amennyiben csak egy érvényes pályázat érkezett, nyilvános ártárgyalás helyett a Bíráló Bizottság javasolhatja a pályázó felhívását a pályázata módosítására. Az ártárgyalásra a HM VTISZÁT jóváhagyását követően kerülhet sor.
(5) A nyilvános ártárgyalás során a pályázataikat módosíthatják azzal, hogy a korábban megajánlott vételár nem csökkenthető, és a módosított pályázatnak is meg kell felelnie a pályázati felhívásban meghatározott valamennyi feltételnek. A tárgyalás lezárását követően a Bíráló Bizottság ismételten elvégzi a pályázatok (3) bekezdés szerinti rangsorolását.
39/B. § (1) Nem nyilvánítható nyertesnek olyan pályázat – a (2) bekezdésben és a 29. § (3) bekezdésében foglaltak kivételével –, amelyben a megajánlott vételár nem éri el a 29. § (1) bekezdés szerinti értékbecslésben megjelölt becsült forgalmi értéket.
(2) Amennyiben a nyilvános pályázaton az (1) bekezdés szerint nyertesnek nyilvánítható pályázat nem érkezett, a Bíráló Bizottság – akár az első, akár a megismételt pályázatok során – az eredménytelenség megállapítása és új pályázat kiírása helyett – az R. 44. §-ának megfelelő alkalmazásával – javasolhatja a honvédelmi miniszternek a legjobb pályázat elfogadását és a pályázat eredményessé nyilvánítását.”

26. § Az Ut. 40. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

40. § Az árverésre az R. 49. §-át és az 52. §-át – figyelemmel a 31. § (3) bekezdésre – megfelelően alkalmazni kell.”

27. § Az Ut. 42. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

42. § (1) Az árverési hirdetmény közzétételének legalább 15 naptári nappal meg kell előznie a hirdetményben megjelölt árverési időpontot. A hirdetményt, valamint az árverés rendjét, illetve szabályait az árverés helyszínén és időpontjában is ki kell függeszteni.
(2) Az árverési hirdetmény legalább a 34. § (1) bekezdés szerinti elemeket tartalmazza.”

28. § Az Ut. 47. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A pályázatok értékelését a 30/A. és a 30/B. §-okban meghatározott Bíráló Bizottság végzi, és a pályázatok értékeléséről szóló, R. szerinti értékelési jegyzőkönyvet, valamint az értékesítési záródokumentációt az értékelés napját követő napon a HM miniszteri biztos részére felterjeszti, aki a HM VGF főosztályvezetőt – a HM JSZÁT ellenjegyzése mellett – annak ellenőrzésére és véleményezésére utasítja. A HM miniszteri biztos a pályázatok bontásától számított 5 napon belül az R. 40. § (4) bekezdésében foglalt dokumentumokat megküldi a KVI-nak.”

29. § Az Ut. 49. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

49. § Az ingó vagyontárgy értékesítéséből származó bevétel kezelése és elszámolása során a Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvény és az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló HM utasítás szerint kell eljárni.”

30. § Az Ut. 56. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti döntésről a HM miniszteri biztos tájékoztatja a HM VGF főosztályvezetőt. A HM VGF főosztályvezető elkészíti az átadás-átvételre vonatkozó megállapodást, és értesíti a múzeumot, valamint az illetékes felsőszintű gazdálkodó szerv vezetőjét – az MH ÖHP parancsnokát, az MH HEK parancsnokát, vagy a HM IÜ vezérigazgatóját – vagy az ÁEK főigazgatóját aki a vagyontárgy átadás-átvételi jegyzőkönyvének egy példányát a szolgálati út betartásával a HM VGF főosztályvezetője részére megküldi.”

31. § Az Ut. 69. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A HM VGF értesíti az illetékes felsőszintű gazdálkodó szerv vezetőjét – az MH ÖHP parancsnokát, a HM IÜ vezérigazgatóját, vagy az MH HEK parancsnokát – vagy az ÁEK főigazgatóját az (1) bekezdés szerinti ingó vagyontárgy előzetes birtokba adása engedélyezéséről és kéri a lefolytatására vonatkozó intézkedés megtételét.”

32. § Az Ut. 70. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az illetékes MH Ellátó Központ parancsnoka, az MK KBH főigazgatója, az MK KFH főigazgatója, illetve a ZMNE rektora intézkedik az átadott ingó vagyontárgyak adatainak a Program adatbázisában történő aktualizálására, a bizonylatok alapján a módosítások átvezetésére, és erről a bizonylatok másolatainak becsatolásával a HM VGF-et haladéktalanul telefaxon tájékoztatja.”

33. § Az Ut. 72. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok a kezelésükben lévő ingó vagyontárgy adatait a honvédelmi célra feleslegesnek minősítés érdekében a HM VGF főosztályvezető részére küldik meg. A katonai nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatója a központi ellátásból biztosított felesleges vagyontárgyak adatait a Program alkalmazásával és nyomtatott formában a 13. § (1)–(3) bekezdésében foglaltak céljából megküldi az MH ÖHP parancsnok, az MH HEK parancsnok, az ÁEK főigazgató, illetve a HM IÜ vezérigazgató részére.”

34. § Az Ut. 1. mellékletének 1. pont helyébe a következő rendelkezés lép:

[A HM vagyonkezelésében lévő honvédelmi célra felesleges ingó eszközök és készletek vagyonkezelésére és hasznosítására vonatkozó főbb jogszabályok]

„1. A Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvény”

35. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Ut. 34. § (4) bekezdése, a 37. §-a, a 41. §-a, a 43–46. §-ai, az 58/A. § (1) bekezdésében „– az új eszközökre lefolytatott beszerzési eljárás keretein belül –” szövegrész, a 77. §-a és a 79. §-a hatályát veszti.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut.

a) 2. § 13. pontjában a „HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal (a továbbiakban: HM BBBH)” szövegrész helyébe a „HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ)” szöveg, 28. § (2) és (3) bekezdésekben, 47. § (6) bekezdésében, 48. § (3) bekezdésében, 71. § (3) bekezdésében a „HM BBBH” szövegrész helyébe a „HM FLÜ” szöveg, 4. és 6. mellékletekben a „HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatal” szövegrész helyébe a „HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség” szöveg,

b) 8. § (4) bekezdés az „MH ÖLTP” szövegrész helyébe az „MH ÖHP” szöveg,

c) 58. § (2) bekezdésében a „HM IKH” szövegrész helyébe a „HM IÜ” szöveg,

d) 60. § (1) bekezdésében a „HM Nemzetközi és Rendezvényszervező Hivatal (a továbbiakban: HM NRH)” szövegrész helyébe „HM FLÜ” szöveg, 60. § (3) bekezdésében a „HM NRH szövegrész helyébe „HM FLÜ” szöveg,

e) 7. § (1) bekezdésében, a 8. § (4) bekezdésében, a 26. § (3) bekezdésében, a 47. § (6) bekezdésében, a 48. § (2) bekezdésének d) pontjában, az 52. § (3) és (4) bekezdésekben, a 66. §-ban az „MH Ellátó Központ” szövegrész helyébe az „illetékes MH Ellátó Központ” szöveg,

f) 16. §-ban az „MH MIK” szövegrész helyébe az „MH MK” szöveg,

(3) Az utasítást a hatálybalépését követően jóváhagyott értékesítési engedélyezési kérelem alapján indult értékesítési eljárásra kell alkalmazni.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 107. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére