• Tartalom

113/2007. (HK 20.) HM utasítás

113/2007. (HK 20.) HM utasítás

a védelmi képesség-fejlesztési feladatok programozott tervezéséről és végrehajtásáról1

2007.10.09.

A honvédelemről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a védelmi képesség-fejlesztési feladatok programozott tervezésének, végrehajtásának és beszámolásának rendjére – figyelemmel a Tárca Védelmi Tervező Rendszer alkalmazásáról és a rendszer fejlesztéséről szóló 59/2007. (HK 12.) HM utasítás rendelkezéseire – vonatkozóan az alábbi utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

Az utasítás személyi hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Jelen utasításban meghatározott szabályokat az MK Katonai Felderítő Hivatal és az MK Katonai Biztonsági Hivatal esetében a külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.

Az utasítás tárgyi hatálya

2. § (1) Az utasítás rendelkezéseit a védelmi ágazati programok megvalósítására kell alkalmazni. Az utasítás alapvetően a hadfelszerelési programok tervezésének, végrehajtásának és beszámolásának rendjét szabályozza. Az egészségügyi-, humán- és az egyéb programok esetében a jelen utasításban meghatározott tervezési alapelveket kell alkalmazni, illetve a program megvalósítására vonatkozó eljárási szabályokat a szakterület sajátosságainak megfelelően kell adaptálni.

(2) Nem tartoznak az utasítás hatálya alá:

a) az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet VII. fejezetében meghatározott, a feladatfinanszírozás körébe tartozó programok,

b) az (1) bekezdésben meghatározott programokhoz kapcsolódó azon feladatok, amelyek normatív módon tervezendők,

c) azok a védelmi- és biztonságtechnikai kutatások, amelyek nemzetközi szerződés vagy egyezmény hatálya alá tartoznak,

d) a homogén infrastrukturális szakterületi programok megvalósítása, kivéve a komplex hadfelszerelési-, egészségügyi-, humán és egyéb szakterületi programok részét képező infrastrukturális projektek (részprogramok) megvalósítása,

e) az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Program keretében Magyarországon megvalósuló katonai célú fejlesztések és beruházások.

Értelmező rendelkezések

3. § Az utasítás alkalmazásában:

a) program: valamely fejlesztési célt részben vagy teljes egészében, huzamosabb időn keresztül megvalósító fejlesztési terv, amely adott megvalósítási szakaszban tartalmilag és formailag meghatározott részletezettséggel kidolgozott, pénzügyi háttérrel és végrehajtási ütemezéssel rendelkezik;

b) projekt (részprogram): önmagában is értelmezhető fejlesztési terv, amely valamely program részét képezi;

c) szakmai irányítás: a HM SZMSZ-ben foglaltakkal együtt olyan a szervezetre ható külső befolyás-gyakorlási mód, amelyben az irányító az irányított szervezetek szakmai tevékenységét befolyásolja, anélkül, hogy az irányított szervezet rendeltetését és alaptevékenységét megváltoztatná. A szakmai irányító szervezet az irányított szervezettekkel azonos vezetési szintű szervezet is lehet;

d) programfelelős: valamely program tervezésének és végrehajtásának időtartamára kijelölt azon személy, csoport vagy szervezet, amely felelős a program célkitűzéseinek elérése érdekében az abban résztvevő személyek és szervezetek tevékenységének megtervezéséért, megszervezéséért, együttműködésük koordinációjáért, szakmai irányításáért és ellenőrzéséért;

e) programmenedzser: HM utasítással kijelölt, több szakterületet, illetve szakágazatot érintő komplex program szakmai irányításáért, tervezéséért és végrehajtásáért felelős speciális programfelelős;

f) projektfelelős: valamely program részét képező projekt (részprogram) megvalósításáért felelős személy, csoport vagy szervezet;

g) rendszeresítési eljárás: az MH állománytábláiban, (ideiglenes) felszerelési jegyzékeiben, norma jegyzékeiben meghatározott szükségletek kielégítésére beszerzett hadfelszerelés felvétele a honvédség rendszerébe, az adott eszköz rendszeresítési- és/vagy alkalmazásba vételi határozattal történő használatba vétele;

h) megvalósítás: magában foglalja a programok előtervezési, tervezési és végrehajtási tevékenységeit és időtartamát;

Program fajták, típusok és csoportok

4. § (1) A védelmi ágazati programok a fejlesztési, beruházási feladatok megvalósításának célját, a megvalósítás valamennyi tevékenységét, a fejlesztési, beruházási igény megjelenésétől a fejlesztési, beruházási cél eléréséig, beleértve a rendszeresítési, illetve használatbavételi eljárás lefolytatását, valamint a működés-fenntartás induló feltételeit (is) tartalmazzák.

(2) A védelmi ágazati programok: hadfelszerelési-, infrastrukturális-, egészségügyi-, humán-, egyéb szakterületi programok, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Program keretében Magyarországon megvalósuló katonai célú fejlesztések és beruházások. Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Program keretében Magyarországon megvalósuló katonai célú fejlesztésekre és beruházásokra és az infrastrukturális programok megvalósítására vonatkozó szabályokat külön jogszabály, illetve külön HM utasítás tartalmazza.

(3) A szakterületi program típusai: egyedi vagy komplex program. Az egyedi program egy meghatározott cél érdekében egy szakterületet (egy szakágazatot) érintő fejlesztési feladatokat tartalmaz. A komplex program több szakterületet vagy egy szakterületen belül egy vagy több szakágazatot érintő, projektekre (részprogramra) bontott fejlesztési részfeladatokat tartalmaz.

(4) A szakterületi programok a program megvalósítási szakaszaiban piackutatási, kutatás-fejlesztési, kutatás-technológiai részfeladatokat is tartalmazhatnak.

5. § A hadfelszerelési szakterületi programok az alábbi szakágazati programcsoportokba sorolhatók:

1. fegyverzettechnikai,

2. páncélos és gépjárműtechnikai,

3. repülő-műszaki,

4. elektronikai (híradó, informatikai, információvédelmi, vezetési rendszerek, célelektronikai rendszerek),

5. műszaki,

6. vegyivédelmi,

7. kiképzés-technikai (szimulátorok, szimulációs rendszerek),

8. élelmezési,

9. üzemanyag,

10. ruházati,

11. humán-anyagi,

12. geo-információs (térképészeti, meteorológiai),

13. közlekedési,

14. kutatás-fejlesztési.

Tervezési alapelvek

6. § (1) A programok megvalósítása:

a) előtervezési,

b) tervezési és

c) végrehajtási szakaszból áll.

(2) A programok megvalósításának egyes szakaszai a HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) állásfoglalása alapján honvédelmi miniszteri döntéssel kerülnek lezárásra, illetve indításra.

(3) A jelen utasításban meghatározott, egyes szakaszokhoz kapcsolódó időpontok véghatáridőt jelölnek.

7. § (1) A program megvalósítási tevékenységeknek biztosítaniuk kell a képesség fejlesztési célkitűzések elérését, amelyek megfelelnek az Országgyűlés és a Kormány által meghatározott, illetve a NATO és EU tagságból adódó követelményeknek, valamint a nemzeti és nemzetközi elvárásoknak és kötelezettségvállalásoknak, továbbá biztosítaniuk kell az összhangot más tervezési és végrehajtási szakaszban lévő programokkal és fejlesztési feladatokkal.

(2) A haderő-fejlesztési célok alapját a honvédelmi szervezetekre meghatározott képességek és alaprendeltetési feladatok, valamint az ebből adódó szükségletek, képességhiányok és igények képezik. A honvédelmi szervezetekre meghatározott képességkövetelmények, szükségletek, képességhiányok, igények és feleslegek alapján 10 éves kitekintésű fejlesztési, illetve beruházási igényeket tartalmazó Programelgondolások készülnek.

(3) A Programelgondolások elkészítéséhez a 10 éves kitekintésű előzetes fejlesztési forráskereteket, valamint a tervezéshez szükséges faktor-, illetve inflációs mutatókat a HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF) évente április 30-ig adja meg az illetékes tervező szervek, szervezetek részére.

(4) A Programelgondolásokat, a következő 1(+n) évben induló Program Végrehajtási Terveket, valamint a végrehajtás alatt álló programok időarányos terveit a 10 éves Stratégiai Terv Elgondolás, a 10 éves Stratégiai Terv, valamint az MH 1(+n) éves terve tartalmazza.

8. § (1) A jóváhagyott Programelgondolások alapján a következő 1(+n) évben indítandó programok esetében Program Végrehajtási Tervek készülnek.

(2) A Program Végrehajtási Tervek elkészítésének feladatait és részletes erőforrás kereteit a – 10 éves Stratégiai Terv alapján készült – Védelmi Tervezési Utasítás tartalmazza.

(3) Ha a Program Végrehajtási Terv tervezetben szereplő költségigény a Programelgondolásban szereplő költségszükségletet 15%-al meghaladja, az adott programra vonatkozóan új Programelgondolást kell elkészíteni.

(4) A (3) bekezdés szerinti rendelkezés nem alkalmazandó, ha a Programelgondolásban meghatározott követelmények és paraméterek nélkülözhetetlenek, és alacsonyabb költségszükséglettel az adott fejlesztési cél nem valósítható meg. Ebben az esetben a Program Végrehajtási Tervhez indoklást kell csatolni, amely tartalmazza az eltérés okát. A költségigény túllépésről a HM VTB állásfoglalása alapján a honvédelmi miniszter dönt.

(5) A Program Végrehajtási Terveket a 10 éves Stratégiai Terv, az MH 1(+n) éves terve, azon belül a Feladat (és munka), illetve az Erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényterv tartalmazza.

Hatáskör és illetékesség

9. § (1) A programok megvalósításának koordinációjáért felelős személyek:
a) az előtervezési szakaszban a HM Haderőtervezési Főosztály (a továbbiakban: HM HTF) főosztályvezető;
b) a tervezési és végrehajtási szakaszokban:
ba) a hadfelszerelési programok tekintetében a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) vezérigazgató;
bb) a humán programok tekintetében a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) főosztályvezető;
bc) az egészségügyi programok tekintetében a MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK) parancsnok;
bd) az egyéb, máshová be nem sorolható programok esetében annak a szervezetnek a vezetője, melynek hatáskörébe az adott fejlesztési feladat tartozik;
(2) A programok tervezésének és végrehajtásának szakmai irányításáért felelős szervezetek (a továbbiakban: szakterületi felelős):
a) a hadfelszerelési szakterületi programok és projektek (részprogramok) esetében a HM FLÜ;
b) a humán szakterületi programok és projektek (részprogramok) esetében a HM TKF:
c) az egészségügyi szakterületi programok és projektek (részprogramok) esetében az MH HEK;
d) az egyéb, máshová be nem sorolható programok és projektek (részprogramok) esetében annak a szervezetnek a vezetője, melynek hatáskörébe az adott fejlesztési feladat tartozik;
e) az infrastrukturális projektek (részprogramok) esetében a HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgató.
(3) A Programelgondolásokban, illetve Program Végrehajtási Tervekben szereplő hadműveleti és harcászati követelményeket, illetve azok paramétereit a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF) – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) együttműködésével –, az információvédelmi és közigazgatási informatikai követelményeket a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály határozza meg, illetve aktualizálja.
(4) A programok tervezésének és végrehajtásának felügyeletét és ellenőrzését a HM VTB látja el.

Programmenedzser

10. § (1) Egyes komplex programok esetében a program tervezés és végrehajtás szakmai irányítására programmenedzser kerül kijelölésre. A programmenedzser személyére a szakterületi felelős a Programelgondolás tervezetben tesz javaslatot.

(2) A programmenedzser – a HM VTB állásfoglalása alapján – határozott időtartamra HM utasítással kerül kijelölésre. A HM utasítás tervezetét az illetékes szakterületi felelős készíti és terjeszti elő jóváhagyásra.

(3) A HM utasításnak legalább tartalmaznia kell:

a) a programmenedzser megnevezését és feladatait, valamint, hogy feladatát meglévő beosztása mellett vagy attól függetlenül látja el,

b) a programmenedzser hatás és jogkörét, felelősségét, fő feladatait,

c) a programmenedzserrel együttműködő szervezetek hatás és jogkörét, felelősségét és feladatait,

d) a jóváhagyott költségvetési előirányzat feletti rendelkezési jogosultságot.

(4) A programmenedzsert kijelölő HM utasítás rendelkezései a tervezési és végrehajtási eljárásra vonatkozóan nem lehetnek ellentétesek a jelen utasításban meghatározottakkal.

A hadfelszerelési programok megvalósításának eljárási szabályai

Előtervezési szakasz

11. § (1) A Programelgondolás tervezet elkészítésének feladatait a HM HTF – a Képességfejlesztési Koncepció, a NATO Haderő-fejlesztési Célok, az előző 10 éves Stratégiai Terv és az „Előzetes terv az MH Eszközbeszerzési Igény Ütemezése Anyagnemfelelős Bontásban” okmány alapján – határozza meg és koordinálja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatok végrehajtására bármely honvédelmi szervezet a 9. § (2) bekezdésben meghatározott szakterületi felelős(ök)ön keresztül terjeszthet elő javaslatot a HM HTF részére. A javaslat tartalmazza a fejlesztési feladat indoklását, leírását, szükségességét és becsült erőforrás igényét.

(3) Indokolt esetben ugyanazon haderő-fejlesztési cél megvalósítására több Programelgondolás tervezet is készülhet.

(4) A hadfelszerelési programokra vonatkozó Programelgondolás (tervezet) tartalmi és formai követelményeit a 23. §, mintaokmányát az 1. számú melléklet tartalmazza.

Egyedi program

12. § (1) Egyedi program esetében a Programelgondolás tervezet elkészítésére vonatkozó alapadatokat a HM HTF, a hadműveleti és harcászati követelményeket a HM HKF – együttműködve az MH ÖHP-val – adja meg a 9. § (2) bekezdés alapján az illetékes szakterületi felelősnek.

(2) A szakterületi felelős a Programelgondolás tervezetet évente legkésőbb július 02-ig küldi meg a HM HTF részére. A szakterületi felelős a Programelgondolás tervezetben javaslatot tesz programfelelős kijelölésére.

(3) A HM HTF a Programelgondolás tervezeteket felülvizsgálja, tartalmi hiányosság esetében hiánypótlás végett visszaküldi az azt készítő szervezetnek.

(4) A HM HTF a felülvizsgált Programelgondolás tervezeteket szakterület szerint összesíti és a HM VTB elé terjeszti előzetes szakmai döntés kialakítása céljából.

(5) A HM HTF a HM VTB által megtárgyalt Programelgondolás tervezeteket a HM VTF részére megküldi.

Komplex program

13. § (1) Komplex program esetében a Programelgondolás tervezet elkészítésére vonatkozó alapadatokat a HM HTF, a hadműveleti és harcászati követelményeket a HM HKF – együttműködve az MH ÖHP – adja meg valamennyi érintett szakterületi felelősnek meghatározva a tervezés és végrehajtás szakirányításáért felelős szakterületi felelőst.

(2) A tervezés és a végrehajtás szakmai irányításáért felelős szakterületi felelős:

a) javaslatot tesz a programmenedzser vagy programfelelős kijelölésére;

b) meghatározza a projekt (részprogram) tervezetek elkészítésének feladatait és határidejét, valamint a projekt (részprogram) felelősöket;

c) szakmailag irányítja a projekt (részprogram) tervezetek elkészítését.

(3) A tervezés és a végrehajtás szakmai irányításáért felelős szakterületi felelős a Programelgondolás tervezetet évente legkésőbb július 02-ig megküldi a HM HTF részére. A HM HTF a Programelgondolás tervezeteket felülvizsgálja, tartalmi hiányosság esetében hiánypótlás végett visszaküldi azt a tervezés és a végrehajtás szakmai irányításáért felelős szakterületi felelősnek.

(4) A HM HTF a felülvizsgált Programelgondolás tervezeteket a HM VTB elé terjeszti előzetes szakmai döntés kialakítása céljából.

(5) A HM HTF a HM VTB által megtárgyalt Programelgondolás tervezeteket a HM VTF részére megküldi.

14. § (1) A HM VTF együttműködve a HM HTF-el az egyedi és komplex Programelgondolás tervezeteket szakterületi bontásban – megjelölve azok erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényeinek keretszámait, a vonatkozó eljárásrend szerint – a 10 éves Stratégiai Terv Elgondolás tervezet részeként a HM VTB elé terjeszti.

(2) A Programelgondolás tervezetek elfogadása, módosítása vagy elutasítása írásban, a HM VTB állásfoglalásában kerül rögzítésre, melyet a HM VTF küld meg a szakterületi felelősök részére a további feladatok végrehajtása érdekében.

(3) A Programelgondolás tervezeteket a HM VTB állásfoglalása alapján a 10 éves Stratégiai Terv Elgondolás részeként a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

(4) A HM HTF a jóváhagyott Programelgondolásokat a 25. § szerint programazonosítóval látja el és megküldi a programmenedzserek és programfelelősök részére.

Tervezési szakasz

15. § (1) A jóváhagyott Programelgondolások alapján a következő 1(+n) évben indítandó programokra Program Végrehajtási Tervek készülnek.

(2) Indokolt esetben ugyanazon haderő-fejlesztési cél végrehajtására több Program Végrehajtási Terv tervezet is készülhet.

(3) A Program Végrehajtási Terv tartalmi és formai követelményeit a 24. §, mintaokmányát a 2. számú melléklet tartalmazza.

Egyedi program

16. § (1) A programfelelős a Program Végrehajtási Terv tervezeteket évente legkésőbb november 10-ig készíti el és küldi meg a szakterületi felelős részére.
(2) A programfelelős a Program Végrehajtási Terv tervezet elkészítése során gondoskodik a hadműveleti és harcászati követelmények, valamint azok paramétereinek aktualizálásáról.
(3) A szakterületi felelős a Program Végrehajtási Terv tervezeteket tartalmilag felülvizsgálja, hiányosság esetében hiánypótlás végett visszaküldi a programfelelősnek.
(4) A Program Végrehajtási Terv tervezeteket a szakterületi felelős összesíti és a HM VTB elé terjeszti előzetes szakmai döntés kialakítása céljából.

Komplex program

17. § (1) Komplex program esetében a Program Végrehajtási Terv tervezeteket a programmenedzser, illetve programfelelős készíti. A programmenedzser, illetve programfelelős:

a) meghatározza a projekt (részprogram) tervezetek elkészítésének feladatait és határidejét;

b) szakmailag irányítja a projekt (részprogram) tervezetek elkészítését;

c) gondoskodik a hadműveleti és harcászati követelmények, valamint azok paramétereinek aktualizálásáról.

(2) A programmenedzser, illetve programfelelős a Program Végrehajtási Terv tervezeteket – az érintett szakterületi felelősök egyetértésével – évente legkésőbb november 10-ig küldi meg az illetékes szakterületi felelős részére.

(3) Az illetékes szakterületi felelős a Program Végrehajtási Terv tervezeteket tartalmilag felülvizsgálja, hiányosság esetében hiánypótlás végett visszaküldi azt a programmenedzsernek, illetve programfelelősnek.

(4) Az illetékes szakterületi felelős a Program Végrehajtási Terv tervezeteket a HM VTB elé terjeszti előzetes szakmai döntés kialakítása céljából.

18. § (1) Az illetékes szakterületi felelősök a Program Végrehajtási Terv tervezeteket szakterületi bontásban – megjelölve azok erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igényeit, a vonatkozó ügymenet szerint – küldik meg a HM VTF és a HM HTF részére. A HM VTF együttműködve a HM HTF-el a Program Végrehajtás Terv tervezeteket a 10 éves Stratégiai Terv, illetve az MH 1(+n) éves terv tervezetek részeként a HM VTB elé terjeszti.

(2) A Program Végrehajtási Terv tervezetek elfogadása, módosítása vagy elutasítása írásban, a HM VTB állásfoglalásában kerül rögzítésre, melyet a HM VTF megküld az illetékes szakterületi felelősnek, programmenedzsernek, a programfelelősöknek, illetve projektfelelős részére a további feladatok végrehajtása érdekében.

(3) A Program Végrehajtási Terveket a 10 éves Stratégiai Terv, illetve az MH 1(+n) éves terve részeként – a HM VTB állásfoglalása alapján – a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

Végrehajtási szakasz

19. § (1) A 10 éves Stratégiai Tervben, illetve az MH 1(+n) éves tervében jóváhagyott programok beszerezési, szolgáltatási tételeit meghatározott összegekkel az Éves Beszerzési Terv tartalmazza. A program az Éves Beszerzési Terv jóváhagyása után, a Program Végrehajtási Tervben rögzítettek szerint kerül végrehajtásra.

(2) A program végrehajtását a programmenedzser, programfelelősök, illetve projektfelelősök irányítják.

(3) A programmenedzser, a programfelelős, illetve a projektfelelős gondoskodjon a program tekintetében:

a) a költségvetés tervezés keretében – a vonatkozó HM utasítás alapján – új címrendkód igényléséről, az 1(+n) évi költségvetési terv, valamint az elemi költségvetés összeállításáról;

b) az Éves Beszerzési Tervben a programazonosítóval ellátott adatok biztosításáról;

c) szükség esetén a (köz)beszerzési engedély kérelem megindításáról, a (köz)beszerzési eljárás lefolytatásának megbízásáról;

d) a pályázatok elbírálásában, a szerződés előkészítésében, a rendszeresítési eljárásban (és hatósági engedélyezési eljárásban) való részvételről.

Beszámoló

20. § (1) A programmenedzser, illetve a programfelelős időszakos- és végbeszámoló készítésére köteles.

(2) A programmenedzser, illetve a programfelelős a program végrehajtásáról évente március 31-ig beszámolót készít és terjeszt fel az illetékes szakterületi felelős részére.

(3) Komplex program esetében a projektfelelősök beszámolóikat a (2) bekezdésben meghatározott határidő előtt 10 munkanappal a programmenedzsernek, illetve programfelelősnek küldi meg, aki összesítve készíti el a programbeszámolót.

(4) Az illetékes szakterületi felelős a beszámolókból kivonatot készít a HM VTB, valamint a HM HTF és a HM VTF részére.

(5) A programbeszámoló mintaokmányát a hadfelszerelési programokra vonatkozóan a 3. számú melléklet tartalmazza.

Végbeszámoló

21. § (1) A programmenedzser, illetve a programfelelős a program befejezését követő 60 munkanapon belül pénzügyi elszámolást is tartalmazó végbeszámolót készít és megküldi azt az illetékes szakterületi felelős részére. Az illetékes szakterületi felelős a végbeszámolók beérkezését követő 30 munkanapon belül kivonatot készít a HM VTB, valamint a HM HTF és a HM VTF részére.

(2) A program akkor tekinthető befejezettnek, ha:

a) a program végrehajtására kötött szerződés tételei a garancia kivételével teljesítésre kerültek;

b) a megvalósítás során keletkezett összes fizetési kötelezettséget teljesítették;

c) a rendszeresítési eljárás sikeresen lezárult, és az üzembe helyezés megtörtént (szakaszos üzembe helyezés esetén csak az utolsó üzembe helyezéskor).

(3) Komplex program esetében a projektek (részprogramok) teljesítéséről a projektfelelősök beszámolójukat a program befejezését követő 30 munkanapon belül küldik meg a programmenedzser, illetve a programfelelős részére, aki azok alapján készíti el összegzett beszámolóját.

Programok halasztása, törlése

22. § (1) Ha a program végrehajtása bármely külső ok miatt halasztásra, törlésre kerül, a programmenedzser, illetve a programfelelős 15 munkanapon belül tájékoztatást ad az illetékes szakterületi felelős részére. A tájékoztatásnak legalább tartalmaznia kell: a halasztás, törlés okát, időtartamát, a felhasznált és a fel nem használt forrás mértékét, komplex program esetén az érintett más projektek (részprogramok) megnevezését, illetve a halasztás, törlés következményeit.

(2) Halasztás esetén az illetékes szakterületi felelős – a HM VTF, a HM HTF és a HM HKF együttműködésével – megoldási javaslatot dolgoz ki a program végrehajtásának folytatására.

(3) Komplex program esetében a javaslatnak biztosítania kell a projekteknek (részprogramoknak) más programokkal, illetve fejlesztési feladatokkal való összhangját, funkcionális kapcsolatát.

(4) A megoldási javaslatot a szakterületi felelős soron kívül a HM VTB elé terjeszti.

(5) Ha a halasztás vagy a törlés az adott költségvetési évben felhasználható forrást eredményez, a HM VTF az illetékes szakterületi felelősök bevonásával a megmaradó forrásra vonatkozóan felhasználási javaslatot készít, és azt soron kívül a HM VTB elé terjeszti. A halasztott programból származó forrást elsősorban más, jóváhagyott fejlesztési célra kell fordítani.

(6) A megoldási, illetve a felhasználási javaslatot a HM VTB állásfoglalása alapján a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

(7) A HM HTF és a HM VTF az (1)–(6) bekezdések szerinti változásokat a 10 éves Stratégiai Tervben, illetve az MH 1(+n) éves tervekben vezeti át.

Program okmányok

Programelgondolás

23. § (1) A Programelgondolásnak legalább tartalmaznia kell a program:

a) célját, rövid leírását, más programokhoz való kapcsolatát;

b) tervezésének és végrehajtásának tervezett kezdési és befejezési időpontját;

c) hadműveleti és harcászati követelményeket, azok paramétereit;

d) erőforrás igényét;

e) nagybani költségbecslését, amely tartalmazza:

ea) a program megvalósításának költségszükségletét;

eb) a rendszerben tartás működés-fenntartási, valamint a rendszerből történő kivonás becsült számvetéseit;

f) tervezésére és végrehajtására programfelelős, programmenedzser, illetve projektfelelős kijelölésére irányuló javaslatot, valamint az együttműködő szervezeteket.

(2) Ha a program komplex program, a Programelgondolást programcsomagban, külön-külön projektenként (részprogramonként) kell elkészíteni.

Program Végrehajtási Terv

24. § (1) A Program Végrehajtási Terv tervezetnek legalább tartalmaznia kell a program:

a) célját, részletes tartalmát, más programokhoz való kapcsolatát;

b) a megvalósítás tervezett kezdésének és befejezésének időpontját;

c) hadműveleti és harcászati, valamint műszaki-technikai követelményeket, azok paramétereit;

d) részletes finanszírozási tervet, amely tartalmazza:

da) a program megvalósításához szükséges költségvetési előirányzatokat, kiemelt előirányzati bontásban;

db) a programba szervezett fő- és egyéb eszköz beszerzési, rendszerbe-állítási, üzembe állítási, infrastrukturális, és egyéb járulékos tevékenységek éves bontású erőforrás- és költségszükségletét, kiadási igényét, valamint költségvetési fedezeti igényét kiemelt előirányzati bontásban;

dc) járulékos tevékenységeinek költségvetési előirányzat igényét;

e) a végrehajtásról készítendő időközi, illetve a program befejezésekor esedékes szakmai értékelés módját, valamint annak tartalmi és formai követelményeit.

(2) Ha a program komplex program, a Program Végrehajtási Terv tervezetet programcsomagban, külön-külön projektenként (részprogramonként) kell elkészíteni.

Programazonosító és a programok

nyilvántartási rendje

25. § (1) A programokat programazonosítóval kell ellátni. A programazonosító célja, hogy a program az előkészítés kezdetétől a végrehajtás befejezéséig azonosítható és nyomon követhető legyen. A programazonosítót a Programelgondolásban, a Program Végrehajtási Tervben, valamint az MH 10 éves Stratégiai Terv Elgondolásában, illetve Tervben, a Védelmi Tervezési Utasításban, az MH 1(+n) Éves Tervekben, továbbá az MH Éves Beszerzési Tervben fel kell tüntetni.

(2) A programot programazonosítóval a Programelgondolás elfogadásakor a HM HTF látja el.

(3) A programazonosító 10 számjegyű:

a) az első és második számjegy a (4) bekezdésben meghatározott programcsoportok számát-,

b) a harmadik számjegy az (5) bekezdésben meghatározott minősítési szintet-,

c) a negyedik és ötödik számjegy a programok számát-,

d) a hatodik és hetedik számjegy a projektek (részprogramok) számát-,

e) a nyolcadik, kilencedik és tizedik számjegy a projektek (részprogramok) részfeladatainak számát jelzi.

(4) A programcsoportok kódjai:

a) 05 – Infrastrukturális programok

b) 10 – Fegyverzettechnikai programok

c) 15 – Páncélos- és gépjármű-technikai programok

d) 20 – Repülőműszaki programok

e) 25 – Elektronikai (híradó, informatikai, információvédelmi) programok

f) 30 – Műszaki-technikai programok

g) 35 – Vegyivédelmi programok

h) 40 – Mérésügyi programok

i) 45 – Kiképzés-technikai (szimulátor) programok

j) 50 – Élelmezési programok

k) 55 – Üzemanyag programok

l) 60 – Ruházati programok

m) 65 – Humán anyagi programok

n) 70 – Geo-információs (térképészeti, meteorológiai) programok

o) 75 – Közlekedési programok

p) 80 – Egészségügyi programok

q) 85 – Egyéb (pénzügyi, katasztrófavédelmi, prevenciós stb.) programok

r) 90 – NATO, EU programok

s) 95 – Humán programok

(5) A program minősítési szintek kódjai:

a) 1 – kiemelt fejlesztési program

b) 2 – szakterületi fejlesztési program

c) 3 – tárcaszintű feladatok

d) 4 – nem fejlesztési feladatok

26. § (1) A programok nyilvántartását az előtervezési szakaszban a HM HTF, a tervezési és végrehajtási szakaszban az illetékes szakterületi felelős végzi.

(2) A nyilvántartás biztosítson áttekinthető és naprakész adatokat a programok tényleges állapotáról.

Záró rendelkezések

27. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*. Hatálybalépésével egyidejűleg a nemzeti kezdeményezésű és finanszírozású védelmi fejlesztési feladatok program alapú tervezéséről szóló 50/2004. (HK 12.) HM utasítás hatályát veszti.

(2) A HM HTF a meglévő Programelgondolásokat, Program Végrehajtási Terv Tervezeteket és Program Végrehajtási Terveket lássa el programazonosítóval és az utasítás aláírását követő 30 napon belül küldje meg a programmenedzser, programfelelős, illetve projektfelelős részére.

(3) Az utasítás hatálybalépésekor a már jóváhagyott Programelgondolások megvalósításáért felelős 2007. október 30-ig, a Program Végrehajtási Tervek megvalósításáért, valamint a végrehajtás alatt álló programok megvalósításáért felelős 2007. november 30-ig az 1. és 2. számú mellékletben foglaltak szerint egészítse ki Programelgondolását, Program Végrehajtási Tervét és küldje meg azokat a HM FLÜ, HM TKF, MH HEK, az egyéb programok megvalósításáért felelős szervezetek, a HM IÜ, illetve a HM VTF részére.

(4) Az utasítás mellékleteiben szereplő, a NATO haderő-fejlesztési célok azonosítására vonatkozó adatszolgáltatás módszertanát a HM VTF 2007. december 31-ig dolgozza ki és egyeztesse a szakterületi felelősökkel, programfelelősökkel, programmenedzserekkel, illetve projektfelelősökkel. Alkalmazására 2008. január 1-jétől kerüljön sor.

(5) A 8. § (3) bekezdésben meghatározott rendelkezés 2008. január 1-jétől alkalmazandó.

(6) A HM és MH szervek, szervezetek az utasítás rendelkezéseinek megfelelően a programok tervezésére és végrehajtására vonatkozó rendelkezéseiket vizsgálják felül, és szükség esetén az utasítás közzétételét követő 90. napon belül módosítsák.

1. számú melléklet a 113/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

MINTA
PROGRAM ELGONDOLÁS
(hadfelszerelési programokhoz)

PROGRAM NEVE:

AZONOSÍTÓ SZÁMA:

MINŐSÍTÉSE:

TERVEZETT DÁTUM:

KEZDET:

BEFEJEZÉS:

A PROGRAM TERVEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE:

KAPCSOLÓDÓ NEMZETI PROGRAMOK:

KAPCSOLÓDÓ NATO PROGRAMOK (CP/FG):

KAPCSOLÓDÓ EU PROGRAMOK:

ÉRINTETT SZERVEZETEK:

A PROGRAM CÉLJA, RÖVID LEÍRÁSA:

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK HADMŰVELETI/HARCÁSZATI KÖVETELMÉNYEI:

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTÁCIÓK ÉS SZABÁLYOZÓK FELSOROLÁSA, RÖVID TARTALMA

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK MŰSZAKI/TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI:

KÖLTSÉGBECSLÉS

VÉGREHAJTANDÓ FELADATOK/BESZERZÉSRE KERÜLŐ ANYAGOK, ESZKÖZÖK/EGYÉB FELSZERELÉSEK
NAGYBANI ERŐFORRÁS SZÜKSÉGLETE:

Fsz.


(tervezett lajstrom) eszközök
– feladatok megnevezése

Célazonosító

Egységár
(M Ft)

Mennyiségi
egység

Mennyiség

Összesen
(M Ft)

Fő eszköz összesen:

Rendszerbeállítás költségei (Fő eszközök – feladatok összesen 10%-a):

Fsz.

Egyéb eszközök, berendezések, szimulátorok

Célazonosító

Egységár
(M Ft)

Mennyiségi
egység

Mennyiség

Összesen
(M Ft)

Egyéb eszköz összesen:

Infrastrukturális költségek:

Tartalékképzés költségei:

Készletképzési költségek:

Személyi költségek:

Kiképzési, átképzési költségek:

Rendszerbeállítás előtti időszak működési-fenntartási becsült költségei:

Járulékos költségek összesen:

Program mindösszesen:

Rendszerbeállítás utáni működési-fenntartási költségek (nem része a program mindösszesennek):

Működési-fenntartás költségek teljes életciklusra vonatkozó éves becsült értéke:

Rendszerből való kivonás becsült költségei:

Inkurrenciakezelés, kármentesítés becsült költségei:

Rendszerbeállítás utáni működési-fenntartási költségek összesen:

FELADAT ÉS NAGYBANI PÉNZÜGYI ÜTEMEZÉS (MILLIÓ FT-BAN, FIX ÁRON):

FSZ.

MEG-
NEVEZÉS

CÉL-
AZONOSÍTÓ

TÁRGYÉVET MEGELŐZŐ ÉVEK

TÁRGYÉV

T+1

T+2

T+3

T+4

T+5

T+6

T+7

T+8

T+9

T+10

ÖSSZ.

Mindösszesen

Rendszerbeállítás utáni időszak működés-fenntartási becsült költségei

Fő eszközök perspektív szükséglete katonai szervezet szerinti bontásban

Fsz.

Fő (tervezett lajstrom)
eszközök – feladatok megnevezése

Alakulat megnevezése

Darabszám

PROGRAM TERVEZÉSÉÉRT
FELELŐS

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

FELELŐS(FŐ FELELŐS, PROJEKTFELELŐS)

EGYÜTTMŰKÖDŐK

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

FELELŐS(FŐ FELELŐS, PROJEKTFELELŐS)

EGYÜTTMŰKÖDŐK

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

2. számú melléklet a 113/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

MINTA
PROGRAM VÉGREHAJTÁSI TERV
(hadfelszerelési programokhoz)

PROGRAM NEVE:

AZONOSÍTÓ SZÁMA:

MINŐSÍTÉSE:

TERVEZETT DÁTUM:

KEZDET:

BEFEJEZÉS:

A PROGRAM TERVEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE:

KAPCSOLÓDÓ NEMZETI PROGRAMOK:

KAPCSOLÓDÓ NATO PROGRAMOK (CP/FG):

KAPCSOLÓDÓ EU PROGRAMOK:

ÉRINTETT SZERVEZETEK:

A PROGRAM CÉLJA, RÖVID LEÍRÁSA:

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK HADMŰVELETI/HARCÁSZATI KÖVETELMÉNYEI:

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTÁCIÓK ÉS SZABÁLYOZÓK FELSOROLÁSA, RÖVID TARTALMA

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK MŰSZAKI/TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI:

A költségterv a végrehajtandó feladatok/beszerzésre kerülő anyagok, eszközök/egyéb felszerelések erőforrás igénye táblázat kitöltése:
– A főeszközök bontása folyószámmal ellátva, attól függően kerüljön végrehajtásra, hogy beszerzésük milyen kapcsolódó program alapján történik. A kapcsolódó programok azonosítása a cél azonosító részben történjék meg.
A beszerzések feladatütemezését a fenti táblázat folyószámainak megfelelően valamennyi erőforrásigényre végre kell hajtani.
Hadműveleti/harcászati követelmények
– Általános követelmények
– Műveleti környezet
– Felépítés, alrendszerek
– Biztonsági követelmények
Műszaki-technikai követelmények
– Tételesen a rendszerrel, komponensekkel és fő eszközökkel szemben megfogalmazott követelmények
– Civil munkákkal szemben megfogalmazott követelmények
– Egyéb műszaki-technikai követelmények
Logisztikai támogatás követelményei
– Működés-fenntartás követelményei
– Készletképzési és tartalékképzési követelmények
– Üzemben tartási követelmények (szerviz, javítás, gyári javítás)
– Ellátási követelmények
– Kiképzési követelmények
– Technikai dokumentációkkal szemben megfogalmazott követelmények
– Kodifikációs követelmények
– Egyéb logisztikai követelmények
Program tervezéséért és végrehajtásáért felelős

PROGRAM TERVEZÉSÉÉRT FELELŐS

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

FELELŐS(FŐ FELELŐS, PROJEKTFELELŐS)

EGYÜTTMŰKÖDŐK

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

FELELŐS(FŐ FELELŐS, PROJEKTFELELŐS)

EGYÜTTMŰKÖDŐK

SZERVEZET

NÉV, RF.

TELEFON

FAX

E-MAIL

KÖLTSÉGTERV

VÉGREHAJTANDÓ FELADATOK/BESZERZÉSRE KERÜLŐ ANYAGOK, ESZKÖZÖK/EGYÉB FELSZERELÉSEK
ERŐFORRÁSSZÜKSÉGLETE:

Fsz.


(tervezett lajstrom) eszközök
– feladatok megnevezése

Célazonosító

Egységár
(M Ft)

Mennyiségi
egység

Mennyiség

Összesen
(M Ft)

Fő eszköz összesen:

Rendszerbeállítás költségei (Fő eszközök – feladatok összesen 10%-a):

Fsz.

Egyéb eszközök, berendezések, szimulátorok

Célazonosító

Egységár
(M Ft)

Mennyiségi
egység

Mennyiség

Összesen
(M Ft)

Egyéb eszköz összesen:

Infrastrukturális költségek:

Tartalékképzés költségei:

Készletképzési költségek:

Személyi költségek:

Kiképzési, átképzési költségek:

Rendszerbeállítás előtti időszak működési-fenntartási becsült költségei:

Járulékos költségek összesen:

Program mindösszesen:

Rendszerbeállítás utáni működési-fenntartási költségek (nem része a program mindösszesennek):

Működési-fenntartás költségek teljes életciklusra vonatkozó éves becsült értéke:

Rendszerből való kivonás becsült költségei:

Inkurrencia kezelés, kármentesítés becsült költségei:

Rendszerbeállítás utáni működési-fenntartási költségek összesen:

FELADAT ÉS NAGYBANI PÉNZÜGYI ÜTEMEZÉS (MILLIÓ FT-BAN, FIX ÁRON):

FSZ.

MEGNEVEZÉS

CÉL-
AZONOSÍTÓ

TÁRGYÉVET MEGELŐZŐ ÉVEK

TÁRGY-
ÉV

T+1

T+2

T+3

T+4

T+5

T+6

T+7

T+8

T+9

T+10

ÖSSZ

Fő eszközök költségei

Rendszerbeállítás költségei

Egyéb eszközök költségei

Infrastrukturális költségek

Tartalékképzési költségek

Készletképzési költségek

Személyi költségek

Kiképzési, átképzési költségek

Rendszerbeállítás előtti időszak költségek

Mindösszesen

FELADAT ÉS PÉNZÜGYI ÜTEMEZÉS SZERVEZETENKÉNTI BONTÁSA (MILLIÓ FT-BAN, FIX ÁRON
minden eszközre külön-külön):

FSZ.

MEGNEVEZÉS

CÉL-
AZONOSÍTÓ

TÁRGYÉVET MEGELŐZŐ ÉVEK

TÁRGY-
ÉV

T+1

T+2

T+3

T+4

T+5

T+6

T+7

T+8

T+9

T+10

ÖSSZ.

3. számú melléklet a 113/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

MINTA PROGRAM BESZÁMOLÓ (hadfelszerelési programokhoz)

PROGRAM NEVE:

AZONOSÍTÓ SZÁMA:

MINŐSÍTÉSE:

TERVEZETT DÁTUM:

KEZDET:

BEFEJEZÉS:

A PROGRAM TERVEZÉSÉNEK HATÁRIDEJE:

KAPCSOLÓDÓ NEMZETI PROGRAMOK:

KAPCSOLÓDÓ NATO PROGRAMOK (CP/FG):

KAPCSOLÓDÓ EU PROGRAMOK:

ÉRINTETT SZERVEZETEK:

A PROGRAM CÉLJA, RÖVID LEÍRÁSA:

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK HADMŰVELETI/HARCÁSZATI KÖVETELMÉNYEI:

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTÁCIÓK ÉS SZABÁLYOZÓK FELSOROLÁSA, RÖVID TARTALMA

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK MŰSZAKI/TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI:

Általános értékelés:
– Program előzményei
– A program megvalósulásának értékelése
– Az általános követelmények megvalósulása
– A kapcsolódó programok (nemzeti, NATO, EU) megvalósulása
Követelmények/programfeladatok teljesülése:
– Tételesen a rendszerrel, komponensekkel és fő eszközökkel szemben megfogalmazott követelmények, tervek időarányos megvalósulásának értékelése
– A program időarányos megvalósulásának hatása a katonai képességekre
– Legfontosabb soron következő feladatok
Finanszírozás:
– Beszerzések megvalósulása
– Felhasznált források, költségvetési előirányzatok meghatározása
– A rendszerbeállítási, kiképzési, alkalmazási készenlét helyzete

ADOTT ÉVBEN VÉGREHAJTOTT FELADATOK/BESZERZETT ANYAGOK, ESZKÖZÖK/EGYÉB FELSZERELÉSEK
ERŐFORRÁS FELHASZNÁLÁSA

Fsz.

Fő (lajstromba vett)
eszközök – feladatok
megnevezése

Célazonosító

Tervezett egységár
(M Ft)

Tényleges egységár
(M Ft)

Mennyiségi egység

Mennyiség

Tervezett érték összesen
(M Ft)

Tényleges érték összesen
(M Ft)

Fő eszköz beszerzésének tényleges értéke:

Rendszerbeállítás felmerült (rész) költségei:

Fsz.

Egyéb eszközök,
berendezések,
szimulátorok

Célazonosító

Tervezett egységár
(M Ft)

Tényleges egységár
(M Ft)

Mennyiségi egység

Mennyiség

Tervezett érték összesen
(M Ft)

Tényleges érték összesen
(M Ft)

Egyéb eszköz beszerzésének tényleges értéke:

Felmerült infrastrukturális (rész) költségek:

Felmerült járulékos (rész) költségek:

Tartalékképzés költségei:

Készletképzési költségek:

Személyi költségek:

Kiképzési, átképzési költségek:

Rendszerbeállítás előtti időszak működési-fenntartás becsült költségei:

Felmerült járulékos (rész)költségek összesen:

Program tervezett költsége:

Program költségfelhasználása mindösszesen:

MEGTÖRTÉNT BESZERZÉSEK/VÉGREHAJTOTT FELADATOK RÉSZLETES BONTÁSA
(TÉNYADATOK ADOTT ÉVI ÁRON, TÁRGYÉVET KÖVETŐ TERVADATOK FIX ÁRON, MILLIÓ FT-BAN)

FSZ.

MEGNEVEZÉS

CÉL-
AZONOSÍTÓ

TÁRGY-
ÉVET MEGELŐZŐ
ÉVEK

TÁRGY-
ÉV
TERV

TÁRGY-
ÉV
TÉNY

T+1
db/Ft

T+2
db/Ft

T+3
db/Ft

T+4
db/Ft

T+5
db/Ft

T+6
db/Ft

T+7
db/Ft

T+8
db/Ft

T+9
db/Ft

T+10
db/Ft

ÖSSZESEN

Fő eszközök költségei

Rendszerbeállítás költségei

Egyéb eszközök költségei

Infrastrukturális költségek

Tartalékképzési költségek

Készletképzési költségek

Személyi költségek

Kiképzési, átképzési költségek

Rendszerbeállítás előtti időszak működés-fenntartás becsült költségei

Rendszerbeállítás utáni időszak működés-fenntartás becsült költségei

Mindösszesen

MEGTÖRTÉNT BESZERZÉSEK/VÉGREHAJTOTT FELADATOK SZERVEZETENKÉNTI BONTÁSA
(MILLIÓ FT-BAN, FIX ÁRON):

Fsz.

SZERVEZET

CÉL-
AZONOSÍTÓ

TÁRGYÉVET
MEGELŐZŐ
ÉVEK

TÁRGY-
ÉV

T+1
db/Ft

T+2
db/Ft

T+3
db/Ft

T+4
db/Ft

T+5
db/Ft

T+6
db/Ft

T+7
db/Ft

T+8
db/Ft

T+9
db/Ft

T+10
db/Ft

ÖSSZESEN

1

Az utasítást a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 22. §-a, a 44/2013. (VIII. 1.) HM utasítás 5–13. §-a, a 25/2015. (VI. 15.) HM utasítás 3. §-a módosította. Az utasítást az 50/2023. (XI. 30.) HM utasítás 30. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2023. december 1. napjával.

*.

Az utasítás aláírásának napja 2007. október 9.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére