• Tartalom

118/2007. (HK 20.) HM utasítás

118/2007. (HK 20.) HM utasítás

a BTR–80 páncélozott szállító harcjárművek modernizálási programjával kapcsolatos feladatokról szóló 82/2005. (HK 17.) HM utasítás módosításáról*

2007.11.22.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a BTR–80 páncélozott szállító harcjárműveinek modernizálási programjával (a továbbiakban: BTR-program) kapcsolatos feladatokról szóló 82/2005. (HK 17.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom:

1. § Az Ut. 2. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

,,2. § A BTR-programot a Tárca Védelmi Tervező Rendszer eljárásrendjében meghatározottak szerint kell megtervezni.”

2. § (1) Az Ut. 3. §-ának (1)–(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(1) A BTR-program felelős vezetője a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (továbbiakban: HM FLÜ) vezérigazgató helyettese.
(2) A BTR-programhoz kötődő feladatok végrehajtására a HM FLÜ, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF), a HM Haderőtervezési Főosztály (a továbbiakban: HM HTF) és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ bevonásával munkacsoportot (a továbbiakban: BTR-munkacsoport) kell létrehozni.”

(2) Az Ut. 3. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(4) A BTR-munkacsoport feladatait, működési rendjét a BTR-program felelős vezetője kidolgozza és azt a HM FLÜ vezérigazgatójának egyetértésével felterjeszti a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár részére jóváhagyásra.”

(3) Az Ut. 3. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(6) A beszerzési eljárás lebonyolítása során keletkező, az ajánlattevő részére küldött iratok kiadmányozási jogával a HM FLÜ vezérigazgatója rendelkezik. A BTR munkacsoport által készített iratokat a BTR-program felelős vezetője aláírásával ellenjegyzi.”

3. § (1) Az Ut. 4. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

,,(3) A csapatok részére szükséges páncélozott sebesült kihordó járműveket a BTR–80 típusú páncélozott szállító harcjármű bázisán úgy kell kialakítani, hogy annak egészségügyi jellege érvényesüljön a harcjármű jelleggel szemben az élőerő védelmi képességek megtartása mellett.”

(2) Az Ut. 4. §-ának (5)–(6) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(5) A BTR-programot kiemelt feladatként kell kezelni, végrehajtásának kiadásait a HM FLÜ központi költségvetésében, önálló címrendkódon kell tervezni és elszámolni.
(6) A BTR-programon belül a modernizálás, valamint a szükségessé váló átalakítás dokumentációit a kidolgozott Általános Hadműveleti, Harcászati és Műszaki Követelmények, valamint a típusváltozatokra részletezett Harcászati Műszaki Követelmények (HMK) figyelembevételével kell elkészíteni. A kidolgozás során biztosítani kell ezen dokumentumok és a típusváltozatokra kidolgozott projekt adatlapok tartalmi összhangját.”

(3) Az Ut. 4. §-ának (8)–(9) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

,,(8) Az éves szerződések előkészítése során a HM FLÜ együttműködve a HM HTF-el – figyelembe véve az átfegyverzésben érintett alegységek alkalmazási készenléti idejét, a költségvetési lehetőségeket és az ellátás prioritásait – minden tárgyévet megelőző év május 20-ig meghatározza az átalakításra kerülő harcjárművek mennyiségét és összetételét.
(9) A modernizálásra programozottan előre tervezhető költségeket és a felmerülő egyéb más jellegű költségeket a BTR-programra biztosított költségvetésből kell fedezni és a HM FLÜ költségvetésében kell tervezni és elszámolni.”

4. § Az Ut. 5. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

,,5. § A program megvalósítási szakaszának főbb feladatai:
a) A BTR-program összehangolása az MH egyéb fejlesztési programjaival és a végrehajtás előfeltételéül szolgáló beszerzésekkel.
Felelős:    HM FLÜ
Együttműködő:    HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF), HM HTF, HM HKF
Határidő:    folyamatos
b) Az éves kiegészítő megállapodás előkészítése, megkötése.
Felelős:    HM FLÜ
Együttműködő:    BTR-munkacsoport
Határidő:    tárgyévet megelőző év június 30-ig
c) A harcjárművek haditechnikai alkalmassági vizsgálatainak és csapatpróbáinak végrehajtása, a tapasztalatok értékelése és visszacsatolása.
Felelős:    HM FLÜ
Együttműködő:    BTR-munkacsoport, valamint a csapatpróba intézkedési tervben megjelenített személyek és szervezetek
Határidő:    folyamatos
d) A modernizált harcjárművek rendszeresítésre történő felterjesztése
Felelős:    HM FLÜ
Együttműködő:    MH ÖHP, HM VTF
Határidő:    RB-ülések rendje szerint
e) Az eszközök üzemeltetésével, garanciális tevékenységgel kapcsolatos információk gyűjtése, rendszerezése.
Felelős:    HM FLÜ
Együttműködő:    MH ÖHP.”

5. § Az Ut. 6. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

,,6. § (1) A modernizálást, illetve átalakított harcjárművek rendszerbe állítását a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 87. § (1) bekezdésében, továbbá a hadfelszerelési anyagok rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásáról szóló a 17/2006. (HK 6.) HM utasításban foglaltak szerint kell végrehajtani.
(2) A szakmai felelős szervek vezetői – a BTR-program ütemezésének figyelembevételével – végrehajtják a 4. § (1) bekezdése szerinti változatok kialakítása, felszerelése érdekében szükséges beszerzéseket és fejlesztéseket, amit az arra a célra biztosított költségvetési előirányzatok figyelembevételével kell megtervezni és határidőre végrehajtani.
(3) A BTR-program részeként kell kezelni a már megvalósított fejlesztéseket, valamint a Híradó program keretében beszerzésre kerülő berendezések beépítésére irányuló, illetve a HM FLÜ Technológiai Igazgatóság (a továbbiakban: HM FLÜ TI) szakmai irányításával folyó fejlesztéseket és biztosítani kell a 4. § (5) bekezdés szerinti önálló címrendkódon történő egységes program szerinti ráfordítások megjelenítését.”

6. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Ut. 4. §-ának (10) bekezdése hatályát veszti.

(2) Az Ut. 1. §-ában foglalt „a minisztérium közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre” szövegrész helyébe a ,,miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre” szövegrész lép.

(3) Az Ut. 7. §-ának (2) és (3) bekezdésében foglalt a „HM TH” szövegrész helyébe a „HM FLÜ TI” szövegrész lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 109. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére