• Tartalom

120/2007. (HK 20.) HM utasítás

120/2007. (HK 20.) HM utasítás

a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről*

2008.01.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés k), l) és n) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.), a védelem terén alapvető biztonsági érdeket érintő, kifejezetten katonai, rendvédelmi, rendészeti célokra szánt áruk beszerzésére, illetőleg szolgáltatások megrendelésére vonatkozó sajátos szabályokról szóló 228/2004. (VII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R1.), valamint az államtitkot, vagy a szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő, vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló 143/2004. (IV. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R2.) és a központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző szervezet feladat- és hatásköréről szóló 168/2004. (V. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R3.), továbbá a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzésekre vonatkozó részletes szabályokról szóló 40/2005. (III. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R4.) végrehajtásának a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM) költségvetési fejezeten belüli eljárási rendjére az alábbi

utasítást


adom ki.
I. Fejezet

Általános rendelkezések
Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya – a (2)–(3) bekezdésben foglalt eltérésekkel – a HM, a miniszter alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezetei (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) (köz)beszerzéseire terjed ki.

(2) Az MK Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) és az MK Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) a beszerzéseikben és a kapcsolódó adatszolgáltatásban – jelen utasítás előírásaira való tekintettel – a vonatkozó jogszabályok és (köz)beszerzési szabályzatuk alapján saját hatáskörben járnak el.

(3) A pénzügyi ellenjegyzés rendje nem terjed ki a külföldön történő, devizában fizetendő beszerzésekre.

Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazása szempontjából:

1. Ajánlatkérő: az a honvédelmi szervezet, amely a közbeszerzési eljárás lefolytatására önállóan jogosult, vagy a költségvetési előirányzattal rendelkező honvédelmi szervezettől megbízást kap a (köz)beszerzési eljárás lefolytatására.

2. Beszerzés: a Kbt. felhatalmazása alapján kiadott kormányrendeletekben meghatározott eltérő szabályok alapján végrehajtott beszerzés, valamint árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén a nettó 500 E Ft, építési munka esetén a nettó 2 M Ft-ot meghaladó, de az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzés.

3. Bíráló bizottság: a Kbt. rendelkezéseinek megfelelően az ajánlatok elbírálására létrehozott testület.

4. Egyszerű közbeszerzési eljárás értékhatára: az éves költségvetési törvényben meghatározott értékhatár.

5. Építési beruházás, építési koncesszió, árubeszerzés – ideértve az ingatlan tulajdonjogának vagy használatára, illetőleg hasznosítására vonatkozó jognak vételi joggal vagy anélkül történő megszerzését is –, szolgáltatás és szolgáltatási koncesszió: e fogalmak alatt a Kbt.-ben így meghatározottakat kell érteni. Építési beruházásnak minősül az épületek, építmények, épület-építményrészek, épület-építményegyüttesek felújítása, karbahelyezése és a bontása is.

6. Építési munka: építési munkán a Kbt. szerinti építési beruházást kell érteni.

7. Éves Beszerzési Terv: a meghatározott feladatok végrehajtásához szükséges (köz)beszerzéseket, valamint az ezekhez kapcsolódó erőforrásokat tartalmazó éves terv.

8. Felsőszintű gazdálkodó szerv: minden honvédelmi szerv irányában szakmai irányítást biztosító, továbbá ezen feladatkör ellátásához hatáskörébe utalt központi és intézményi költségvetési előirányzatok felett rendelkező, koordináló és javaslattételi jogkörrel bíró felsőszintű irányító szerv.

9. Haditechnikai eszköz, harcanyag és védelmi szolgáltatás: R1. mellékletében meghatározott termékek és szolgáltatások, amelyek polgári kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak külön engedéllyel kerülhetnek, illetve vehetők igénybe.

10. HM szervek: a HM szervezeti elemei (Miniszteri Kabinet, főosztályok, titkárságok).

11. Igényterv: mindazon áruk és szolgáltatások összességét tartalmazó szükséglet, amely magában foglalja a honvédelmi szervezetek feladatai ellátásához felhasználásra tervezett erőforrásokat.

12. Import beszerzés: az MH működésének biztosítása céljából eszközölt, minden olyan áru beszerzése és szolgáltatás megrendelése, mely országon kívüli területről kerül teljesítésre, még akkor is, ha a felhasználás, illetve az igénybevétel országon kívüli területen történik.

13. Infrastrukturális (köz)beszerzések: a NATO Biztonsági Beruházási Programjához kapcsolódó (köz)beszerzések kivételével az építési munkák, az építési koncesszió, az ingatlan tulajdonjogának vagy használati, illetőleg hasznosítási jogának visszterhes megszerzése, az ingatlan üzemeltetésével kapcsolatos beszerzés, az elhelyezési célú energiahordozók beszerzése, az elhelyezési berendezések és szakanyagok beszerzése és javítása (beleértve a tábori elhelyezési szakanyagokat is), a környezetvédelmi feladatok ellátásához szükséges beszerzések, a technikai és élőerős őrzésvédelmi feladatok ellátásához szükséges beszerzések, a teljes épületfelújításokkal közvetlenül összefüggő, az építési tervdokumentációkban szereplő híradó és informatikai beruházások, valamint az infrastrukturális (köz)beszerzésekhez kapcsolódó szolgáltatások, szolgáltatási koncessziók, ide nem értve a hadiutak, a hadihidak, valamint az elhelyezési szakanyagok kivételével az ingó vagyoni elemek (pl.: kiképzési-technikai létesítmények, egyéb híradó és informatikai rendszerek, üzemanyag tárolók) telepítésével, fenntartásával, karbantartásával, fejlesztésével kapcsolatos beszerzési tevékenységet.

14. Keretmegállapodás: a Kbt. 4. § 12. pontja szerinti megállapodás.

15. Kezdeményező: az a honvédelmi szervezet, amely költségvetési előirányzattal rendelkezik, és a (köz)beszerzéseket kezdeményezi.

16. Kis értékű infrastrukturális (köz)beszerzés: azon infrastrukturális (köz)beszerzések, melyeknek becsült értéke nem éri el az építési beruházás közbeszerzési értékhatárát, valamint azon építési munkák, amelyeknek becsült értéke eléri vagy meghaladja a szolgáltatás megrendelésére vonatkozó mindenkori közbeszerzési értékhatárt, de nem éri el az építési beruházás közbeszerzési értékhatárát.

17. Költségviselő: az a honvédelmi szervezet, amely a (köz)beszerzésre vonatkozó szerződés teljesítését követően a számla kiegyenlítésére szolgáló fedezettel rendelkezik.

18. Környezetvédelmi feladatok: olyan építési beruházás, rekonstrukció, felújítás, szolgáltatásigénybevétel, valamint gép-, berendezés- és műszerbeszerzés, illetve egyéb tevékenység (pl. monitoring rendszer kiépítése, kapcsolódó kutatás-fejlesztés), amelynek elsődleges rendeltetése környezeti ártalmak megelőzése, csökkentése, megszüntetése, a környezeti elemek állapotának javítása, a természetes ökoszisztémák helyreállítása, illetve fennmaradásuk biztosítása, a természeti erőforrások védelme, a természeti értékek megóvása.

19. Kötelezettségvállalás: a szerződéskötést, megrendelést megelőzően írásban tett – az 50 000 Ft nettó értéket elérő és meghaladó értékű (köz)beszerzésekre vonatkozó, ellenjegyzett – vállalás.

20. Kötelezettségvállaló: a (köz)beszerzések tárgyát képező áruk, szolgáltatások, szolgáltatási koncesszió, építési beruházások valamint építési koncesszió pénzbeni kiegyenlítésére vonatkozó írásos nyilatkozat tételére jogosult személy vagy szervezet.

21. Közbeszerzés: a Kbt. hatálya alá tartozó beszerzés.

22. Közbeszerzési értékhatár: az egyszerű közbeszerzési eljárások mindenkori értékhatára.

23. Közösségi közbeszerzési értékhatár: a Kbt.-ben meghatározott értékhatár.

24. Központi ellátó szervek: az felsőszintű gazdálkodó szerv irányításával működő szervek, amelyek végzik a központi ellátásba vont, az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű áru és szolgáltatás beszerzéseket, valamint nyilvántartási, tárolási, ellenőrzési és egyéb részükre meghatározott feladatokat.

25. Központosított közbeszerzés: az R3. hatálya alá tartozó közbeszerzések.

26. Külföldön történő, devizában fizetendő beszerzés: a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) által végzett import beszerzés és a nem fegyveres külszolgálatot teljesítő személyek ellátása során külföldön végzett, illetve az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) által műveleti területen végzett beszerzés.

27. MH szintű gazdálkodó szervezet: a beszerzések vonatkozásában az MH egészére szakmai irányítási és ellátási felelősséggel tartozó, továbbá ezen feladatkör ellátásához központi és intézményi költségvetési előirányzatok felett rendelkező irányító szervezet.

28. Nemzetbiztonsági célú beszerzés: az R2. hatálya alá tartozó beszerzés.

29. Nemzeti közbeszerzési értékhatár: az éves költségvetési törvényben meghatározott értékhatár.

30. Pályázatkérői jogosultság: a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzési eljárás kezdeményezésére és lefolytatására önállóan jogosult minden költségvetési előirányzattal rendelkező honvédelmi szervezet, a 11. § (1) bekezdés szerinti kivételekkel.

31. Szakértői bizottság: a (köz)beszerzési eljárás előkészítésére, értékelésére és teljes szakmai lebonyolítására létrehozott testület.

32. Termékkodifikációs célú adatszolgáltatás: egy termék minden lényeges tulajdonságát, műszaki adatait tartalmazó, annak azonosításához szükséges, műszaki rajzok, leírások és/vagy műszaki dokumentációk átadása, illetve a gyártás során alkalmazott szabványokra történő utalás, amelynek alapján az adott termék egyértelműen azonosítható.

33. Védelmi célú beszerzés: az R1. hatálya alá tartozó beszerzés.

34. Üzembentartási Adatszolgáltatási Záradék: a beszerzési szerződés azon záradéka, amelyben a beszállító kötelezettséget vállal arra, hogy az általa szállított termék rendszerbe állításához, üzemben tartásához, kivonásához a megrendelő által meghatározott adatokat a megrendelő részére hitelesen biztosítja.

II. Fejezet

A (köz)beszerzési eljárásba bevont személyek
felelősségi rendje

3. § (1) Az ajánlatkérő honvédelmi szervezet vezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) a honvédelmi szervezet (köz)beszerzési tervének a tárca Éves Beszerzési Tervével (a továbbiakban: ÉBT) való összhangjáért;

b) a (köz)beszerzési eljárás fajtájának jóváhagyásáért;

c) a szakértői bizottság összetételének jóváhagyásáért;

d) a (köz)beszerzési eljárásokhoz kapcsolódó hirdetmények közzétételéért és azok jogszerűségéért;

e) a (köz)beszerzési eljárás kezdeményező (megbízó) által kért határidőre történő lefolytatásáért, figyelembe véve a törvényben előírt kötelező időintervallumokat;

f) a (köz)beszerzési eljárással kapcsolatos, jogi végzettségű szakember által ellenőrzött szerződések aláírásáért;

g) a szerződések teljesítésével összefüggő reklamációk esetén a kivizsgálást végrehajtó bizottság kijelöléséért, a lezárás érdekében szükséges döntéshozatalért;

h) a (köz)beszerzési eljárások éves ellenőrzési tervének kidolgoztatásáért, terven felüli ellenőrzések elrendeléséért.

(2) A HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF) főosztályvezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) a tárcaszintű ÉBT felülvizsgálatáért „A Magyar Honvédség képességei alakításának (meghatározott évek) közötti időszakra vonatkozó 10 éves terve” (a továbbiakban 10 éves terv), illetve az 1+n éves részletes erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igény terv alapján,

b) a terven felüli beszerzések engedélyezési kérelmének a 10 éves tervvel való összhangjának biztosításáért, illetve a terven felüli beszerzések és egyéb módosítások hatásainak átvezetéséért a 10 éves terv megfelelő részein.

(3) A HM Védelemgazdasági Főosztály (a továbbiakban: HM VGF) főosztályvezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) a tárcaszintű ÉBT összeállításáért, szakszerűségéért és jóváhagyatásáért,

b) a terven felüli engedélyeztetések, a tervmódosítások szakszerűségéért.

(4) Az MH szintű gazdálkodó szervezet vezetője egyszemélyi felelősséggel tartozik:

a) a honvédelmi szervezetek által beküldött beszerzési tervek szakterületi illetékességi körébe tartozó szakmai felülvizsgálatáért, az egy eljárás keretében lefolytatható (köz)beszerzések összevonásának érvényesítéséért,

b) a szolgálati, illetve szakmai alárendeltségébe utalt honvédelmi szervezeteknél a (köz)beszerzési tevékenységet érintő terven felüli ellenőrzések elrendeléséért.

III. Fejezet

A (köz)beszerzési eljárásba bevont szervezetek hatásköre és feladatai
A HM VGF hatásköre és feladatai

4. § (1) A HM VGF végrehajtja a tárca ÉBT összeállítása és jóváhagyása kapcsán a jelen utasításban részére meghatározott feladatokat.

(2) A HM szervek adatszolgáltatása alapján összeállítja a HM szervek összesített ÉBT-jét és bedolgozza a tárca ÉBT-be.

(3) Összeállítja az inkurrencia kezeléssel kapcsolatos beszerzések tárcaszintű összesített ÉBT-jét és bedolgozza a tárca ÉBT-be.

(4) A honvédelmi szervezetek által felterjesztett, ÉBT-ben nem szereplő, illetve módosítást igénylő (köz)beszerzéseket a HM VTF útján felterjeszti jóváhagyásra, majd a döntést követően tájékoztatja az érintett szervezeteket.

(5) A kezdeményezők által megküldött megbízás alapján összeveti az adott beszerzést az ÉBT-ben szereplő adatokkal, és a megbízást megküldi a HM VTF részére.

(6) Az ajánlatkérők 1. számú melléklet szerinti jelentése alapján negyedévente összefoglaló jelentést készít a (köz)beszerzések helyzetéről, melyet a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár (a továbbiakban HM VTISZÁT), a HM Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HM HVKF), a HM jogi szakállamtitkár (a továbbiakban: HM JSZÁT), a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján a tárgyidőszakot követő hónap 15-ig felterjeszt a honvédelmi miniszter részére, a HM VTF egyidejű tájékoztatásával.

(7) Az ajánlatkérők éves statisztikai összegzései, valamint a pályázatkérők éves beszerzéseiről felterjesztett jelentések alapján kidolgozza a tárca beszerzési helyzetéről szóló éves jelentést, melyet a HM VTISZÁT, a HM HVKF, a HM JSZÁT, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján minden év június 30-ig felterjeszt a honvédelmi miniszter részére, a HM VTF egyidejű tájékoztatásával.

A HM VTF hatásköre és feladatai

5. § (1) A HM VGF által összeállított ÉBT tervezetét összeveti a 10 éves tervvel. Ellenőrzi a tervek összhangját, eltérés esetén a HM VGF felé kezdeményezi a tervezet pontosítását, illetve módosítását.

(2) A HM VGF által részére megküldött, az ÉBT-ben nem szereplő (köz)beszerzési, illetve módosítási igényeket felülvizsgálja, egyezteti a 10 éves tervvel, javaslatot tesz a kérelem elfogadására, vagy elutasítására.

(3) A tárca költségvetési keretszámainak változása esetén a HM VGF felé kezdeményezi az ÉBT szükség szerinti módosítási javaslatának kidolgozását, a kidolgozott javaslatot véleményezi, a jóváhagyott változásokat átvezeti a 10 éves terv megfelelő részein.

(4) A HM VGF által a (köz)beszerzések helyzetéről összeállított negyedéves és éves jelentés alapján figyelemmel kíséri a 10 éves terv realizálását, szükség esetén javaslatot tesz a honvédelmi miniszter részére.

(5) A HM VGF által megküldött megbízást egyezteti a 10 éves terv tárgyidőszakra vonatkozó részében megjelenített feladatokkal, eltérés esetén javaslatot terjeszt fel a HM VTISZÁT részére. A döntésről tájékoztatja a HM VGF-et és az érintett szervezetet.

A HM FLÜ hatásköre és feladatai

6. § (1) Ellenőrzi a honvédelmi szervezetek azonos tárgyú beszerzési igényeit, elvégzi a szükséges összevonásokat. Az összevont igényeket kötelezettségvállaló szerinti bontásban szerepelteti az ÉBT-ben. Felelősséggel tartozik a Kbt. szerinti részekre bontási tilalomra vonatkozó szabályok betartásáért.

(2) A (köz)beszerzési feladatot kezdeményezők jelentései, illetve az MH ÖHP tájékoztatása alapján véleményezi a hatáskörébe tartozó beszerzési feladatok, illetve a kapcsolódó költségvetési előirányzatok módosításával kapcsolatos javaslatokat.

(3) Tervezi és szervezi a hazai és külföldi (köz)beszerzési, valamint egyéb kereskedelmi témájú tárgyalásokat. Az érintett honvédelmi szervezetekkel együttműködve tervezi, szervezi a hadfelszerelési konferenciákat, bemutatókat és konzultációkat.

(4) Megbízás alapján piackutatást és piacfelmérést végez, gyűjti, rendszerezi, elemzi a piaci információkat.

(5) Külön HM rendeletben meghatározottak szerint végzi a katonai minőségbiztosítási feladatokat.

7. § (1) A HM VGF által a részére biztosított, jóváhagyott 2. számú melléklet szerinti ÉBT, vagy a 3. számú melléklet szerinti (Köz)beszerzési Engedélyezési Kérelem (a továbbiakban: Kérelem), valamint a kezdeményezőnek a beszerzésre vonatkozó, megfelelő tartalmú és hiánytalanul megküldött 4. számú melléklet szerinti konkrét megbízása alapján, a beszerzéshez szükséges dokumentumok kézhezvételét követően haladéktalanul megkezdi a (köz)beszerzés indításával kapcsolatos feladatokat.

(2) Kizárólagos jogosultsággal ajánlatkérőként eljárva végzi:

a) a haditechnikai eszközök, és az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások (köz)beszerzését;

b) az importbeszerzéseket;

c) a hajtóanyag, elhelyezési célú tüzelőolaj (köz)beszerzéseket;

d) a jövedéki termékek (köz)beszerzését;

e) a keretmegállapodások (kiegészítő szerződések) lebonyolítását az infrastrukturális (köz)beszerzések kivételével;

f) a központosított közbeszerzés körébe tartozó országosan kiemelt termékek és szolgáltatások beszerzését, kivéve az infrastrukturális közbeszerzéseket;

g) a NATO Biztonsági Beruházási Programjához kapcsolódó (köz)beszerzéseket;

h) valamennyi olyan (köz)beszerzést – az infrastrukturális (köz)beszerzések kivételével –, amelynek értéke az egyszerű közbeszerzési értékhatárt eléri, vagy meghaladja;

i) valamint a honvédelmi miniszter, illetve HM kabinetfőnök külön döntése alapján a hatáskörébe utalt (köz)- beszerzéseket.

(3) Nem kizárólagos jogosultsággal – a kezdeményező megbízása alapján – ajánlatkérőként eljárva végzi az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzéseket.

(4) A (köz)beszerzési eljárások lefolytatása során:

a) folyamatosan és közvetlenül kapcsolatot tart a kezdeményezővel;

b) megkéri a szükséges hatósági engedélyeket, lebonyolítja a kapcsolódó vám, szállítmányozási és pénzintézeti műveleteket;

c) mind a hazai, mind az importbeszerzések esetén a szerződés (szerződésmódosítás, illetve kiegészítés) aláírását követő öt munkanapon belül annak egy példányát, vagy kivonatát – amely tartalmazza a műszaki és pénzügyi teljesítés ütemtervét – a kezdeményező (megbízó), illetve ha a költségviselő nem azonos a megbízóval a költségviselő szervezet részére közvetlenül megküldi;

d) magyarországi székhellyel rendelkező ajánlattevőkkel kötött szerződések teljesítése során – ellenkező megállapodás hiányában – a beérkező anyagok, eszközök és szolgáltatások átvételét igazoló okmányok alapján záradékolja a számlákat, majd közvetlenül a költségviselő felé haladéktalanul kezdeményezi a teljesített szerződések ellenértékének kifizetését, melyhez biztosítja a szükséges bizonylatokat és okmányokat.

(5) Importbeszerzés esetén:

a) a bekért – szerződésenként egyedileg nyilvántartott – előlegből végzi a kifizetéseket, az akkreditívek nyitását, és az azokhoz kapcsolódó teljesítéseket. A számlák nettó összegének kifizetése esetén a forgalmi adót – az adózás rendjéről szóló törvény szerint – bevallja és befizeti, illetve visszaigényli.

b) a beszerzés pénzügyi teljesítésének költségfedezetére bekért előlegekkel a szerződés pénzügyi teljesítését követő tíz munkanapon belül, a folyamatban lévő beszerzésekre bekért előlegekkel pedig a tárgyév november 30-ig közvetlenül a költségviselő részére szerződésenként külön-külön elszámol. A várhatóan felhasználásra nem kerülő előlegeket – az akkreditív kivételével – a költségviselő szervezet részére tárgyév december 5-ig visszautalja. Az elszámolás részeként az analitikus nyilvántartáshoz szükséges adatokat, valamint a kifizetést igazoló bizonylatokat kell megküldeni;

c) a tárgyév decemberében végrehajtásra kerülő importbeszerzések pénzügyi teljesítését követően a fel nem használt előleget azonnal visszautalja a költségviselő szervezet részére.

(6) Végzi a (köz)beszerzésekkel összefüggő vám- és határforgalmi ügyek intézését – a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) megbízása alapján – az infrastrukturális (köz)beszerzések esetében is.

(7) Az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) keretében, a védelmi beszerzések adatainak hozzáférhetővé tételét lehetővé tevő, 2006. július 1-jével létrehozott kormányközi rezsimben történő részvételről szóló 2084/2007. (V. 23.) Korm. határozat 1. pontjával összefüggésben végzi az R1. hatálya alá tartozó beszerzések rezsim szerinti közzétételét.

A HM IÜ hatásköre és feladatai

8. § (1) Ellenőrzi a honvédelmi szervezetek azonos tárgyú infrastrukturális beszerzési igényeit, elvégzi a szükséges összevonásokat. Az összevont igényeket kötelezettségvállaló szerinti bontásban szerepelteti az ÉBT-ben. Felelősséggel tartozik a Kbt. szerinti részekre bontási tilalomra vonatkozó szabályok betartásáért.

(2) A (köz)beszerzési feladatot kezdeményezők jelentései alapján véleményezi a hatáskörébe tartozó beszerzési feladatok, illetve a kapcsolódó költségvetési előirányzatok módosításával kapcsolatos javaslatokat.

(3) A HM VGF által a részére biztosított, jóváhagyott ÉBT, vagy egyedileg engedélyeztetett beszerzés esetén a beszerzéshez szükséges dokumentumok kézhezvételét követően haladéktalanul megkezdi a (köz)beszerzés indításával kapcsolatos feladatokat.

(4) A HM IÜ a jelen utasításban meghatározott rendben kizárólagos jogosultsággal ajánlatkérőként eljárva végzi valamennyi infrastrukturális (köz)beszerzést, amelynek értéke a mindenkori egyszerű közbeszerzési értékhatárt eléri vagy meghaladja.

(5) Nem kizárólagos jogosultsággal – a kezdeményező megbízása alapján – ajánlatkérőként eljárva végzi az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű infrastrukturális beszerzéseket.

(6) A beszerzési értékhatártól függetlenül végzi a hatáskörébe tartozó, központosított közbeszerzés körébe vont országosan kiemelt termékek és szolgáltatások beszerzését.

(7) A HM IÜ vezérigazgató jóváhagyja az 5. számú melléklet szerinti Kisértékű Infrastrukturális (Köz)beszerzési Engedélyezési Kérelmet (a továbbiakban: Kisértékű Kérelem).

(8) Az infrastrukturális (köz)beszerzések helyzetéről az 1. számú melléklet szerinti tartalommal negyedévente jelentést készít, amelyet közvetlenül terjeszt fel a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT és a HM kabinetfőnök útján a honvédelmi miniszter részére, és egy példányt tájékoztatásul megküld a HM VGF részére.

(9) Megbízza a HM FLÜ-t az infrastrukturális (köz)beszerzésekkel összefüggő vám- és határforgalmi ügyek intézésére.

Az MH ÖHP hatásköre és feladatai

9. § (1) Ellenőrzi a honvédelmi szervezetek azonos tárgyú beszerzési igényeit, elvégzi a szükséges összevonásokat. Az összevont igényeket kötelezettségvállaló szerinti bontásban szerepelteti az ÉBT-ben. Felelősséggel tartozik a Kbt. szerinti részekre bontási tilalomra vonatkozó szabályok betartásáért.

(2) Szakterületét érintően meghatározza a központi ellátó szerv(ek) tárgyévi tervezési, beszerzési és ellátási feladatait a központi ellátás körébe tartozó eszközök és készletek vonatkozásában.

(3) Az ÉBT-ben szereplő ütemezéssel összeállítja a HM FLÜ által lebonyolítandó beszerzési megbízásokat, a műszaki leírásokat, kodifikációs feladatokat, munkavédelmi (munkabiztonsági és munkaegészségügyi) és környezetvédelmi szempontokat, és a minőségbiztosítási, valamint a minőségirányítási rendszerre vonatkozó követelményeket, és részt vesz a (köz)beszerzések lebonyolításában.

(4) Irányítja az alárendeltségébe tartozó központi ellátó szerv(ek)et a beszerzési feladatok végzésében. Önállóan, vagy az alárendeltségébe tartozó központi ellátó szerv(ek) útján (köz)beszerzéseket kezdeményez.

(5) A HM VGF-nél – infrastrukturális (köz)beszerzések esetén a HM IÜ, egyéb (köz)beszerzések esetén a HM FLÜ útján – jelen utasítás szerinti rendben kezdeményezi az ÉBT-ben nem szereplő beszerzések, továbbá a felmerülő módosítási igények kérelmeinek jóváhagyását.

(6) A nemzetbiztonsági célú beszerzésekkel kapcsolatos eljárásokat megelőzően – a 26. § és a 34. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint – a HM VGF és a HM VTF útján – infrastrukturális (köz)beszerzések esetén a HM IÜ bevonásával – kezdeményezi a Kbt. alkalmazását kizáró előzetes döntés meghozatalát.

(7) Biztosítja, hogy a megbízások teljesítéséhez szükséges pénzügyi fedezet a kötelezettségvállalás szerinti időben rendelkezésre álljon.

(8) Döntésre előkészíti a (köz)beszerzési feladatok módosításával kapcsolatos javaslatokat, a HM VTF útján kezdeményezi a feladatváltozás jóváhagyását, melynek megtörténte után – amennyiben a feladatváltozásnak költségvetési előirányzat módosítási kihatása van – a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) útján kezdeményezi a költségvetési előirányzatok módosítását.

(9) Feldolgozza a központi ellátó szerv(ek) által saját hatáskörben lebonyolított beszerzéseik tárgyában felterjesztett jelentéseket.

(10) A tárgyév folyamán alárendeltjei negyedéves, valamint eseti jelentései alapján elemzi és értékeli a szakterület beszerzési helyzetét. Ennek keretében a terv és a tényadatok összehasonlítása alapján elemzi a tervezett, illetve a ténylegesen végrehajtott beszerzések eltéréseit, az eltérések okát, majd intézkedik, illetve javaslatokat tesz a feladatok esetleges módosítására.

A központi ellátó szervek hatásköre és feladatai

10. § (1) A központi ellátó szervek jogosultak a hatáskörükbe tartozó egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű áruk és szolgáltatások saját hatáskörben végrehajtott beszerzésére, kivéve a honvédelmi miniszter vagy a HM kabinetfőnök külön döntése alapján más honvédelmi szervezet hatáskörébe utalt beszerzéseket.

(2) Jelen utasításban előírt rendben megtervezik a felsőszintű gazdálkodó szerv által a gazdálkodási körükbe utalt eszközökre, készletekre, szolgáltatásokra vonatkozó (köz)beszerzéseket. A saját és hatáskörükbe tartozó, a felsőszintű gazdálkodó szerv által elrendelt beszerzéseket magába foglaló ÉBT-t a központi ellátó szervezet parancsnoka a 3. §-ban meghatározott felelősség figyelembevételével írja alá és felterjeszti jóváhagyásra.

(3) Az MH szintű gazdálkodó szervezet intézkedésében meghatározott mértékig és módon, a felsőszintű gazdálkodó szervek irányítása mellett, velük együttműködve részt vesznek a honvédelmi szervezetek összegzett igényeit tartalmazó ÉBT összeállításában.

(4) Vezetik a (köz)beszerzésekkel kapcsolatosan előírt, szerződéses felek szerinti nyilvántartást, a megrendelést (pótrendelés, lemondás) és teljesítést. Meghatározzák a felsőszintű gazdálkodó szervek irányítása mellett a (köz)beszerzés, a szolgáltatás tárgyára vonatkozó általános és speciális biztonsági követelményeket, paramétereket, beleértve a környezetvédelmi, a munkavédelmi (munkabiztonsági és munkaegészségügyi) követelményeket is.

(5) A megkötött szerződések és egyéb információk alapján elvégzik az ipari javításba adással kapcsolatos előkészítési feladatokat, végzik a beszerzett eszközök és anyagok mennyiségi és – a HM FLÜ, infrastrukturális beszerzések esetén a HM IÜ bevonásával történő – minőségi átvételét. A munkavédelmi (munkabiztonsági) előkészítési és ellenőrzési feladatokba a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalt (a továbbiakban: HM KEHH), a környezetvédelmi feladatokba a HM IÜ-t szükség szerint be kell vonni.

(6) Kiegyenlítés céljából átadják a beszerzések számláit az illetékes gazdálkodás támogató és pénzügyi ellátó referatúra (a továbbiakban: GTPER), illetve önálló pénzügyi és számviteli szervezet részére, adatokat szolgáltatnak a reklamációs, jótállással és szavatossággal összefüggő ügyintézéshez. Az analitikus nyilvántartás rendezéséhez az átvételi okmányokat is megfelelő adattartalommal rendelkezésre bocsátják.

(7) A más ajánlatkérő által kötött és saját kötelezettségvállalási körükbe tartozó szerződés teljesítéséről a teljesítést követően, a több évre áthúzódóként jelentkező teljesítések esetében a tárgyévet követő év január 15-ig írásos jelentést tesznek az ajánlatkérő, valamint a felsőszintű gazdálkodó szerv részére.

(8) Negyedévente összesített jelentést terjesztenek fel szolgálati úton a felsőszintű gazdálkodó szervhez az átvett eszközökről, készletekről, szolgáltatásokról, valamint a saját hatáskörben lebonyolított beszerzésekről. Havonta jelentést készítenek a lekötések helyzetéről, valamint a beszerzések tárgya szerint a beszerzések és a kifizetések helyzetéről. A jelentéssel kapcsolatos követelményeket a felsőszintű gazdálkodó szerv határozza meg.

(9) Az MH szintű gazdálkodó szervezet által meghatározott mértékben és módon részt vesznek a (köz)beszerzések dokumentációja összeállításához szükséges követelmények kidolgozásában, az eljárások előkészítésében, lebonyolításában.

Pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek hatásköre és feladatai

11. § (1) A pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) és az Állami Egészségügyi Központ (a továbbiakban: ÁEK) kivételével jogosultak a 40. § (1) bekezdése szerinti beszerzések saját hatáskörben történő lebonyolítására. A ZMNE és az ÁEK az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű áruk és szolgáltatások beszerzését saját hatáskörben nettó 5 millió Ft-ig hajthatja végre, egyéb esetben köteles a szakterületnek megfelelő ajánlatkérői jogosultsággal bíró honvédelmi szervezetet a beszerzés lefolytatásával megbízni.

(2) A honvédelmi szervezet kidolgozott ÉBT-jét a honvédelmi szervezet vezetője a 3. § (1) bekezdés a) pontban meghatározott felelősség figyelembevételével aláírásával látja el.

(3) Az aláírt tervet, az alárendelt honvédelmi szervezetek az MH ÖHP útján, a HM szervek és egyéb honvédelmi szervezetek közvetlenül a 12. § szerinti rendben megküldik (felterjesztik) a HM VGF, a HM FLÜ, a HM IÜ részére.

(4) Jóváhagyott költségvetési keretük összegéig, illetve a Megbízásban szereplő kereteken belül – saját hatáskörben végrehajtott beszerzések esetében – a pénzügyi ellenjegyzést követően kötelezettséget vállalhatnak, szerződéseket (megrendeléseket) köthetnek, módosíthatnak és bonthatnak fel.

(5) Intézik a saját hatáskörben lefolytatott beszerzési eljárások során a jogorvoslati, vám és szállítmányozási, reklamációs, valamint a jótállással és a szavatossággal összefüggő ügyeket, illetve közreműködnek azok intézésében.

(6) A más ajánlatkérő által kötött és saját kötelezettségvállalási körébe tartozó szerződés teljesítéséről a teljesítést követően, a több évre áthúzódóként jelentkező teljesítések esetében a tárgyévet követő év január 15-ig írásos jelentést tesznek az ajánlatkérő, valamint a felsőszintű gazdálkodó szerv részére.

(7) A HM VGF által a részükre – ajánlatkérői bontásban – biztosított ÉBT alapján, összeállítják a hatáskörükbe utalt közbeszerzéseknek a Kbt. szerinti Éves Összesített Közbeszerzési Tervét.

IV. Fejezet

A (köz)beszerzések tervezése
Az ÉBT összeállítása és jóváhagyása

12. § (1) A HM tárca 10 éves terve tárgyidőszakra vonatkozó részének pontosítása és lebontása után, a költségvetési előirányzatok tervezésével egy időben, a pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek az erőforrás terveik alapján, a felsőszintű gazdálkodó szervek szakmai irányítása mellett a tárgyévet megelőző év október 25-ig összeállítják – a 40. § (2) bekezdés szerinti beszerzéseiket is tartalmazó, szervezetszintű – ÉBT-jüket.

(2) A szervezetszintű ÉBT-ben a (köz)beszerzéseket az a)–c) pontok szerint elkülönítetten kell szerepeltetni. Az elkészített, és a honvédelmi szervezet vezetője által aláírt 2. számú melléklet szerinti terv vonatkozó részét a tárgyévet megelőző év október 31-ig az MH ÖHP alárendeltjei az MH ÖHP útján, minden egyéb honvédelmi szervezet közvetlenül megküldi:

a) az inkurrencia kezeléssel kapcsolatos (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM VGF,

b) az infrastrukturális (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM IÜ,

c) az egyéb szakterületet érintő (köz)beszerzésekre vonatkozó igényt a HM FLÜ részére.

(3) A (2) bekezdésben megjelölt szervezetek a terveket szakmailag felülvizsgálják, és indokolt esetben döntenek az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő összegű beszerzések összevonásáról. Az összevonásra nem javasolt tételek, valamint az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő összevont beszerzések a tárca ÉBT-ben nem szerepelnek, azokat a honvédelmi szervezetek részére visszaigazolják.

(4) Az ÉBT elkészítése során a 2. számú melléklet I. részében a tárgyévi előirányzatok terhére tervezett beszerzéseket, a 2. számú melléklet II. részében pedig a tárgyévet követő évi előirányzatok terhére, de a tárgyévben indításra tervezett beszerzéseket kell feltüntetni. A 2. számú melléklet II. részében szereplő beszerzések aránya nem haladhatja meg a tárgyévre tervezett beszerzések költségvetési előirányzat szükségletének 50%-át, de a honvédelmi szervezet tárgyévet követő év március 31-ig történő alapvető működéséhez szükséges beszerzéseket kötelező feltüntetni.

(5) A HM FLÜ és a HM IÜ a saját igényterveik és a honvédelmi szervezetek tervei alapján elkészítik szakterületük vonatkozásában az ÉBT-t, majd az esetleges összevonásokat követően november 15-ig megküldik a HM VGF részére. A HM VGF a szakterületi terveket összesíti és – együttműködve a HM VTF-fel – a 10 éves terv tárgyidőszakra vonatkozó része alapján felülvizsgálja, az érintett honvédelmi szervezetekkel egyeztetve szükség szerint módosítja az ÉBT-t, majd november 25-ig megküldi a HM KPÜ részére. Az ÉBT összeállításánál figyelembe kell venni a hadfelszerelési eszközök és anyagok rendszerbe (szervezetbe) állításáról és kivonásáról szóló HM utasítás rendelkezéseit.

(6) A HM KPÜ vezérigazgatója az ÉBT-t – az éves költségvetési tervjavaslattal történő egyeztetést követően – ellenjegyzi, majd december 2-ig a HM VGF részére megküldi.

(7) A HM VGF az egyeztetett, HM VTB által megtárgyalt, és a HM VTB döntésének megfelelően módosított ÉBT-t minden év december 10-ig a HM HVKF, a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.

(8) Az ÉBT jóváhagyását követően a HM VGF a jóváhagyott terv HM VTF, HM FLÜ, HM IÜ és a HM KPÜ részére történő megküldésével tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezeteket a terv jóváhagyásáról, illetve az esetleges módosításokról.

(9) A HM VGF, a HM FLÜ és a HM IÜ a jóváhagyott ÉBT alapján a hatáskörébe tartozóan visszaigazolja a pályázatkérői jogosultsággal felruházott honvédelmi szervezetek saját beszerzési terveiben szereplő feladatokat, intézkedik az esetleges módosításokra.

(10) A HM FLÜ és a HM IÜ az ÉBT alapján, a honvédelmi szervezetek a visszaigazolt saját beszerzési terveik alapján február 10-ig kidolgozzák a Kbt. szerinti Éves Közbeszerzési Tervüket. A HM FLÜ-t, illetve a HM IÜ-t ajánlatkérőként megbízó honvédelmi szervezetek Éves Közbeszerzési Tervük egy példányát február 25-ig megküldik a HM FLÜ, illetve a HM IÜ részére.

13. § A jóváhagyott ÉBT-ben szereplő (köz)beszerzési eljárások külön engedélyeztetés nélkül kezdeményezhetők.

Az ÉBT módosításának és az eseti (köz)beszerzések engedélyeztetésének szabályai

14. § (1) A honvédelmi szervezetek elemi költségvetésének jóváhagyását követően a honvédelmi szervezetek az ÉBT-ben szereplő (köz)beszerzési feladataikat pontosítják, melyeket a 12. § (2) a)–c) pontok szerint egyeztetve a szolgálati út betartásával a HM VGF részére április 30-ig megküldenek. A HM VGF a módosítási igényeket összesíti és a 10 éves tervvel való összevetésre megküldi a HM VTF részre. A HM VTF-fel egyeztetett változatot megküldi a HM KPÜ részére ellenjegyzésre. Az ellenjegyzést követően a HM VGF intézkedik az ÉBT módosítására, a jóváhagyott módosítások átvezetésére.

(2) Az ÉBT-ben szereplő (köz)beszerzések módosítását, vagy a tervben nem szereplő, soron kívüli feladatok (köz)beszerzési igényeit a 3. számú melléklet szerinti Kérelem okmányon, az ellenjegyzést követően a HM VGF és a HM VTF útján kell engedélyeztetni:

a) a 100 millió Ft becsült értéket el nem érő beszerzések esetén a HM VTISZÁT-tal;

b) a 100 millió Ft, vagy azt meghaladó becsült értékű beszerzések esetén a HM VTISZÁT, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján a honvédelmi miniszterrel.

(3) A Kérelem jóváhagyása után a HM VGF tájékoztatja az érintett honvédelmi szervezetet a (köz)beszerzés engedélyezéséről, valamint intézkedik az ÉBT módosítására. Ezt követően a folyamat megegyezik az ÉBT alapján indított (köz)beszerzések lefolytatásának rendjével.

(4) Amennyiben a módosítás nem érinti a (köz)beszerzés tárgyát, továbbá nem növeli a (köz)beszerzés várható értékét, akkor a módosítást a HM VTISZÁT-tal kell engedélyeztetni.

V. Fejezet

A (köz)beszerzési eljárások lefolytatásának rendje
Közbeszerzések rendje
A megbízás
15. § (1) Közbeszerzési eljárást csak a jóváhagyott ÉBT alapján elkészített Éves Összesített Közbeszerzési Terv, illetőleg egyedileg engedélyezett közbeszerzéseket a jóváhagyott Kérelem megléte esetén lehet kezdeményezni. Az eljárás kezdeményezője a megbízás egy példányát – mellékletek nélkül – megküldi a HM VGF részére is. ÉBT alapján az Éves Összesített Közbeszerzési Terv elkészülte előtt is kezdeményezhető eljárás, de ezeket az eljárásokat a később kidolgozásra kerülő Éves Összesített Közbeszerzési Tervben szerepeltetni kell.
(2) A megbízás nem tartalmazhat utalást a lehetséges ajánlattevő(k) személyére.
(3) Az eljárás kezdeményezője a közbeszerzési eljárás megindítása előtt köteles az adott árubeszerzéshez, illetve szolgáltatás megrendeléséhez szükséges – az (5) bekezdésben megjelölt – információkat, és nyilatkozatokat úgy előkészíteni, hogy azok a megbízás kiadásának időpontjában hiánytalanul rendelkezésre álljanak. Az előkészítés során az eljárás kezdeményezője köteles az eljárás tárgyával kapcsolatban érintett honvédelmi szervezetek szakértőivel egyeztetni annak érdekében, hogy a megbízás kiadása után az eljárás haladéktalanul megkezdődhessen. Az így előkészített megbízást a kezdeményezőnek olyan időpontban kell az ajánlatkérő részére átadni, hogy az eljárás a törvényes határidők betartásával lefolytatható legyen, és a beszerzés tárgya az igény kielégítésének időpontjára rendelkezésre álljon.
(4) Az ajánlatkérő részére a 4. számú melléklet szerinti megbízásban meghatározott feladat a megbízás befogadásával kezdődik és a megbízás tárgyát képező termékeknek, vagy szolgáltatásoknak a megbízó, vagy az általa kijelölt honvédelmi szervezet képviselője részére történő átadását követően a számlák rendezésével zárul.
(5) A megbízásnak az alábbi információkat, és nyilatkozatot kell tartalmaznia:
a) mindazon lényeges körülményeket, dokumentumokat, amelyek befolyásolják az eljárás fajtáját, illetve a bírálati szempontokat;
b) a közbeszerzés tárgyának megnevezését, Közös Beszerzési Szószedet (a továbbiakban: CPV) kódját és a közbeszerzésre tervezett áru mennyiségét, illetve szolgáltatás részletes leírását;
c) a közbeszerzésre biztosított bruttó (nettó + áfa) fedezet nagyságát és a költségek elszámolásának rendjét, valamint azt, hogy a tárgyévben korábban ugyanazon forrásból hajtott-e végre – ha igen, milyen értékben – azonos tárgyú beszerzést;
d) a közbeszerzési eljárás lezárásaként megkötendő szerződés teljesítésének határidejét, a szállítások ütemezését, valamint a teljesítés(ek) helyét;
e) a közbeszerzés tárgyára vonatkozó műszaki leírást;
f) a jótállással és szavatossággal összefüggő vállalás, javítás jogszabályi előírásoktól eltérő, elvárt – tervezett – időtartamát és feltételeit;
g) az alkatrész-utánpótlás biztosításának jogszabályi előírásoktól eltérő, elvárt – tervezett – időtartamát és feltételeit;
h) a termékkodifikációs célú adatszolgáltatás igényének előírásait a vonatkozó HM utasítás szerint;
i) az üzembentartási célú adatszolgáltatás igényének előírásait a vonatkozó FMM rendelet és HM utasítás szerint;
j) a közbeszerzés tárgyára vonatkozó minőségbiztosítási és minőségirányítási követelményeket;
k) egyéb specifikációkat, amelyek az egyeztetés során a közbeszerzési eljárás lefolytatásához szükségessé válnak;
l) a bizottságokba delegált tagok és szakértők névsorát;
m) a 6. számú melléklet szerinti nyilatkozatot arról, hogy a megbízó által delegált bizottsági tagokkal és szakértőkkel szemben a Kbt. szerinti összeférhetetlenség nem áll fenn.
(6) Ha a közbeszerzés végrehajtása során olyan előre nem látott nehézségek és teljesíthetetlen feltételek állnak elő, amelyek a megbízásban kapott felhatalmazást meghaladják, az ajánlatkérő a megbízónál kezdeményezi a megbízás módosítását. A megbízás módosításában csak az eredeti megbízástól eltérő feltételeket és feladatokat kell meghatározni.
(7) A megbízáshoz csatoltan kell megküldeni az eljárás lefolytatásához szükséges megbízó által megfogalmazott követelményeket, műszaki leírást, illetve mindazt az információt és nyilatkozatot (a továbbiakban együttesen: műszaki dokumentáció), amelyet a (3) bekezdés szerint az eljárás kezdeményezője és az eljárás tárgyával kapcsolatban érintett honvédelmi szervezetek szakértői előzetesen egyeztettek. Ha a közbeszerzési eljárás jogszerű lefolytatásához szükséges műszaki dokumentáció nem áll rendelkezésre vagy hiányos, erről a felek jegyzőkönyvet vesznek fel, amelyben rögzítik, hogy az eljárás megkezdésének mi az akadálya, illetve a hiányzó dokumentumok pótlása mennyi időn belül történik meg. Az ajánlatkérő a jegyzőkönyvet a következő munkanapon a HM VGF útján felterjeszti a HM VTISZÁT részére.
(8) Amennyiben a megbízás és a csatolt okmányok (műszaki dokumentáció) megfelelnek a jelen utasítás, valamint a Kbt. rendelkezéseinek, és tartalmazzák a közbeszerzési eljárás realizálásában érintett honvédelmi szervezetek aláírását, az ajánlatkérő elkészíti a „Megbízás befogadó nyilatkozatot”, melyet a befogadás visszaigazolása céljából megküldi az eljárás kezdeményezője részére.
(9) A közbeszerzési eljárás jogszerű lefolytatásáért, és megfelelő időben való végrehajtásáért az ajánlatkérő felelőssége a megbízás befogadásakor kezdődik.
(10) A közbeszerzési eljárás kezdeményezője az eljárás megindítása után is köteles az eljárás jogszerű és megfelelő időben történő befejezéséhez szükséges segítséget megadni. Az ajánlatkérő írásbeli felhívására legfeljebb három munkanapon belül köteles a kért információt megadni.
(11) A költségviselő a 7. § (5) bekezdés szerinti elszámolás átvételét követő öt munkanapon belül – az általános rend szerint – végrehajtja a könyvelési feladásokat és kezdeményezi az előlegnek a megfelelő kiadási előirányzatot terhelő felhasználásként történő átkönyvelését a Magyar Államkincstárnál (a továbbiakban: Kincstár).

A közbeszerzési eljárás

16. § (1) A közbeszerzési eljárást elsősorban nyílt eljárással kell lefolytatni. Ha a jogszabályi feltételek fennállnak, más eljárás is választható.

(2) Amennyiben rendkívüli sürgősségű közbeszerzés lefolytatása szükséges, úgy a közbeszerzési eljárás szereplői a Kbt. rendkívüli sürgősségre vonatkozó szabályainak teljes körű alkalmazásával kötelesek eljárni. A sürgősség objektív indoklása a közbeszerzési eljárást kezdeményező kötelezettsége és felelőssége.

17. § (1) Az ajánlatkérők kötelesek a Kbt. hatálya alá tartozásukról a Közbeszerzések Tanácsát értesíteni a Kbt. hatálya alá kerülésüktől számított harminc napon belül. Az értesítésnek tartalmaznia kell a szervezet nevét, elérhetőségét és a Kbt. szerinti ajánlatkérői besorolását.

(2) A közbeszerzési eljárásnak a hatályos jogszabályok szerinti lefolytatásáért – a közbeszerzési eljárást kezdeményező beszerzési igényeinek és egyeztetett követelményeinek figyelembevételével, a közbeszerzési szabályzatban foglaltak alapján – az ajánlatkérő a felelős.

(3) Az eljárás kezdeményezője felelős a 15. § (5) bekezdésében meghatározott adatok pontos meghatározásáért és az ajánlatkérő részére a megbízással egyidejűleg történő megküldéséért.

(4) A közbeszerzési eljárást megindító hirdetmény és a dokumentáció összeállításához, valamint a beérkezett ajánlatok elbírálására az ajánlatkérőnek szakértői bizottságot kell alakítania. A bizottságba az ajánlatkérő, illetve a (köz)beszerzési eljárás kezdeményezője a saját állományából – szükség esetén külső szakértők felkérésével – delegálja a bizottsági tagokat.

(5) A HM FLÜ és a HM IÜ minden saját hatáskörbe tartozó (köz)beszerzési eljárása szakmai segítése céljából a HM kabinetfőnök a szakértői bizottságba szakértőt delegálhat. A szakértői bizottságban való közreműködésre szükség szerint fel kell kérni a (köz)beszerzés tárgyához kapcsolódó környezetvédelmi szempontok képviseletére a HM IÜ-t, a munkaegészségügyi szempontok képviseletére az MH Honvéd Egészségügyi Központot, a tűzvédelmi szempontok képviseletére a HM KEHH-et, a munkavédelmi szempontok képviseletére területi illetékesség szerint a HM KEHH-et vagy az MH ÖHP-t. A pénzügyi szakértő delegálása a HM KPÜ által történik.

(6) Amennyiben a szakértői bizottság tagjainak kijelölésében az ajánlatkérő és a kezdeményező nem ért egyet, akkor az érintettek álláspontját tartalmazó, ajánlatkérő által felterjesztett jelentés alapján a felmerült kérdésben a HM kabinetfőnök dönt.

18. § A Kbt.-ben előírt felhívások, hirdetmények törvényi előírásoknak megfelelő közzétételét az ajánlatkérő végzi, amelynek költségét az intézményi költségvetésben (vagy a feladatra terhelten) tervezi, illetve számolja el.

19. § (1) A szakértői bizottság a beérkezett ajánlatokról írásbeli szakvéleményt és az eljárás lezárására vonatkozó döntési javaslatot készít, melyet megküld (felterjeszt) az ajánlatkérőnek. A szakértői bizottság a munkájáról részletes jegyzőkönyvet köteles készíteni, melynek részét képezik a tagok indoklással ellátott bírálati lapjai.

(2) A döntési javaslat tartalmazza a választott eljárás fajtáját a pontos jogszabályhely megjelölésével, a beérkezett ajánlatok részletes összefoglaló értékelését, a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjének kiválasztására vonatkozó javaslatot, a szerződés tervezett nettó és bruttó összegét, valamint az eredményhirdetés időpontját és a szerződéskötés tervezett időpontját. Az ajánlatkérő a döntési javaslatról a kezdeményezőt minden esetben köteles tájékoztatni.

(3) Amennyiben a költségkihatás a beérkezett közbeszerzési ajánlatok elbírálásakor meghaladja az engedélyezett összeget, az ajánlatkérő tájékoztatása alapján az eljárás kezdeményezője által benyújtott, költségviselői záradékot tartalmazó, a HM KPÜ által ellenjegyzett, 7. számú melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatvány alapján, a HM VGF egyidejű tájékoztatása mellett az (5) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével kihirdethető az eredmény.

(4) Az ajánlatkérő köteles nyilatkozni a közbeszerzési eljárás lezárására vonatkozó döntéséről.

(5) Az ajánlatkérő részletes jelentést készít a közbeszerzési eljárás végrehajtásáról, tervezett lezárásáról, amelyet telefaxon a HM VTF és a HM JSZÁT útján:

a) a 100 MFt értéket el nem érő közbeszerzések esetén a HM VTISZÁT;

b) a 100 MFt, vagy azt meghaladó értékű közbeszerzések esetén a HM VTISZÁT, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján a honvédelmi miniszter részére felterjeszt. Amennyiben a felterjesztést követő tizenöt napon belül az eredmény kihirdetését érdemben befolyásoló észrevétel nem érkezik, az eljárás lezárására vonatkozó döntési javaslatnak megfelelő eredmény kihirdethető.

(6) Az eljárás lezárására vonatkozó döntés alapján, az eredményhirdetést követően, az ajánlatkérő a szerződés tervezetét a közbeszerzési eljárás kezdeményezőjével egyezteti, valamint elkészíti a 8. számú melléklet szerinti szerződéskivonatot, amit a 44. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint ellenjegyeztet.

(7) Ezt követően a vonatkozó jogszabályok szerint az ajánlatkérő a szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével megköti.

(8) Eredménytelen eljárás esetén, az ajánlatkérő eredménytelenség indoklásáról szóló tájékoztatását követően a közbeszerzési eljárás kezdeményezője a költségfedezet további megléte, valamint az igény fennállása esetén külön engedély nélkül a 15. § szerinti megbízással ismételten kezdeményezheti az eljárást.

(9) Az ajánlatkérőnek nyilvántartással kell rendelkeznie a szerződés tárgyát képező termékek vagy szolgáltatások teljesítéséről.

VI. Fejezet

Az infrastrukturális (köz)beszerzési eljárások lefolytatásának rendje
Általános rendelkezések

20. § (1) Az utasítás rendelkezéseit az infrastrukturális (köz)beszerzésekkel kapcsolatosan a VI. fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A fejezeti kezelésű előirányzatokból megvalósuló beszerzések vonatkozásában a mindenkor hatályos fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználási rendjéről szóló HM utasítás rendelkezéseit is alkalmazni kell.

(3) A (köz)beszerzési eljárással kapcsolatos dokumentumok megőrzését az ajánlatkérő által megbízott, az utasítás hatálya alá nem tartozó szervezet is elláthatja, de ezt a kötelezettségét a megbízási szerződésnek tartalmaznia kell.

(4) A teljes épületfelújításokkal közvetlenül összefüggő, az építési tervdokumentációkban szereplő híradó és informatikai beruházások tervezése, finanszírozása a HM IÜ feladata. Ennek érdekében a felsőszintű gazdálkodó szerv köteles a szakmai követelményeket, műszaki előírásokat kidolgozni és részt venni a szakmai feladatokban.

A beszerzési tervek módosításának
és az eseti beszerzések engedélyeztetésének rendje

21. § (1) Az ÉBT-ben szereplő (köz)beszerzések módosítását vagy a Tervben nem szereplő, a közbeszerzési értékhatárt elérő vagy meghaladó (köz)beszerzések megindítását – a (6) bekezdésben foglalt (köz)beszerzések kivételével

a) a 3. sz. melléklet szerinti Kérelem okmányon kell engedélyeztetni, amennyiben a (köz)beszerzés várható ellenértéke eléri vagy meghaladja az építési beruházás Kbt. szerinti mindenkori értékhatárát, illetőleg;

b) az 5. sz. melléklet szerinti Kisértékű Kérelem okmányon kell engedélyeztetni, amennyiben a (köz)beszerzés várható ellenértéke nem éri el az építési beruházás Kbt. szerinti mindenkori értékhatárát.

(2) A Kérelem jóváhagyására (az eljárás megindításának engedélyezésére) jogosult tekintetében a 14. § (2) bekezdést kell alkalmazni. A Kisértékű Kérelem jóváhagyására (az eljárás megindításának engedélyezésére) a HM IÜ vezérigazgatója jogosult.

(3) A Kérelem és a Kisértékű Kérelem pénzügyi ellenjegyzésére a HM KPÜ vezérigazgatója, vagy az általa kijelölt személy jogosult.

(4) A Kérelmet a 3. sz. melléklet szerint – a HM IÜ és a HM VTF útján – az engedélyezőnek kell felterjeszteni (megküldeni). A Kisértékű Kérelmet az 5. sz. melléklet szerint kell az engedélyező részére felterjeszteni (megküldeni).

(5) Az engedélyezésre jogosult személyek távolléte esetén ezen jogkörüket a szervezetszerű helyettesük vagy az általuk írásban kijelölt személy gyakorolja.

(6) A Kbt. 125. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott tartalmú (köz)beszerzési eljárás megindításának engedélyezésére az ajánlatkérő jogosult. A szükséges fedezet meglétének igazolása céljából a 7. számú melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási Kérelem” elnevezésű nyomtatványt kell készíteni, melynek ellenjegyzésére az a személy jogosult, aki az alapfeladat megindítását lehetővé tevő nyomtatványt ellenjegyezte.

(7) Amennyiben a lefolytatott (köz)beszerzési eljárás eredménytelenül zárul, az új (köz)beszerzési eljárás megindítható az eredeti Kérelem, illetve Kisértékű Kérelem alapján, ha a Kérelemben, illetve a Kisértékű Kérelemben megadott és engedélyezett feltételek időközben nem módosultak.

A megbízás

22. § (1) Amennyiben az eljárás kezdeményezője nem azonos az ajánlatkérővel, a kezdeményező az ÉBT, illetőleg a jóváhagyott Kérelem alapján írásbeli megbízást ad az ajánlatkérőnek az eljárás lefolytatására. A megbízásnak tartalmaznia kell:

a) az ajánlatkérés tárgyának megnevezését és a beszerzésre tervezett áru mennyiségét, illetve szolgáltatás részletes leírását;

b) a kiadások elszámolásának rendjét, az eljárás kezdeményezőjének kincstári számlaszámát;

c) a beszerzés teljesítésének határidejét, a szállítások ütemezését, valamint a teljesítés(ek) helyét;

d) a beszerzés tárgyára vonatkozó műszaki és minőségi követelményeket, a garanciavállalás, garanciális javítás időtartamát;

e) a bíráló bizottságba szavazati joggal delegált tagok és szakértők nevét és beosztását;

f) a beszerzés tárgyára vonatkozó – a hatályos jogszabályokon alapuló, sajátos – környezetvédelmi követelményeket;

g) egyéb adatokat, amelyek a beszerzési eljárás lefolytatásához szükségesek.

(2) Infrastrukturális (köz)beszerzések esetén „Megbízás befogadó nyilatkozat” okmányt nem kell készíteni, azonban az ajánlatkérő a megbízás kézhezvételétől számított 15 napon belül hiánypótlást köteles kérni a megbízótól, amennyiben a megbízás nem felel meg az előírásoknak.

Döntés

23. § (1) A beérkezett ajánlatok elbírálására írásban bíráló bizottságot kell kijelölni. A bíráló bizottság alakítására az ajánlatkérő jogosult. A bizottság javaslattételi és véleményezési jogkörrel rendelkezik.

(2) A bíráló bizottságba a kezdeményező minden esetben a használó honvédelmi szervezet vezetője, illetőleg – amennyiben a használó honvédelmi szervezet vezetője és az objektumparancsnok különböző személy – az objektumparancsnok a nemzeti értékhatárokat meghaladó beszerzések esetén 1–1 nyilatkozattételre jogosult, szavazati joggal rendelkező tagot delegál. A bíráló bizottsági tagok a vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok figyelembevételével delegálhatóak.

(3) Az ajánlatok elbírálása során a bíráló bizottságnak meg kell vizsgálnia, hogy az ajánlatok megfelelnek-e az ajánlati felhívásban és a dokumentációban, valamint a jogszabályokban meghatározott követelményeknek. Ezután a bíráló bizottság az ajánlati felhívásban meghatározott bírálati szempontok alapján értékeli az ajánlatokat és döntési javaslatot készít. A döntési javaslatnak a beérkezett ajánlatokról rövid összefoglaló értékelést kell tartalmaznia, valamint javaslatot a közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjének kiválasztásához. A döntési javaslatban fel kell tüntetni, hogy a kezdeményező, továbbá – a nemzeti értékhatárokat meghaladó beszerzések esetén – a használó szervezet parancsnoka, illetve az objektumparancsnok a döntési javaslatban foglaltakkal egyetért-e.

(4) Döntésre az ajánlatkérő honvédelmi szervezet vezetője jogosult az ajánlatok értékelését követően, a bíráló bizottság által kialakított döntési javaslat figyelembevételével.

(5) Amennyiben a nyertesnek javasolt ajánlat vállalási ára meghaladja az eredetileg tervezett és jóváhagyott kiadási előirányzatot, az eljárást csak abban az esetben nyilváníthatja eredményesnek a döntéshozó, ha a szükséges pénzügyi különbözet is rendelkezésre áll. A különbözet meglétének igazolása céljából – az ajánlatkérő tájékoztatása alapján – az eljárás kezdeményezője által benyújtott, költségviselői záradékot tartalmazó 7. számú melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatványt kell készíteni, amely alapján, a (6) bekezdésben meghatározottakat figyelembe véve hirdethető ki az eredmény. A „Fedezetbiztosítási kérelem” ellenjegyzésére azon személy jogosult, aki a feladat egyedi engedélyeztetése esetén a Kérelem, illetőleg a Kisértékű Kérelem okmány ellenjegyzésére jogosultággal rendelkezik.

(6) Amennyiben a (köz)beszerzés várható ellenértéke és/vagy a szerződéskötésre javasolt ajánlattevők által megajánlott tényleges ellenérték meghaladja az építési beruházás mindenkori közbeszerzési értékhatárát, az ajánlatkérőnek a beszerzési eljárás lefolytatását követően, a (5) bekezdésben foglalt döntés meghozatalát megelőzően – a 21. § (6) bekezdésben foglalt (köz)beszerzés kivételével – az eljárásról jelentést kell készítenie a nyertesként szerződéskötésre javasolt ajánlattevők megjelölésével, és azt fel kell terjesztenie a 19. § (5) bekezdésnek megfelelően. Ha tizenöt napon belül az eljárás lezárását érdemben befolyásoló észrevétel nem érkezik, a (5) bekezdésben foglalt döntés meghozható, az eljárás eredménye kihirdethető.

(7) Az eljárás eredménye alapján a szerződés megkötésére az ajánlatkérő vagy megbízottja jogosult. A szerződéstervezetet a kezdeményezővel egyeztetni kell.

Nemzetbiztonsági célú infrastrukturális
beszerzések

24. § Az infrastrukturális nemzetbiztonsági célú beszerzések során a 21–23. §-okban foglaltakat alkalmazni kell.

25. § A nemzeti értékhatárokat el nem érő becsült értékű beszerzések esetén a HM JSZÁT jogosult annak eldöntésére, hogy az adott beszerzés érint-e államtitkot, szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket, illetve különleges biztonsági intézkedést igényel-e. Az erre vonatkozó javaslatot az eljárás kezdeményezőjének a HM VTISZÁT útján kell a HM JSZÁT részére felterjesztenie.

26. § A Kbt. alkalmazását kizáró döntési javaslatot a HM IÜ, a HM VGF, a HM VTF, a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján kell a honvédelmi miniszter részére felterjeszteni. A javaslatnak az Országgyűlés illetékes bizottsága részére történő továbbítását és a Kbt. alkalmazását kizáró döntés iránti kérést a honvédelmi miniszter kezdeményezi. A felterjesztés elkészítéséért a kezdeményező honvédelmi szervezet felel, a tárca képviseletét az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a kijelölt honvédelmi szervezet vezetője látja el.

A közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű infrastrukturális beszerzések

27. § (1) A honvédelmi szervezetek az e paragrafus alá tartozó beszerzéseiket a jóváhagyott, illetve módosított előirányzataik terhére, továbbá a központi költségvetésből származó, valamint egyéb bevételi előirányzataik teljesülésével összhangban – amennyiben a beszerzés és a kivitelezés során a jogszabályok és az egyéb szabályozók által előírt feltételeket biztosítani tudják – a (2)–(4) bekezdésekben, valamint a 40–42. paragrafusokban foglaltak figyelembevételével saját hatáskörben valósíthatják meg.

(2) Az építési munkák esetén a Kisértékű Kérelem jóváhagyására (az eljárás megindításának engedélyezésére) a HM IÜ vezérigazgatója, pénzügyi ellenjegyzésére a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője jogosult.

(3) Az eljárás kezdeményezője a Kisértékű Kérelem okmányon annak jóváhagyása esetén megbízást adhat a HM IÜ részére az eljárás lefolytatására.

(4) Amennyiben az eljárás kezdeményezője az eljárást saját hatáskörben kívánja lefolytatni, de műszaki ellenőrt a beszerzés alapján elvégzendő munkálatokhoz – saját állományából – nem tud biztosítani, köteles a Kisértékű Kérelem okmányon a HM IÜ-től műszaki ellenőr biztosítását kérni.

VII. Fejezet

A (köz)beszerzési eljárásokkal kapcsolatos
sajátos szabályok
Keretmegállapodások alkalmazásának
sajátos szabályai

28. § (1) A honvédelmi szervezetek folyamatos működéséhez szükséges áruk és szolgáltatások beszerzését, több évre átnyúló (hadi)technika fenntartás, modernizáció, fejlesztés célú, valamint inkurrencia hasznosítási feladatokat keretmegállapodásos eljárás alkalmazásával is meg lehet oldani.

(2) A keretmegállapodásos eljárással lebonyolítandó beszerzések tervezése során az ÉBT-ben csak a tárgyévi beszerzési igényt kell jóváhagyatni, ugyanakkor az ÉBT „Kimutatás a több költségvetési évet érintő beszerzésekről” elnevezésű részében a teljes futamidőre (legfeljebb négy év) tervezett beszerzési igényeket is szerepeltetni kell.

29. § (1) A keretmegállapodásban foglalt teljes futamidőre tervezett beszerzési feladat lebonyolítása a 15. § (5) bekezdésben, illetve a 22. § (1) bekezdésben meghatározott módon kiadott megbízással indul. A megbízásban a jelen utasításban meghatározottakon felül szerepeltetni kell a teljes beszerzendő mennyiséget (szolgáltatás mértékét), a tervezett bruttó költséget, a tervezett éves lebontást, az induló év adatait.

(2) A keretmegállapodás pénzügyi keretein belül realizálandó éves feltöltés a 15. §-ban, illetve a 22. §-ban meghatározott módon kiadott megbízással indítható, melyben a tárgyévre vonatkozó beszerzés adatait kell szerepeltetni. Megbízás nélkül kiegészítő megállapodás nem köthető.

(3) Az éves kiegészítő megállapodás szerződéskivonatát kötelezettségvállalóként a megbízó által a megbízásban kijelölt kötelezettségvállaló honvédelmi szervezet vezetője, beszerzőként minden esetben a HM FLÜ, illetve a HM IÜ vezérigazgatója írja alá.

Központosított közbeszerzési eljárás lefolytatásának rendje

30. § (1) Az országosan kiemelt termékek és szolgáltatások beszerzéseinél az R3.-ban meghatározott szabályok szerint kell eljárni. E termékek, szolgáltatások jegyzékét az R3. 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A központosított közbeszerzés alá vont kiemelt termékek teljes körére a Kormány kijelölt központi beszerző szervezete (a továbbiakban: KKBSZ) felé igénybejelentésre jogosult:

a) az MH vonatkozásában – a b) pont kivételével – kizárólagosan a HM FLÜ a központosított termékek teljes körére;

b) a HM IÜ azon országosan kiemelt termékek körére, amelyek tekintetében nincsenek ellátásra más honvédelmi szervezethez utalva, illetve a bútorok országosan kiemelt termékkörére kizárólagosan;

(3) A (2) bekezdésben meghatározott szervezetek (a továbbiakban: igénybejelentők) a kiemelt termékek közbeszerzését a Kbt. szabályaival összhangban saját hatáskörben is megvalósíthatják, a R3. 7. § (1) bekezdésében foglaltak fennállása esetén az R3. 7. § (2)–(4), valamint a 8–9. § előírásainak betartása mellett.

(4) Az igénybejelentők kötelesek a központosított közbeszerzési portálon keresztül elektronikusan a központosított közbeszerzési rendszerbe bejelentkezni, az adataikban bekövetkezett változásokat öt munkanapon belül bejelenteni.

(5) Az igénybejelentő a 11. § (7) bekezdése szerint kidolgozott Éves Közbeszerzési Terv – a Kbt. szerinti éves összesített közbeszerzési terv – központosított közbeszerzés alá tartozó tételeit az R3. 17. § (2) bekezdése által előírt határidőben köteles a közbeszerzési portálon elektronikusan rögzíteni.

(6) Az igénybejelentők az országosan kiemelt termékek beszerzési forrásairól a KKBSZ honlapján (http://www. kozbeszerzes.gov.hu/) közzétett tájékoztatás alapján értesülnek.

(7) Az igénybejelentők adatszolgáltatási kötelezettségeiket, illetve eljárási cselekményeiket a KKBSZ felé kötelesek az elektronikusan gyakorolható eljárási cselekmények szabályairól, valamint az elektronikus úton történő közbeszerzés szabályairól szóló külön jogszabály alapján gyakorolni, amint az abban foglaltakat megvalósító rendszer arra alkalmassá válik.

(8) Az igénybejelentő a központosított közbeszerzési eljárás során a R3. 28. § (1) és (2), valamint a 29. § (1) bekezdése szerinti eljárásmódokat alkalmazhatja.

31. § (1) A honvédelmi szervezetek a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó első negyedévre vonatkozó beszerzési igényeiket a normatíva szám és minden egyes normatíva számra vonatkozó becsült összeg megadásával február 20-ig, majd ezt követően negyedévente május, augusztus és november 20-ig a központi ellátó szerv részére megküldik (elektronikusan is). Az állami normatíva szám és az egyes normatíva számhoz tartozó becsült összeg alapján összesített igényeket a központi ellátó szerv az MH ÖHP útján, annak jóváhagyásával március 1-ig, majd ezt követően negyedévente június, szeptember és december 1-ig továbbítja az igénybejelentő részére. A miniszter alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek március 1-ig, majd ezt követően negyedévente június, szeptember és december 1-ig továbbítják a következő negyedévre vonatkozó beszerzési igényeiket közvetlenül az igénybejelentők részére. A tárgyévet követő egész évi szolgáltatásra vonatkozó igényeket az MH ÖHP és a miniszter alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek tárgyév október 31-ig megküldik az igénybejelentő részére.

(2) Az állami normatíva számok táblázatát a HM FLÜ a (köz)beszerzési hirdetmények közzétételére kialakított honlapján teszi közzé.

(3) A HM IÜ hatáskörébe tartozó beszerzések tekintetében a honvédelmi szervezetek a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó beszerzési igényeiket a HM IÜ részére április 1-jéig, majd ezt követően negyedévente június, szeptember és december 1-ig küldik meg.

(4) A honvédelmi szervezetek az igényeiket az MH ÖHP útján, az MH ÖHP által történő összesítést követően, a miniszter alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervezetek közvetlenül az igénybejelentő részére megküldendő „Megbízás kiemelt termék beszerzésére” nyomtatványon kezdeményezik.

(5) A megbízásnak tartalmaznia kell a 4. sz. mellékletben felsoroltakon kívül:

a) a beszerezni kívánt termék vagy szolgáltatás állami normatíva számát;

b) a beszerzés bruttó költségkihatását normatíva számonként részletezve;

c) az ÉBT számot és a negyedéves igénybejelentés nyilvántartási számát, illetve amennyiben nem szerepel az ÉBT-ben, az igénybejelentőnek megküldött negyedéves beszerzési igény nyilvántartási számát (soron kívüli megbízás esetén a „Közbeszerzési engedélyezési kérelem” számát.).

Védelmi célú beszerzések lefolytatásának rendje

32. § (1) A védelmi célú beszerzéseket az R1.-ben meghatározottak szerint kell lefolytatni.

(2) A védelmi célú beszerzések tekintetében a 12–16. §-ban meghatározottakat megfelelően alkalmazni kell.

33. § (1) A külföldi szervezetek által felajánlott haditechnikai eszköz, harcanyag beszerzését és védelmi szolgáltatás megrendelését az R1.-ben meghatározottak szerint kell végrehajtani.

(2) A beszerzés jogalapja az R1.-ben meghatározott szintű szervezetek által megkötött megállapodás, egyezmény, vagy jegyzőkönyv.

(3) A beszerzési eljárás megindítását a felsőszintű gazdálkodó szerv kezdeményezheti.

Nemzetbiztonsági célú beszerzések lefolytatásának
rendje

34. § (1) Nemzetbiztonsági célú beszerzési eljárások lefolytatására az R2. szabályait kell alkalmazni. A nemzeti értékhatárt elérő és meghaladó értékű beszerzésekre az R2. hatálya csak abban az esetben terjed ki, ha vonatkozásukban az Országgyűlés illetékes bizottsága előzetesen a Kbt. alkalmazását kizáró döntést hozott.

(2) A Kbt. alkalmazását kizáró döntési javaslatot a HM VGF, a HM VTF, a HM VTISZÁT, a HM JSZÁT, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján kell a honvédelmi miniszter részére felterjeszteni. A javaslatnak az Országgyűlés illetékes bizottsága részére történő továbbítását és a törvény alkalmazását kizáró döntés iránti kérést a honvédelmi miniszter kezdeményezi. A felterjesztés elkészítéséért a kezdeményező honvédelmi szervezet felel, a tárca képviseletét az Országgyűlés illetékes bizottsága előtt a kijelölt honvédelmi szervezet vezetője látja el.

(3) Az eljárások lefolytatásának rendjére a 12–16. §-ban meghatározottakat megfelelően alkalmazni kell.

A NATO Biztonsági Beruházási Program keretében megvalósuló beszerzések lefolytatásának rendje

35. § A NATO Biztonsági Beruházási Programjához kapcsolódó beszerzéseket az R4.-ben meghatározottak szerint kell lefolytatni, megfelelően alkalmazva a 12–16. §-ban meghatározottakat.

A NATO reagáló erőkbe vagy más nemzetközi szervezetek által irányított válságkezelési és békefenntartó műveletekben történő részvételre felajánlott erők felszerelésének (köz)beszerzése

36. § (1) A felajánlott erők haditechnikai eszköz, harcanyag beszerzését és védelmi szolgáltatás megrendelését az R1.-ben meghatározottak szerint kell végrehajtani.

(2) A beszerzés indításának jogalapja a felajánlott erők felállítását és felszerelését elrendelő országgyűlési, illetve kormányhatározat, valamint a végrehajtásra kiadott belső rendelkezés. Az ÉBT-ben nem szereplő beszerzések indítása során a 14. §-ban, illetve a 21. §-ban meghatározottakat megfelelően alkalmazni kell.

(3) A beszerzendő eszközöket és felszereléseket (pontos megnevezés, mennyiség) az elrendelő intézkedés végrehajtására kiadott intézkedésben, illetve szakutasításban (vagy annak mellékletében) kell tételesen felsorolni.

(4) A beszerzési eljárást a felajánlott erők felállítását elrendelő intézkedés hatálybalépésének időpontjától számított 30 napon belül kell kezdeményezni, amelyért az intézkedés végrehajtásáról szóló szakutasítást vagy intézkedést kiadó parancsnok felel. A kezdeményező okmányhoz csatolni kell a HM KPÜ által ellenjegyzett 7. számú melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatványt.

37. § (1) Az országhatáron kívül feladatot teljesítő honvédelmi szervezetek egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű (köz)beszerzéseit, a honvédelmi szervezet szolgálati úton megküldött anyagigénylése alapján, a felsőszintű gazdálkodó szervek által összeállított megbízás szerint, a beszerzendő áruk és szolgáltatások fajtájától függően a HM FLÜ, a HM IÜ vagy a központi ellátó szervezetek végzik.

(2) Az egyszerű közbeszerzési értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű (köz)beszerzéseket a HM FLÜ, illetve a HM IÜ a jelen utasítás alkalmazásával végzi.

(3) A beszerzési eljárás megindítását a felsőszintű gazdálkodó szerv kezdeményezheti. A kezdeményező okmányhoz csatolni kell a beszerzéssel, szállítással, egyéb költségekkel kapcsolatos költségviselői záradékot tartalmazó, a HM KPÜ által ellenjegyzett 7. számú melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatványt.

A nemzetközi hadgyakorlatokon részt vevő honvédelmi szervezetek áru és szolgáltatás beszerzésének rendje

38. § (1) A nemzetközi hadgyakorlaton részt vevő honvédelmi szervezetek ellátása biztosításához szükséges áru és szolgáltatás beszerzését – amennyiben ilyen aláírásra kerül – a befogadó nemzeti támogatásról szóló nemzetközi megállapodás alapján kell biztosítani.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nemzetközi megállapodás hiányában a 32. §-ban meghatározottak szerint kell eljárni.

(3) A kezdeményező okmányhoz csatolni kell a beszerzéssel, szállítással, egyéb költségekkel kapcsolatos, költségviselői záradékot tartalmazó, HM KPÜ által ellenjegyzett 7. számú melléklet szerinti „Fedezetbiztosítási kérelem” elnevezésű nyomtatványt.

A jövedéki termékek (köz)beszerzésének rendje

39. § A jövedéki termékeket kizárólag a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény rendelkezéseinek betartásával lehet beszerezni, értékesíteni.

Az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések lefolytatásának rendje

40. § (1) Az önálló költségvetéssel rendelkező, jogi személyiséggel felruházott honvédelmi szervezetek a 11. § (1) bekezdés szerinti kivételekkel az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzéseiket az előirányzataik terhére saját hatáskörben valósítják meg.

(2) A honvédelmi szervezeteknek az éves költségvetési törvényben meghatározott egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az 500 ezer Ft, építési beruházás esetén a 2 millió Ft értékhatárt elérő vagy azt meghaladó becsült értékű, saját hatáskörben végrehajtásra kerülő beszerzési eljárásának lefolytatása során a 41. § szerinti eljárási rendet kell alkalmazni.

(3) A (2) bekezdés szerinti beszerzésekre vonatkozó tervet 12. § (2)–(3) bekezdésnek megfelelően kell jóváhagyatni.

(4) Az árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén az 500 ezer Ft, építési beruházás esetén a 2 millió Ft értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések lefolytatása során is törekedni kell a gazdaságosság, az esélyegyenlőség és versenysemlegesség kritériumainak érvényesítésére, lehetőleg több árajánlat bekérésére.

(5) Az (1) bekezdés szerinti beszerzési eljárásokról hirdetményt nem kell közzétenni.

41. § (1) A beszerzés megkezdése előtt írásban legalább három pályázatot kell bekérni.

(2) A pályázati felhívásnak legalább a következőket kell tartalmaznia:

a) a pályázatot bekérő nevét, címét, telefon- és telefaxszámát (e-mail címét);

b) a beszerzés tárgyát, mennyiségét, a beszerzési műszaki leírást, illetve a minőségi követelményeket, teljesítménykövetelményeket;

c) a szerződés meghatározását (vállalkozási, keretszerződés stb.);

d) a szerződés időtartamát vagy a teljesítés határidejét;

e) a teljesítés helyét;

f) az ellenszolgáltatás teljesítésének feltételeit;

g) a pályázatok bírálati szempontjait;

h) az alkalmassági követelményeket;

i) a pályázat benyújtásának határidejét, a benyújtás címét;

j) a pályázati felhívás megküldésének napját.

(3) A pályázatot bekérő honvédelmi szerv az ajánlatokról szükség szerint tárgyalást kezdeményezhet.

(4) A beszerzési műszaki leírásnak a beszerezni kívánt áru vagy szolgáltatás egyértelmű beazonosításához szükséges meghatározását kell tartalmazni, azonban ez nem tartalmazhat egy meghatározott szállítóra vonatkozó utalást.

(5) Ha nem érkezik be három pályázat, a beérkezett pályázat(ok) alapján kell dönteni.

(6) A nyertes pályázót elsősorban a legalacsonyabb ellenszolgáltatás, vagy több áruféleséget, illetve szolgáltatási igényt tartalmazó pályázat bekérése esetén az összességében legkedvezőbb pályázat alapján kell kiválasztani.

(7) Indokolt esetben a nyertes pályázó kiválasztása a legrövidebb teljesítési határidő alapján is történhet, de ebben az esetben is törekedni kell a gazdaságosság kritériumainak biztosítására, vizsgálni kell az árajánlatokat, és az elfogadott pályázat árajánlata a legalacsonyabb ellenszolgáltatást tartalmazó pályázat árajánlatát 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg.

(8) A pályázatot bekérő honvédelmi szervezet köteles nyilatkozatot kérni az ajánlattevők szállítási, szolgáltatási referenciáiról, valamint pénzügyi alkalmasságáról.

(9) Azonos teljesítési feltételek esetén a pályázatot bekérő honvédelmi szervezet tárgyalás útján köteles a nyertes pályázót kiválasztani. A tárgyalásról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(10) A benyújtási határidő lejárta előtt tilos a pályázatok értékelését megkezdeni.

(11) A pályázatok értékeléséről jegyzőkönyvet kell készíteni.

(12) A pályázatok lefolytatását követően, a szerződéskötés előtt az MH ÖHP alárendeltjei az MH ÖHP részére, a többi honvédelmi szervezet a 12. § (2) bekezdés a)–c) pontjában megjelölt szervezetek részére döntési javaslatot terjeszt fel a pályázat végrehajtásáról, tervezett lezárásáról. Amennyiben a felterjesztést követő 10 napon belül észrevétel nem érkezik, a döntési javaslatnak megfelelő eredmény kihirdethető, a szerződés megköthető.

(13) Az eljárás során keletkező iratokat az ügyviteli szabályok betartásával iktatni kell, és 5 évig meg kell őrizni.

(14) E paragrafus szerinti eljárás alapján olyan szerződés is köthető, amely alapján a lekötött keret erejéig egyedi megrendelésekkel (kiegészítő megállapodásokkal) lehet lehívni a szerződésben szereplő árut, szolgáltatást. A szerződés futamideje nem haladhatja meg a költségvetési évet, szerződésben foglalt teljesítés a költségvetési év utáni időszakra nem húzódhat át.

42. § (1) Nem kell a 41. § szerinti eljárási rendet alkalmazni akkor:

a) ha előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség miatt nem lehetséges az alkalmazása, amely azonban nem eredhet a pályázatot bekérő honvédelmi szervezet mulasztásából;

b) árubeszerzés esetén, ha a korábban beszerzett áru részbeni kicserélése vagy bővítése szükséges, és a nyertes pályázó más pályázóval történő helyettesítése eltérő, nem illeszkedő áruk beszerzését eredményezné;

c) építési munka és szolgáltatás megrendelése esetén, ha a korábban megkötött szerződésben szereplő, de előre nem látható okok miatt kiegészítő építési munka vagy szolgáltatás megrendelése szükséges;

d) ha a szerződést műszaki-technikai sajátosságok, művészeti, sport, kulturális vagy kegyeleti szempontok, kizárólagos jogok védelme vagy biztonsági szempontok miatt háromnál kevesebb szervezet, vagy személy képes teljesíteni;

e) a beszerzés kivételesen kedvező feltételei csak rövid ideig állnak fenn, és az ellenszolgáltatás a piaci áraknál lényegesen alacsonyabb.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetben a honvédelmi szervezet vezetője részére készített döntési javaslatban az eljárás alkalmazását kizáró indokolást rögzíteni kell.

VIII. Fejezet

A pénzügyi ellenjegyzés rendje
43. § (1) A kiadási előirányzatokat terhelő fizetési (vagy más teljesítési) kötelezettség vállalása a honvédelmi szervezet vezetőjének, vagy az általa megbízott személynek a hatásköre.
(2) (Köz)beszerzésre irányuló kötelezettségvállalás (szerződéskötés) csak írásban és előzetes ellenjegyzési eljárás lefolytatása után vállalható.
(3) Az ellenjegyzésre jogosultnak az ellenjegyzést megelőzően meg kell győződnie arról, hogy:
a) a kötelezettségvállalás tárgyával összefüggő, jóváhagyott kiadási előirányzat fel nem használt, illetve le nem kötött része, illetve a befolyt vagy várhatóan befolyó bevétel biztosítja-e a fedezetet;
b) az előirányzat felhasználási terv szerint a kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll-e;
c) a kötelezettségvállalás nem sérti-e a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
(4) „Az ellenjegyzés nélküli kötelezettségvállalást a szükséges pénzügyi fedezet meglétére tekintettel tudomásul vettem” záradékkal kell ellátni a szerződéskötések megtörténte után ellenjegyzésre felterjesztett szerződéskivonatokat, tanúsítványokat. A honvédelmi szervezet vezetője a mulasztást köteles kivizsgálni, majd a vizsgálat eredményéről a HM KPÜ-t tájékoztatni.
(5) A HM KPÜ Ellenőrzési és Ellenjegyzési Igazgatósága jogosult a (köz)beszerzési eljárással összefüggő ellenjegyzési tevékenységet, valamint az ahhoz kapcsolódó okmányokat ellenőrizni.
(6) Hiányos dokumentáció esetében az okmányok átvétele nélkül a 9. sz. melléklet szerinti „Intézkedési lap a hiányosan beterjesztett ellenjegyzési okmányokról” dokumentum kitöltésével a GTPER vezetők, valamint az önálló pénzügyi és számviteli szervezetek vezetői kötelesek feljegyzést készíteni. Értelemszerűen ugyanezt a nyomtatványt kell alkalmazni a HM KPÜ ellenjegyzési szakállományának is.

A közbeszerzések, a központosított közbeszerzések, valamint a védelmi és a nemzetbiztonsági
célú beszerzések ellenjegyzésének rendje

44. § (1) A közbeszerzéseket, a központosított közbeszerzéseket, valamint a védelmi és a nemzetbiztonsági célú beszerzéseket egyedileg a 8. számú melléklet szerinti „Szerződéskivonat az ellenjegyzési eljáráshoz” okmányon a szerződéskötést megelőzően ellenjegyeztetni kell.

(2) A szerződéskivonat ellenjegyzése a HM KPÜ vezérigazgató hatáskörébe tartozik, aki az ellenjegyzési jogkört az általa kijelölt személy részére átruházhatja.

(3) A szerződés tervezet alapján 3 példányban kell a szerződéskivonatot elkészíteni az alábbi elosztó szerint:

1. sz. pld.: Költségviselő GTPER, illetve önálló pénzügyi és számviteli szervezet

2. sz. pld.: Kötelezettségvállaló

3. sz. pld.: Irattár (Ajánlatkérő)

(4) Az ajánlatkérőnek a szerződéskivonathoz mellékelnie kell az ajánlatkérői döntési okmány másolatát. Amennyiben a közbeszerzés a 14. § (2) bekezdése szerint engedélyeztetett, a szerződéskivonathoz mellékelni kell a jóváhagyott Kérelem másolatát is. Amennyiben a beszerzés a 24. § vagy a 34. § hatálya alá tartozik, a szerződéskivonathoz mellékelni kell az Országgyűlés illetékes bizottságának a Kbt. alkalmazását kizáró döntését is.

(5) Az ajánlatkérő aláírásával ellátva adja át a szükséges számú szerződéskivonatokat, valamint a mellékleteket a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetőjének.

(6) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője megvizsgálja a szerződéskivonat és a mellékletek formai és tartalmi megfelelőségét és a szükséges kincstári előirányzati szabad keretet, illetve ennek hiányában az előirányzat felhasználási engedély meglétét, majd meghatározott formában kitölti a pénzügyi és számviteli záradékot a szerződéskivonat valamennyi példányán, és egyidejűleg leköti a szükséges előirányzatot a tervezett teljesítéseknek megfelelő időpontokra.

(7) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője a szükséges kincstári előirányzati szabad keret igazolását jelentő pénzügyi és számviteli záradékkal ellátott szerződéskivonat adatait a HM KGIR Beszerzési Modulon, a mellékleteket faxon keresztül a szerződéskivonat kézhezvételétől számított egy munkanapon belül megküldi a HM KPÜ Ellenjegyzési Osztály részére.

(8) A HM KPÜ Ellenjegyzési Osztálya a szerződéskivonat és a mellékletek adatait a 43. § (3) bekezdésében felsorolt kritériumok szerint megvizsgálja. Pozitív elbírálás esetén – az osztályvezető javaslatára – az ellenjegyzésre jogosult a HM KGIR-ből kinyomtatott, ügyviteli nyilvántartásba vett szerződéskivonatot egy példányban, az „Ellenjegyzem” kifejezés alkalmazásával ellenjegyzi.

(9) Az ellenjegyzett bizonylat alapján a HM KPÜ Ellenjegyzési Osztálya a HM KGIR Beszerzési Modulban az érkezéstől számított kettő munkanapon belül végrehajtja a jóváhagyást. A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője a jóváhagyás alapján, a HM KGIR Beszerzési Modulból kapott azonosító számra történő hivatkozással az ellenjegyzés megtörténtét az eredeti szerződéskivonat valamennyi példányán az ellenjegyzői záradék aláírásával igazolja.

(10) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet az eredeti szerződéskivonat 1. számú példányát nyilvántartásba veszi, a többi példányt az ügyviteli záradék szerint haladéktalanul megküldi az érintetteknek.

(11) A kötelezettségvállalások pénzügyi, finanszírozási jellegű változása esetén a korábban lekötött összeg módosítását a (4)–(10) bekezdésekben meghatározottak szerint, az eltérés összegére vonatkozóan kell rendezni.

(12) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet a szerződéskivonat 1. sz. példányát gyűjtőben tárolja. A szerződéskivonathoz tartozó számlá(ko)n a gyűjtőből kapott nyilvántartási számot kell feltüntetni

(13) A szerződés csak az ellenjegyzés megtörténtét igazoló, ellenjegyzői záradékot tartalmazó szerződéskivonat megléte esetén köthető meg. Az ellenjegyzés megtagadását írásban indokolni kell.

(14) Több évet felölelő szerződés, vagy keretmegállapodás esetén az ellenjegyzés az eredeti szerződéskivonaton, közvetlenül az ellenjegyzésre jogosult által történik és a teljes időszakra vonatkozik. A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője az évenkénti lekötéseket tartalmazó pénzügyi és számviteli záradékokkal ellátott szerződéskivonat valamennyi példányát, valamint a mellékleteket a kézhezvételtől számított egy munkanapon belül továbbítja a HM KPÜ Ellenőrzési és Ellenjegyzési Igazgatóság részére. Az ellenjegyzés megtörténtét követően – a kézhezvételtől számított kettő munkanapon belül – a teljes dokumentáció visszaküldésre kerül a feladóhoz, ahol a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet a (10) bekezdés szerint köteles eljárni.

(15) A több évre ellenjegyzett szerződéskivonat aktuális évre vonatkozó pénzügyi és számviteli záradékának adatait a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet a HM KPÜ Ellenjegyzési Osztállyal a HM KGIR Beszerzési Modulon keresztül köteles jóváhagyatni. A lekötött összeg tárgyévi módosítására, valamint az éves kiegészítő keretmegállapodásra a (11) bekezdésben megfogalmazott előírás vonatkozik.

(16) A tárgyévben ellenjegyzett, de részben vagy egészben nem teljesülő (áthúzódó) kötelezettségvállalásokat a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet a HM KPÜ Ellenjegyzési Osztállyal a HM KGIR Beszerzési Modulon keresztül köteles jóváhagyatni.

A közbeszerzésekkel kapcsolatos kötelezettségvállalások bejelentésének rendje

45. § (1) Az ajánlatkérő, amennyiben nem azonos a közbeszerzési eljárás kötelezettségvállalójával, a szerződéskötést követően a szerződés egy példányát haladéktalanul megküldi a (köz)beszerzési eljárás kötelezettségvállalójának, aki erről a költségviselő GTPER-t, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezetet értesíti.

(2) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője a kötelezettségvállalónál lévő szerződést egyezteti a szerződéskivonattal. Egyezőség esetén az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 162. § (1) bekezdésének előírásai szerint a dologi és intézményi felhalmozási kiadásokat terhelő kötelezettségvállalásait egyedileg bejelentésre előkészíti. A két példányban szabályosan kitöltött nyomtatványt a HM KPÜ Ellenőrzési és Ellenjegyzési Igazgatóság részére továbbítja, ahol azt formailag ellenőrzik, majd az 1. számú példányt a Kincstárnál bejelentett módon aláírva a számlavezető kincstári fiókhoz megküldik, a 2. számú példányt visszaküldik a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője részére, aki az érintett szerződéskivonathoz csatolja. A bejelentésnek a kötelezettségvállalástól számított öt munkanapon belül meg kell történnie.

(3) A több évet felölelő közbeszerzési feladatokat a tárgyévi összeggel kell a Kincstárnál bejelenteni és lekötni.

(4) Ha a bejelentett kötelezettségvállalásban változás történik, akkor az Ámr. 15. számú melléklete szerinti „Kiadási kötelezettségvállalás bejelentés módosítása” nyomtatványt megfelelően kitöltve a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője köteles a (2)–(3) bekezdésben leírt módon az eredeti bejelentést módosítani.

(5) A szerződéskivonatot, a kötelezettségvállalás bejelentés 2. számú példányát és ezek módosításait a költségviselőnél e célra felfektetett gyűjtőben egy folyószám alatt kell elhelyezni.

(6) A kötelezettségvállalás kincstári befogadásakor kapott „hivatkozási számot” a megfelelő szerződéskivonatra rá kell vezetni.

(7) Bejelentett közbeszerzéssel kapcsolatos pénzügyi teljesítéskor átutalást kezdeményezni kizárólag a kincstári hivatkozási szám feltüntetésével, a lekötött összegből szabad. Teljesítéskor a kincstári hivatkozási számot és a „Kincstári Tranzakciós Kódot” (a továbbiakban: KTK) az elektronikus adathordozón, vagy az „Átutalási megbízás” mögé csatolt, a kincstári rendszer működésével kapcsolatos pénzügyi szolgáltatások teljesítésének rendjéről szóló 36/1999. (XII. 27.) PM rendelet 4. számú melléklete szerinti „Átutalási megbízás kiegészítő szelvény”-en kell feltüntetni és a megbízáson a KTK helyére „XXX”-et kell beírni.

(8) Ha kincstári hivatkozási szám hiányában az átutalás nem a lekötött, hanem a szabad keret terhére történt, az Ámr. 15/a melléklete szerinti „Kötelezettségvállalás hivatkozás módosítása” nyomtatványon haladéktalanul intézkedni kell a korábban lekötött összeg felszabadítására a (2) bekezdésben meghatározottak megfelelő alkalmazásával.

A közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzések ellenjegyzésének rendje

46. § (1) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzéseknél a 10. számú melléklet szerinti „Ellenjegyzési tanúsítvány” okmányon (a továbbiakban: tanúsítvány) a kötelezettségvállalást – a beszerzést megelőzően – ellenjegyeztetni kell. Nem szükséges előzetes, írásbeli kötelezettségvállalás a gazdasági eseményenként 50 000 Ft-ot el nem érő kifizetések esetében.

(2) Az ellenjegyzést a költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője végzi.

(3) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet vezetője a tanúsítvány és a háttéranyagok adatait a 43. § (3) bekezdésében felsorolt kritériumok szerint megvizsgálja. Pozitív elbírálás esetén a tanúsítványt kettő példányban ellenjegyzi. A tanúsítvány 1. számú példányát nyilvántartásba veszi, a másik példányt a beszerzést végrehajtó szervezeti elem részére átadja.

(4) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet a tanúsítvány 1. számú példányát gyűjtőben tárolja. A tanúsítványhoz tartozó számlá(ko)n a gyűjtőből kapott nyilvántartási számot kell feltüntetni.

(5) A beszerzés csak az ellenjegyzés megtörténtét igazoló, ellenjegyzői záradékot tartalmazó tanúsítvány megléte esetén hajtható végre. Az ellenjegyzés megtagadását írásban indokolni kell.

(6) A költségviselő GTPER, illetve az önálló pénzügyi és számviteli szervezet az ellenjegyzés végrehajtásával egyidejűleg a tanúsítvány adatait – a szerződéskötés nélkül történő beszerzések kivételével – köteles a HM KGIR Beszerzési Modulban rögzíteni.

A feladatfinanszírozás körébe vont előirányzatok felhasználásának ellenjegyzési rendje

47. § (1) A feladatfinanszírozás körébe vont előirányzatok felhasználását az Ámr.-ben előírt „Beruházásfinanszírozási Alapokmány”-on (a továbbiakban: Alapokmány), illetve a „Feladatfinanszírozási Engedélyokirat”-on (a továbbiakban: Engedélyokirat) a Kincstárhoz történő megküldését megelőzően ellenjegyeztetni kell.

(2) Az ellenjegyzői jogkört a HM KPÜ vezérigazgatója, vagy az általa kijelölt személy gyakorolja.

(3) Az Alapokmányt, illetve az Engedélyokiratot a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználási rendjéről szóló HM rendeletben meghatározott, az adott feladat felügyeletét ellátó gazdálkodó szervezet (a továbbiakban: gazdálkodó szervezet) hat példányban elkészíti, majd azt a kötelezettségvállalóval aláíratja.

(4) A kötelezettségvállalói jogkört a honvédelmi miniszter által jóváhagyott „Beruházásismertető” 5. pontjában, illetve a „Feladatismertető” 5. pontjában meghatározott személyek gyakorolhatják.

(5) A gazdálkodó szervezet a kötelezettségvállaló által aláírt Alapokmány, illetve Engedélyokirat mind a hat példányát ellenjegyzés céljából a HM KPÜ-nek megküldi.

(6) A HM KPÜ az ellenjegyzésre megküldött Alapokmány, illetve Engedélyokirat adatait összeveti a honvédelmi miniszter által jóváhagyott elemi költségvetéssel, a Kincstárhoz benyújtott „Beruházásismertető”-vel, illetve „Feladatismertető”-vel, majd azt egyezőség esetén azonnal, eltérés esetén, az eltérésnek a gazdálkodó szervezettel történő egyeztetését követően ellenjegyzi.

(7) A HM KPÜ az ellenjegyzett Alapokmány, illetve Engedélyokirat mind a hat példányát a gazdálkodó szervezetnek megküldi.

(8) A honvédelmi szervezet az ellenjegyzett Alapokmány, illetve Engedélyokirat 1., 2. és 3. számú példányát a Kincstárnak, a 4. számú példányát a beruházásban közreműködő szervezetnek, az 5. számú példányát a műszaki lebonyolító szervezetnek megküldi, a 6. számú példányát irattározza.

(9) A Kincstár az Alapokmány, illetve az Engedélyokirat feldolgozása után, annak 2. számú példányát a gazdálkodó szervezetnek, a 3. számú példányát a HM KPÜ-nek küldi vissza.

IX. Fejezet

(Köz)beszerzési eljárások dokumentálási
és jelentési rendje
48. § (1) A (köz)beszerzési eljárások dokumentálását a Kbt.-ben meghatározottak szerint kell végrehajtani.
(2) Az (1) bekezdés alapján a (köz)beszerzési eljárásokról manuális vagy számítógépes – ügyvitel által számmal ellátott – nyilvántartást kell vezetni. Minden (köz)beszerzési eljárásra, illetve infrastrukturális (köz)beszerzések esetében minden feladatra külön gyűjtőív kerüljön felfektetésre, amelybe iktatni kell (több ügyintéző esetén is) az eljárással kapcsolatos összes okmányt, levelezést, feljegyzést.
(3) A fejezeti kezelésű, valamint a célelőirányzatokhoz kapcsolódó szolgáltatási és beszerzési szerződések esetén biztosítani kell, hogy az azonos előirányzathoz kapcsolódó szerződésekről egységes szerkezetbe foglalt összesítő kimutatás álljon rendelkezésre, mely minimálisan tartalmazza:
a) a szállítási, szolgáltatási szerződés megnevezését, számát, keltét;
b) a szerződő fél megnevezését;
c) a megrendelt cikkek, szolgáltatások megnevezését és egységárát;
d) a szolgáltatási (teljesítési) határidőket, ütemterveket;
e) a szerződésben kikötött ellenszolgáltatást, a szerződés végösszegét (nettó érték, áfa, összesen bontásban);
f) a lekötött (visszaigazolt) mennyiséget;
g) szállítási ütemenként összesített szakmai és pénzügyi teljesítéseket és eltéréseket;
h) szerződésmódosításra vonatkozó adatokat (az eredeti adatok megtartása mellett).

49. § (1) A honvédelmi szervezeteknek saját beszerzési szabályzatukban és éves ellenőrzési tervükben meg kell határozniuk a beszerzések belső ellenőrzésének rendjét.

(2) Az ajánlatkérők a beszerzések helyzetéről és tapasztalatairól, minden negyedévet követő hónap 10-ig jelentést terjesztenek fel a HM VGF, a HM kabinetfőnök és a HM államtitkár útján a honvédelmi miniszter részére. A jelentés formáját és tartalmát az 1. számú melléklet tartalmazza. A jelentést nyomtatott formában szolgálati úton, elektronikus formában közvetlenül a HM VGF részére kell felterjeszteni.

(3) A Beszerzési Információs Rendszerhez (BIR) bekapcsolt szervezetek jelentési kötelezettségüket elektronikus úton, a rendszer folyamatos naprakészen tartásával teljesítik, más formátumú jelentést csak külön intézkedésre készítenek.

(4) Az ajánlatkérők és a pályázatkérők évente egy alkalommal, május 31-ig az éves (köz)beszerzési tevékenységről szóló összefoglaló jelentést terjesztenek fel szolgálati úton, a HM VGF útján a miniszter részére.

(5) A (köz)beszerzésekről szóló jelentéseket külön gyűjtőben kell tárolni, és 5 évig kell megőrizni.

X. Fejezet

Záró rendelkezések

50. § (1) Ez az utasítás 2008. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépés után megkezdett (köz)beszerzésekre kell alkalmazni.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 102/2005. (HK 22.) HM utasítás, a Magyar Honvédség, valamint a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása és felügyelete alá tartozó szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 102/2005. (HK 22.) HM utasítás módosításáról szóló 91/2006. (HK 17/I.) HM utasítás, valamint az egyszerű közbeszerzési értékhatárt el nem érő becsült értékű beszerzések végrehajtásáról és a (köz)beszerzéseket érintő egyes feladatokról szóló 60/2006. (HK 13.) HM KÁT szakutasítás.

(3) A központosított közbeszerzéssel kapcsolatos megfelelő információ tartalommal rendelkező adatszolgáltatás biztosítása, valamint az elektronikus közbeszerzésre való áttérés érdekében az elektronikus közbeszerzés rendszerének koncepciójáról és a létrehozásával kapcsolatban szükséges intézkedésekről szóló 2146/2000. (VI. 30.) Korm. határozatban foglaltaknak megfelelően a HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály felügyeletével a HM FLÜ folytassa az elektronikus közbeszerzésre való áttérés előkészítését.

(4) A külföldön történő, devizában fizetendő beszerzések pénzügyi ellenjegyzésére vonatkozó szabályokat a HM KPÜ az utasítás hatálybalépését követő 90 napon belül kidolgozza, és felterjeszti a honvédelmi miniszter részére.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

sz. példány
,,Telefaxon továbbítandó!”

HONVÉDELMI SZERVEZET

.........................................................
HM védelemgazdasági
főosztályvezető

Tárgy: (Köz)beszerzés negyedéves jelentése
     (a tárgyidőszak feltüntetése: pl. 2008. 01. 01.–2008. 03. 31.)*

Tisztelt Főosztályvezető Úr!

I. Szöveges jelentés az ajánlatkérő tárgyév január 1-től megkezdett beszerzéseiről

II. A tárgyidőszakban az eljárás(ok) jóváhagyására, megindítására, a szerződéskötésre és a teljesítésre vonatkozó adatok

ÉBT/KEK
száma

Tárgy

KEK jóváhagyás dátuma

A megbízás

Az eljárás

A szerződés

Teljesítés állapota

Megjegyzés

elfogadásának dátuma

bruttó értéke
(E Ft)

megindításának dátuma

fajtája

eredménye

aláírásának dátuma

szerződő felek

bruttó értéke
(E Ft)

költségének évenkénti megoszlása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Állomáshely, 200.......... ............................ hó .........-n

.........................................................
a szervezet vezetője

Készült: 2 példányban
Egy példány … lap
Itsz.:
Ügyintéző (tel.):
Kapja: 1. sz. pld.: Irattár
    2. sz. pld.: Címzett

2. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET
Nyt. szám:
sz. példány

Éves Beszerzési Terv
(null)

Fsz.

Kezdeményező/kötelezettségvállaló (ha nem ugyanaz)

Tárgya

Mértékegység

Beszerzési mennyiség

Jellege

Ajánlatkérő
(ha nem azonos a kezdeményezővel)

CRK

Költségvetési cím/alcím

Kiadások

Védelmi Szakfeladatrend

A beszerzés indításának tervezett ideje

CPV kód

Tárgyévi értéke
(E Ft)

Árubeszerzés

Szolgáltatás

Építési beruházás

Építési koncesszió

Szolgáltatási koncesszió

Keretszerződés

Dologi

Felújítás

Beruházás

Kód

Megnevezés

Nettó

Bruttó

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

I. TÁRGYÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ELŐIRÁNYZATOK TERHÉRE FELTERJESZTETT BESZERZÉSEK

A) Közösségi értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

B) Közösségi értékhatárt el nem érő és a nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C) Nemzeti értékhatárt el nem érő egyszerű közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

D) Központosított közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

E) Védelmi célú beszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

F) Nemzetbiztonsági célú beszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

G) Egyéb beszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tárgyévi költségvetés terhére tervezett beszerzések mindösszesen:

 

II. TÁRGYÉVET KÖVETŐ ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ELŐIRÁNYZATOK TERHÉRE TÁRGYÉVBEN INDÍTÁSRA FELTERJESZETETT BESZERZÉSEK

A) Közösségi értékhatárt elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

B) Közösségi értékhatárt el nem érő, és a nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

C) Nemzeti értékhatárt el nem érő egyszerű közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

D) Központosított közbeszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

E) Védelmi célú beszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

F) Nemzetbiztonsági célú beszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

G) Egyéb beszerzések

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

összesen:

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tárgyévet követő évi költségvetés terhére tárgyévben indításra tervezett beszerzések mindösszesen:

0

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TÁRGYÉVBEN INDÍTÁSRA TERVEZETT BESZERZÉSEK MINDÖSSZESEN:

0

0



A több költségvetési évet érintő beszerzések táblázata

Fsz.

ÉBT száma

Tárgya

Végrehajtás időtartama

Beszerzés összértéke

Évenként értéke
(bruttó értékben, E Ft)

 

 

 

kezdete

vége

nettó

bruttó

T–2

T–1

tárgyév

T+1

T+2

T+3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

0

0

0

0

0

0

0

0


Budapest 200.... .................................. hó .........-n

.........................................................
Parancsnok
(szervezet vezetője)

Záradék

3. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

(null)

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány

 

HONVÉDELMI SZERVEZET

 

Nyt. szám:

 

(Köz)beszerzési engedélyezési kérelem

 

Beszerzés tárgya:

Közös Közbeszerzési Szószedet (CPV) kód:

Beszerzés mennyisége, mértékegysége:

Kezdeményező megnevezése:

Kötelezettségvállaló megnevezése:

Ajánlatkérő megnevezése:

Beszerzés jellege1:

Beszerzés bruttó költségkihatása:

Ebből áfa:

A költségek évenkénti megoszlása:

Beszerzés indításának tervezett időpontja (év, hó, nap)

Jóváhagyott Éves Beszerzési Terv folyószáma (módosítás esetén):

Beszerzés rövid leírása, indokolása:

 

................................, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

……………………………………………

(beosztás)
kötelezettségvállaló (kezdeményező)

 

P. H.

 

A szükséges költségvetési előirányzat meglétét igazolom, a kifizetés időpontjában a fedezetet biztosítom. A fenti közbeszerzés elszámolható a dologi-felújítási-felhalmozási kiadások terhére, ................. címrendkódon.

 

................................, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

………………………………………………

(beosztás)
költségvetési előirányzatot biztosító szerv vezetője

 

P. H.

 

Ellenjegyzői záradék:

 

................................, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

…………………………………………………

(beosztás) ellenjegyző

 

P. H.

 

A HM VGF főosztályvezető záradéka:

 

A közbeszerzési eljárás indításával egyetértek – nem értek egyet. Javaslom jóváhagyás esetén az Éves Beszerzési Terv ..... fejezetében szerepeltetni.

 

Budapest, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

……………………………………

(beosztás)

 

P. H.


1 Árubeszerzés, szolgáltatás, építési beruházás, építési koncesszió, szolgáltatási koncesszió.

A 14. § (2) bekezdés b) pont esetén a HM VTISZÁT záradéka:

 

A közbeszerzési eljárás indításával egyetértek – nem értek egyet

 

Budapest, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

……………………………………

(beosztás)

 

P. H.

 

A 14. § (2) bekezdés b) pont esetén a HM Kabinetfőnök záradéka:

 

A közbeszerzési eljárás indításával egyetértek – nem értek egyet

 

Budapest, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

……………………………………

(beosztás)

 

P. H.

 

A közbeszerzési eljárás indításának engedélyezése:

 

A közbeszerzési eljárás indítását engedélyezem – nem engedélyezem

 

Budapest, 20..... év ................................... hó ....... n.

 

……………………………………

(beosztás)
engedélyező

 

P. H.

Készült: 3 példányban

Egy példány … lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

Kapják:    1. sz. pld.: Ellenjegyző

2. sz. pld.: Ajánlatkérő (ha szükséges)

3. sz. pld.: Irattár


[A záradék infrastrukturális (köz)beszerzések esetében az alábbi]


Készült: 2 példányban

Egy példány … lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

Kapják:    1. sz. pld.: Ellenjegyző

2. sz. pld.: Ajánlatkérő

4. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

(null)

 

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány

 

HONVÉDELMI SZERVEZET

 

Nyt.szám:

Megbízás (köz)beszerzési eljárás lefolytatására

1. Beszerzési eljárás tárgyának megnevezése, Közös Beszerzési Szószedet (CPV) kódja:

2. Beszerzésre tervezett áru mennyisége, illetve a szolgáltatás részletes leírása:

3. Beszerzés bruttó költségkihatása, és a költségek elszámolásának rendje, valamint a tárgyévben korábban ugyanazon forrásból végrehajtott azonos tárgyú beszerzés értéke:

4. Ebből áfa:

5. A költségek évenkénti megoszlása:

6. A beszerzés teljesítésének határideje, a szállítások ütemezése, valamint a teljesítések helye:

7. A beszerzés tárgyára vonatkozó, a műszaki dokumentáció összeállításához szükséges részletes követelmények (műszaki, minőségbiztosítási követelmények, a megfelelőség ellenőrzése és igazolása, valamint minőségirányítási rendszer előírása stb.) leírása:

8. Célszerűségi és gazdaságossági vizsgálat során tett megállapítások leírása:

9. A garanciavállalás (jótállás), garanciális javítás tervezett időtartamának megjelölése:

10. Az alkatrész utánpótlás biztosításának feltételeire és időtartamára vonatkozó igény:

11. Termékkodifikációs adatszolgáltatási záradék teljesítéséhez szükséges adatok:

12. Üzembentartási adatszolgáltatási záradék teljesítéséhez szükséges adatok:

13. Egyéb specifikációkat, amelyek az egyeztetés során a beszerzési eljárás lefolytatásához szükségesek:

14. Szakértői bizottságba delegált tagok és szakértők névsora:

15. Nyilatkozat a Kbt. 10. § szerinti összeférhetetlenséggel kapcsolatban: (6. sz. melléklet szerint)

16. Az Éves Beszerzési Terv folyószáma:


................................., 20..... év ................................... hó ....... n.


.......................................................

(beosztás)
kötelezettségvállaló
(kezdeményező)








Készült: 2 példányban

Egy példány … lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

Kapják:    1. sz. pld.: Ajánlatkérő

2. sz. pld.: Irattár

5. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

(null)

 

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány


HONVÉDELMI SZERVEZET
Nyt. szám:
Kisértékű infrastrukturális (köz)beszerzési engedélyezési kérelem
Beszerzés tárgya:
Beszerzés mennyisége:
Beszerzés nettó költségkihatása:
A beszerzést terhelő általános forgalmi adó:
Beszerzés bruttó költségkihatása:
A költségek évenkénti megoszlása:
Beszerzési terv folyószáma:
Beszerzés rövid leírása:
A teljesítés tervezett ütemezése:
A HM IÜ megbízása az eljárás lefolytatásra: igen – nem’
A HM IÜ megbízása esetén a 22. §-ban foglaltak megadása
Saját hatáskörben bonyolított eljárás esetén a HM IÜ felkérése műszaki ellenőr biztosítására:
igen – nem’

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

kezdeményező

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

költségviselő

 

Ellenjegyzői záradék:

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

ellenjegyző

 

Az engedélyező döntése:

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

HM IÜ vezérigazgató


Készült: 1 példányban
Egy példány … lap
Itsz.:
Ügyintéző (tel.):
Kapja:    1. sz. pld.: Ajánlatkérő

6. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

NYILATKOZAT
a (köz)beszerzési eljárásban résztvevő személyek számára
(null)

Alulírott

 

 

Név:

 

Anyja neve:

 

Szül. adatok:

 

Lakcím:

 

Beosztás:

 

Rendfokozat:

 

kijelentem, hogy a

 

 

– mint ajánlatkérő – által meghirdetett

 

 

közbeszerzési eljárásban személyemmel kapcsolatban a Kbt. 10. § (1) bekezdésében
meghatározott kizáró ok nem áll fenn.

 

....................................., 20...... év ................................... hó ....... n.

 

.......................................................

aláírás



Készült: 2 példányban
Egy példány … lap
Itsz.:
Ügyintéző (tel.):

7. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

(null)

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány

 

HONVÉDELMI SZERVEZET

 

Nyt. szám:

 

Fedezetbiztosítási kérelem

 

a) Az engedélyezett összeget meghaladó költségkihatás esetén

b) NATO Reagáló Erőkbe vagy más nemzetközi műveletekben történő részvételre felajánlott erők felszerelésének beszerzése esetén

c) Nemzetközi hadgyakorlatokhoz szükséges áru és szolgáltatás beszerzése esetén

d) Kiegészítő építési beruházás vagy szolgáltatás megrendelése esetén

 

Beszerzés tárgya:

Beszerzés mennyisége:

Ajánlatkérő megnevezése:

Hivatkozás:

Engedélyezett bruttó költségkihatás:

ebből áfa:

Tényleges bruttó költségkihatás:

ebből áfa:

 

....................................., 20...... év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
kötelezettségvállaló

 

A szükséges költségvetési előirányzat meglétét igazolom, a kifizetés időpontjában a fedezetet biztosítom. A fenti közbeszerzés elszámolható a dologi-felújítási-felhalmozási kiadások terhére, ................. címrendkódon.

 

....................................., 20...... év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
költségvetési előirányzatot biztosító szerv vezetője

 

Ellenjegyzői záradék:

 

....................................., 20...... év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
ellenjegyző

 

Készült: 3 példányban

Egy példány … lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

Kapják:

1. sz. pld.: Ellenjegyző

 

2. sz. pld.: Ajánlatkérő (ha szükséges)

 

3. sz. pld.: Irattár

8. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

(null)

AJÁNLATKÉRŐ

sz. példány

 

HONVÉDELMI SZERVEZET

 

Nyt. szám:

 

SZERZŐDÉS KIVONAT

az ellenjegyzési eljáráshoz

 

SZERZŐDÉS AZONOSÍTÓ:

 

Jóváhagyott Éves Beszerzési Terv

folyószáma:

áfa nélküli (nettó) értéke:

(Köz)beszerzési engedélyezési kérelem nyt. száma:

Döntés nyt. száma:

Szerződés tárgya:

Szerződő partner neve:

Ügyintéző személy neve, tel.:

Szerződés értéke a szerződés valutanemében:

A szerződés értéke HUF-ban:

Szerződés bruttó értéke (SZÉ):

Szerződés áfa nélküli értéke:

Szerződés véghatárideje:


Tervezett teljesítések

Fsz.

Helye

Ideje (év, hó)

Nettó összeg

Megjegyzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

........................, ...... év ............................ hó ........... nap,

........................, ...... év ............................ hó ........... nap,

 

.........................................................

.........................................................

 

(beosztás)

beosztás

 

ajánlatkérő

kötelezettségvállaló

 

 

P. H.

P. H.



(null)

Pénzügyi és számviteli záradék:

 

a) Költségvetési (al)cím:

Főkönyvi számlaszám:

Előirányzat felhasználási engedély száma:

nettó összege:

engedélyező:

Éves keret:

Lekötve:

Jelenlegi lekötés/ei. nyt. folyószáma:

További szabad keret:

 

SZERZŐDÉS AZONOSÍTÓ:

b) Költségvetési (al)cím:

Főkönyvi számlaszám:

Előirányzat felhasználási engedély száma:

nettó összege:

engedélyező:

Éves keret:

Lekötve:

Jelenlegi lekötés/ei. nyt. folyószáma:

További szabad keret:

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
referens

 

Ellenjegyzői záradék:

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
pénzügyi és számviteli vezető

 

 

Készült: 3 példányban

Egy példány … lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

Kapják:

1. sz. pld.: Költségviselő GTPER, illetve önálló pénzügyi és számviteli szervezet

 

2. sz. pld.: Kötelezettségvállaló

 

3. sz. pld.: Irattár (Ajánlatkérő)

9. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasítás

(null)

HONVÉDELMI SZERVEZET

sz. példány

 

Nyt. szám:

 

INTÉZKEDÉSI LAP

a hiányosan beterjesztett ellenjegyzési okmányokról

 

Kötelezettségvállaló szervezet: ......................................................................................................................................

Érkezési idő: ........................... Ügyintéző neve: ...........................................................................................................

Dokumentum fajtája: tanúsítvány – szerződés kivonat nyt. szám: .............................................................................

 

Visszatartás okai: .........................................................................................................................................................

 

 

........................................................................................................................................................

 

 

........................................................................................................................................................

 

 

........................................................................................................................................................

Megtett intézkedések: telefonon, személyesen megkeresett érintett személy neve, telefonszáma, a megbeszélés időpontja, a megbeszélt hiánypótlás tárgya, határideje

 

 

..........................................................................................................................................................

 

 

..........................................................................................................................................................

 

 

..........................................................................................................................................................

 

 

..........................................................................................................................................................

 

 

..........................................................................................................................................................

Lezárt intézkedések eredménye, ideje: ........................................................................................................................

 

 

........................................................................................................................

 

 

........................................................................................................................

 

 

........................................................................................................................

 

....................................., 20....... év ................................... hó ....... n.

 

.......................................................

(beosztás)
pénzügyi és számviteli vezető

 

 

Készült: 1 példányban

Egy példány … lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

10. sz. melléklet a 120/2007. (HK 20.) HM utasításhoz

(null)

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ

sz. példány

 

HONVÉDELMI SZERVEZET

 

Nyt. szám:

 

Ellenjegyzési tanúsítvány

 

Beszerzés tárgya:

Beszerzés mennyisége:

Beszerzés bruttó költségkihatása:

Beszerzés áfa nélküli (nettó) értéke:

Szállító megnevezése:

Beszerzés rövid leírása, indoklása:

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
kötelezettségvállaló

 

Pénzügyi és számviteli záradék:

Költségvetési (al)cím:

Főkönyvi számlaszám:

Előirányzat felhasználási engedély száma: nettó összege:

engedélyező:

Éves keret:

Lekötve:

Jelenlegi lekötés/ei. nyt. folyószáma:

További szabad keret:

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
referens

 

Ellenjegyzői záradék:

 

....................................., ................ év ................................... hó ....... n.

 

P. H.

 

.......................................................

(beosztás)
pénzügyi és számviteli vezető

 

 

Készült: 2 példányban

Egy példány 1 lap

Itsz.:

Ügyintéző (tel.):

Kapják:

1. sz. pld.: Ellenjegyző

 

2. sz. pld.: Irattár

*

A tárgy negyedévet követő hónap 10-ig kell megküldeni faxon és elektronikus formában a HM VGF (e-mail ím: beszerzés@hm.gov.hu) részére!

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére