• Tartalom

132/2007. (XI. 8.) FVM rendelet

132/2007. (XI. 8.) FVM rendelet

a vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet módosításáról

2007.11.16.

Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 162/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § A vágóállatok vágás utáni minősítéséről szóló 75/2003. (VII. 4.) FVM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-ának 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. Minősítő szervezet: a vágósertések, vágómarhák, illetve vágójuhok és vágókecskék (a továbbiakban: vágóállatok) minősítésére jogosult jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet.”

2. § (1) Az R. 4. §-ának (1)–(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A vágóhíd köteles minősítő helyet üzemeltetni és annak működését az MgSzH Központjával engedélyeztetni, a minősítés elvégzésére minősítő szervezettel vagy tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítővel szerződést kötni.
(2) Az MgSzH Központja által honlapján közzétett Szabályzatban (a továbbiakban: Szabályzat) részletesen meg kell határozni a minősítő hely előírás szerinti kialakítását. A vágóhíd – a minősítő hely engedélyeztetése céljából – köteles a Szabályzatban közzétett irányelvek szerinti tárgyi feltételeket biztosítani.”

(2) Az R. 4. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A minősítő hely működési engedélye iránti kérelmet az MgSzH Központjához az általa kiadott, valamint honlapján közzétett nyomtatványon kell benyújtani, amelyben meg kell jelölni
a) az engedélykérő nevét, székhelyét, levelezési címét, adószámát, továbbá a vágóhíd címét, működési engedélyének számát, típusát, valamint a tenyészet kódját,
b) a minősíteni kívánt vágóállat-fajokat,
c) a minősítő hellyel szerződést kötött minősítő szervezetet, vagy tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítőt,
d) tételesen a tárgyi feltételeket,
e) a heti vágás számát, a vágási napokat és időpontokat.
A kérelemhez csatolni kell továbbá az engedélykérő személyes adatainak az MgSzH Központja általi kezeléséhez hozzájáruló nyilatkozatát.”

3. § Az R. 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

5. § „(1) Az MgSzH Központja a minősítő helyek hatósági ellenőrzését évente elvégzi.
(2) A vágóhíd a 4. § (5) bekezdésében megjelölt adatok változását köteles az MgSzH Központjának a változás bekövetkezésétől számított nyolc napon belül bejelenteni. Az MgSzH Központja a tárgyi feltételek változása esetén hatósági ellenőrzést rendelhet el.
(3) A hatósági ellenőrzés – amelynek a módját az MgSzH Központja a Szabályzatban rögzíti – teljeskörűen kiterjed a minősítő tevékenységre és annak feltételeire, valamint a vágóhídi, a termékelőállítási és kereskedelmi tevékenység nyomon-követhetőségét biztosító dokumentációkra és bizonylatokra.
(4) A hatósági ellenőrzés alapján az MgSzH Központja határozatban
a) határidőt szab a jogszabályban meghatározottakkal ellentétes működés megszüntetésére, indokolt esetben ennek idejére a minősítő hely működési engedélyét felfüggeszti;
b) a minősítő hely működési engedélyét visszavonja az a) pont szerinti határozatban foglaltak nem megfelelő teljesítése vagy az abban meghatározott határidő túllépése esetén.”

4. § (1) Az R. 6. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A vágóállatok vágás utáni minősítését működési engedéllyel rendelkező minősítő szervezet vagy tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő végezheti.”

(2) Az R. 6. §-a (2) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A minősítő szervezet működési engedélye iránti kérelmet az MgSzH Központjához, az általa rendszeresített nyomtatványon kell benyújtani, melyben meg kell jelölni”

(3) Az R. 6. §-a (3) bekezdésének bevezető mondata és f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A kérelmezőnek csatolnia kell (2) bekezdés szerinti kérelméhez:”
f) az ellátási nyilatkozatot a minősítés (2) bekezdés c) pontjában megjelölt minősítő helyeken történő elvégzésére.”

5. § Az R. 8. §-a (1) bekezdésének a), b) és e) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[(1) A minősítő szervezet]

a) a vágóhidakkal kötött szerződések alapján ellátja a vágóállatok minősítését;
b) minősítő tevékenységét a 10. § (1) bekezdésében meghatározott minősítők útján végzi, ennek keretében biztosítja a minősítők helyettesítését, vágóhidak közötti cseréjét;”
e) az MgSzH Központjának nyolc napon belül jelentést tesz a működésében, a minősítő tevékenységének személyi és a tárgyi feltételeiben történt változásról, valamint a vele szerződéses jogviszonyban álló vágóhídnak a működési engedélyben rögzített állapottól való eltéréséről;”

6. § Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § „(1) Az MgSzH Központja a minősítő szervezetek hatósági ellenőrzését évente elvégzi.
(2) A hatósági ellenőrzés – amelynek a módját az MgSzH Központja a Szabályzatban rögzíti – teljeskörűen kiterjed a minősítő tevékenységre és annak feltételeire. Az MgSzH Központja a tárgyi feltételek változása esetén hatósági ellenőrzést rendelhet el.
(3) A hatósági ellenőrzés alapján az MgSzH Központja határozatban:
a) határidőt szab a jogszabályban meghatározottakkal ellentétes működés megszüntetésére, indokolt esetben ennek idejére a minősítő szervezet engedélyét felfüggeszti;
b) az engedélyt visszavonja az a) pont szerinti határozatban foglaltak nem megfelelő teljesítése vagy az abban meghatározott határidő túllépése esetén.”

7. § (1) Az R. 10. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A vágóállat vágás utáni minősítője kizárólag e tevékenység végzésére működési engedéllyel rendelkező, az MgSzH Központja által nyilvántartásba vett természetes személy lehet, aki tevékenységét nem minősítő szervezet keretében vagy minősítő szervezet keretében, munkaviszony vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony alapján végzi.”

(2) Az R. 10. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A minősítő működési engedélyét a minősítő szervezet, illetve a tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő esetében a minősítő kérelmére az MgSzH Központja adja ki.”

(3) Az R. 10. §-a (5) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(5) A minősítői működési engedély személyi feltételei:]

b) a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter (a továbbiakban: miniszter) által külön jogszabályban kiadott követelményeknek megfelelő ismereteknek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (a továbbiakban: minisztérium) felügyeletével szervezett és lebonyolított szakmai tanfolyamon való elsajátítását igazoló dokumentum. Amennyiben annak kiállításától számított két év után kérelmezik az engedélyt, úgy a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző, szinten tartó ismereteket biztosító szakmai továbbképző tanfolyamon való megfelelést igazoló dokumentumot csatolni kell.”

(4) Az R. 10. §-a (6) bekezdésének bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A működési engedély 2 évig érvényes. Az engedély a tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő vagy a minősítő szervezet kérelmére további két évre meghosszabbítható. A meghosszabbítás feltételei:”

8. § Az R. a következő 10/A. §-sal egészül ki:

10/A. § (1) A 10–12. §-ok rendelkezéseit a tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítőre az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
(2) A minősítő működési engedélye iránti kérelmet az MgSzH Központjához, az általa rendszeresített és a honlapján is közzétett nyomtatványon kell benyújtani, melyben meg kell jelölni
a) az engedélyt kérő nevét, lakhelyét, levelezési címét, adószámát;
b) minősíteni kívánt vágóállatokat;
c) a minősítő helyeket.
(3) A kérelmezőnek csatolni kell (2) bekezdés szerinti kérelméhez:
a) a minősítés tárgyi feltételeinek teljesítését biztosító eszközök listáját;
b) a 10. § (2)–(3) bekezdése szerinti összeférhetetlenségi nyilatkozatokat;
c) az ellátási nyilatkozatot a minősítés (2) bekezdés c) pontjában megjelölt minősítő helyeken történő elvégzésére.
(4) Ha az engedélyt kérő minősítő az e rendeletben előírt tevékenység(ek) ellátásáról más minősítővel vagy minősítő szervezettel való együttműködés útján kíván gondoskodni, akkor az érintett feladatok körét és azok elvégzésének módját, valamint az együttműködők kapcsolatát és felelősségét külön megállapodásban kell rögzíteni. A megállapodást az engedély iránti kérelemmel együtt az MgSzH Központjához kell benyújtani.
(5) A minősítő
a) a vágóhidakkal kötött szerződések alapján, a (2) bekezdés c) pontjában megjelölt minősítő helyeken ellátja a vágóállatok minősítését;
b) rendelkezik a minősítéshez jogszabályban előírt, hitelesített minősítő készülékek használati jogával, és gondoskodik azok megfelelő karbantartásáról, továbbá rendelkezik az adatrögzítéshez szükséges eszközökkel, az előírt nyomtatványokkal, a minősítő és hitelesítő bélyegzőkkel vagy jelölő eszközökkel, valamint a Szabályzat által előírt egyéb feltételekkel;
c) tevékenységéről naprakész nyilvántartást vezet;
d) az MgSzH Központjának nyolc napon belül jelentést tesz a működésében, tevékenységének személyi és a tárgyi feltételeiben történt változásról, valamint a vele szerződéses jogviszonyban álló vágóhídnak a működési engedélyében rögzített állapottól való eltéréséről;
e) eleget tesz a külön jogszabályokban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségének;
f) az általa használt bélyegzővel az MgSzH Központjának elszámol, a használhatatlanná vált vagy használaton kívüli bélyegzőt az MgSzH Központjának nyolc napon belül jegyzőkönyv ellenében visszaszolgáltatja.”

9. § Az R. 11. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A minősítő az MgSzH Központja által a minősítő szervezet, illetve a tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő részére költségtérítés ellenében biztosított minősítő és hitelesítő bélyegzőket vagy jelölő eszközöket köteles használni. A minősítő a bélyegző elvesztését vagy használhatatlanná válását haladéktalanul köteles a minősítő szervezetnek, illetve tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő esetében az MgSzH Központjának bejelenteni.”

10. § Az R. 12. §-ának (3)–(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A minősítő engedélyének felfüggesztésekor vagy visszavonásakor – attól számított negyvennyolc órán belül – köteles a korábbi minősítésekre vonatkozó nyilvántartásokat, dokumentumokat, valamint működési engedélyét, a minősítő és hitelesítő bélyegzőket jegyzőkönyv ellenében a minősítő szervezetnek, illetve tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő esetében az MgSzH Központjának átadni.
(4) A minősítő engedélyének felfüggesztésekor vagy visszavonásakor a minősítő szervezet a (3) bekezdés szerinti jegyzőkönyv alapján köteles elszámolni az MgSzH Központja felé.”

11. § Az R. 14. §-ának (1)–(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A minősítő köteles a minősítés eredményéről a minősítő szervezet részére, illetve a tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő az MgSzH Központja részére napi jelentést készíteni, és annak egy példányát a vágás napján a vágóhíd üzemeltetőjének átadni, valamint a külön rendeletek szerint működtetett adatbázisnak közvetlenül megküldeni.
(2) Az (1) bekezdés szerint dokumentált adatokat a minősítő szervezet, illetve a tevékenységét nem minősítő szervezet keretében végző minősítő köteles a vágást követő hat hónapig megőrizni.”

12. § Az R. 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § „(1) A vágóállatok vágás utáni minősítésének irányításával, szervezésével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatokat a miniszter és az MgSzH Központja látja el.
(2) Az MgSzH Központja a felülvizsgálattal és az ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 13. §-a szerint megkötött együttműködési szerződés alapján a vágósertés termékpályán működő elismert terméktanáccsal közösen látja el.”

13. § Az R. 17. §-ának bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § „A miniszter a minősítés hatósági feladatainak keretében:”

14. § (1) Az R. 18. §-a (5) bekezdésének bevezető mondata, illetve a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A (2) bekezdés c) pontja alapján az MgSzH Központja ellenőrzi:
a) a vágóállatok vágás utáni minősítésének végrehajtását, ennek keretében a vágóhidak, a daraboló és a feldolgozó üzemek, a minősítő helyek, a minősítő szervezetek működését, a minősítőket és azok tevékenységét, valamint a minősítő műszerek és a szarvasmarha-, illetve a juh- és a kecskeminősítő etalonok engedélyezettségét és hitelességét;
b) a vágóállatok vágás utáni minősítésével kapcsolatos bármely tevékenységet, illetve a vágóhídi, a termékelőállítási és kereskedelmi tevékenység nyomon-követhetőségét biztosító dokumentációkat, valamint bizonylatokat.”

(2) Az R. 18. §-a (6) bekezdésének bevezető mondata és a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A (2) bekezdés d) pontja alapján az MgSzH Központja nyilvántartja:
a) a minősítő hellyel rendelkező vágóhidakat;”

(3) Az R. 18. §-a (7) bekezdésének bevezető mondata és e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Az MgSzH Központja biztosítja:
e) az Európai Bizottság helyszíni ellenőrzéseinek magyar tagját;”

15. § Az R. 19. §-ának (2)–(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Amennyiben kereskedelmi egységnél a 18. § (5) bekezdésének d) pontja alapján végzett ellenőrzés során megállapításra kerül, hogy beazonosítható eredetű, de nem vagy nem az e rendeletben foglaltak szerint minősített vágott test, féltest vagy húsrész került forgalomba, az MgSzH Központja a kifogásolt tétel származási helyének minősítő helyre vonatkozó engedélyét visszavonja, ezzel egyidejűleg értesíti az illetékes területi szervét.
(3) Az MgSzH Központja minősítő helyre vonatkozó engedélye nélkül, illetve engedélyt felfüggesztő vagy visszavonó határozata alapján a vágóhíd vágási tevékenységet nem végezhet.”

16. § Az R. 20. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ez a rendelet a következő közösségi rendeletek végrehajtásához szükséges rendelkezéseket állapítja meg:
a) a Tanács 3220/84/EGK rendelete (1984. november 13.) a hasított sertések közösségi osztályozási rendszerének meghatározásáról, valamint az ezt módosító 3530/86/EGK, 3577/90/EGK és 3513/93/EK rendeletek;
b) a Bizottság 2967/85/EGK rendelete (1985. október 24.) a hasított sertések közösségi osztályozási rendszerének alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról, valamint az ezt módosító 3127/94/EK és az 1197/2006/EK rendeletek;
c) a Tanács 1183/2006/EK (2006. július 24.) rendelete a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszeréről;
d) a Bizottság 103/2006/EK rendelete (2006. január 20.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszerének alkalmazására vonatkozó kiegészítő rendelkezések elfogadásáról;
e) a Tanács 1186/90/EGK rendelete (1990. május 7.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszere alkalmazási körének kiterjesztéséről;
f) a Bizottság 344/91/EGK rendelete (1991. február 13.) a hasított kifejlett marhák közösségi osztályozási rendszere alkalmazási körének kiterjesztéséről szóló 1186/90/EGK tanácsi rendelet alkalmazására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról, valamint az ezt módosító 2191/93/EGK, 1993/95/EK és 1215/2003/EK rendeletek;
g) a Tanács 2137/92/EGK rendelete (1992. július 23.) a hasított juhok közösségi osztályozási rendszeréről és a nyers vagy fagyasztott hasított juh közösségi szabványminőségének meghatározásáról, valamint a 338/91/EGK rendelet időbeli hatályának kiterjesztéséről, valamint az ezt módosító 1278/94/EK, 2536/97/EK és 1791/2006/EK rendeletek;
h) a Bizottság 461/93/EGK rendelete (1993. február 26.) a vágott juhok közösségi osztályozási rendszerére vonatkozó részletes szabályok megállapításáról, és az ezt módosító 823/98/EK rendelet.”

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az R. 6. § (3) bekezdésének a) pontja és 15. § (3) bekezdése hatályát veszti.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az R.

a) 3. §-ának (2) bekezdésében „az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet (a továbbiakban: OMMI)” szövegrész helyébe „a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja (a továbbiakban: MgSzH Központja)”,

b) 4. §-ának (6) bekezdésében az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja”,

c) 6. §-ának (4) és (5) bekezdésében az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja” szöveg, (6) bekezdésében az „OMMI-hoz” szövegrész helyébe az „MgSzH Központjához”,

d) 8. §-ának (2) bekezdésében az „OMMI-nak” szövegrész helyébe az „MgSzH Központjának” és az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja”, (3) bekezdésében az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja”,

e) 10. § (6) bekezdésének b) pontjában a „minisztérium által” szövegrész helyébe a „miniszter által külön jogszabályban”,

f) 11. §-ának (2) bekezdésében az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja”,

g) 12. §-ának (1) és (2) bekezdésében az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja”,

h) 15. §-ának (1) és (2) bekezdésében az „OMMI-tól” szövegrész helyébe az „MgSzH Központjától”,

i) 18. §-ának (1), (2), (3) és (4) bekezdésében az „OMMI” szövegrész helyébe az „MgSzH Központja” szöveg, (6) bekezdésének e) pontjában az „OMMI-t” szövegrész helyébe az „MgSzH Központját”

szöveg lép.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére