• Tartalom

137/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás

137/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás

a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló 2/2004. (HK 2.) HM utasítás módosításáról*

2008.01.25.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonák jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 81. § (1) bekezdésében, a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 110. § (1) bekezdésében, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2. § (3) bekezdésében, valamint a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 71. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltakra – a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló 2/2004. (HK 2.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) az alábbiak szerint módosítom:

1. § Az Ut. 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az állományilletékes parancsnok (vezető) a hivatásos és szerződéses katonával tanulmányi szerződést köthet a katona beosztásának ellátásához nem szükséges, de a betöltött beosztáshoz vagy a tervezett előmenetel alapján magasabb beosztás betöltéséhez kapcsolódó, 1 évet meghaladó oktatásban vagy képzésben történő részvétel céljából. A tanulmányi szerződés megkötéséhez a Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HM HVKF) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek és a katonai szervezetek vonatkozásában a HM HVKF, egyéb esetben a HM Kabinetfőnök előzetes engedélye szükséges.”

2. § Az Ut. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tanulmányi szerződést az 1. számú melléklet szerinti mintaszerződés alapján kell megkötni azzal,
a) aki a hivatásos és szerződéses katonai szolgálat létesítéséről, módosításáról, megszüntetéséről, tartalmáról, valamint az integrált személyügyi igazgatás és egységes nyilvántartás rendjéről szóló 10/2002. (III. 5.) HM rendelet 96. § (2) és (6) bekezdése alá tartozik. Részére a tanulmányi szabadidőre biztosított távolléti díj mellett a tandíj, kötelező tanszerek, utazás és szállás költségének (a továbbiakban együtt: támogatások) a 100%-át kell megtéríteni;
b) az a) pontba nem tartozó katonával, aki a beosztása magasabb szintű ellátáshoz kapcsolódó szakirányú továbbképzésen vesz részt. Részére az a) pont szerinti támogatásoknak az 50%-át kell megtéríteni.”

3. § Az Ut. 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) A tanulmányi szerződés alapján képzésben résztvevő hivatásos és szerződéses katona szolgálati beosztásának, munkakörének megváltozása esetén minden esetben felül kell vizsgálni a hatályos tanulmányi szerződést.
(2) Az új szolgálati hely szerinti állományilletékes parancsnok (vezető) a tanulmányi szerződést az abban rögzítetteknek megfelelően felmondhatja, ha az új beosztásban, illetve munkakörben a tanulmányi szerződés megkötésére a 3. § (1) bekezdése alapján nem lenne lehetőség.”

4. § Az Ut. 6. §-a a következő új (2) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg a jelenlegi számozatlan bekezdés jelölése (1) bekezdésre módosul:

„(2) A tanulmányok elvégzésére kötelezés esetén a tanulmányi szabadidőre biztosított távolléti díj mellett a 3. § (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott támogatásoknak a 100%-át kell folyósítani.”

5. § Az Ut. 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

7. § (1) A tanulmányi szerződés alapján képzésben résztvevő közalkalmazott, köztisztviselő, illetve munkavállaló beosztásának, munkakörének megváltozása esetén minden esetben felül kell vizsgálni a hatályos tanulmányi szerződést.
(2) Az új munkahely szerinti munkáltató a tanulmányi szerződést az abban rögzítetteknek megfelelően felmondja, ha az új beosztásban, illetve munkakörben a tanulmányi szerződés megkötésére az 5. § (1) bekezdése alapján nem lenne lehetőség.”

6. § Az Ut. 8. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tandíj HM Személyzeti Főosztály pénzügyi keretéből történő ellentételezéséhez a tanulmányi szerződés megkötése előtt a HM Személyzeti Főosztály vezetőjének hozzájárulása szükséges.”

7. § (1) Az Ut. 1. számú melléklete 4.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.1. Az elöljáró/HM Személyzeti Főosztály megtéríti a tandíj összegének 50/100%-át. Nem téríti meg a megismételt vizsgához kapcsolódó utazási költséget, szállásköltséget és távolléti díjat.”

(2) Az Ut. 1. számú melléklete 4.3. alpontja második bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Indokoltan felmerülő utazási költségnek kell tekinteni a közforgalmú tömegközlekedési eszközök (vasút, autóbusz) menetrend szerinti járatain felmerülő, kedvezmény nélküli díjszabás alacsonyabb komfortfokozat szerinti összegét.”

(3) Az Ut. 1. számú melléklete 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. Az elöljáró minden tanév végén összesíti a képzésben résztvevő részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett összeget (tandíj, tanszertámogatás, utazási költségtérítés, szállásköltség-térítés szerinti bontásban), valamint az igénybe vett tanulmányi szabadidőt, és azt közli a képzésben résztvevővel, aki egyetértése jeleként aláírja a tájékoztatást.
(4) Az Ut. 1. számú melléklete 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„8. Ha a 7. pontban meghatározott megtérítési kötelezettség a képzettség megszerzését követően állt be, a képzésben résztvevő megtérítési kötelezettsége a 2. pontban vállalt idő le nem töltött részével arányos.”
(5) Az Ut. 1. számú melléklete az alábbi 11. ponttal egészül ki, egyidejűleg a 11., illetve 12. pont számozása 12., illetve 13. pontra változik:
„11. A képzésben résztvevő szolgálati beosztása vagy munkaköre megváltozása esetén az új szolgálati hely szerinti állományilletékes parancsnok (vezető) jogosult a tanulmányi szerződést felmondani, ha az új beosztásban, illetve munkakörben a tanulmányi szerződés megkötésére a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló HM utasítás alapján nem lenne lehetőség.
11.1. A tanulmányi szerződés 11. pont szerinti felmondása esetén – a 11.2. pontban foglaltak kivételével – mindkét fél mentesül a szerződés további teljesítése alól. A képzésben résztvevőnek a már kifizetett támogatásokat nem kell visszafizetnie.
11.2. Amennyiben a képzésben résztvevő szolgálati viszonya a 6. pont c)–g) alpontjaiban meghatározott módon szűnik meg, a képzésben résztvevő a 7. pontban foglaltak szerint köteles a részére kifizetett támogatásokat visszafizetni. A képzésben résztvevő ezen kötelezettsége a szerződés felmondása után a képzés támogatásával megegyező ideig áll fenn (melybe nem számít bele az az időtartam, mely alatt a szolgálati viszony szünetel, és a képzésben résztvevőt erre tekintettel szabadság sem illeti meg), megtérítési kötelezettsége a szolgálati viszonyban szerződésszegően le nem töltött idővel arányos.”
(6) Az Ut. 1. számú melléklete 4.2.1.1. alpontjának számozása 4.2.2. alpontra változik.

8. § (1) Az Ut. 2. számú melléklete 4.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4.1. A munkáltató/HM Személyzeti Főosztály megtéríti a tandíj összegének 50%-át. Nem téríti meg a megismételt vizsgához kapcsolódó utazási költséget, szállásköltséget és távolléti díjat.”

(2) Az Ut. 2. számú melléklete 4.3. alpontja második bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Indokoltan felmerülő utazási költségnek kell tekinteni a közforgalmú tömegközlekedési eszközök (vasút, autóbusz) menetrend szerinti járatain felmerülő, kedvezmény nélküli díjszabás alacsonyabb komfortfokozat szerinti összegét.”

(3) Az Ut. 2. számú melléklete 5. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. A munkáltató minden tanév végén összesíti a képzésben résztvevő részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett összeget (tandíj, tanszertámogatás, utazási költségtérítés, szállásköltség-térítés szerinti bontásban), valamint az igénybe vett tanulmányi szabadidőt, és azt közli a képzésben résztvevővel, aki egyetértése jeleként aláírja a tájékoztatást.”

(4) Az Ut. 2. számú melléklete 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Ha a 7. pontban meghatározott megtérítési kötelezettség a képzettség megszerzését követően állt be, a képzésben résztvevő megtérítési kötelezettsége a 2. pontban vállalt idő le nem töltött részével arányos.”

(5) Az Ut. 2. számú melléklete az alábbi 11. ponttal egészül ki, egyidejűleg a 11., illetve 12. pont számozása 12., illetve 13. pontra változik:

„11. A képzésben résztvevő beosztása vagy munkaköre megváltozása esetén az új munkahely szerinti munkáltató jogosult a tanulmányi szerződést felmondani, ha az új beosztásban, illetve munkakörben a tanulmányi szerződés megkötésére a tanulmányi szerződések megkötéséről szóló HM utasítás alapján nem lenne lehetőség.
11.1. A tanulmányi szerződés felmondása esetén – a 11.2. pontban foglaltak kivételével – mindkét fél mentesül a szerződés további teljesítése alól. A képzésben résztvevőnek a már kifizetett támogatásokat nem kell visszafizetnie.
11.2. Amennyiben a képzésben résztvevő szolgálati viszonya a 6. pont c)–d) alpontjaiban meghatározott módon szűnik meg, a képzésben résztvevő a 7. pontban foglaltak szerint köteles a részére kifizetett támogatásokat visszafizetni. A képzésben résztvevő ezen kötelezettsége a szerződés felmondása után a képzés támogatásával megegyező ideig áll fenn (melybe nem számít bele az az időtartam, mely alatt a szolgálati viszony szünetel, és a képzésben résztvevőt erre tekintettel szabadság sem illeti meg), megtérítési kötelezettsége a szolgálati viszonyban szerződésszegően le nem töltött idővel arányos.”

(6) Az Ut. 2. számú melléklete 4.2.1.1. alpontjának számozása 4.2.2. alpontra változik.

9. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Ezen utasítás rendelkezéseit a hatálybalépését követően kötött tanulmányi szerződésekre kell alkalmazni.

(3) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut. 1. számú melléklete

a) 4.2. alpontjában az „50/75/100%-át” szövegrész helyébe az „50/100%-át”;

b) 4.3. alpontja első bekezdésében az „50/75/100%-át” szövegrész helyébe az „50/100%-át”;

c) 4.4. alpontja harmadik bekezdésében az „50/75/100%-os” szövegrész helyébe az „50/100%-os”

d) utolsó sorában a „HM HVK Személyügyi Csoportfőnökség” szövegrész helyébe a „HM Személyzeti Főosztály” szövegrész lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás a 9. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2008. január 26. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére