• Tartalom

138/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás

138/2007. (HK 1/2008.) HM utasítása

a szolgálati nyugdíjak rögzítését elősegítő adatszolgáltatásokról, valamint a szolgálati nyugdíjak rögzítéséről*

2008.12.20.
A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvénynek (a továbbiakban: Hjt.) a szolgálati nyugdíjjal összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló 2007. évi CXXII. törvénnyel beiktatott 214/A. és 214/B. §-ai szerinti nyugdíj-megállapítást, illetőleg nyugdíjrögzítést (a továbbiakban: nyugdíjrögzítés) elősegítő adatszolgáltatás, valamint a szolgálati nyugdíj rögzítés végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása, fenntartói irányítása és közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, a HM államtitkára által felügyelt szervezetre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) A Hjt. 214/A. §-a szerinti nyugdíjrögzítést megelőzően a katonai szervezetek 2008. január 31-ig végrehajtják a hivatásos állományú katonák szolgálati ideje kezdőnapjának a felülvizsgálatát, a nyugdíjjogosultság és nyugdíjmérték szempontjából szolgálati időként elismerhető adatok pontosítását, rögzítését és minősítési javaslatot tesznek a HM KGIR HRMS rendszerben.

(2) Felhatalmazást kap a HM Személyzeti Főosztály az (1) bekezdés szerinti feladatok végrehajtása tárgyában.

3. § A személyügyi szervek a 2. § (1) bekezdés szerint pontosított adatok alapján a szolgálati időbe beszámítható időket tartalmazó elektronikus adatlapokat 2008. január 31-ig kinyomtatják a HM KGIR HRMS rendszerből és azok egy – az érintettek által aláírt – példányát elhelyezik a személyügyi anyaggyűjtőkbe, másik példányát haladéktalanul megküldik a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) részére, a meghatározott mellékletek csatolásával.

4. § (1) A HM KPÜ a 3. § szerinti pontosított adatlapok alapján, a minősítési javaslatok társadalombiztosítási szempontú ellenőrzését követően 2008. február 1-én megkezdik a nyugdíjaknak a Hjt. 214/A. §-a szerinti rögzítését és az erről szóló határozatokat legkésőbb 2008. június hó 30-ig kiadják az érintettek részére.

(2) Az érintettek közül az (1) bekezdés szerinti nyugdíjhatározatokat első ütemben azoknak kell kiadni, akiknek a nyugdíjjogosultság szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje 2007. december hó 31-én elérte, vagy meghaladta a 25 évet. Ezt követően, második ütemben azoknak a nyugdíjrögzítéséről szóló határozatait kell elkészíteni és kiadni, akiknek a nyugdíjjogosultság szempontjából figyelembe vehető szolgálati ideje 2008. évben el fogja érni a 25 évet, majd harmadik ütemben a fennmaradó többi érintett határozatát kell elkészíteni.

(3) Azoknak a hivatásos állományú katonáknak, akiknek a nyugdíjazása 2008. évi szolgálati nyugállományba helyezésére vonatkozó személyügyi igazgatási eljárás megindul és a (2) bekezdés szerinti nyugdíjrögzítés még nem került végrehajtásra – a 2. § alapján pontosított adatok szerint – soron kívül elkészítik a nyugellátási határozatot és kiadják úgy, hogy a tényleges nyugállományba vonulás előtt a választási lehetőséggel élni tudjon.

5. § A HM KPÜ a nyugellátások rögzítésének végrehajtásáról a honvédség írott és elektronikus sajtóján keresztül a személyi állományt tájékoztatja.

6. § Ezt az utasítást a teljes hivatásos állománnyal ismertetni kell.

7. § Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 25/2012. (IV. 21.) HM utasítás 1. § (1) bekezdés r) pontja hatályon kívül helyezte 2012. április 22. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2007. november 30.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére