• Tartalom

14/2007. (BK 18.) ÖTM utasítás

14/2007. (BK 18.) ÖTM utasítás

a lakásprogramokhoz kapcsolódó előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 7/2006. (BK 23.) ÖTM utasítás, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 6/2007. (BK 10.) ÖTM utasítás módosításáról*

2007.09.23.
Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 49. §-ának o) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Áht. 24. §-ának (9)–(10) bekezdésében foglaltakra – a pénzügyminiszterrel egyetértésben, kiadom az alábbi
utasítást:
1. A lakásprogramokhoz kapcsolódó előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 7/2006. (BK 23.) ÖTM utasítás 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2. A Kezelő a pályázatok kezelésével, valamint az Előirányzatok terhére nyújtott állami támogatás felhasználásával kapcsolatos egyes operatív feladatok elvégzésével a Magyar Lakás-innovációs Kht.-t, illetve végelszámolása megkezdésének határnapjától az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.-t (cégjegyzékszáma: 01-14-0000293; székhelye: 1113 Budapest, Diószegi út 37., a továbbiakban: Megbízott) bízza meg. A Kezelő és a Megbízott közötti jogviszonyt ezen utasításban foglaltak figyelembevételével közhasznú szerződésben kell szabályozni.”
2. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 6/2007. (BK 10.) ÖTM utasítás (továbbiakban: Ut.) 2.1 g) pont ga) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[2.1. Az utasítás alkalmazásában]
[g) Jogi ellenjegyző: a támogatási mintaszerződéstől eltérő szerződés esetén]
„ga) 10 M Ft összeghatárt el nem érő szerződéseknél: PEF főosztályvezető által kijelölt jogász.”
3. Az Ut. 2.1 pont i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[2.1. Az utasítás alkalmazásában]
„i) szakmai teljesítést igazoló személy: az Ámr. 135. §-ának (1) bekezdésében előírt és a (3) bekezdésében szabályozott tevékenység (szakmai feladatellátás, pénzügyi elszámolás megalapozottságának) ellátására felhatalmazott munkatárs, mely munkakört jelen utasítás vagy az ÖTM részéről a kötelezettségvállaló a kötelezettségvállalás dokumentumában kijelölt.
A feladatot csak ÖTM-es munkatárs láthatja el az alábbi fejezeti kezelésű előirányzatok kivételével: XI/12/1/4/5. „Lakbértámogatás”, XI/12/1/5. „Turisztikai célelőirányzat”, XI/12/3/2. „Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése”, XI/12/3/3. „Decentralizált szakmai fejlesztési programok”, XI/12/3/4. „Decentralizált területfejlesztési programok”, XI/14/1. „Egyéb lakástámogatások” – „Állami Támogatású Bérlakás Program”, „Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása” – előirányzatai.
A „Decentralizált szakmai fejlesztési program”, a „Decentralizált területfejlesztési program” és a „Vásárhelyi Terv továbbfejlesztése” előirányzatok tekintetében az RFT-k által nyújtott támogatások szakmai teljesítés igazolására az RFT-k elnökei jogosultak. Az RFT-k részére biztosított működtetési támogatások szakmai teljesítés igazolásaiért az ÖTM területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkára vagy az általa megbízott vezető állású köztisztviselő felelős. Ezen utasításban meghatározott esetekben a „Lakbértámogatások”, az „Egyéb lakástámogatások”, az „Állami Támogatású Bérlakás Program” és a „Lakóépületek és környezetük felújításának támogatása” előirányzat felett szakmai teljesítésigazolásra jogosult az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht. (a továbbiakban: ÉMI Kht.) vezetője vagy az általa írásban felhatalmazott munkatárs. Az ÉMI Kht. bevonásával felhasznált támogatások ÖTM-en belüli szakmai teljesítés igazolásáért az önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkár vagy az általa megbízott vezető állású köztisztviselő a felelős. (Munkakör összevonás esetén vagy a munkakört betöltő személy távozása után, de még az érintett munkakör betöltése előtt, a kötelezettségvállalónak kell kijelölnie az új munkakört, vagy a szakmai teljesítés igazolást elvégző természetes személyt, melyről az érvényesítőt, utalványozót, utalvány ellenjegyzőt még a kifizetés megtörténte előtt írásban értesítenie kell. Fentiek hiányában a kötelezettségvállaló látja el a szakmai teljesítésigazolás feladatát is.);”
4. Az Ut. XI/12/21/2 Társadalmi szervezetek és segítők támogatása jogcímcsoport
Kötelezettségvállaló: kabinetfőnök és a Humánpolitikai és Civilkapcsolati Főosztály vezetője,
Szakmai teljesítést igazoló: kabinetfőnök, Humánpolitikai és Civilkapcsolati Főosztály vezetője, főosztályvezető helyettese, továbbá akit a támogatási szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.” szövegrész helyébe az alábbi rendelkezés lép:
„A Biztonságos Magyarországért Közalapítvány megszüntetéséből következően, a jogcímcsoport kiegészül az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium által e feladatkörre átadott 51 millió forinttal, mely előirányzatként 2007. évben katasztrófavédelmi- és katasztrófa elhárításban résztvevő szervezetek támogatására használható fel. Az 51 millió forint felhasználása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírásra kerülő pályázat útján kerülhet sor. A pályázatok elbírálására az OKF főigazgató felterjesztése alapján a közjogi és koordinációs szakállamtitkár jogosult.
Kötelezettségvállaló: közjogi és koordinációs szakállamtitkár, a Humánpolitikai és Civilkapcsolati Főosztály vezetője, a PEF vezetője
Szakmai teljesítést igazoló: közjogi és koordinációs szakállamtitkár, a Humánpolitikai és Civilkapcsolati Főosztály vezetője, főosztályvezető helyettese, PEF főosztályvezetője, PEF főosztályvezető helyettesei, továbbá akit a támogatási szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.”
5. Az Ut. IV. fejezete – a XI/12/6/1 Közbiztonsági, közigazgatási és tűzvédelmi beruházások jogcímet követően – a következő rendelkezésekkel egészül ki:
„XI/12/06/02 Lakáscélú beruházások
Az előirányzat célja, hogy forrást biztosítson a tárcához tartozó intézmények dolgozóinak lakásvásárlásához, felújításához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez nyújtandó munkáltatói kölcsönhöz. A támogatási összegek programfinanszírozás keretében kerülnek átcsoportosításra az intézményekhez.
A sornak eredeti előirányzata nem volt, a 2006. évi 15 millió forintos kötelezettség vállalással terhelt maradványa mellett a 2107/2007. (VI. 13.) Korm. határozat 100 088 ezer forint maradványt csoportosított át ezen jogcímre. Ez kiegészül az év közben kölcsöntörlesztésekből és egyéb jogcímeken (pl. jutalék) a számlákra befolyt intézményi saját forrással.
Kötelezettségvállaló: a közjogi és koordinációs szakállamtitkár vagy felhatalmazásával az általa írásban megbízott vezető állású munkakört betöltő személy.
Szakmai teljesítést igazoló: közjogi és koordinációs szakállamtitkár, PEF főosztályvezetője, főosztályvezető helyettese vagy akit a szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.”
6. Az Ut. IV. fejezete – a XI/12/10/1/7. Gazdasági és társadalmi kohézió erősítése (HU 03XX) jogcímet követően – a következő rendelkezéssel egészül ki:
„XI/12/10/1/16 Európai Uniós programokon keletkezett önkormányzati árfolyamveszteségek kompenzálása
Az előirányzat célja a VÁTI Kht. kezelésében lévő „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” elnevezésű Phare program megvalósításakor az abban résztvevő önkormányzatok által elszenvedett árfolyamveszteségek kompenzálása.
Kötelezettségvállaló: az engedélyokiratok esetében a területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár, illetve felhatalmazásával az általa írásban megbízott vezető állású munkakört betöltő személy, a támogatási szerződések tekintetében a VÁTI Kht. vezérigazgatója, vagy a vezérigazgató által írásban felhatalmazott cégjegyzésre jogosult személy.
Szakmai teljesítést igazoló: VÁTI Kht. vezérigazgatója
Utalványozó: VÁTI Kht. vezérigazgatója által írásban kijelölt személy
Utalvány ellenjegyző: VÁTI Kht. gazdasági-vezérigazgató helyettese
Érvényesítő: a VÁTI Kht. vezérigazgatója által írásban kijelölt személy”
7. Az Ut. IV. fejezete – a XI/12/20/7. Magyar Tűzoltó Szövetség támogatása jogcímet követően – a következő rendelkezéssel egészül ki:
„XI/12/20/32 Parlagfűmentesítés végrehajtásának támogatása
Az ÖTM a közigazgatási hivatalokon keresztül gondoskodik a több ágazatot érintő, parlagfű mentesítési célú kormányzati döntések végrehajtásának területi összehangolásáról. A fejezeti kezelésű előirányzatnak eredeti előirányzata nincs, módosított előirányzata 14 millió forint, mely a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az ÖTM között megkötött, a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság által elfogadott programok végrehajtásának támogatása fejezeti kezelésű előirányzat terhére, előirányzat-átadási megállapodás keretében átvett támogatás. Az átvett előirányzat egyenlő arányban felosztásra került a regionális közigazgatási hivatalok között, ezen támogatás biztosítja a 2006-ban létrehozott megyei parlagfű mentesítési bizottságok regionális szintre való átszervezéséhez és működtetéséhez szükséges forrást. A feladat teljesítéséről 2007. december 7-ig kötelesek megküldeni a közigazgatási hivatalok pénzügyi és szakmai beszámolóikat, mely alapján az ÖTM 2007. december 31-ig elszámol az FVM felé.
Kötelezettségvállaló: a közjogi és koordinációs szakállamtitkár vagy felhatalmazásával az általa írásban megbízott vezető állású munkakört betöltő személy.
Szakmai teljesítést igazoló: közjogi és koordinációs szakállamtitkár, PEF főosztályvezetője, főosztályvezető helyettese vagy akit a szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.”
8. Az Ut. IV. fejezete – a XI/12/20/82. A hét önkormányzati érdekszövetség működésének támogatása jogcímet követően – a következő rendelkezésekkel egészül ki:
„XI/12/20/89 Egyéb helyi önkormányzati beruházások támogatása
Az előirányzat célja forrás biztosítása a folyamatban lévő beruházás, illetve sürgős, újonnan induló beruházás megvalósításához a finanszírozási igény előre nem tervezhető, váratlan esemény, illetve helyzet miatt következett be és
a) életveszély-elhárítás, vagy
b) épített, illetve természetes környezeti kárelhárítás, vagy
c) kármentesítés, vagy
d) az állampolgárok szélesebb körét érintő, elsősorban állami feladatkörbe tartozó, más módon nem megoldható feladat ellátása, vagy
e) a kulturális, a nevelési-oktatási, a sport, a szociális, illetve az egészségügyi vagyon megőrzése
érdekében halaszthatatlanul szükséges.
A 9/2006. (III/23.) PM rendelet alapján a támogatott szervezetekről és a támogatási összegekről a pénzügyminiszter egyedi döntést hozott. A 2006. évi CXXVII. törvény 51. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a pénzügyminiszter fejezetek közötti átcsoportosítással biztosítja a támogatást. A döntés technikai végrehajtója az ÖTM PEF. Eredeti előirányzat az ÖTM-nél nem tervezhető e címen.
Kötelezettségvállaló: a közjogi és koordinációs szakállamtitkár vagy felhatalmazásával az általa írásban megbízott vezető állású munkakört betöltő személy.
Szakmai teljesítést igazoló: közjogi és koordinációs szakállamtitkár, PEF főosztályvezetője, főosztályvezető helyettese vagy akit a szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.
XI/12/20/91 Árvíz védekezési feladatok
A 2006. tavaszi dunai és tiszai árvizek okozta károk enyhítése érdekében Magyarország az Európai Unió Szolidaritási Alapjából támogatást igényelt. A támogatást (15.063.587 eurót) Magyarország részére az Európai Parlament döntése alapján az Európai Bizottság megítélte, mely összeg e fejezeti kezelésű előirányzat fedezetét biztosítja.
Az előirányzat csak közvetlen károk, illetve közkiadások pénzügyi fedezetére korlátozódik, valamint az az alábbi elsődleges veszélyhelyzeti tevékenységek (rész)finanszírozására szolgál:
– infrastruktúra (energiaellátás, vízellátás, közlekedés, valamint egészségügyi, és oktatási szolgáltatás),
– ideiglenes szállás és mentőszolgálat,
– megelőző infrastruktúra biztosítása és a kulturális örökség védelme,
– a természeti katasztrófa által érintett terület megtisztítása, a természeti területeket is ideértve.
A támogatás kedvezményezettjei az alábbi minisztériumok: EüM, FVM, GKM, HM, IRM, KVM, OKM, ÖTM, települési önkormányzatok.
Kötelezettségvállaló: a közjogi és koordinációs szakállamtitkár vagy felhatalmazásával az általa írásban megbízott vezető állású munkakört betöltő személy.
Szakmai teljesítést igazoló: közjogi és koordinációs szakállamtitkár, PEF főosztályvezetője, főosztályvezető helyettese vagy akit a szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.”
9. Az Ut. IV. fejezete – a XI/12/26/23. Szabadidősport támogatása jogcímet követően – a következő rendelkezéssel egészül ki:
„XI/12/26/24 Kiemelt stratégiai célok megvalósítása
Az előirányzat felhasználásának célja a „Sportoló Nemzet” szemléletváltás megvalósítását elősegítő innovatív programok, a Sport XXI. Nemzeti Sportstratégiáról szóló 65/2007 (VII. 27.) OGY határozatban megfogalmazott prioritások, sportpolitikai stratégiai célok és feladatok támogatása.
Kötelezettségvállaló: sport szakállamtitkár vagy felhatalmazásával az általa írásban megbízott vezető állású munkakört betöltő személy,
Szakmai teljesítést igazoló: sport szakállamtitkár, Sport Főosztály vezetője, Sport Főosztályt vezető helyettese, vagy akit a szerződésben a kötelezettségvállalásra jogosult megjelöl.”
10. A fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 6/2007. (BK 10.) ÖTM utasítás szövegében az „MLI” szövegrész helyébe az „ÉMI” szövegrész lép.
11. Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.
Bajnai Gordon s. k.,
önkormányzati és területfejlesztési miniszter
*

Az utasítást a 4/2009. (II. 27.) ÖM utasítás VI. fejezet 12. pont f) alpontja hatályon kívül helyezte 2009. február 27. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére