• Tartalom

143/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás

143/2007. (HK 1/2008.) HM utasítás

a Magyar Honvédség rendszerbe foglalt tevékenységeinek, feladatainak a tervezésben való kísérleti alkalmazásáról*

2007.12.20.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a törvény 97. § (1) bekezdés k) pontjában foglaltak végrehajtására – a Tárca Védelmi Tervező Rendszer alkalmazásáról és a rendszer fejlesztéséről szóló 59/2007. (HK 12.) HM utasítás, valamint a Honvédelmi Minisztérium szervei és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi feladatterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 87/2006. (HK 17/I.) HM utasítás rendelkezéseinek figyelembevételével – a Magyar Honvédség tevékenységeinek, feladatainak egységes rendszerbe foglalására, az MH Feladatrend és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer kísérleti alkalmazására a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire.

Az MH Feladatrend

2. § (1) Az MH Feladatrend – hierarchikus felépítésben, 10 éves kitekintéssel – magában foglalja az MH vezetés felső szintjén irányított tevékenységeket, feladatokat.

(2) Az MH Feladatrend funkcionális, illetve szakágazati csoportosításban tartalmazza a tevékenységeket, feladatokat, valamint a tevékenységek, feladatok tervezéséért felelős szerveket, szervezeteket.

(3) Az MH Feladatrend:

a) meghatározza a feladat (és munka) tervek egységes tartalmi felépítését és szerkezetét;

b) biztosítja a tevékenységek és feladatok vezetés-irányítási szintenkénti, szervezetenkénti, szakterületenkénti stb. való lebonthatóságát és összegezhetőségét.

(4) Az MH Feladatrendben a tevékenységek, feladatok – figyelemmel a tervezett Állami Szakfeladatrendre – honvédelmi és más szakágazatba tartozóan kerülnek csoportosításra.

a) Honvédelmi szakágazatba tartoznak:

– a védelmi igazgatás feladatai,

– a védelem központi feladatai,

– a védelmi képesség fejlesztése,

– a védelmi képesség fenntartása,

– a haderő felkészítése, kiképzése,

– a haderő (hazai) tevékenysége,

– a fejezeti kezelésű (pénzügyi) tevékenységek,

– a fejezeti államháztartási tartalék képzése.

b) Más szakágazatokba tartoznak:

– a nemzetközi katonai, katasztrófavédelmi tevékenységek,

– a katonai műszaki alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés,

– a humán (katonai egészségügyi) alkalmazott kutatás és kísérleti fejlesztés,

– a katonai ügyészségek tevékenysége,

– a katonai nemzetbiztonsági tevékenység,

– a katasztrófavédelmi, helyreállítási tevékenység,

– a középfokú katonai szakképzés, gyakorlati képzés,

– a felsőfokú katonai szakképzés és továbbképzés,

– a fekvőbeteg ellátás,

– a járóbeteg ellátás,

– a fogászati ellátás,

– az egyéb humán- egészségügyi kiegészítő szolgáltatások.

(5) Az MH Feladatrend felhasználásával készülnek el az 1(+n) éves feladat (és munka) tervek.

(6) Az MH Feladatrend felhasználásával készített 1(+n) éves feladat (és munka) tervek képezik az alapját a HM szervek, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezetei tevékenységei, fő feladatai meghatározásának és elszámoltatásának.

(7) Az MH vezetés-irányítás közép- és alsó (intézményi) szintjein az 1(+n) éves feladat (és munka) tervek elkészítéséhez az MH Feladatrendet – az egységes szerkezet megtartásával – tovább kell bontani, részletezni.

Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer

3. § (1) Az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer – az MH Feladatrendhez igazodva – magában foglalja az MH vezetés felső szintjén irányított szaktevékenységeket, szakfeladatokat, amelyek végrehajtásához erőforrások, bevételek, kiadások – közvetlenül vagy közvetve – tervezhetők, megteremtve ezzel a feladatalapú erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervezés, valamint a tervek végrehajtása nyomon követésének feltételeit, a számviteli elszámolás kivételével.

(2) Az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer:

a) meghatározza az erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek egységes struktúráját;

b) tartalmazza az erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igények tervezéséért felelős szerveket, szervezeteket;

c) biztosítja a terveknek vezetés-irányítási szintenként, szervezetenként, szakterületenként, anyagnemenként stb. történő összeállítását, összegzését, illetve lebontását;

d) a szükséges változtatásokkal illeszthető lesz a tervezett Állami Szakfeladatrendhez.

(3) Az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer felhasználásával készülnek el az 1(+n) éves erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek.

(4) Erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek elkészítéséhez a módszertani útmutatót a védelmi tervezési feladatok ellátásáért felelős HM szerv adja ki.

(5) Az MH vezetés-irányítás közép- és alsó (intézményi) szintjein az 1(+n) éves erőforrás-, költségszükségleti- és kiadási igénytervek elkészítéséhez az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszert – az egységes szerkezet megtartásával – tovább kell bontani, részletezni.

Az MH Feladatrend
és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer
kísérleti bevezetése és alkalmazása

4. § (1) Az MH Feladatrend és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer a Tárca Védelmi Tervező Rendszerében (a továbbiakban: TVTR) először a 2008. (2009., 2010.) évi tervek elkészítése során kerül kísérleti bevezetésre és alkalmazásra. A TVTR-ben készülő okmányok (védelmi tervezési utasítás és intézkedés, a képesség és feladattervek, a feladat és munkatervek, az erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igénytervek) az MH Feladatrend és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer felhasználásával készülnek.

(2) A kísérlet során a védelmi tervezési feladatok ellátásáért felelős HM szerv, az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervekkel, szervezetekkel együttműködve elemzi és értékeli a Feladat (és munka) tervek, valamint az Erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igénytervek elkészítésénél az MH Feladatrend és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer alkalmazásának eredményét.

(3) Az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervekkel, szervezetekkel egyeztetett MH Feladatrendet és Egységes Védelmi Szakfeladatrendszert a HM Védelmi Tervező Bizottság állásfoglalása alapján a honvédelmi miniszter – a kísérlet időtartamára – hagyja jóvá.

(4) A védelmi tervezési feladatok ellátásáért felelős HM szerv rendszergazda hatás- és jogkörrel kezeli az MH Feladatrendet és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszert és küldi meg a tervező szervek, szervezetek részére nyomtatott és elektronikus formában.

(5) Az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer mellékleteként kiadott Szakfeladatok meghatározása tartalmazza a szakfeladat-csoportok, szakfeladatok rövid szöveges tartalmát, a tevékenységeket szabályozó jogszabályokat, a szakfeladatot jellemzően ellátó intézményeket, továbbá, hogy a szakfeladaton belül mely részfeladatokhoz kell kiadásokat és bevételeket tervezni.

(6) Az MH Feladatrend és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszer kísérleti alkalmazásának tapasztalatait, valamint a feladatok, illetve szakfeladatok tovább bontására, részletezésére tett javaslatokat vezetési szintek szerint megjelölve a HM szervek, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezetei 2008. május 31-ig küldik meg – az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek útján – a védelmi tervezési feladatok ellátásáért felelős HM szerv részére.

(7) A védelmi tervezési feladatok ellátásáért felelős HM szerv a kísérlet tapasztalatok és a feladatok, illetve szakfeladatok továbbontására, részletezésére tett javaslatok alapján 2008. július 30-ig – az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervekkel, szervezetekkel egyeztetve – módosítja, kiegészíti az MH Feladatrendet és az Egységes Védelmi Szakfeladatrendszert, valamint javaslatot tesz azok teljes körű bevezetésére.

Záró rendelkezések

5. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba*. Hatálybalépésével egyidejűleg a 87/2005. (HK 18.) HM utasítással módosított, a HM Egységes Védelmi Szakfeladatrend kidolgozásáról, alkalmazásáról és karbantartásáról szóló 103/2004. (HK 28.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 41/2009. (VI. 12.) HM utasítás 8. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2009. június 15. napjával.

*.

Az utasítás aláírásának napja 2007. december 20.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére