• Tartalom

17/2007. (ÜK. 12.) LÜ utasítás

17/2007. (ÜK. 12.) LÜ utasítás

legfőbb ügyészi utasítások módosításáról*

2007.12.31.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló – többször módosított – 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészi szervek munkavédelmi szabályzatáról szóló 2/2002. (ÜK. 3.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Mv. ut.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § A munkavédelmi szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) hatálya kiterjed az összes ügyészi szervre és ügyészségi alkalmazottra.”

2. § (1) Az Mv. ut. 2. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás 12. §-a (1) bekezdésének g) pontja alapján az ügyészi szervek munkavédelmi tevékenységének felügyeletét a Legfőbb Ügyészség adatvédelmi és műszaki biztonsági önálló osztálya (a továbbiakban: Önálló Osztály) látja el; irányítja és ellenőrzi az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítására irányuló jogszabályok, szabványok, legfőbb ügyészi utasítások, valamint a Szabályzatban foglaltak végrehajtását.”

(2) Az Mv. ut. 2. §-ának (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A munkavédelemmel kapcsolatos, más ügyészségi alkalmazott feladatkörébe nem tartozó helyi ügyek intézésére – a szervezeti és működési szabályzat, az ügyrend, illetőleg a munkaköri leírás alapján – az ügyészségi alkalmazottak közül munkavédelmi felelőst jelöl ki:
a) a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője a Legfőbb Ügyészség informatikai központjában az Ellenőrzési Önálló Osztályra is kiterjedő feladatkörrel,
b) a gazdasági főigazgató a Gazdasági Főigazgatóság műszaki és gépjármű osztálya gépkocsi javító műhelyében és garázs csoportjában, valamint a Balatonlellei Oktatási Központban,
c) a főügyész – az általa irányított helyi ügyészségekre, valamint a székhelyén lévő fellebbviteli főügyészségre, területi katonai ügyészségre (Katonai Fellebbviteli Ügyészségre) is kiterjedő illetékességgel – a főügyészségen.
(4) A (3) bekezdés a)–c) pontjában nem említett, munkáltatói jogkört gyakorló vezetők saját hatáskörükben dönthetnek a munkavédelmi felelős kijelöléséről.”

3. § (1) Az Mv. ut. 4. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A munkavédelmi előadó feladata a Szabályzat hatálya alá tartozó ügyészi szervek munkavédelmi tevékenységének az utasításban meghatározottak alapján, a munkáltatói jogkört gyakorlók és a munkavédelmi felelősök útján történő irányítása, szervezése, ellenőrzése, továbbá a Legfőbb Ügyészségen a munkavédelmi tevékenység ellátása azon szervezeti egységeknél, ahol az utasítás szerint nem kötelező munkavédelmi felelős kijelölése és a munkáltatói jogkör gyakorlója nem jelölt ki munkavédelmi felelőst.”

(2) Az Mv. ut. 4. §-a (2) bekezdése b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) szakmai segítséget nyújt az ügyészi szervek munkavédelmi felelőseinek, irányítja azok munkáját. Ezen belül:
– elkészíti és biztosítja számukra a munkavédelmi oktatáshoz szükséges írásos tananyagokat, tematikákat,
– biztosítja a szükséges nyomtatványokat, nyilvántartási és ellenőrzési naplókat,
– segítséget nyújt – a munkáltatói jogkört gyakorló kérésére részt vesz – a munkabalesetek kivizsgálásában, eleget tesz a jogszabályokban előírt jelentési kötelezettségeknek,
– a Legfőbb Ügyészség szervezeti egységeinél félévenként, a főügyészségeknél a Legfőbb Ügyészség vizsgálati tervében meghatározottak szerint, a helyi ügyészségeknél szúrópróbaszerűen munkavédelmi szemlét tart, javaslatot tesz vagy intézkedést kezdeményez a feltárt hiányosságok megszüntetésére,
– megszervezi a szakirányú továbbképzéseket, és közreműködik azok lebonyolításában,”

4. § Az Mv. ut. 5. §-ának bevezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„A munkavédelmi felelős a munkavédelmi előírások megvalósulásának elősegítése céljából:”

5. § (1) Az Mv. ut. 6. §-a (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény (Üsztv.) pályaalkalmassági vizsgálatra vonatkozó rendelkezéseivel érintett ügyészségi alkalmazottak időszakos és soron kívüli munkaköri alkalmassági vizsgálatának,”

(2) Az Mv. ut. 6. §-a (2) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

d) a képernyős munkahelyen foglalkoztatott ügyészségi alkalmazottak látásvizsgálatának elvégzését a munkáltatói jogkör gyakorlója, a legfőbb ügyészségi alkalmazottak esetében a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály – a katonai ügyészségi alkalmazottak tekintetében a Személyügyi és Információs Önálló Osztály – a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőkkel együttműködve, a kellő időben a szükséges adatoknak a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó részére történő átadásával kezdeményezi.”

(3) Az Mv. ut. 6. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A közúti járművezetői (gépkocsivezetői) munkakörben foglalkoztatott ügyészségi alkalmazottak pályaalkalmassági, az egészségügyi alapszolgáltatás részeként kezdeményezett járóbeteg szakellátás, valamint a jogszabályban meghatározott munkakörben foglalkoztatottak személyi higiénés alkalmassága vizsgálatának költségeit, a képernyős munkahelyen foglalkoztatott ügyészségi alkalmazottak látásvizsgálatának és szükség esetén részükre a képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüvegek elkészítésének költségeit – a jogszabály előírásai szerint – a legfőbb ügyész, katonai ügyészségi alkalmazottak esetében a katonai főügyész által meghatározott összeghatárig az ügyészség (katonai ügyészség) viseli.”

6. § Az Mv. ut. 7. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az ügyészségi alkalmazottak munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi helyzetét – különös tekintettel a munkavégzéssel összefüggő ártalmakra (pl. fokozott pszichés terhelés, képernyős munkahelyek megfelelősége) – évente értékelni kell.1. Az értékelő jelentés elkészítéséről évenként február 28-ig
a) a 2. § (3) bekezdésében megjelölt vezetők,
b) a Legfőbb Ügyészségen – a 2. § (3) bekezdésének a)–b) pontjában foglaltak kivételével – az Önálló Osztály vezetője
gondoskodnak.
(3) A (2) bekezdésben foglalt jelentések alapján az összefoglaló jelentést a munkavédelmi előadó készíti el és arról az Önálló Osztály vezetője a legfőbb ügyészt tájékoztatja.”

7. § (1) Az Mv. ut. 12. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Önálló Osztály vezetője a Legfőbb Ügyészségen, a 2. § (3) bekezdésében megjelölt vezetők az ott megjelölt szervezeti egységeknél, illetve ügyészségeken évente egyszer kötelesek vizsgálni az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeinek megfelelőségét (munkavédelmi szemle).
(2) A munkavédelmi szemlén az (1) bekezdésben említetten kívül részt kell vennie:
a) a Legfőbb Ügyészség esetében a műszaki igazgatónak, a munkavédelmi előadónak, a munkáltatói jogkör gyakorlójának és a munkavédelmi felelősnek,
b) főügyészség esetében a pénzügyi vezetőnek, a munkavédelmi felelősnek – meghívás esetén – a Legfőbb Ügyészség munkavédelmi előadójának,
c) a 2. § (3) bekezdésének c) pontjában megjelölt ügyészség esetén az ügyészség vezetőjének is.”

(2) Az Mv. ut. 12. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (3)–(7) bekezdés számozása (4)–(8) bekezdésre változik:

„(3) A munkavédelmi szemlére a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosát meg kell hívni.”

(3) Az Mv. ut. 12. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Ha az ellenőrzést végző, munkáltatói jogkörrel nem rendelkező munkahelyi vezető a (6) bekezdés a)–c) pontjaiban említett munkavédelmi előírások tekintetében olyan hiányosságot tapasztal, amelynek megszüntetésére nem képes, vagy az nem tartozik a hatáskörébe, akkor erről haladéktalanul tájékoztatnia kell:
a) a munkavédelmi felelőst,
b) a Legfőbb Ügyészség munkavédelmi felelőssel nem rendelkező szervezeti egysége esetében pedig a munkavédelmi előadót.”

8. § Az Mv. ut. 13. §-ának (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A munkavédelmi felelős minden sérülést köteles a 3. számú melléklet szerinti naplóban nyilvántartásba venni. Munkabaleseti nyilvántartást
a) az Önálló Osztályon,
b) a 2. § (3) bekezdésének a)–b) pontjában megjelölt szervezeti egységeknél – az Informatikai Központban az Ellenőrzési Önálló Osztályra is kiterjedően –, valamint
c) a 2. § c) pontjában megjelölt főügyészségen – az ott megjelölt ügyészségre is kiterjedően –
kell vezetni.
(3) A munkaképtelenséget okozó munkabaleseteket haladéktalanul ki kell vizsgálni és a kivizsgálás során nyert adatokat, tényeket „munkabaleseti jegyzőkönyv”-ben2. kell rögzíteni. A jegyzőkönyvet négy példányban kell kitölteni.”

9. § (1) Az ügyészi szervek tűzvédelmi szabályzatáról szóló 18/2003. (ÜK. 9.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-ának a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) az ügyészi szervek vagyonkezelői jogosultsága körébe tartozó létesítményre, ingatlanra, továbbá”

(2) Az Ut.) 1. §-ának c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

c) az ügyészségi alkalmazottakra,”

10. § (1) Az Ut. 2. §-a (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:    

„(3) A tűzvédelemmel kapcsolatos közvetlen feladatokat
a) a Legfőbb Ügyészség és a Katonai Főügyészség önálló szervezeti egységeinél, valamint a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály informatikai központjában – az Ellenőrzési Önálló Osztályra is kiterjedő feladatkörrel –, továbbá a Gazdasági Főigazgatóság műszaki és gépjármű osztályán és a Balatonlellei Oktatási Központban,
b) a főügyészségeken – a székhelyükön működő fellebbviteli főügyészségre, Katonai Fellebbviteli Ügyészségre, területi katonai ügyészségre, valamint az irányításuk alá tartozó helyi ügyészségekre is kiterjedően –
tűzvédelmi felelősök látják el.
(4) A tűzvédelmi feladatok végrehajtásának megszervezéséért, a tűzmegelőzési szabályok betartásáért
a) a Legfőbb Ügyészség és a Katonai Főügyészség önálló szervezeti egységeinél az Önálló Osztály vezetője, a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály informatikai központjában – az Ellenőrzési Önálló Osztályra is kiterjedő feladatkörrel – a főosztály vezetője, a Gazdasági Főigazgatóság műszaki és gépjármű osztályán, valamint a Balatonlellei Oktatási Központban a gazdasági főigazgató,
b) a főügyészségen – a székhelyén működő fellebbviteli főügyészségre, Katonai Fellebbviteli Ügyészségre, területi katonai ügyészségre, valamint az irányításuk alá tartozó helyi ügyészségekre is kiterjedő illetékességgel – a főügyész a felelős.”

(2) Az Ut. 2. §-a (5) bekezdésének bevezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az Önálló Osztály, a Számítástechnika-alkalmazási és Információs Főosztály vezetője, a gazdasági főigazgató, illetőleg a főügyész”

11. § Az Ut. 3. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Önálló Osztályon működő tűzvédelmi előadó feladata a Szabályzat hatálya alá tartozó ügyészi szervek tűzvédelmi tevékenységének az utasításban meghatározottak alapján, a munkáltatói jogkört gyakorlók útján történő irányítása, szervezése, ellenőrzése, továbbá – az Informatikai Központ (Ellenőrzési Önálló Osztály), a Műszaki és Gépjármű Osztály, valamint a Balatonlellei Oktatási Központ kivételével – a Legfőbb Ügyészség és a Katonai Főügyészség önálló szervezeti egységeinél a tűzvédelmi felelősi feladatok ellátása.”

12. § Az Ut. 4. §-ának címe helyébe a következő cím lép:

„A tűzvédelmi felelős feladatai”

13. § Az Ut. 6. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg az (5) bekezdés számozása (6) bekezdésre változik:

„(5) Az elméleti oktatás írásos ismertető anyag átadásával is történhet. Az ügyészségi alkalmazott az oktatási anyag átvételét, valamint az abban foglaltak megismerését az oktatási naplóban aláírásával igazolja.”

14. § Az Ut. 7. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tűzvédelmi felelősöknek a Szabályzatban meghatározott feladatok ellátásához tűzvédelmi alapvizsgát kell tenniük. Az ehhez szükséges képzési tanfolyamot és vizsgát az Önálló Osztály a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztállyal együttműködve szervezi meg.”

15. § Az Ut. 9. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A tűzoltó készülékeket, felszereléseket a tűzvédelmi felelősök kötelesek legalább negyedévenként szemrevételezéssel ellenőrizni, a működőképességet pedig a külön jogszabályban3. meghatározott előírás szerinti módon és gyakorisággal – erre feljogosított, vizsgával rendelkező külső szakemberrel – megvizsgáltatni. Az ellenőrzések tényét dokumentálni kell.”

16. § (1) A Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás (a továbbiakban: SZMSZ) 12. §-a (1) bekezdésének g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

g) gondoskodik a Legfőbb Ügyészségen és a Katonai Főügyészségen a munkavédelemmel, a tűzvédelemmel és az elsősegélynyújtással kapcsolatos teendők ellátásáról, a fellebbviteli főügyészségeknél, a Katonai Fellebbviteli Ügyészségnél, a főügyészségeknél, a területi katonai ügyészségeknél, továbbá az OKRI-nál pedig felügyeli, ellenőrzi e tevékenységet,”

(2) Az SZMSZ 12. §-ának (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki:

l) ellátja az esélyegyenlőséggel kapcsolatos – esélyegyenlőségi referensi – feladatokat.”

17. § (1) Az SZMSZ 22. §-a (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

c) Hálózatfejlesztő és Üzemeltető Osztály
– Központi Rendszerfelügyelet,
– Legfőbb Ügyészségi Rendszerfelügyelet,
– Területi Rendszerfelügyelet,
– Gazdálkodási Csoport,”

(2) Az SZMSZ 22. §-ának (2) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:

e) Fenntartási Csoport.”

18. § Az SZMSZ 42. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a (6)–(7) bekezdés számozása (7)–(8) bekezdésre változik:

„(6) A Katonai Fellebbviteli Ügyészségen, valamint a területi katonai ügyészségen a munkavédelmi és a tűzvédelmi feladatokat a székhelyükön működő főügyészség látja el.”

19. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti

b) a Magyar Köztársaság ügyészsége szervezetéről és működéséről szóló 25/2003. (ÜK. 12.) LÜ utasítás módosításáról rendelkező 10/2004. (ÜK. 9.) LÜ utasítás 10. §-ának d)–e) pontja, valamint

(2) Az Mv. ut. 2. §-ának (2) és (6) bekezdésében, 8. §-ának (2) bekezdésében a „Főosztály” szövegrész helyébe „Önálló Osztály”, 6. §-a (1) bekezdésében „a Főosztállyal” szövegrész helyébe „az Önálló Osztállyal”, 13. §-a (4) és (6) bekezdésében „a Főosztálynak” szövegrész helyébe „az Önálló Osztálynak” szövegrész lép.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

1.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 54. §.

3.

A tűzvédelem és a polgári védelem műszaki követelményeinek megállapításáról szóló 43/2004. (VII. 7.) BM rendelettel módosított 2/2002. (I. 23.) BM rendelet.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére