• Tartalom

18/2007. (HK 3.) HM utasítás

18/2007. (HK 3.) HM utasítás

a HM rendelkezésű lakás bérbeadásával és a lakáscélú támogatásokkal összefüggő, a honvédelmi szervekre háruló egyes feladatok ellátásáról, a lakásgazdálkodási és lakóházkezelési szervek feladatairól, a lakásbizottságok működéséről, továbbá a szálló férőhely gazdálkodás és a szálló bérlet szabályairól szóló 63/1995. (HK 33.) HM utasítás módosításáról*

2007.02.01.
A Honvédelmi Minisztérium rendelkezése alatt lévő lakások és helyiségek bérletéről, elidegenítéséről, valamint a lakhatás támogatásáról szóló 6/1994. (IV. 30.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 196. §-ában foglaltakra figyelemmel a HM rendelkezésű lakás bérbeadásával és a lakáscélú támogatásokkal összefüggő, a honvédelmi szervekre háruló egyes feladatok ellátásáról, a lakásgazdálkodási és lakóházkezelési szervek feladatairól, a lakásbizottságok működéséről, továbbá a szálló férőhely gazdálkodás és a szálló bérlet szabályairól szóló 63/1995. (HK 33.) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom:

1. § Az Ut. 2/A. §-a a következő új (2) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg az eredeti (2)–(5) bekezdés számozása (3)–(6) bekezdésre változik:

„(2) A lakásgazdálkodási körbe vonásról szóló döntés meghozatalával egyidejűleg a HM központi lakásgazdálkodási szerv vezetője a magánbefektetővel kötött elhelyezési célú megállapodás alapján közli a helyi lakásgazdálkodási szervvel
a) a magánbefektetői HM rendelkezésű lakásnak az R. 3. § (3) bekezdése szerinti minősítését,
b) a bérbeadói, illetve a bérlőkijelölési, bérlőkiválasztási jogkör gyakorlásának módját és annak jogosultját,
c) az elhelyezési célú megállapodás tartamát, illetve annak lejárta utáni jogkövetkezményeket,
d) az R. 3. § (3) bekezdése szerinti minősítés alapján a lakásjuttatás R. szerinti rendjét, továbbá az ahhoz kapcsolódó egyéb lakhatási támogatási szabályok alkalmazhatóságát, a bérlő részére történő elidegenítés feltételeit, továbbá
e) azt, hogy az elhelyezési célú megállapodás kiterjed-e a magánbefektetői HM rendelkezésű lakás időszakos felújítására, illetve a honvédelmi szerv ennek teljesítésére kötött-e üzemeltetési, vállalkozási szerződést.”

2. § (1) Az Ut. 10. §-a (1) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az értesítés tartalmazza)

c) a bérlőkijelöléssel érintett lakás adatait (szobaszám, alapterület, komfortfokozat), tulajdoni jellegét (milyen tulajdonú és kezelésű) és a bérbeadására jogosult szerv, szervezet megnevezését,”

(2) Az Ut. 10. §-ának (3) bekezdése a következő mondattal egészül ki:

„E szerint kell eljárni a vállalkozói HM rendelkezésű lakás és nem a honvédelmi szerv által bérbe adott magánberuházásból létesített HM rendelkezésű lakás bérlőkijelölése esetén is.”

(3) Az Ut. 10. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Önkormányzati tulajdonú, továbbá nem a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás esetében a bérlőkijelölésről, illetőleg a bérlőkiválasztásról szóló értesítésben fel kell hívni a bérbeadót arra, hogy az abban meghatározott feltételeket a lakásbérleti szerződésben kösse ki.”

3. § Az Ut. a következő 12/C. §-sal egészül ki:

12/C. § (1) Ha a magánbefektetővel kötött elhelyezési célú megállapodás a magánbefektetői HM rendelkezésű lakás időszakos felújítására is kiterjed vagy ennek teljesítésére a honvédelmi szerv üzemeltetési, vállalkozási szerződést kötött, ennek a magánbefektető általi teljesítését a területi lakásgazdálkodási szerv ellenőrzi.
(2) Amennyiben a magánbefektető a területi lakásgazdálkodási szerv felhívására a magánbefektetői HM rendelkezésű lakás (1) bekezdés szerinti felújítását nem teljesítette, akkor a részleges felújítási általány az R. 32. § (1) bekezdés alapján megállapítható. Ha a magánbefektetői HM rendelkezésű lakás bérbeadásra került, a bérlőkijelölésről szóló értesítés részleges felújítási átalányra vonatkozó megállapítását a helyi lakásgazdálkodási szerv nyilatkozata pótolja.”

4. § Az Ut. a következő 16. §-sal egészül ki, és az azt megelőző alcím helyébe a következő alcím lép:

16. § A magánbefektetői HM rendelkezésű lakásra az R. 47. § (4) bekezdése alapján a magánbefektető által vállalt kötelezettség nem teljesítése esetén a karbantartási költségtérítés az R. 47. §-ának (1) bekezdése alapján állapítható meg.”

5. § (1) Az Ut. 18. §-a (1) bekezdésének felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az állami tulajdonú HM rendelkezésű és a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás bérleti szerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetéséről szóló szerződés a következőket tartalmazza:”

(2) Az Ut. 18. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A HM bérlőkijelölési és ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási jogú önkormányzati tulajdonú, továbbá a nem a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás bérleti szerződésének pénzbeli térítéssel történő megszüntetésére irányuló – a bérbeadó, a bérlő és a helyi lakásgazdálkodási szerv közötti – megállapodásban a helyi lakásgazdálkodási szerv képviselőjének a (2) bekezdés a)–d) és f) pontjaiban foglaltakat kell kikötnie.”

6. § Az Ut. 23. §-a a következő (4)–(5) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az (1)–(3) bekezdés szerint kell eljárni a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakások esetében is azzal, hogy a helyi lakásgazdálkodási szerv a bérbeadói intézkedések megtételéről tájékoztatni köteles a magánbefektetőt vagy annak képviselőjét.
(5) A nem honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás szolgáltatási díj fizetési kötelezettség teljesítésének elmulasztása esetén e tényről és a szükséges intézkedések megtételéről a helyi lakásgazdálkodási szerv tájékoztatni köteles a magánbefektetőt vagy annak a bérbeadásra jogosult képviselőjét.”

7. § (1) Az Ut. 25. §-a (1) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Ha az állami tulajdonú HM rendelkezésű lakás vagy a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás bérleti szerződése a bérlő halálával szűnik meg, és a lakásban nem marad hátra megfelelő elhelyezésre vagy a bérleti jog folytatására jogosult, illetve olyan személy, akinek a lakást bérbe kell adni, a helyi lakásgazdálkodási szerv köteles az elhunyt bérlő örökösét határidő megszabásával felszólítani az ingóságok elszállítására és a lakás kiürítésére.”

(2) Az Ut. 25. §-ának (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Ha az önkormányzati tulajdonú HM rendelkezésű vagy a nem a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás bérlete a bérlő halálával szűnik meg, és abban nem marad hátra más személy, a helyi lakásgazdálkodási szerv figyelemmel kíséri a bérbeadó intézkedéseit, vagy azokat kezdeményezi, illetve szükség szerint azokban együttműködik.”

8. § Az Ut. 26. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

26. § (1) Ha a bérlő halála után az állami tulajdonú HM vagyonkezelői jogú lakásban, illetve a honvédelmi szerv által bérbe adott magánberuházásból létesített HM rendelkezésű lakásban a bérleti jog folytatására jogosult, vagy olyan személy marad hátra, akinek a lakást bérbe kell adni, a bérleti szerződés megkötéséről haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül gondoskodni kell. E rendelkezést kell alkalmazni az önkormányzati tulajdonú HM bérlőkijelölésű, vagy ismételten gyakorolható bérlőkiválasztási jogú, továbbá a nem a honvédelmi szerv által bérbe adott magánberuházásból létesített lakás esetén is.
(2) Ha a bérlő halála után a vállalkozói HM rendelkezésű lakásban olyan személy marad hátra, aki állami tulajdonú HM vagyonkezelői jogú lakás esetében az R. szerint a bérleti jog folytatására vagy egyébként a lakás bérbe adására tarthatna igényt, a helyi lakásgazdálkodási szerv haladéktalanul, de legkésőbb 30 napon belül gondoskodik az R. 66. § (6) bekezdésben foglaltak teljesítéséről.
(3) Ha a bérlet megszűnését követően jogcím nélküli lakáshasználat keletkezett, e tény tudomásra jutásától számított 30 napon belül a helyi lakásgazdálkodási szerv írásban értesíti a volt bérlőt vagy a lakásban hátramaradt, hátrahagyott személyt a jogcím nélküli lakáshasználatról. Az értesítést meg kell küldeni önkormányzati tulajdonú HM rendelkezésű lakás esetén az illetékes önkormányzatnak vagy az önkormányzati vagyonkezelőnek (bérbeadónak), magánbefektetői HM rendelkezésű lakás esetén a magánbefektetőnek vagy képviselőjének.
(4) A jogcím nélküli lakáshasználatról szóló értesítés tartalmazza:
a) a jogcím nélkül használt lakás adatait (cím, szobaszám, alapterület, komfortfokozat) és tulajdoni jellegét (tulajdonos és kezelő),
b) a lakásbérleti szerződés megszűnésének okát (a megfelelő jogszabályhely pontos megjelölésével) és időpontját (év, hó, nap),
c) a jogcím nélküli használatra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket, az utóbbi körben a lakáshasználati díjat,
d) a jogcím nélküli lakáshasználat megszüntetésének lehetőségeit, az elhelyezési igényre vagy annak kizártságára kiterjedő tájékoztatással,
e) a megfelelő elhelyezés tervezett időpontját, vagy azonnali lehetőség esetén a cserelakás e címen történő felajánlását,
f) elhelyezésre való jogosultság hiányában vagy vállalkozói HM rendelkezésű lakás esetében az elhelyezésre való jogosultságtól függetlenül a lakás kiürítésére történő határidős felhívást, továbbá
g) a nem honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű lakás esetén az R. 49. § (5) bekezdés a) pontjában foglaltakat is,
h) a vállalkozói HM rendelkezésű lakás esetén az R. 152/A. § és 159/B. §-aiban megállapított lakáscélú támogatások igénylésének lehetőségéről szóló tájékoztatást is.
(5) A megfelelő elhelyezés címén történő cserelakás felajánlásakor a jogcím nélküli lakáshasználót 15 napos határidővel írásbeli válasznyilatkozat megtételére kell felhívni. Ha a felhívásnak nem tesz eleget, úgy kell tekinteni, hogy a felajánlott lakást nem fogadta el.
(6) Ha a jogcím nélküli lakáshasználó a felajánlott cserelakást nem fogadja el, a helyi lakásgazdálkodási szerv – a helyi lakásgazdálkodási érdek és a jogcím nélküli használó indokainak mérlegelésével – legfeljebb még két lakást ajánlhat fel. Amennyiben egyiket sem fogadja el, az ügy peresítése iránt a helyi lakásgazdálkodási szerv 8 napon belül köteles intézkedni.
(7) A megfelelő elhelyezésre nem jogosult jogcím nélküli lakáshasználó esetében a lakás kiürítésének határidejét a körülmények figyelembevételével kell megszabni úgy, hogy az 60 napnál kevesebb és 180 napnál több nem lehet. Ha a határidő eredménytelenül jár le, és az R. 62. § (7) bekezdése szerinti kivételes elhelyezés nem indokolt, a peresítés iránt 8 napon belül intézkedni kell.”

9. § Az Ut. a következő 26/B. §-sal egészül ki:

26/B. § (1) Ha a vállalkozói HM rendelkezésű lakásra az R. 28/A. § (1) bekezdése szerint létrejött bérleti jog az R. 60/A. § alapján szűnt meg, a honvédelmi szerv állományába tartozó személy részére a másik megfelelő HM rendelkezésű lakás bérbeadására intézményesített lakásjuttatás címén kerül sor. Ebben az esetben a másik lakás bérbeadására új lakásigénylés benyújtása és nyilvántartásba vétele nélkül a helyi lakásgazdálkodási szerv hivatalból intézkedik.
(2) Ha az R. 60/A. §-ban meghatározott üres lakással a helyi lakásgazdálkodási szerv nem rendelkezik, akkor az erről szóló nyilatkozatban az érintettet tájékoztatni köteles az R. 152/A. § és 159/B. §-aiban megállapított lakáscélú támogatások igénylésének lehetőségéről is.
(3) Ha a bérleti jog az R. 60/A. § rendelkezései szerint szűnt meg, és a volt bérlő a magánbefektetővel kötött elhelyezési célú megállapodás lejártát követően a magánbefektetővel vagy annak arra jogosult képviselőjével külön megállapodás alapján a lakás további használatára jogosultságot szerzett, a lakás kiürítése iránt intézkedni nem kell.”

10. § (1) Az Ut. 33. §-a (1) bekezdésének g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A HM rendelkezésű személygépkocsi-tároló helyiség vagy állóhely bérlőkijelöléséről szóló értesítés tartalmazza:)

g) a bérleti szerződés megkötésére vonatkozó tájékoztatást, beleértve a bérbeadására jogosult szerv, szervezet megnevezését is.”

(2) Az Ut. 33. §-a (2) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az állami tulajdonú HM rendelkezésű, illetve a honvédelmi szerv által bérbe adott magánbefektetői HM rendelkezésű személygépkocsi-tároló helyiség (állóhely) bérleti szerződésének az (1) bekezdés a)–f) pontjaiban foglaltakat kell tartalmaznia.”

11. § Az Ut. a következő 59/C. §-sal egészül ki:

59/C. § A szálló, családi (garzon) szálló használatának rendjét a területi lakásgazdálkodási szerv vezetője intézkedésben határozza meg.”

12. § Az Ut. 74/A. §-a (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Családi (garzon) szálló elhelyezésre elsősorban a tiszti állomány tagja jogosult, amennyiben házasságban vagy élettársi közösségben él, vagy a nála elhelyezett kiskorú gyermekét egyedülállóként neveli, és]

b) ő maga, vagy a házastársa, illetve élettársa, továbbá a vele egy háztartásban élő kiskorú gyermeke a szolgálati helye szerinti vonzáskörzetben nem rendelkezik önálló lakással.”

13. § Az Ut. 74/D. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A családi szálló lakóegység bérlőjének és a vele együttlakó házastársának, élettársának közeli hozzátartozója a helyi lakásgazdálkodási szerv előzetes hozzájárulásával a bérelt lakóegységet indokolt esetben – különösen gyermekfelügyelet vagy ápolás céljából – három napot meg nem haladó időtartamra térítésmentesen használhatja. A három napon felüli használatért az igénybevevő hozzátartozók a 69. § (9) bekezdés szerinti, a szálló alkalomszerű igénybevételére meghatározott (férőhely) használati díjat kötelesek fizetni.”

14. § Az Ut. 86. §-a a következő új (1) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg az eredeti (1)–(3) bekezdés számozása (2)–(4) bekezdésre változik:

„(1) Az R. alkalmazásában albérleti díjnak kell tekinteni a lízingszerződés alapján – havi vagy más időszakonkénti rendszerességgel – az albérleti díj hozzájárulásra jogosult személy által viselt lízingdíjat. Az R. alkalmazásában nem tekinthető albérleti díjnak a lízingszerződés futamideje alatt a lízingbevevő által – a havi vagy más időszakonkénti rendszerességgel megállapított lízingdíjon felül – előtörlesztési céllal vagy a szerződés megkötésének előfeltételeként befizetett pénzösszeg.”

15. § Az Ut. a következő 86/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

86/A. § Az R. 178/B. § (1) bekezdés b) pontja szerinti magántulajdonú lakás bérletén kell érteni az albérleti díj hozzájárulásra jogosult személy által szerződés alapján megszerzett lízingbevételi jogot is.”

16. § (1) Ez az utasítás 2007. február 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Ut 60. §-ának (7) bekezdése hatályát veszti.

(2) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut.

a) 2/A. §-a (4) bekezdésének első mondatában az „(1)–(3) bekezdésekben” szövegrész helyébe az „(1), (3) és (4) bekezdésekben”;

c) 17. §-ának (2) bekezdésében a „HM I. TPSZI Ingatlankezelési Hivatal” szövegrész helyébe a „HM KPÜ HM Infrastrukturális Ügynökség Központi”;

d) 19. §-ának (2) bekezdésében az „a)–c) pontjaiban” szövegrész helyébe az „a) és c) pontjaiban”;

e) 59/B. §-ának (1) bekezdésében a „HM Ingatlankezelési Hivatal” szövegrész helyébe a „HM Infrastrukturális Ügynökség”; a „HM Infrastrukturális Főosztály” szövegrész helyébe a „HM Védelemgazdasági Főosztály”

szövegrész lép.

(3) A HM Központi Lakásbizottságnak az utasítás hatálybalépését megelőzően hozott felmentő döntése esetén a jogosult vállalkozói HM rendelkezésű lakást – új felmentési eljárás lefolytatása nélkül – a felmentő döntésben meghatározott tartalomnak megfelelően az R. 28/A. § (1) vagy (3) bekezdésében megállapított feltétellel kaphat bérbe.

(4) A magánbefektetői HM rendelkezésű lakások, nem lakáscélú helyiségek beszerzésének és a magánbefektetővel kötendő elhelyezési célú megállapodás tartalmának különös szabályait a honvédelmi miniszter 2007. május 31-ig utasításban állapítja meg. Az utasítás szakmai előkészítését a területi lakásgazdálkodási szerv – a jogalkotás rendjére vonatkozó szabályok szerinti eljárásban – köteles elvégezni.

(5) Az R. 37/A. §-ban megállapított lakbér-kiegészítés folyósításának adminisztratív és pénzügyi rendjét a HM központi pénzügyi és számviteli feladatokat ellátó szerv vezetője 2007. július 31-ig intézkedésében állapítja meg.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 68/2007. (HK 13.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 26/2010. (II. 26.) HM utasítás 140. § (1) bekezdés h) pontja hatályon kívül helyezte 2010. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére