• Tartalom

20/2007. (HK 4.) HM utasítás

20/2007. (HK 4.) HM utasítás

a Magyar Honvédség vezetését biztosító ügyeleti és készenléti szolgálatok működéséről*

2007.02.14.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 82/2006. (MK 94.) HM utasítással kiadott Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzata V. fejezet 13.8. pontjára, valamint a Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzata V. fejezetében foglaltakra – a következő

utasítást


adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a miniszter közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire.

A szolgálati rendszer elemei

2. § A riasztás végrehajtása, a készenlét fokozásával összefüggő feladatok szervezett megkezdése, valamint a bekövetkezett, vagy várhatóan bekövetkező eseményekre való rugalmas reagálás biztosítása érdekében az 1. §-ban meghatározott szervezetek ügyeleti és készenléti szolgálatokat szerveznek.

Ügyeleti szolgálatok

3. § Ügyeleti szolgálat:

a) Magyar Honvédség Központi Ügyelet (a továbbiakban: MH KÜ),

b) MH Híradó és Informatikai Rendszer Főügyelet (a továbbiakban: MH HIRFÜ).

Készenléti szolgálatok

4. § Készenléti szolgálat:

a) HM hivatal ügyeletes készenléti szolgálata (a továbbiakban: HÜKSZ),

b) HM Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálat,

c) Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat,

d) HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: sajtóügyeletes),

e) HM gépkocsivezetői készenléti szolgálat (a továbbiakban: HM GKSZ),

f) Repülőbaleseti Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: RKSZ),

g) Baleseti Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: BKSZ),

h) HM Honvéd Vezérkar főnöki vezetésbiztosító és támogató csoport (a továbbiakban: VBTCS) Készenléti Szolgálata.

5. § (1) A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal és a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatója a vezetése alatt álló nemzetbiztonsági szolgálatra vonatkozóan az ügyeleti és készenléti szolgálatok létrehozásával és ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat megnevezése, rendeltetése, feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) jelen utasítás figyelembevételével, saját hatáskörében állapítja meg.

(2) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és a Honvédelmi Minisztérium készenléti szolgálatai, valamint az MH KÜ kölcsönösen tájékoztatják egymást a hatáskörükbe és illetékességükbe tartozó ügyekről.

6. § (1) A miniszter, kabinetfőnök, államtitkár, szakállamtitkárok, Honvéd Vezérkar főnöke, Honvéd Vezérkar főnök helyettese, valamint a HM főosztályvezetők, titkárságvezetők által kijelölt ügyintézők munkanapokon 15.30– 16.30 között tájékoztatják az MH KÜ-t a vezetők munkaidőn túli elérhetőségéről.

(2) Az ügyeleti és készenléti szolgálatok biztosításáért felelős szervek, szervezetek vezetői szolgálati intézkedésben szabályozzák a szolgálatok feladatát, rendeltetését, hatáskörét, kötelmeit, a váltás és más szolgálatokkal, szervekkel történő együttműködés rendjét, valamint a személyi és tárgyi feltételek biztosítását, összhangban a Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzata 270.1. és 324. pontjaiban foglaltakkal.

(3) Az alárendeltekkel rendelkező szervezetek vezetői saját hatáskörben szabályozzák alárendeltjeik szolgálatellátását, felügyeletét és saját szolgálataikkal való kapcsolattartás rendjét.

ÜGYELETI SZOLGÁLATOK

MH Központi Ügyelet

7. § (1) Az MH KÜ a Magyar Honvédség legmagasabb szintű vezető hadműveleti ügyeleti szolgálata.

(2) Az MH KÜ – a HM hivatali ügyeletesek, az MH hadrendje szerinti szervezetek ügyeletes parancsnokai, a HM és MH készenléti szolgálatok és az MH légierő ügyeletes tábornoka alárendeltségében lévő készenléti szolgálatok kivételével – szolgálati elöljárója az MH valamennyi ügyeleti és készenléti szolgálatának.

(3) Rendeltetése az alárendelt szolgálatok vezetése, az eseményekre reagáló és a készenlét fokozására vonatkozó parancsok, intézkedések vétele, továbbítása, a válságkezelési és katasztrófa-elhárítási feladatok végrehajtásával összefüggő irányítás megkezdése. Kapcsolattartás a Miniszterelnöki Hivatal és más központi államigazgatási szervek, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok ügyeleti szolgálataival, továbbá az MH külföldön lévő katonai erőivel és a NATO meghatározott szerveivel. A készenlét fokozása és külön rendelkezésekben előírt feladatok végrehajtása, jelentések feldolgozása, értékelése és információszolgáltatás az MH meghatározott vezetői részére.

(4) Az MH KÜ három főből áll, tagjai 24 órás folyamatos ügyeleti szolgálatot látnak el, a szolgálatteljesítés helye a HM–I. objektumban kijelölt szolgálati helyiség.

(5) Az MH KÜ szolgálatot az MH Műveleti Központ állományába tartozó hivatásos/szerződéses – tiszti, zászlósi, tiszthelyettesi – állomány adhatja.

(6) Az MH KÜ feladatát – az államtitkárral egyetértésben – a HM HVKF szabályozza.

MH Híradó és Informatikai Rendszer Főügyelet

8. § (1) Az MH Támogató Dandár (a továbbiakban: MH TD) alárendeltségében működő MH HIR FÜ a Magyar Honvédség legmagasabb szintű híradó, informatikai és információvédelmi ügyeleti szolgálata.

(2) Az MH HIR FÜ szolgálati elöljárója az MH TD parancsnoka.

(3) Rendeltetése: az MH zártcélú (nyílt és védett) híradó és informatikai hálózat folyamatos üzemkészségének, működőképességének biztosítása, felügyelete, valamint a hálózatot alkotó valamennyi rendszertechnikai elem egységes centralizált üzemfelügyeletének működtetése, a szolgálati hálózatok folyamatos felügyelete, a távközlő hálózatot érintő hibaelhárítás, továbbá üzemviteli tevékenységek irányítása és koordinálása.

(4) Az MH HIR FÜ 24 órás folyamatos ügyeleti szolgálat, a szolgálatot adók névjegyzékét, és vezénylését az MH TD parancsnok hagyja jóvá, tagjait az MH TD MH Híradó és Informatikai Rendszerfő-központ, Országos Hálózat-felügyeleti Főközpont kijelölt és előzetesen felkészített személyi állományából kell kijelölni.

(5) Az MH HIR FÜ szolgálat létszáma 8 fő, a szolgálati helye a HM–II. objektumban kijelölt szolgálati helyiség.

(6) Az MH HIR FÜ feladatai ellátása és a kapcsolattartás érdekében technikai eszközökkel, okmánykészlettel rendelkezik, amelyekről a szervezet vezetője gondoskodik.

(7) Az MH HIR FÜ szolgálati feladatait részletesen a Magyar Honvédség állandó jellegű híradó és informatikai hálózatának béke idejű és békétől eltérő üzemeltetési és felügyeleti rendjéről szóló belső rendelkezések határozzák meg.

KÉSZENLÉTI SZOLGÁLATOK

A HM hivatal ügyeletes

9. § (1) A HM szervezeteknél, valamint a miniszter fenntartói irányítása alá tartozó szervezetnél működő HÜKSZ rendeltetése a hivatal (intézmény, ügynökség) vezető távollétében – a HM szerveknél működő HM hivatal (objektum) ügyeletes – hatáskörét meghaladó kérdésekben döntéshozatal és a szükséges intézkedések megtétele.

(2) A szervezetenként egy fő HÜKSZ a szervezet vezetői állományából kerül – heti váltással – kijelölésre.

(3) A HM hivatal ügyeletes szolgálata lakáson eltöltött készenléti szolgálatnak minősül.

(4) Feladatát a hivatal vezetője szolgálati intézkedésben határozza meg.

Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálat

10. § (1) A honvédelmi ágazat katasztrófák elleni védekezésének irányításáról és feladatairól szóló 23/2005. (VI. 16.) HM rendelet 31. § (1) bekezdése alapján a Honvédelmi Minisztériumban a katasztrófavédelemmel kapcsolatos azonnali intézkedések megtétele, a Kormányzati Koordinációs Bizottság (a továbbiakban: KKB) szervei működésének biztosítása, valamint a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer operatív irányító szervének megalakítása érdekében:

a) a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (a továbbiakban: HÁKOT) tagjai (3 fő),

b) a KKB Védekezési Munkabizottságába kijelölt ágazati szakértő (1 fő),

c) a KKB Operatív Törzsébe kijelölt ágazati képviselők (2 fő),

d) valamint a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság (a továbbiakban: KOB) tagjai (9 fő)

heti váltással Katasztrófavédelmi Készenléti Szolgálatot lát el.

(2) A szolgálat feladatát, az eligazítás és felkészülés rendjét:

a) a HÁKOT tagjai részére az államtitkár,

b) az ágazati képviselők részére a HM tervezési és koordinációs főosztályvezető,

c) a KOB tagjai részére az MH Műveleti Központ parancsnoka szabályozza.

(3) A szolgálat – tevékenysége során – együttműködik az MH KÜ-vel, valamint a katasztrófavédelemben érintett tárcák és szervek ügyeleti szolgálataival.

(4) A szolgálatban lévő személyek lakáson eltöltött készenléti szolgálatot látnak el, melynek során a riasztástól számított beérkezési időt a vonatkozó szolgálati intézkedés (utasítás) határozza meg.

(5) A szolgálatot adó állomány névjegyzékét a HM szervek, szervezetek vonatkozásában az államtitkár, a HM HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek vonatkozásában a HM HVKF, az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek vonatkozásában az állományilletékes parancsnok hagyja jóvá.

(6) A HM szervek, szervezetek vonatkozásában a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, a HM HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek vonatkozásában a HM HVKF helyettes, az MH hadrendjébe tartozó katonai szervezetek vonatkozásában az állományilletékes parancsnok – a jóváhagyott névjegyzék alapján – havonta szolgálatvezénylést készít, amelynek egy példányát az érintett szervezetek a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig az MH Műveleti Központnak megküldenek.

Nyomozótiszti Készenléti Szolgálat

11. § (1) A Magyar Honvédség katonai nyomozó hatóságairól és a bűncselekmények parancsnoki nyomozásáról szóló 19/2003. (V. 8.) HM–IM együttes rendelet (a továbbiakban: együttes rendelet) 5. §-ában foglaltaknak megfelelően a Honvédelmi Minisztériumban, HM szervezeteknél a nyomozótiszti készenléti szolgálatot egy fő nyomozótiszt-lakáson eltöltött készenlét keretében – heti váltással látja el.

a) A HM-ben a készenléti szolgálatot ellátó nyomozótiszteket az együttes rendelet 1. § (2) bekezdés a) és b) pontjára figyelemmel – HM jogi főosztályvezetőjének javaslatára – a HM jogi szakállamtitkára és a HM HVKF együtt jelöli ki és vezényli szolgálat ellátására.

b) A HM szervezeteknél a nyomozótiszteket az együttes rendelet 1. § (2) bekezdés c) pontjában foglaltak szerint az állományilletékes parancsnok (vezető) jelöli ki és vezényli szolgálat ellátására.

(2) A készenléti szolgálatot ellátó nyomozótisztek folyamatos elérhetőségét az ügyeleti szolgálatok útján szolgálati rádiótelefonon kell biztosítani.

(3) A szolgálat feladatát, az eligazítás, a felkészülés, valamint a nyomozótisztek rendszeres szakmai képzésének rendjét a HM jogi főosztályvezető határozza meg.

HM Sajtótájékoztatási Készenléti Szolgálat

12. § (1) A sajtónyilvánosság folyamatos – munkaidőn túli, pihenő- és munkaszüneti napokon is történő – biztosítása, a váratlanul bekövetkezett eseményekre, katasztrófahelyzetekre való rugalmas reagálás biztosítása érdekében heti váltással a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály Médiaosztály állományából egy fő HM sajtó készenléti szolgálatot lát el (sajtóügyeletes).

(2) A sajtóügyeletes feladatait, az eligazítás és a felkészülés rendjét a HM kommunikációs és toborzó főosztályvezető határozza meg.

(3) A sajtóügyeletes közvetlenül a HM kommunikációs és toborzó főosztályvezetőnek van alárendelve.

(4) A sajtóügyeletes munkaidőn túl telefonon kiértesíthető. A sajtóügyeletes szolgálati mobiltelefon száma állandó, annak elérhetőségét az MH KÜ részére meg kell adni.

(5) A sajtóügyeletes jelen utasításban szabályozott szolgálatok bármelyikétől tájékoztatást kérhet.

HM Gépkocsivezetői Készenléti Szolgálat

13. § (1) Riasztási-értesítési feladatok elvégzésére az MH TD egy ügyeletes közúti személygépkocsit biztosít egy fő gépkocsivezetővel, folyamatos készenléttel a HM-I objektumban. A gépkocsivezető 24 órás folyamatos készenlétet lát el, melynek időtartama alatt a kijelölt tartózkodási helye a HM–I objektum kijelölt szolgálati helysége.

(2) Az HM GKSZ igénybevételét – az állami vezetők, kabinetfőnök, HVKF és helyettese, főosztályvezetők, titkárságvezetők igényei szerint – az MH KÜ váltásparancsnoka engedélyezheti.

(3) Szükség szerint riasztási-értesítési, valamint – a Honvédelmi Minisztérium Katasztrófavédelmi Rendszerében biztosítottakon felül – katasztrófa-védelmi feladatok végrehajtására az MH TD laktanyai elhelyezéssel egy ügyeletes terepjáró személygépkocsit biztosít egy fő gépkocsivezetővel.

(4) Az ügyeletes terepjáró személygépkocsit az MH KÜ váltásparancsnok rendelheti ki.

(5) Az (1) és (3) bekezdésben megjelölt gépjárművezetők lakáson kívül eltöltött készenléti szolgálatot látnak el.

(6) Az HM GKSZ szolgálatvezénylés rendjét az MH TD parancsnoka határozza meg.

Repülőbaleseti Készenléti Szolgálat

14. § (1) Az állami légi járművel bekövetkezett légiközlekedési balesetekkel és repülőeseményekkel kapcsolatosan azonnali intézkedések megtétele érdekében, valamint a szakmai vizsgálatok elvégzésére a HM Katonai Légügyi Hivatalnál 24 órás Repülőbaleseti Készenléti Szolgálat – lakáson eltöltött készenléttel – működik.

(2) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) a vonatkozó jogszabályban foglaltak alapján a HM Katonai Légügyi Hivatal vezetője határozza meg.

Baleseti Készenléti Szolgálat

15. § (1) A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 21/2000. (VIII. 18.) HM rendelet 32. §-a alapján a tárca illetékességi körében történt súlyos, valamint kettőnél több személy sérülését okozó, továbbá lövés vagy robbanás okozta balesetek, – kivéve a közúti, vasúti, vízi és légi balesetek – eredményes, gyors kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatalnál (a továbbiakban: HM KEHH), heti váltással két fő Baleseti Készenléti Szolgálatot – lakáson eltöltött készenléttel – lát el.

(2) A BKSZ közvetlenül a HM KEHH főigazgatónak van alárendelve, a BKSZ a megkezdett vizsgálatról és a helyszíni szemle befejezéséről jelentést tesz az MH KÜ-nek.

(3) A szolgálat vezénylésére a HM KEHH főigazgatója intézkedik.

(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) a HM KEHH főigazgató intézkedésében szabályozza.

HM Honvéd Vezérkar Főnöki Vezetésbiztosító és Támogató Csoport (VBTCS) Készenléti Szolgálata

16. § (1) A VBTCS rendeltetése a HM HVKF részére mobil vezetési pont biztosítása. A VBTCS Vezérkari Támogató Csoportból (VKTCS) és Vezetésbiztosító Csoportból (VBCS) áll.

(2) A VBTCS fő feladatai:

a) Vezetői tevékenység közvetlen támogatása;

b) Vezetés híradó és informatikai támogatás (ideértve az értekezletek, eligazítások technikai feltételeit is) feltételeinek, valamint az állandó és folyamatos összeköttetés biztosítása az elöljáró, a közvetlen alárendeltek és az együttműködők irányába;

c) A HM HVKF részére a munka- és pihenés feltételeinek biztosítása;

d) Vezetés mobilitásának biztosítása.

(3) A VBCS Híradó- és Informatikai Részlegből, valamint Mobil Vezetési Munkahelyből áll, ahol híradó és informatikai feladatok ellátására lakáson eltöltött készenléti jelleggel heti váltással négy fő (egy fő állomásparancsnok, két fő kezelő, egy fő gépkocsivezető), a Mobil Vezetési Munkahelyen az MH TD vezetésbiztosító raj állományából további két fő (autóbuszvezető és felszolgáló) lát el készenléti szolgálatot.

(4) A VBTCS kirendelésére a HM HVKF – az MH KÜ útján – intézkedik. A VBTCS tagjaira, valamint részletes feladataira a HM HVKF külön parancsban intézkedik.

Záró rendelkezések

17. § (1) Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba.*

(2) A hatálybalépéssel egyidejűleg hatályát veszti a HM ügyeleti és készenléti szolgálatok kialakításának, működésének és irányításának rendjéről szóló 77/2001. (HK 19.) HM utasítás, valamint annak módosítására kiadott 4/2003. (HK 3.) HM utasítás, a 26/2003. (HK 9.) HM utasítás, a 75/2003. (HK 20.) HM utasítás, a 90/2005. (HK 19.) HM utasítás, a 91/2005. (HK 20.) HM utasítás, 51/2006. (HK 11.) HM utasítás, továbbá az Európai Unióval kapcsolatos ügyintézés rendjéről szóló 55/2003. (HK 14.) HM utasítás 4. § (2)–(3) bekezdése, a 6. § (4) bekezdése, valamint az Európai Unióval kapcsolatos ügyintézés rendjéről szóló 55/2003. (HK 14.) HM utasítás és a HM ügyeleti és készenléti szolgálatok kialakításának, működésének és irányításának rendjéről szóló 77/2001. (HK 19.) HM utasítás módosításáról szóló 88/2003. (HK 24.) HM utasítás 3. §-a.

(3) Az érintett szervezetek a hatálybalépést követő 30 napon belül gondoskodjanak az utasítás érvényesüléséhez szükséges belső szabályozás megteremtéséről, illetőleg az e tárgyban már meglévő szabályaik jelen utasítás rendelkezéseivel történő megfeleltetéséről.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja 2007. február 14.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére