• Tartalom

2190/2007. (X. 20.) Korm. határozat

2190/2007. (X. 20.) Korm. határozat1

az egy magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoport létesítéséről és működésének előkészítéséről szóló 2115/2006. (VI. 29.) Korm. határozat módosításáról

2007.10.21.

1. Az egy magyar vezetésű afganisztáni tartományi újjáépítési csoport létesítéséről és működésének előkészítéséről szóló 2115/2006. (VI. 29.) Korm. határozat (a továbbiakban: Határozat) 1. pontja a következő új mondattal egészül ki:

„A Csoport tevékenységének további biztosítása, illetve az esetleges határidő-hosszabbítás érdekében az érintett miniszterek évente előterjesztést nyújtanak be a Kormányhoz;”

2. A Határozat 2. pontja helyébe a következő szövegrész lép:

„2. a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2006. évi LVII. törvény 24. §-a alapján a tervezés, a felkészülés, valamint a Csoport működtetésének és az ahhoz kapcsolódó kormányzati tevékenység irányítására kormánybizottságot (a továbbiakban: KB) hoz létre. A KB társelnökei a külügyminiszter és a honvédelmi miniszter, tagjai a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a gazdasági és közlekedési miniszter, az igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint a pénzügyminiszter. A minisztereket a KB ülésén az illetékes szakállamtitkárok vagy a miniszter által felhatalmazott más vezetők helyettesítik. A KB ülésén részt vehetnek továbbá eseti jelleggel az adott feladatok tervezésében, előkészítésében és végrehajtásában érintett más szervezetek képviselői. A KB ügyrendjét és működési rendjét maga határozza meg. A KB titkárát a Külügyminisztérium illetékes szakállamtitkára jelöli ki a Külügyminisztérium állományából. A TKB tevékenysége a Magyar Honvédség irányításával és vezetésével kapcsolatos jogköröket, illetve a külügyminiszternek a nemzetközi fejlesztési együttműködés koordinálásával és irányításával kapcsolatos jogkörét nem érinti, ideértve a Csoport nemzetközi együttműködési tevékenységének koordinálását;”

3. A Határozat 3. pontja helyébe a következő szövegrész lép:

„3. elrendeli, hogy a Magyar Honvédség állományából legfeljebb 210 fő, váltási vagy megerősítési időszakban legfeljebb 420 fő vegyen részt a Csoport tevékenységében;
Felelős: honvédelmi miniszter”

4. A Határozat 4. pontja a következő b)–c) alpontokkal egészül ki, egyidejűleg a 4. pont jelenlegi szövege a) alpontra változik:

b) a Csoport működési területére hivatalos kiutazás csak a honvédelmi miniszterrel való előzetes egyeztetés után történhet. Az egyeztetés során a szükséges biztonsági intézkedések érdekében tisztázni kell a kiutazás körülményeit (a kiutazás célját, a kiutazók nevét, hivatali beosztását, az utazás kezdő és befejező napját, a felkeresni kívánt helységeket, a Csoport működési területén kialakult biztonsági helyzetet), illetve a kiutazók által betartandó biztonsági rendszabályokat;
Felelős: honvédelmi miniszter, érintett miniszterek
c) a tömegkommunikációs eszközök képviselői részére a Csoporttal kapcsolatos és a közvélemény tájékoztatását igénylő tényekről, körülményekről, továbbá a Csoport működési területén bekövetkezett bármely eseményről a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszteren kívül kizárólag a honvédelmi miniszterrel és a külügyminiszterrel – szükség szerint egymással egyeztetve – adhat tájékoztatást;
Felelős: Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, honvédelmi miniszter
külügyminiszter”

5. A Határozat 6. pontja helyébe a következő szövegrész lép:

„6. felhívja a honvédelmi minisztert és a külügyminisztert, hogy – a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter által meghatározott rendben – a Csoport működéséről a Kormányt folyamatosan tájékoztassák;”

6. A Határozat a következő 7. ponttal egészül ki, egyidejűleg a 7. pont számozása 8. pontra változik:

„7. elrendeli, hogy a Csoport fejlesztési projektjeinek finanszírozásához szükséges költségvetési támogatást a 2008–2009. évekre a Külügyminisztérium költségvetésében kell tervezni;”

7. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg a Határozat 1. pontjában a „kétéves” szövegrészek helyébe a „hároméves” szövegrész lép.

Gyurcsány Ferenc s. k.,
miniszterelnök

1

Megjelent: Határozatok Tára 2007. évi 51. szám.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére