• Tartalom

24/2007. (HK 5.) HM utasítás

24/2007. (HK 5.) HM utasítás

a Magyar Honvédség repülési pótlékra jogosult állományának hadrafoghatósági szint szerinti kategóriába sorolásának meghatározásáról*

2007.03.05.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a katonák illetményéről és illetményjellegű juttatásairól, valamint a közalkalmazottak jutalmazásáról szóló 3/2002. (I. 25.) HM rendelet 9–12. §-aiban foglalt rendelkezéseire – a Magyar Honvédség repülési pótlékra jogosult állománya kategóriába sorolásáról a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteire terjed ki.

2. § A Magyar Honvédség hadrendjében lévő állami légijárművek alkalmazási képességeinek mindenkori biztosítása, az ellenőrzési és felügyeleti jogkör gyakorlása, a szakmai háttér biztosítása, a repülőszemélyzetek rotációja, valamint a tartalékképzés érdekében a Magyar Honvédség repülési pótlékra jogosult állományát a következő kategóriákba kell sorolni:

a) Aktív repülőhajózó kategóriába tartoznak: a repülőhajózó beosztást betöltő légijármű vezetők és légijármű szakszemélyzet tagjai, akik meghatározott típusú állami légijármű kiképzési, harckiképzési, harcialkalmazási utasítások alapján gyakorlati repülést folytatnak, valamint azok, akik külföldön repülőhajózó kiképzésben vesznek részt.

b) Törzstartalék repülőhajózó kategóriába tartoznak: a különböző törzsekben repülőhajózó beosztást betöltő légijármű vezetők és légijármű szakszemélyzet tagjai, akik gyakorlati repülőtevékenységet nem folytatnak, de vállalják, hogy 3 éven (36 hónap) belül ismételten aktív repülőhajózó kategóriába kerülnek. Minősített helyzetben repülési jártasság helyreállító program végrehajtása után bevethető tartalékot képeznek.

3. § Az aktív repülőhajózó állományt a következő kritériumok szerint kell csoportba sorolni:

a) I. csoportba tartoznak: a korlátozás nélkül hadrafogható (CR = Combat Ready) kiképzettségi szintet elért repülőhajózó beosztást betöltő légijármű vezetők és légijármű szakszemélyzet tagok, akik korlátozások nélkül képesek az állami légijármű kiképzési, harckiképzési utasításokban foglalt követelményeket teljesíteni, a számukra meghatározott műveleti tevékenységeknek megfelelő feladatokat végrehajtani.

b) II. csoportba tartoznak: a korlátozottan hadrafogható (LCR = Limited Combat Ready) kiképzettségi szintet elért repülőhajózó beosztást betöltő légijármű vezetők és légijármű szakszemélyzet tagok, akik korlátozásokkal képesek az állami légijármű kiképzési, harckiképzési utasításokban foglalt követelményeket teljesíteni, a számukra meghatározott műveleti tevékenységeknek megfelelő feladatokat végrehajtani.

c) III. csoportba tartoznak: a kiképzés alatti (UT = Under Training) repülőhajózó beosztást betöltő légijármű vezetők és légijármű szakszemélyzet tagok, akik a számukra meghatározott légijármű kiképzési utasításoknak megfelelően a gyakorlati repülőkiképzést megkezdték. Ugyanezen csoportba kell sorolni a külföldön repülő kiképzésen kiképzendőként (hallgatóként) résztvevő állományt, amennyiben nem repülőhajózó beosztásból kerül kiküldetésre.

4. § Repülőhajózó beosztás a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztályon, a HM Katonai Légügyi Hivatalnál, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon és alárendelt repülő katonai szervezeteinél létesíthető.

5. § (1) A HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztályon az aktív repülőhajózó kategóriába tartozó állomány létszáma legfeljebb 2 fő, a törzstartalék repülőhajózó kategóriába tartozó állomány létszáma legfeljebb 1 fő.

(2) A HM Katonai Légügyi Hivatalnál az aktív repülőhajózó kategóriába tartozó állomány létszáma legfeljebb 8 fő, a törzstartalék repülőhajózó kategóriába tartozó állomány létszáma legfeljebb 2 fő.

(3) Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon az aktív repülőhajózó kategóriába tartozó állomány létszáma legfeljebb 30 fő. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt repülő katonai szervezeteinél az aktív repülőhajózó kategóriába tartozó állomány teljesít szolgálatot.

6. § Új típusú állami légijárműre történő átképzés, vagy a fedélzeti beosztásban történt változás és az ezekkel járó átképzés esetén, a korábbi típuson vagy beosztásban már elért, a 3. § szerinti hadrafoghatósági csoportba sorolás az átképzés megkezdésétől annak befejezéséig vagy megszűnéséig, de legfeljebb 3 évig (36 hónapig) fenntartható. Az átképzést követően az állomány tagját az új típuson vagy az új fedélzeti beosztásban ténylegesen elért hadrafoghatósági csoportoknak megfelelően kell besorolni.

7. § (1) A hadrafoghatósági szint fenntartásához az I. és II. csoportba sorolt repülőhajózó az állami légijármű kiképzési, harckiképzési utasítás alapján a számára előírt kötelező éves ellenőrzéseket és az érvényben lévő szakutasításokban meghatározott szinten tartó feladatokat köteles végrehajtani.

(2) Azt az I. és II. csoportba sorolt repülőhajózót, aki az (1) bekezdésben foglalt követelményeknek neki felróható okokból nem tett eleget, eggyel alacsonyabb csoportba kell sorolni (visszaminősítés).

(3) A törzstartalék repülőhajózó kategóriába sorolt állomány tagja a megszerzett hadrafoghatósági szintnek megfelelő besorolást 3 évig (36 hónapig) megtartja, amennyiben érvényes repülőorvosi minősítéssel rendelkezik és megfelel a fizikai követelményeknek, továbbá rendelkezésre áll helyreállító képzés azonnali megkezdésére.

(4) Ha a törzstartalék repülőhajózó kategóriába sorolt állomány tagja három év (36 hónap) után nem kerül vissza aktív repülőhajózó kategóriába, a törzstartalék állományba történő besorolását meg kell szüntetni.

8. § (1) Ez az utasítás az aláírás napján lép hatályba* azzal, hogy ezen utasítás 3. § c) pontjának második mondatát 2005. január 1-jétől, 5. § (3) bekezdését pedig 2007. január 1-étől kell alkalmazni. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Magyar Honvédség repülési pótlékra jogosult állományának kategóriába sorolásának meghatározásáról szóló 123/2004. (HK 4/2005.) HM KÁT–HM HVKF együttes intézkedés hatályát veszti.

(2) Azok esetében, akiknek ezen utasítás alapján megváltozik a csoportba sorolásuk, azoknak az átsorolását 30 napon belül végre kell hajtani.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítás aláírásának napja 2007. március 5.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére