• Tartalom

25/2007. (II. 28.) GKM rendelet

25/2007. (II. 28.) GKM rendelet

a nyilvántartásba vételre kötelezett áruk és szolgáltatások köréről és az ezekre vonatkozó kereskedelmi tevékenység gyakorlásának feltételeiről1

2009.09.01.

A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 12. §-a (2) bekezdésének b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján – a gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának d) pontjában foglalt feladatkörben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § A rendelet hatálya a nemesfémből készült ékszer-, tárgy-, díszműáru-kereskedelmi tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetekre [Ptk. 685. § c) pont], külföldi székhelyű vállalkozások magyarországi fióktelepeire (a továbbiakban együtt: kereskedő) terjed ki.

2. § (1) A kereskedő az 1. §-ban meghatározott kereskedelmi tevékenységet akkor folytathat, ha a kereskedőt és üzletét a nyilvántartásba vételére jogosult szerv e rendeletben foglaltak szerint nyilvántartásba vette.

(2) A nyilvántartásba vételre jogosult szerv a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (a továbbiakban: Hivatal). A Hivatal e rendelet szerinti hatósági eljárásaiban első fokú hatóságként a Hivatal illetékes területi szerve, másodfokon a Hivatal központi szerve jár el.

3. §2 (1) A nyilvántartásba vétel iránti kérelemhez eredeti példányban vagy hitelesített másolatban csatolni kell

a) az üzletre vonatkozó – külön jogszabály szerint kiadott – működési engedélyt;

b) a kereskedő, illetve vezető tisztségviselője büntetlen előéletét igazoló, a kérelem benyújtását legfeljebb 3 hónappal megelőzően kelt, eredeti hatósági erkölcsi bizonyítványt;

c) gazdasági társaság esetén közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányt;

d) a nyilvántartásba vétel iránti eljárásra külön jogszabályban megállapított eljárási díj befizetését igazoló bizonylatot.

(2) Ha a kereskedő nem szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, a nyilvántartásba vétel iránti kérelemhez 30 napnál nem régebben kiállított közokirati igazolást kell mellékelni arról, hogy a kereskedő – a nyilvántartásba vétel iránti kérelme benyújtásának időpontjában – az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. § 32. pontja szerint köztartozásmentes adózónak minősül.

4. § (1) A Hivatal a nyilvántartásba vétel iránti kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvántartásba veszi a kereskedőt és üzletét, ha a kereskedő a kérelméhez a 3. §-ban felsorolt iratokat, az ott meghatározott tartalommal, hiánytalanul csatolta.

(2) A nyilvántartás a következő adatokat tartalmazza:

a) a nyilvántartásba vétel időpontját,

b) a nyilvántartás sorszámát,

c) a kereskedő nevét,

d) a kereskedő elérhetőségi címét,

e) a nyilvántartásba vett üzlet nevét és címét,

f) az állami ellenőrzés megállapításait,

g) a nyilvántartásból való törlés tényét és annak időpontját.

(3)3 A kereskedő a 3. § (1) bekezdés b)–c) pontjában megjelölt adatokban bekövetkezett változást haladéktalanul, írásban köteles bejelenteni a Hivatalnak.

(4) A Hivatal a kereskedőt és üzletét a nyilvántartásból törli, ha

a) a nyilvántartásba vétel feltételei már nem állnak fenn,

b) kereskedő az üzletét megszüntette,

c) külön jogszabály szerint, az üzlet helye szerint illetékes települési (Budapesten a kerületi) önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) a kereskedő működési engedélyét visszavonta.

(5) A Hivatal a nyilvántartásból való törlésről a kereskedőt, egyéni vállalkozó esetén az egyéni vállalkozói igazolványt kiadó körzetközponti jegyzőt, egyéni cég, gazdasági társaság esetén – törvényességi felügyeleti intézkedés megtétele iránt – az illetékes cégbíróságot, a működési engedélyt kiállító jegyzőt, valamint a Vám- és Pénzügyőrséget és az Országos Rendőr-főkapitányság illetékes szervét értesíti.

(6) A Hivatal a nyilvántartásnak az állami ellenőrzés megállapításait tartalmazó rovatáról kizárólag a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, illetve nyomozás elrendelése esetén az illetékes nyomozó hatóság írásbeli megkeresése esetén ad kivonatot.

(7) A Hivatalnál vezetett hatósági nyilvántartás alapján a (2) bekezdésben meghatározott adatokat – a (2) bekezdés d) és f) pontjában meghatározott adatok kivételével – a Hivatal a Kormányzati Portálon4 keresztül is elérhető honlapján5 folyamatos frissítéssel, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hivatalos lapjában negyedévente közzéteszi.

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2)6

1

A rendeletet a 10/2010. (III. 2.) NFGM rendelet 12. § (2) bekezdés a) pontja hatályon kívül helyezte 2010. március 5. napjával.

2

A 3. § a 20/2009. (VIII. 14.) NFGM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg. E módosító rendelet 15. § (2) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. szeptember 1. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

3

A 4. § (3) bekezdése a 20/2009. (VIII. 14.) NFGM rendelet 15. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg. E módosító rendelet 15. § (2) bekezdése alapján a rendelkezést a 2009. szeptember 1. napját követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

4

www.magyarorszag.hu

5

www.mkeh.gov.hu

6

Az 5. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 10. §-ának 23. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére