• Tartalom

27/2007. (VI. 15.) OKM rendelet

27/2007. (VI. 15.) OKM rendelet

a Klebelsberg Kuno ösztöndíjról1

2008.05.16.

Az oktatási és kulturális miniszter feladat- és hatásköréről szóló 167/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. §-ának d) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva, a Balassi Intézet létrehozásáról szóló 309/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 7. § (4) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem el:

1. § A Klebelsberg Kuno ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíj) célja, hogy Klebelsberg Kuno szellemi hagyatékát őrizendő,

a) elősegítse a külföldi kulturális intézetekben, valamint egyéb helyszíneken a magyar nyelv és kultúra külföldi írott és tárgyi emlékeinek tanulmányozását célzó feladatok végzését;

b) hozzájáruljon a külföldi kulturális intézetekben folyó kulturális diplomáciai és szakmai munka sikeres megvalósításához, ezzel elősegítve Magyarország sikeres európai integrációját;

c) támogassa bölcsészet- és társadalomtudományi szakemberek, kutatók, oktatók külföldi könyvtári, kézirattári, múzeumi és levéltári kutatásait, feltárási és forráskiadási munkáit, valamint kulturális és tudományos célú, külföldi szakmai tanulmányútját.

2. § (1) Az ösztöndíjat az oktatási és kulturális miniszter (a továbbiakban: miniszter) adományozza. Az ösztöndíj több alkalommal nyerhető el. A pályázatot elnyert ösztöndíjasok névsorát a miniszter az Oktatási és Kulturális Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium), valamint a külföldi kulturális intézetek honlapján teszi közzé.

(2) Az ösztöndíj pályázatát a miniszter rendszeres időközönként, de évenként legalább egy alkalommal hirdeti meg, és a Kulturális Közlönyben, legalább egy országos napilapban, valamint a Minisztérium és a külföldi kulturális intézetek honlapján teszi közzé.

(3) A pályázati felhívás tartalmazza a pályázat feltételeit, a pályázati anyag kötelező tartalmát és benyújtásának határidejét, az ösztöndíj tartalmát.

(4) Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a pályázatot elnyert személy és a Balassi Intézet között az ösztöndíj folyósításának feltételeit rögzítő szerződés – miniszteri döntésnek megfelelő tartalommal – létrejöjjön.

3. § (1) A pályázaton az vehet részt, aki egyetemi vagy főiskolai oklevéllel rendelkezik.

(2) A pályázat elbírálásánál előnyben részesülnek a tudományos, illetve mester fokozattal rendelkező, vagy ezek megszerzése végett tanulmányokat folytató oktatók vagy kutatók.

4. § Az ösztöndíjban az részesülhet, aki

a) a 3. §-ban meghatározott feltételeknek megfelel; és

b) a pályázati felhívásban meghatározott dokumentumokat hiánytalanul és határidőn belül csatolta.

5. § (1) A pályázatokat bíráló bizottság (a továbbiakban: bizottság) bírálja el, s az 1. §-ban megfogalmazott célkitűzések figyelembevételével javaslatot tesz a miniszternek az ösztöndíj odaítélésére.

(2) A bizottság elnöke a Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára.

(3) A bizottság létszáma 13 fő, a Minisztérium képviselőit a miniszter kéri fel.

(4) A bizottság további tagjait – a Balassi Intézet , az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Országos Levéltár, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum képviselőit, valamint a Bécsi Collegium Hungaricum, a Berlini Collegium Hungaricum, a Párizsi Magyar Intézet, a Római Magyar Akadémia és a Moszkvai Magyar Tudományos és Tájékoztatási Központ igazgatóit – a miniszter évente kéri fel.

(5) A bizottság évente legalább két alkalommal ülésezik.

6. § (1) A pályázatokat a bizottság tagjai a pályázati anyag alapján értékelik.

(2) A formailag hibás pályázatokat a miniszter – a bizottság erre irányuló javaslata alapján – érdemi elbírálás nélkül elutasítja, és erről a pályázót értesíti.

(3) A benyújtott pályázatok elbírálására rendelkezésre álló idő nem lehet kevesebb 30 napnál.

(4) A bizottság az ösztöndíj odaítélésére vonatkozó javaslatát egyszerű szavazattöbbség alapján teszi meg, szavazategyenlőség esetén az elnök dönt.

7. § (1) Az ösztöndíj időtartama a pályázó által benyújtott pályázati munkaterv figyelembevételével hozott bizottsági javaslatnak megfelelően 1 és 5 hónap közötti terjedelmű lehet.

(2) Kivételesen indokolt esetben, ha az ösztöndíj időtartama az 5 hónapot nem éri el, az ösztöndíj időtartama legfeljebb 5 hónapig terjedő időtartamra meghosszabbítható.

(3) Az ösztöndíj szállást vagy szállásköltség-hozzájárulást, megélhetést biztosító, igazolás nélküli elismert költségként adóköteles személyi juttatást, elszámolási kötelezettséggel dologi juttatást és útiköltség-térítést (a legrövidebb közvetlen útra Magyarország és a megpályázott város között egy alkalommal oda-vissza) tartalmaz. A pályázati felhívás ettől eltérő is lehet.

8. § Az ösztöndíjas az ösztöndíj leteltekor jelentést készít az elvégzett feladatokról. Az ösztöndíj befejezését követő három hónapon belül részletes beszámolót ad a bizottságnak a vállalt feladatok teljesítéséről, amit tevékenysége eredményeinek dokumentálásával támaszt alá.

9. § (1) Az ösztöndíj pénzügyi fedezetét a Minisztérium a Balassi Intézet költségvetési előirányzatában tervezett forrása biztosítja.

(2) A pályázott évben fel nem használt ösztöndíj a következő pénzügyi évben nem vehető igénybe.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2)2

1

A rendeletet a 15/2010. (XII. 15.) KIM rendelet 10. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. december 22. napjával.

2

A 10. § (2) bekezdését a 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 40. §-ának 7. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére