• Tartalom

29/2007. (VII. 9.) HM rendelet

29/2007. (VII. 9.) HM rendelet

a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli pénzbeli szociális juttatásairól szóló 14/2002. (III. 29.) HM rendelet módosításáról1

2008.06.28.

A Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Hjt.) 287. § (2) bekezdés f) és g) pontjában, továbbá a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény 50. § (2) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 2. §-ának (1) bekezdésében foglaltakra – a következőket rendelem el:

1. § A hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli pénzbeli szociális juttatásairól szóló 14/2002. (III. 29.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-ának (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Ahol e rendelet a Honvéd Vezérkar főnökét említi, ott]

a) a hatáskörébe utalt HM szervek és szervezetek tekintetében a HM gazdasági feladatokért felelős szakállamtitkárát,”

2. § Az R. 4. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A HM központi pénzügyi szervezete a juttatást az illetékes pénzügyi ellátó szerv (referatúra) adatközlése alapján átutalja a kedvezményezett folyószámlájára vagy lakcímére.”

3. § Az R. 5. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A családalapítási támogatás-tartozást – jogszabályban meghatározottak szerint – hivatalból a HM központi pénzügyi szervezetének vezetője elengedheti, ha a kedvezményezett a szolgálati tevékenységgel összefüggő baleset vagy betegség következtében elhalálozik, vagy hősi halottá minősítik.”

4. § Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § „A 8. §-ban foglaltaknál nagyobb összegű és hosszabb, legfeljebb tizenkét havi törlesztési idejű illetményelőleget a HM Honvéd Vezérkar főnöke engedélyezhet. E jogkörét – hatásköre szerint – a (vezető) irányító szervek parancsnokaira (főnökeire), illetőleg a HM központi pénzügyi szervezetének vezetőjére részben vagy egészében írásban átruházhatja. Ezzel egyidejűleg hatáskörében illetményelőleg-keretet állapíthat meg.”

5. § Az R. 10. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerint felszámított keretet a HM központi pénzügyi szervezetének vezetője év közben is módosíthatja, ha átszervezés következtében az állományi létszám olyan mértékben változik, hogy az a keret összegét – idő- és létszámarányosan – legalább 20%-kal növelné vagy csökkentené.”

6. § Az R. 14. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szociális gondoskodás keretében a Hjt. 235. §-ában említett személyek, illetőleg a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 206. §-a alapján baleseti ellátásban részesülők, továbbá más, a személyi állományba nem tartozók segélyezése a költségvetésben külön meghatározott előirányzat, illetőleg jóváhagyott segélykeret terhére a HM gazdasági feladatokért felelős szakállamtitkára hatáskörébe tartozik.”

7. § Az R. 16. §-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

16. § „Az iskolakezdési támogatás olyan jogszabályban meghatározott, adómentes természetbeni juttatás, amelyet a gyermek részére a szülő (nevelőszülő) vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján, kizárólag tankönyv, taneszköz vagy ruházat vásárlására jogosító utalvány formájában kell biztosítani. Az utalvány értéke gyermekenként – az adómentes értékhatáron belül – a HM gazdasági feladatokért felelős szakállamtitkár által meghatározott összeg.”

8. § Az R. 17. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Iskolakezdési támogatásra jogosult a tárgyév szeptember 1-jén szolgálati viszonyban álló hivatásos katonának, valamint közalkalmazottnak kizárólag a közoktatásról szóló törvény szerint iskolai oktatásban részesülő (iskolai tanulmányait megkezdő), a tárgyév szeptemberében családi pótlékra jogot adó, saját háztartásban nevelt gyermeke, ideértve a vele közös háztartásban élő házastárs – feltételeknek megfelelő – gyermekét is.”

9. § Az R. a következő 17/A. §-sal egészül ki:

17/A. § (1) Az iskolakezdési támogatás címen biztosított utalványok beszerzéséhez szükséges előirányzat tervezése, az utalványok megvásárlása, tárolása, nyilvántartása és a jogosult részére történő kiadása a pénzügyi ellátást végző szerv (referatúra) feladata.
(2) Az áruvásárlási utalványokat – a vonatkozó keretszerződésre tekintettel – július 20-ig, ezt követően augusztus 20-ig, majd szeptember 20-ig kell megrendelni. Az utalványokat a honvédelmi szervezet személyügyi szerve által készített jegyzék alapján az utalványtömbök (szállítmány) átvételét követő tíz munkanapon belül, de legkésőbb október 15-ig kell az igénylő részére átadni. A jegyzék tartalmazza az igénylő nevét, rendfokozatát, a gyermek nevét, az utalvány címletenkénti darabszámát, sorszámát, összértékét, az átvevő aláírását, a jegyzék készítőjének nevét és a jogosultságot igazoló parancsnok (vezető) aláírását. Az áruvásárlási utalvány számadásköteles nyomtatvány. Az igénylők által aláírt jegyzéket a számadásköteles nyomtatványok nyilvántartásához kell csatolni és azzal együtt megőrizni.
(3) A jogosulatlanul átvett és ezért visszavont, vagy ki nem adott utalványokat a kibocsátó gazdasági társaság részére a keretszerződésben foglaltak szerint kell visszaküldeni.”

10. § Az R. 19. §-a (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Nevelési segélyre jogosult az a hivatásos katonával, közalkalmazottal közös háztartásban élő vér szerinti, örökbe fogadott vagy nevelt gyermek,]

a) aki után a hivatásos katona vagy a közalkalmazott, illetőleg a vele közös háztartásban élő házastársa (élettársa) családi pótlékra jogosult,”

11. § Az R. 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § „A nevelési segély összege gyermekenként az illetményalap 60%-a, melyet az igénybejelentés augusztus 31-ig történő benyújtása esetén szeptember 1. és 30. között, az igénybejelentés szeptember 15-ig történő benyújtása esetén október 31-ig kell folyósítani.”

12. § (1) Az R. 21. §-ának (1)–(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

21. § „(1) Az iskolakezdési támogatást és a nevelési segélyt június 1-jétől szeptember 15-ig a 3. számú melléklet szerinti (helyileg elkészítendő) nyomtatványon lehet igényelni. Az igénybejelentéshez csatolni kell a jogosultsági feltételek megállapítására alkalmas bizonylatokat, azonban az iskolalátogatási igazolás – amennyiben az igénybejelentés időpontjában még nem áll rendelkezésre – szeptember 30-ig pótolható. Az igénybejelentést az állományilletékes parancsnokhoz kell benyújtani.
(2) A 17. § (2) és a 19. § (3) bekezdése szerinti árvák részére az iskolakezdési támogatást, illetőleg a nevelési segélyt az illetékes hadkiegészítő parancsnokság biztosítja.”

(2) Az R. 21. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A nevelési segélyt az állományilletékes honvédelmi szervezet pénzügyi feladatait ellátó szerv (referatúra) feladása alapján a HM központi pénzügyi szervezete folyósítja az igényjogosult gyermek, illetőleg a szülő lakossági folyószámlájára vagy lakcímére.”

13. § Az R. 22. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A tárgyév szeptember 1-jén állományba tartozó – határozott vagy határozatlan időre kinevezett – részmunkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott gyermeke az egyéb feltételek megléte esetén is csak akkor jogosult az (1) bekezdés szerinti juttatásokra, ha a közalkalmazott napi munkaidejének mértéke a 4 órát eléri vagy meghaladja.”

14. § Az R. 33. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti juttatást a HM központi pénzügyi szervezete – a hadkiegészítő parancsnokságokkal előzetesen egyeztetett adatok alapján – hivatalból állapítja meg és folyósítja.”

15. § Az R. 34. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

34. § „Az e rendelet alapján folyósítandó pénzbeli és egyéb juttatásokra fordítható előirányzatok tervezésére, a folyósításukkal, illetve kezelésükkel kapcsolatos pénzügyi adminisztrációs és eljárási feladatok rendjére a HM központi pénzügyi szervezetének vezetője hatáskörében intézkedik.”

16. § Az R. 2. számú mellékletének második bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Hozzájárulok ahhoz, hogy a megállapított első havi ........... Ft és a további ...... hónapon keresztül havi ............ Ft-os törlesztő részletek az illetményemből levonásra kerüljenek.”

17. § (1) Ez a rendelet a – (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetést követő 3. napon lép hatályba.

(2)2 A 18. § (2) bekezdése 2009. július 1-jén lép hatályba.

18. § (1) Hatályát veszti

b) a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli pénzbeli szociális juttatásairól szóló 14/2002. (III. 29.) HM rendelet módosításáról szóló 23/2003. (VII. 7.) HM rendelet 2. §-a, 3. §-ának az R. 17. § (1) bekezdését megállapító szövegrésze, 5. §-ának az R. 19. §-a (1) bekezdésének a) pontját megállapító szövegrésze, 6. §-ának az R. 21. § (1)–(2) és (4) bekezdését megállapító szövegrészei;

c) az önkéntes haderő kialakításával összefüggésben egyes honvédelmi miniszteri rendeletek módosításáról, valamint hatályon kívül helyezéséről szóló 7/2005. (III. 23.) HM rendelet 5. § (3)–(4) bekezdése, továbbá a 10. § (7) bekezdés e) pontjában a „4. § (3) bekezdésének utolsó mondata és” szövegrésze.

(2) Ez a rendelet, valamint

a) hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli pénzbeli szociális juttatásairól szóló 14/2002. (III. 29.) HM rendelet,

b) a hivatásos, szerződéses és hadköteles katonák, a honvédségi közalkalmazottak egyes illetményen kívüli pénzbeli szociális juttatásairól szóló 14/2002. (III. 29.) HM rendelet módosításáról szóló 23/2003. (VII. 7.) HM rendelet,

c) a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség tartós vagy ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő, valamint a külföldi tanulmányokat folyatató tagjai ellátásáról szóló 28/2004. (XI. 8.) HM rendelet 75. §-a,

d) az önkéntes haderő kialakításával összefüggésben egyes honvédelmi miniszteri rendeletek módosításáról, valamint hatályon kívül helyezéséről szóló 7/2005. (III. 23.) HM rendelet 1–10. §-a

hatályát veszti.

1

A rendelet – a 18. §-ának (2) bekezdése alapján – 2008. július 1-jén hatályát veszti.

2

A 17. § (2) bekezdése a 15/2008. (VI. 20.) HM rendelet 18. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére