• Tartalom

29/2007. (HK 6.) HM utasítás

29/2007. (HK 6.) HM utasítás

az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai egyezmények a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget érintő feladatainak végrehajtásáról*

2007.04.17.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai szerződések, megállapodások és egyéb dokumentumok végrehajtását tervező és koordináló tárcaközi bizottságról szóló 2036/1997. (II. 12.) Korm. határozatra (a továbbiakban: Korm. határozat) és az 1992. március 24-én, Helsinkiben aláírt Nyitott Égbolt Szerződés végrehajtásáról szóló 2043/2004. (III. 4.) Korm. határozatra az alábbi

utasítást


adom ki:
I. Fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) Az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés és az azt kiegészítő dokumentumok, a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedésekkel foglalkozó Tárgyalások 1999. évi Bécsi Dokumentuma, a Nyitott Égbolt Szerződés, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet keretében, illetve azon kívül megkötött két- és többoldalú regionális fegyverzet-ellenőrzési megállapodások és biztonságpolitikai dokumentumok (a továbbiakban: a Szerződések) végrehajtását tervező és koordináló legmagasabb szintű testület a – Korm. határozatban létrehozott, az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamit a nemzetközi biztonságpolitikai szerződések, megállapodások és egyéb dokumentumok végrehajtását tervező és koordináló – tárcaközi bizottság (a továbbiakban: a TB).

(2) A honvédelmi tárca részéről a TB tagja a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: a HM VPF) főosztályvezetője és az MH Műveleti Központ (a továbbiakban: az MH MK) parancsnoka.

(3) Az előírt kötelezettségekből a TB döntése alapján a HM-re háruló feladatok szakirányítását a HM védelempolitikai szakállamtitkára (a továbbiakban: HM VPSZÁT) – a HM Honvéd Vezérkar Főnök (a továbbiakban: HM HVKF) tájékoztatása mellett – a HM VPF útján végzi.

(4) A Szerződések végrehajtásának biztonság- és védelempolitikai szempontból történő folyamatos nyomon követése, értékelése, a fegyverzet-ellenőrzés koncepcionális kérdéseinek és a különböző tárgyalási fórumokon képviselendő magyar álláspont HM vonatkozású részének kidolgozása – a többi érintett tárcával és szervezettel egyeztetve – a Szerződések végrehajtásának tárcaszintű és tárcák közötti koordinálása, a HM által megrendezésre kerülő TB ülések előkészítése a HM VPF feladata.

(5) A Szerződésekből eredő adatszolgáltatási, ellenőrzési, megfigyelési, illetve kísérési feladatok tervezését, szervezését és végrehajtását az érintett HM és MH szervezetekkel együttműködve az MH MK végzi.

II. Fejezet

A SZERZŐDÉSEK ELŐÍRÁSAIBÓL A HONVÉDELMI TÁRCÁRA HÁRULÓ FELADATOK TERVEZÉSE

3. § (1) A honvédelmi miniszter évente március 31-ig a Szerződések előírásainak végrehajtása érdekében a következő évi feladatokra vonatkozó tervezési irányelveket (a továbbiakban: Irányelvek) utasításban adja ki. Az Irányelveket az MH MK javaslatainak figyelembevételével a HM VPF dolgozza ki együttműködve a Külügyminisztérium (a továbbiakban: KÜM) illetékes főosztályával.

(2) Az MH MK évente április 15-ig összeállítja a következő évi (a továbbiakban: a tárgyév) tervezéséhez szükséges alapadatokat, amiket a HM HVKF előzetes írásbeli egyetértésével az MH MK parancsnoka, a HM VPF útján jóváhagyásra a TB elé terjeszt. A jóváhagyott tervezési alapadatokat, mely tartalmazza a programokat és a programokhoz rendelt erőforrás és költségszükségleteket az MH MK április 30-ig megküldi a HM VTF és a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) részére amelyek szakterületüket illetően a tárca hosszú- és rövid távú erőforrás és költségszükségleti, valamint kiadási igénytervébe, illetve a nemzetközi költségvetési tervjavaslatba állítják be az igényeket.

(3) Az MH MK együttműködve a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökséggel (a továbbiakban: HM FLÜ) a tárgyévet megelőző október 15-ig elkészíti a fegyverzet-ellenőrzési terv (a továbbiakban: a FET) tervezetét, mely részletesen tartalmazza a programokat, a végrehajtó és együttműködő szervezeteket, a programok jellegét és időpontját, valamint a programokhoz rendelt erőforrás és költségszükségleteket és kiadási igényeket.

(4) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések kiszolgálásának egyéb költségeit a HM Térképészeti Közhasznú Társaság (a továbbiakban: HM Térképészeti Kht.), a repülőgép hajtóanyag költségeket az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban MH ÖHP) tervezi és biztosítja. A szerződések előírásainak végrehajtásával kapcsolatos – a HM Térképészeti Kht. részére a 9. § szerinti alapító határozatában foglalt feladatokhoz kapcsolódó – költségkeret megtervezése érdekében az MH MK együttműködik a HM Térképészeti Kht.-val. Az MH MK a HM Térképészeti Kht. feladataihoz kapcsolódó kiadási igényét megküldi a HM védelemgazdasági főosztályvezető részére. A HM védelemgazdasági főosztályvezető a HM védelemtervezési főosztályvezetővel együttműködve felülvizsgálja a HM Térképészeti Kht.-nek a Szerződések végrehajtásához kapcsolódó feladatainak kiadási igényét és gondoskodik a szükséges költségvetési támogatás biztosításáról.

(5) A FET-et az MH MK a HM HVKF egyetértésével tárgyév január 20-ig felterjeszti a TB elé jóváhagyásra.

(6) A jóváhagyott FET-et az MH MK haladéktalanul megküldi a HM VTF, a HM KPÜ, a HM FLÜ, az MH ÖHP, a HM Térképészeti Kht. és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal részére, akik a FET alapján pontosítják éves terveiket.

(7) Az MH MK a tárgyév első TB ülésén tájékoztatja a TB-t az Irányelvekben meghatározott feladatok tárgyévi feladatainak anyagi, technikai és személyi feltételeinek meglétéről.

III. Fejezet

A SZERZŐDÉSEK ELŐÍRÁSAIBÓL A HONVÉDELMI TÁRCÁRA HÁRULÓ FELADATOK VÉGREHAJTÁSA

4. § (1) Az MH MK a fegyverzet-ellenőrzési gyakorlati feladatok végrehajtása érdekében folyamatos munkakapcsolatot tart fenn a feladat végrehajtásában érintett hazai és nemzetközi szervezetekkel. Az MH MK a Szerződésekben előírt adatszolgáltatási feladatok végrehajtása, bejelentési kötelezettségek teljesítése, valamint a helyszíni ellenőrzések, rendezvények, megfigyelő repülések fogadásának és külföldi végrehajtásának biztosítása során közvetlenül együttműködik a HM és az MH érintett szervezeteivel, közvetlen kapcsolattartásra jogosult a külföldi társszervezetekkel, valamint a NATO és az EBESZ végrehajtást koordináló testületeivel.

(2) Az adatszolgáltatási feladatok végrehajtásában, a helyszíni ellenőrzésekben, a megfigyelő repülések fogadásában és a rendezvények lebonyolításában érintett HM és MH szervezetek vezetői (parancsnokai) amennyiben az adott szervezet állományában nincs ilyen beosztás rendszeresítve, olyan felelős tiszteket jelölnek ki, akik eredeti beosztásuk mellett a Szerződésekből adódó feladatok ellátását – az MH MK szakmai irányítása alapján – az érintett szervezet vonatkozásában összehangolják és végzik, illetve részt vesznek a feladatok végrehajtásában.

Az adatszolgáltatási kötelezettségek, bejelentések végrehajtása

5. § (1) A Szerződések által előírt adatszolgáltatási kötelezettségek végrehajtását, a Magyar Honvédség hagyományos fegyverzetére és létszámára, valamint a Katonai Információk Globális Cseréjére vonatkozó adattárak összeállítását és továbbítását, azok naprakészen tartását az MH MK végzi.

(2) Az adattárak előkészítéséhez szükséges információkat az MH MK kezdeményezésére az érintett HM főosztályok, az MH ÖHP, a HM részvénytársaságok, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum minden év november 01-ig biztosítják. Az adattárakat a Részes/Résztvevő Államok felé történő továbbítást megelőzően egyeztetni kell az adatszolgáltató szervezetekkel.

(3) A Szerződések előírásainak betartása és a nemzetközi jelentési kötelezettségek teljesítése érdekében a Szerződések hatálya alá tartozó technikai eszközzel rendelkező szervezetek ezen eszközök átadását, áthelyezését, átcsoportosítását (mind belföldi, mind külföldi tevékenység esetén) értékesítését, vagy múzeumi célra történő átalakítását megelőzően – a határidők figyelembevételével és a szolgálati út betartásával – egyeztetést folytatnak az MH MK-val.

(4) A Szerződések hatálya alá tartozó szervezeteknél tervezett szervezeti változások esetén a jelentési kötelezettségekről az érintett szervezet parancsnoka a változások hatálybalépését megelőzően legalább 50 nappal egyeztetést folytat az MH MK-val.

(5) A Szerződések hatálya alá tartózó technikai eszközök mozgásával járó hazai és külföldi kiképzési feladatok, gyakorlatok, átcsoportosítások, békeműveleti tevékenységek tervezése, előkészítése során a feladat végrehajtásáért felelős HM, illetve MH szervezet együttműködik az MH MK-val és biztosítja a szükséges adatokat a nemzetközi ellenőr csoportok tevékenységével kapcsolatos feladatok tervezése és végrehajtása érdekében.

(6) A Szerződések végrehajtásában érintett Részes/Résztvevő Államoktól beérkező adatok, bejelentések feldolgozását az MH MK végzi. Az MH MK a HM és az MH szervezetek részére tájékoztatást nyújt a hazai és a külföldi nemzetközi ellenőrzésekkel kapcsolatos és az adatszolgáltatás során kapott információkról.

(7) Az adatszolgáltatási rendszer fenntartása érdekében, a NATO VERITY rendszerhez és az EBESZ kommunikációs hálózatához telepített számítógépek a KÜM-höz és a HM-hez kiépített munkaállomásainak fenntartásáért, üzemeltetéséért az MH MK a felelős.

(8) A Szerződésekben előírt, az 5. § (1)–(7) bekezdéseiben nem részletezett egyéb adatszolgáltatási feladatok végrehajtását a HM VPF végzi.

Helyszíni ellenőrzések, megfigyelő repülések és rendezvények biztosítása

6. § (1) A Szerződések rendelkezései alapján a Részes/Résztvevő Államok ellenőrcsoportjai által a Magyar Köztársaság területén végzett, valamint a Magyar Köztársaság által a Részes/Résztvevő Államok területén végrehajtott helyszíni ellenőrzések, rendezvények és megfigyelő repülések biztosításáért és végrehajtásáért az MH MK a felelős.

(2) A helyszíni ellenőrzésekről, megfigyelő repülésekről és rendezvényekről az érintett szervezetek kiértesítését az MH MK végzi az MH ÖHP parancsnoka, illetve az érintett HM szervezet vezetője útján. Az MH MK összehangolja a bevont állomány tevékenységét és kíséri az ellenőr-, az értékelő- és a megfigyelő csoportokat. Tevékenysége során együttműködik a HM és az MH ellenőrzés fogadására kötelezett szervezeteinek vezetőivel, akik felelősek a Szerződésekben előírt technikai feltételek biztosításáért és az ellenőrzött szervezet felkészítéséért. A feladatok logisztikai támogatását a HM FLÜ, igény esetén a földi szállító eszközöket az MH Támogató Dandár, a légi szállító eszközöket és a Nyitott Égbolt megfigyelő repülésekhez megfigyelő repülőgépet az MH ÖHP, a megfigyelő rendszert a 9. § szerinti alapítói határozatban foglaltaknak megfelelően a HM Térképészeti Kht. biztosítja. Az ellenőr-, az értékelő- és a megfigyelő csoportok kísérésének rendészeti biztosítását az MH Támogató Dandár végzi.

(3) Az ellenőrzések fogadására kötelezett szervezetek jegyzékét, valamint az érintett szervezetekről az éves adattárakban közölt információkat az MH MK minden év január 1-jéig megküldi az érintetteknek.

(4) A FET-ben jóváhagyott hazai és külföldi programok előkészítése és végrehajtása során a Szerződésekben előírt kötelezettségek és határidők betartásáért, az előírt okmányok előkészítéséért, a végrehajtásba bevont társminisztériumok képviselőivel, a HM és az MH szervezetekkel, továbbá a külföldi partnerszervezetekkel történő szükséges egyeztetések elvégzéséért az MH MK a felelős. A kiutazási rendelvények és a szolgáltatási igények elkészítése során a hatályos belső rendelkezéseket kell figyelembe venni.

(5) Az MH MK saját hatáskörben végzi a fegyverzetellenőrök felkészítését, a már kiképzett ellenőröket nyilvántartja, és őket – képzettségük és tapasztalatuk alapján, állomány illetékes parancsnokaik egyetértésével – oktatói, előadói, csoportparancsnoki vagy beosztott ellenőri, megfigyelői, kísérői feladatokra bevonja.

(6) A helyszíni ellenőrzés visszautasításáról a KÜM és a HM egyetértése esetén születhet döntés. Egyetértés esetén az MH VPF a HM VPSZÁT-tól kap utasítást az ellenőrzés visszautasítására, melyet követően szolgálati úton kezdeményezi az ellenőrzés visszautasítását az MH MK-nál.

IV. Fejezet

A JELENTÉSEK ÉS BESZÁMOLTATÁSOK RENDJE

7. § (1) Az MH MK a szakfeladatok végrehajtását követően, a végrehajtásról készített magyar nyelvű jelentést a HM VPSZÁT és a HM HVKF, valamint a végrehajtásban érintett HM és MH szervezetek részére 7 munkanapon belül terjeszti fel, illetve küldi meg.

(2) Az MH MK parancsnoka évente december 15-ig elkészíti a szakmai tevékenység éves értékeléséről szóló beszámolót, és azt a soron következő TB ülésen jóváhagyásra előterjeszti.

(3) A HM FLÜ minden negyedévet követő hónap 10-ig számszaki beszámolót készít a keretek felhasználásának helyzetéről, majd az egész évre vonatkozóan a tárgyévet követő év január 10-ig a jóváhagyott keretekről. A beszámoló alapján az MH MK félévente összefoglaló jelentésben tájékoztatja a HM VPSZÁT-ot a HM HVKF egyidejű tájékoztatása mellett a fegyverzet-ellenőrzési keret felhasználásnak helyzetéről.

V. Fejezet

A GAZDÁLKODÁS RENDJE

8. § (1) Az MH MK a FET-ben jóváhagyott programok programfelelőse, és saját hatáskörben gazdálkodik. A terven felüli rendezvények esetében, a HM VPF-fel történt egyeztetés után – a TB társelnökeinek egyetértésével – az általa kezelt programok előirányzatának terhére, a szükséges átcsoportosításokat jogosult végrehajtani, és köteles erről az érintett végrehajtó szervezeteket tájékoztatni.

(2) Az MH MK fegyverzet-ellenőrzéssel kapcsolatos feladatainak végrehajtása során bevont, nem az MH állományába tartozó szakértők utazási, szállítási, ellátási, valamint napidíj és szállás költségeit a FET keret terhére kell elszámolni.

(3) A Szerződések rendelkezései alapján a hazánkba érkező külföldi fegyverzetellenőrök fogadásával, illetve a magyar ellenőrök külföldi feladatteljesítésével kapcsolatos utazási, szállítási, ellátási és szállás költségeket a jóváhagyott FET keret terhére a HM FLÜ biztosítja. A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések repülőgép hajtóanyag költségeit az MH ÖHP, a 9. § szerinti alapítói határozatban felsorolt feladatokhoz kapcsolódó költségeit a HM Térképészeti Kht. tervezi és biztosítja.

(4) A Nyitott Égbolt megfigyelő repülések hajtóanyag költségeinek elszámolására vonatkozó eljárási rendet a külföldi fegyveres erők repülő-eszközei magyarországi, valamint a Magyar Honvédség repülő-eszközei külföldön végrehajtott üzemanyag-feltöltésének és elszámolásának rendjéről szóló 73/2006. (HK 16.) HM utasítás tartalmazza.

(5) A nemzetközi fegyverzet-ellenőrzési tevékenység végrehajtásához szükséges diplomata útleveleket a HM FLÜ kezeli. Az útlevelek kiadását és bevonását a HM FLÜ az MH MK igényei alapján végzi. Az útlevelek érvényességi idejét a HM FLÜ tartja nyilván, a lejárat előtt legalább hat hónappal értesíti az MH MK-et, és az MH MK javaslatára saját hatáskörében kezdeményezi a KÜM-nél a hosszabbítást vagy a lejárat utáni bevonást.

9. § A HM védelemgazdasági főosztályvezető az MH MK parancsnokának javaslata alapján előkészíti a HM Térképészeti Kht. és a HM tulajdonosi felügyelete alatt álló részvénytársaságok – jelen utasítás tárgyával kapcsolatos feladataira vonatkozó – alapítói határozatait.

VI. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

10. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

a) az európai fegyverzet-korlátozási, leszerelési, valamint a nemzetközi biztonságpolitikai szerződések, megállapodások és egyéb dokumentumok a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget érintő feladatainak végrehajtásáról szóló 67/1997. (HK 23.) HM utasítás;

b) a Nyitott Égbolt Szerződés és a magyar–román Nyitott Égbolt Megállapodás végrehajtása során a Magyar Honvédségre háruló feladatokról szóló 79/1998. (HK 17.) MH parancsnoki, vezérkari főnöki intézkedés;

c) a Magyar Köztársaság által ratifikált európai fegyverzet-korlátozási, valamint nemzetközi bizalom- és biztonságerősítő szerződésekben/megállapodásokban foglalt, a Magyar Honvédséget érintő feladatok végrehajtásáról szóló 80/1998. (HK 17.) MH parancsnoki, vezérkari főnöki intézkedés;

d) a nemzetközi katonai együttműködés általános szabályairól és a kétoldalú nemzetközi együttműködésről szóló 97/2003. (HK 1/1004.) HM utasítás 2. § (2) bekezdés e) pontja, valamint a 15. §-a, valamint az azt megelőző fejezet címe;

e) a nemzetközi katonai együttműködés általános szabályairól és a kétoldalú nemzetközi együttműködésről szóló 97/2003. (HK 1/2004.) HM utasítás módosításáról szóló 108/2004. (HK 1/2005.) HM utasítás 2. §-a (2) bekezdésének felvezető szövegéből az „e)” szövegrész és az e) pontja, valamint a 11. §-ának „a következő új 15. §-alVIII. fejezettel – egészül ki egyúttal a” szövegrésze.

(3) Jelen utasítás hatálybalépését követő 60 napon belül a HM VPSZÁT szakutasításban szabályozza a Szerződések végrehajtásában érintett HM és MH szervezetek feladatait, az adatszolgáltatás, valamint a helyszíni ellenőrzések, a megfigyelő repülések és a rendezvények lebonyolítása során.

(4) Az érintett HM és MH szervezetek vezetői (parancsnokai) a Szerződések végrehajtásáról szóló belső rendelkezéseiket, a Szervezeti és Működési Szabályzataikat, az érintett 24 órás őr- és ügyeleti szolgálatok szolgálati utasításait, illetve az alárendeltségükben tartozó, a feladatkör végzésére kijelölt személyek munkaköri leírásait jelen utasítás 10. § (2) bekezdés szerinti szakutasítás hatálybalépését követően 30 napon belül felülvizsgálják, illetve kiegészítik a Szerződésekből adódó feladatokkal.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasításhoz helyesbítés jelent meg a Honvédelmi közlöny 2007. évi 9. számában. Az utasítást a 64/2011. (VI. 10.) HM utasítás 8. § (4) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. június 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére