• Tartalom

3/2007. (II. 8.) GKM utasítás

3/2007. (II. 8.) GKM utasítás

a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjének hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló 32/2006. (X. 9.) GKM utasítás módosításáról*

2007.02.15.
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezetét érintő, egyes – az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Áht.), valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 165. §-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetőjének hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló 32/2006. (X. 9.) GKM utasítás (a továbbiakban: utasítás) módosításáról a következők szerint rendelkezem:

1. § Az utasítás 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fejezetébe tartozó költségvetési intézményi – a fejezethez tartozó kormányhivatalok előirányzatai kivételével – és a fejezeti kezelésű költségvetési előirányzatokra – a 26. cím alatti EU integráció fejezeti kezelésű előirányzat – kivételével.
(2) A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap tekintetében a rendelkezési jogosultságok gyakorlását külön utasítás állapítja meg.”

2. § (1) Az utasítás 2. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az intézmények költségvetése tervezésének előkészítési feladatait – az előző év(ek) teljesítési adatai, a prioritások, az érvényesítendő követelmények meghatározásával – a felügyeletet gyakorló szakállamtitkár, illetve kabinetfőnök közreműködésével – a Belső Fejlesztési Főosztály és a Közbeszerzési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály bevonásával a Költségvetési Főosztály látja el.”

(2) Az utasítás 2. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A fejezeti kezelésű előirányzatok tervezésének előkészítését, a fejezeti feladatok, kötelezettségek, determinációk számbavételét, valamint azok teljesítéshez szükséges előirányzatok felmérését – a szakmai kezelők, a Stratégiai Főosztály és a Költségvetési Főosztály bevonásával – a felügyeletet gyakorló szakállamtitkár, kabinetfőnök közreműködésével a Közbeszerzési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály látja el.”

(3) Az utasítás 2. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A költségvetési javaslatnak a Pénzügyminisztérium (a továbbiakban: PM) által kiadott tervezési köriratban foglaltak szerinti összeállításáért a Költségvetési Főosztály a felelős. A PM-mel egyeztetett költségvetési javaslat véglegesítéséért és a szöveges indokolás elkészítéséért a fejezet felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok szakmai kezelői, valamint a Költségvetési Főosztály bevonásával – a felügyeletet gyakorló szakállamtitkárok, illetve a kabinetfőnök közreműködésével – a Közbeszerzési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály felelős (Ámr. 24–27. §-ai).”

(4) Az utasítás 2. §-a (6) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[a gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár egyetértésével a miniszter]

„b) jóváhagyja a GKM fejezetbe sorolt költségvetési szervek létszámát – az Áht. 36. §-ának (2) bekezdése szerint, a Kormány által meghatározott létszámkeret érvényesítésével – átcsoportosítási jogot gyakorol – az Áht. 39. §-ának (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel – a fejezeten belüli, illetve címen belüli létszámkeretek tekintetében a Kormány rendeletében meghatározott módon [Áht. 49. §-ának h) pontja, Ámr. 58. §-ának (10) bekezdése].”

(5) Az utasítás 2. §-ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A költségvetési törvényben megállapított fejezeti kezelésű előirányzatok részfeladatok szerinti felosztását – a felügyeletet gyakorló szakállamtitkárok, illetve a kabinetfőnök bevonásával – a Közbeszerzési, Tervezés-koordinációs és Kontrolling Főosztály koordinációja és a gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár előterjesztése alapján a miniszter hagyja jóvá.”

(6) Az utasítás 2. §-ának (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A fejezeti kezelésű előirányzatok elemi költségvetését, költségvetési alapokmányát az előirányzat kijelölt szakmai kezelője – a Költségvetési Főosztály által előzetesen biztosított adatok ismeretében – a (7) bekezdésben, valamint az Ámr. 10. § (6) bekezdésében, illetve 41–43. §-aiban foglaltak figyelembevételével készíti el elektronikus formában és papír alapon is, majd megküldi a Költségvetési Főosztály részére.”

(7) Az utasítás 2. §-ának (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A költségvetési szervekre és a fejezeti kezelésű előirányzatokra vonatkozó, az intézmények vezetői és a fejezeti kezelésű előirányzatok szakmai kezelői által – az Ámr. 26. sz. melléklete szerinti tartalommal – elkészített adatszolgáltatás PM részére történő megküldéséről a Költségvetési Főosztály gondoskodik minden hónap 8. napjáig [Ámr. 138/C. §].”

(8) Az utasítás 2. §-a a következő (11)–(12) bekezdéssel egészül ki:

„(11) A Költségvetési Főosztály az Áht. 12/B. §-ában meghatározott hosszú távú kötelezettségvállalások tekintetében – az intézmények vezetői és a fejezeti kezelésű előirányzatok szakmai kezelői által tett bejelentés alapján – gondoskodik a fejezethez tartozó kötelezettségvállalások összesítéséről, nyilvántartásáról és annak negyedévenkénti, legkésőbb a tárgynegyedévet követő 30 napon belül a Magyar Államkincstár (a továbbiakban Kincstár) részére történő jelentéséről.
(12) A Költségvetési Főosztály – a fejezeti kezelésű előirányzatok szakmai kezelői által az Ámr. 27. sz. mellékletében meghatározott formában elkészített adatszolgáltatása alapján – gondoskodik az előirányzat-finanszírozási terv tárgyév január 10-ig, majd ezt követően havonta a tárgyhónapot megelőző hó 20. napjáig a Kincstár részére történő benyújtásáról [Ámr. 109/A §-a].”

3. § (1) Az utasítás 3. §-a (2) bekezdésének ec) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[e) a fejezet felügyelete alá tartozó központi költségvetési szerveknél – egyszeri vagy tartós jelleggel – az intézmény felügyeletét gyakorló szakállamtitkár, kabinetfőnök és a Költségvetési Főosztály javaslata alapján, a költségvetési szerv és a Kincstár egyidejű írásbeli tájékoztatása mellett]

„ec) a felújítási előirányzat terhére a pénzügyminiszter egyetértésével átcsoportosítás engedélyezése a működési költségvetés javára, azzal, hogy az átcsoportosítás a személyi juttatások növelésére nem irányulhat [Áht. 24. §-ának (4) bekezdése, Ámr. 48. §-a (1) bekezdésének e) pontja].”

(2) Az utasítás 3. §-a (3) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Felügyeleti szervi jogkörben a Költségvetési Főosztály vezetőjének hatáskörébe tartozik:]

„b) a központi költségvetési szervek kiadásaira a költségvetési törvényben megállapított, illetve év közben módosított előirányzatok alapján a Kincstár által megnyitásra kerülő havi időarányos költségvetési előirányzat-felhasználási kereten – a költségvetési szervek között, a kedvezményezett költségvetési szerv éves előirányzatának 8 %-át, de az időarányosan még esedékes előirányzat-felhasználási keret összegét meg nem haladó mértékű és legfeljebb 3 havi visszapótlás melletti – korrekció engedélyezése (a végrehajtott korrekciónak fejezeti szinten minden hónapban nulla egyenleget kell mutatnia) [Ámr. 109. §],”

(3) Az utasítás 3. §-ának (3) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[Felügyeleti szervi jogkörben a Költségvetési Főosztály vezetőjének hatáskörébe tartozik:]

„d) a GKM felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, a központi kezelésű előirányzatok, illetve a fejezeti kezelésű előirányzatok kincstári költségvetésének megállapítása az Ámr. 1/a. számú mellékletében meghatározott adatlapon, amelyet – az Ámr. 33. § (3) és 34. § (1) bekezdésének megfelelően – feldolgozásra a Kincstárhoz juttat el.”

(4) Az utasítás 3. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Amennyiben – a Kincstár költségvetési jelentései alapján – a fejezetre összesített, éves halmozott kiadási, illetve bevételi teljesítési adatok 5%-át két egymást követő hónapban meghaladják a függő, átfutó, kiegyenlítő kiadások, illetve a függő, átfutó, kiegyenlítő bevételek és a nem azonosított bevételek, a Költségvetési Főosztály köteles megvizsgálni annak okait, és megtenni a szükséges intézkedéseket ezen kiadások és bevételek rendezésére.”

4. § Az utasítás melléklete helyébe jelen utasítás melléklete lép.

5. § Ez az utasítás 2007. február 15-én lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az utasítás 6. §-a (5) bekezdésének g), q) és s) pontja.

Dr. Kóka János s. k.,

gazdasági és közlekedési miniszter

Melléklet a 3/2007. (II. 8.) GKM utasításhoz

A Magyar Köztársaság 2007. évi költségvetéséről szóló 2006. évi CXXVII. tv. szerint GKM fejezeti kezelésű előirányzatok és szakmai kezelői

Cím szám

Alcím szám

Jogcím-
csoport
szám

Jog-
cím
szám

Fejezeti kezelésű előirányzatok

A fejezeti kezelésű előirányzat
szakmai kezelője

Szakmai felügyeletet
gyakorló állami vezető

25

1

1

 

A magyarországi uránércbánya bezárása

Energetikai Főosztály

Infrastruktúra szakállamtitkár

25

2

20

Uránércbánya hosszú távú környezeti kárelhárítás

25

2

2

 

Energiafelhasználási hatékonyság javítása

25

36

1

 

Energia Központ Kht. közhasznú feladatai

25

7

 

 

Energiapiaci liberalizáció előkészítés

25

1

4

1

Kikötők fejlesztése

Hálózati Infrastruktúra Főosztály

25

2

45

 

Belvízi hajózási alapprogram

25

1

23

 

Schengeni vasúti határállomások kialakítása

25

38

6

 

Vasúti Fejlesztések EIB-hitelből

25

30

36

 

Közlekedési zajvédelem

25

30

37

 

Közösségi közlekedés összehangolt fejlesztése

Közszolgáltatások Szervezése
Főosztály

25

1

9

 

Akadálymentes közlekedés fejlesztése

25

30

15

 

BKSZ működtetésének támogatása

25

19

 

 

Ágazati szabályozási feladatok, elektronikus hírközlés, posta infrastruktúra szabályozás

Infrastruktúra Szabályozási Főosztály

25

30

38

 

RO-LA gördülő országút

25

30

16

 

Az ágazat védelmi felkészítésének állami feladatai a honvédelmi törvény alapján

Finanszírozási Programok Főosztálya

25

30

33

 

Katasztrófavédelmi, polgári védelmi és nukleárisbaleset-elhárítási ágazati feladatok

25

30

34

 

NATO-tagságból adódó ágazati feladatok

25

30

1

 

Autópálya rendelkezésre állási díj

25

30

26

1

Nemzetközi tagdíjak, nemzetközi kapcsolattal összefüggő feladatok

25

30

7

 

Schengen Alap

Szakmai felügyeletet gyakorló főosztály:
Finanszírozási Programok Főosztály
Működtető/kezelő
Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezete

Infrastruktúra szakállamtitkár

25

30

8

 

Kockázati céltartalék

25

30

9

 

EU-támogatású projektek előkészítése és technikai támogatása

25

30

17

 

Kihelyezett szakértői támogatás

25

30

11

 

TEN-T pályázatok

25

31

2

1

Hajózási Információs Rendszer megvalósítása

25

31

2

4

IT fejlesztés gépjármű-közlekedés légszennyező hatásának számítására

25

31

2

5

Integrált vontatási erőforrás tervező- és nyilvántartó információs rendszer

25

31

2

7

Egyes fontos mérések visszavezethetőségi láncának létrehozása

25

31

2

8

Vasúti információs adatbázis fejlesztése

25

31

2

11

Nemzeti széles sávú stratégia, monitoring rendszerének felépítése

25

29

 

 

Útpénztár

Szakmai felügyeletet gyakorló főosztály:
Hálózati Infrastruktúra Főosztály
Működtető/kezelő
Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ

25

27

 

 

Új kerékpárutak és létesítmények

25

28

 

 

Gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése

25

30

2

 

M44 Kecskemét-Tiszakürt-Szarvas-Békéscsaba-autóút előkészítése

25

30

3

 

A 44-es főút elkészült Békéscsaba elkerülő szakaszain életveszélyes csomópontokon körforgalom létesítése

25

2

3

 

Szabványosítási és akkreditálási nemzetközi feladatok

Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály

Gazdaságfejlesztési szakállamtitkár

25

13

 

 

Üzleti környezet fejlesztése

25

14

5

 

Magyar Szabványügyi Testület támogatása

25

3

3

 

Kis- és középvállalkozói célelőirányzat

Vállalkozás Finanszírozási Főosztály

25

3

4

 

Magyar vállalkozások tőzsdei bevezetésének támogatása

25

2

12

 

Kutatási feladatok

Innovációs és K+F
Főosztály

25

20

 

 

K+F és innovációs díjak

25

30

26

2

Nemzetközi tagdíjak (NKTHI)

25

2

14

 

Jövő háza és millennáris programokkal összefüggő feladatok

Miniszteri Kabinet

Kabinetfőnök

25

30

5

 

GySEV Rt. tőkeemelése

Vagyongazdálkodási
Főosztály

25

30

4

 

MÁV Zrt. tőkeemelése

25

2

43

 

Vállalkozói vagyon kezelése

25

1

7

 

Vasút-egészségügyi fejlesztések

Belső Fejlesztési Főosztály

25

2

16

 

Közpolitikai kutatások, elemzések

Miniszteri Kabinet

25

2

41

 

Szakképzési feladatok

25

1

2

 

Államigazgatás hatékonyságát növelő beruházások

Informatikai Főosztály

Gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár

25

40

1

 

Fejezeti általános tartalék

Költségvetési Főosztály

25

40

2

 

Fejezeti egyensúlyi tartalék

25

41

 

 

Magán- és egyéb jogi személyek kártérítése

25

3

1

 

Beruházásösztönzési célelőirányzat

Vállalati Kapcsolatok Főosztály

Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok szakállamtitkár

25

3

2

1

Nemzeti beruházásösztönzési vállalkozási célelőirányzat

25

47

 

Kötött segélyhitelezés

25

3

8

 

Külgazdaság fejlesztési célelőirányzat

25

4

 

 

EU-tagságból eredő feladatok

EU Koordinációs Osztály

25

18

 

 

Informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvenciagazdálk.
feladatok

25

18

7

 

Közháló Program

Hálózati Infrastruktúra Főosztály

Infrastruktúra szakállamtitkár

25

18

10

 

e-Információszabadság

Miniszteri Kabinet

Kabinetfőnök

25

18

12

 

NAVA-NDA program

25

18

16

 

Információs társadalom stratégiai tervezés és monitoring

25

18

8

 

e-Magyarország Pontok

Infokommunikációs és E-gazdaság Főosztály

Gazdaságfejlesztési szakállamtitkár

25

18

13

 

Felső és közoktatási szoftver- és licenszdíj

25

18

19

 

Szociális ártámogatás

25

18

18

 

Infokommunikációs stratégiák és programok megalapozása

25

18

17

 

Információs társadalom fejlesztése és a digitális szakadék csökkentése

A GKM fejezet kizárólag maradvánnyal rendelkező fejezeti kezelésű előirányzatai és azok szakmai kezelői

Cím szám

Alcím
szám

Jogcím-
csoport
szám

Jog-
cím
szám

Fejezeti kezelésű előirányzatok

A fejezeti kezelésű előirányzat
szakmai kezelője

Szakmai felügyeletet gyakorló
állami vezető

25

6

1

 

Energiagazdálkodási célelőirányzat

Energetikai Főosztály

Infrastruktúra szakállamtitkár

25

48

 

 

Földgáz áremelés intézményi ellentételezése

25

2

9

 

A közúti közlekedésbiztonság egyes állami feladatai

Infrastruktúra Szabályozási Főosztály

25

2

15

 

Légiriasztási rendszer fenntartási

25

38

5

 

Vasúthálózat fejlesztése

Hálózati Infrastruktúra Főosztály

25

38

11

 

Sármelléki repülőtér fejlesztése

25

30

3

 

Költségtérítés a vasúti pályák és tartozékaik működtetéséhez

25

2

32

 

Nemzetközi választottbírósági perben képviselet ellátása

Infrastruktúra Szakállamtitkár Titkársága

25

30

35

 

Kegyeleti Alap

25

12

13

 

Technológiai kockázatelemzési képzés a súlyos balesetek megelőzésével kapcsolatban

Szakmai felügyeletet gyakorló főosztály:
Finanszírozási Programok Főosztály
Működtető/kezelő
Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Közlekedésfejlesztési Integrált Közreműködő Szervezete

Infrastruktúra szakállamtitkár

25

30

13

 

CONNECT (MTS e-közlekedés)

25

31

2

2

Felkészülés a digitális tachográfok bevezetésére

25

31

2

3

Vasúti infrastruktúra hatékonyságának növelése (HU04IB/IR01)

25

31

2

6

Gördülőállomány karbantartás hatékonyságának növelése

25

31

2

9

Vasúti infrastruktúra hatékonyságának növelése 2004/016-689.05.02.

25

31

2

10

Zajtérképet készítő központ létrehozása

25

35

 

Hadiipari technológia-korszerűsítő beruházások támogatása

Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály

Gazdaságfejlesztési szakállamtitkár

25

36

2

 

Design Terminál Formatervezési Tájékoztató és Szolgáltató Kht. közhasznú feladatai

Innovációs és K+F
Főosztály

25

2

4

 

Magyar találmányok külföldi bejelentése

25

18

14

 

Köztisztviselők és pedagógusok internet-hozzáférésének támogatása

Infokommunikációs és E-gazdaság Főosztály

25

11

 

ITD-H Befektetés-ösztönzési és kereskedelem-fejlesztési tanácsadás

Vállalati Kapcsolatok Főosztály

Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok szakállamtitkár

25

3

7

 

Kereskedelem-fejlesztési célelőirányzat

25

10

 

 

KGA hálózat működési feltételeinek megteremtése

25

39

1

 

Különféle személyi kifizetések (MÁV Rt.)

Vagyongazdálkodási Főosztály

Kabinetfőnök

25

2

18

 

Állami többletfeladatok

Költségvetési Főosztály

Gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár

25

17

0

 

GKM fejezeti előre nem tervezett kiadások

25

1

3

 

Törvényhozó és végrehajtó szervek beruházásai

25

18

 

 

Informatikai, távközlés-fejlesztési és frekvencia-gazdálkodási feladatok

25

18

2

1

Puskás Tivadar Közalapítvány

Infrastruktúra Szabályozási Főosztály

Infrastruktúra szakállamtitkár

25

18

4

 

Védelem-és biztonságfejlesztési hírközlési céltartalék-képzési program

25

18

11

 

IT piacösztönzés és hazai kis- és középvállalkozások külpiaci versenyképességi programja

Vállalati Kapcsolatok Főosztály

Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok szakállamtitkár

25

18

5

 

Informatikai, hírközlési fejlesztési programok, támogatások, szociális telefon támogatás

Az előirányzat szakmai kezelője a Költségvetési Főosztály, az alábbi Főosztályok keretgazdák

Gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár

 

Kommunikációs feladatok

Kommunikációs Főosztály

Kabinetfőnök

 

 

 

 

MITS gördülő tervezés

Miniszteri Kabinet

 

 

 

 

e-Információszabadság

 

Közigazgatási koordinációs feladatok

Költségvetési Főosztály

Gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár

 

Gazdasági szabályozás

 

 

 

 

Iratszerkesztői és tanácsadói feladatok

 

Szociális telefon támogatás

Infokommunikációs és E-gazdaság Főosztály

Gazdaságfejlesztési szakállamtitkár

 

HHÁT-2 pályázat

 

HHÁT-3 pályázatok

 

 

 

 

Infokommunikációs Iroda működtetése

 

Pályázatok és programok lebonyolításának feladatai

 

e-Tár, e-Szignó

 

Szociálisan rászorult emberek számítógéphez jutásának támogatása

 

IT mentor

 

Nemzeti stratégiai referenciakeret IT OP

 

 

 

 

SZT-IS-7 pályázat (portál, honlap)

 

 

 

 

ITP-1 (e-Demokrácia)

 

 

 

 

ITP-11(digitális oktatás)

 

 

 

 

ITP-18 (önkormányzatok) és bonyolítása

 

 

 

 

Pályázatok és programok lebonyolításának feladatai, egyéb feladatok kiadásai

 

 

 

 

e-Magyarország pontok

 

 

 

 

Közreműködő szervezetek

 

Szabványosítás

Üzleti Környezet Fejlesztése Főosztály

 

 

 

 

Kijelölési Bizottság működtetése (13/2003. IHM rendelet alapján)

 

Piaci információs rendszer,
OSAP

Infokommunikációs és E-gazdaság Főosztály
és
Informatikai Főosztály

Gazdaságfejlesztési szakállamtitkár
és
Gazdasági, informatikai és humánpolitikai szakállamtitkár

 

Infokommunikációs szabályozás

Infokommunikációs és E-gazdaság Főosztály
és
Infrastruktúra Szabályozási Főosztály

Gazdaságfejlesztési szakállamtitkár
és
Infrastruktúra szakállamtitkár

 

ITP-24

Infrastruktúra Szabályozási Főosztály

Infrastruktúra szakállamtitkár

 

IHM-M-3 pályázat

Hálózati Infrastruktúra Főosztály

 

 

 

 

HTEC-1 (amerikai piacra jutás)

*

Az utasítást a 7/2008. (II. 15.) GKM utasítás 7. §-a hatályon kívül helyezte 2008. február 15. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére