• Tartalom

32/2007. (XII. 7.) GKM utasítás

32/2007. (XII. 7.) GKM utasítás

a felügyeleti igazolványokról*

2008.01.01.
A felügyeleti igazolványok kiadásának és nyilvántartásának rendjét a következők szerint állapítom meg:

1. § Az utasítás hatálya a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumra (a továbbiakban: minisztérium), a Nemzeti Közlekedési Hatóságra, a Közlekedésbiztonsági Szervezetre és a Magyar Vasúti Hivatalra terjed ki.

2. § A minisztérium főosztályvezetői és annál magasabb beosztású köztisztviselői, valamint az 1. §-ban meghatározott egyéb szervek felügyeleti és hatósági jogkörben eljáró ügyintézői (a továbbiakban: ügyintéző) és annál magasabb besorolású köztisztviselői részére a felügyeleti és hatósági jogkör gyakorlását igazoló okmányt (a továbbiakban: igazolvány) kell kiállítani.

3. § A igazolvány fajtái a következők:

a)* a minisztérium főosztályvezetői és annál magasabb beosztású dolgozói részére a fedőlapon, baloldalt két ezüst sávval ellátott, kék színű igazolvány,

b) a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatalának, a Közlekedésbiztonsági Szervezet, valamint a Magyar Vasúti Hivatal osztályvezetői és annál magasabb beosztású köztisztviselői részére a fedőlapon, baloldalt két haránt arany sávval ellátott, piros színű igazolvány,

c) a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatalának, a Közlekedésbiztonsági Szervezet és a Magyar Vasúti Hivatal ügyintézői részére a fedőlapon, baloldalt egy haránt arany sávval ellátott, piros színű igazolvány,

d) a Nemzeti Közlekedési Hatóság területi szerveinek vezetői és ügyintézői részére a fedőlapon, baloldalt egy haránt arany sávval ellátott, piros színű igazolvány.

4. § (1) Az igazolványt

a) a 3. § a) pontjában megjelölt köztisztviselők, a 7. §-ban megjelölt személyek, továbbá a Közlekedésbiztonsági Szervezet főigazgatója, a Magyar Vasúti Hivatal elnöke, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke részére a minisztérium Jogi Főosztálya állítja ki, és a miniszter írja alá,

b) a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatala köztisztviselői és a területi szervek vezetői részére a Nemzeti Közlekedési Hatóság Központi Hivatala állítja ki, és az elnök írja alá,

c) az utasítás hatálya alá tartozó szervek – a)–b) pontban nem említett – vezetői és ügyintézői részére a munkáltató szervezet belső szabályzatában meghatározott szervezeti egység állítja ki, és a szervezet vezetője írja alá.

(2) Az igazolvány tartalmazza:

a) az igazolvány számát,

b) az igazolvány tulajdonosának arcképét és saját kezű aláírását,

c) az igazolvány tulajdonosának nevét, beosztását, születési idejét és helyét, anyja nevét és a lakcímét,

d) az igazolvány tulajdonosát a hivatalos eljárás során megillető jogokat,

e) a közigazgatási szerv – az igazolvány fedőlapján is feltüntetett – megnevezését, bélyegzőlenyomatát, az igazolvány kiállításának keltét és az igazolvány kiadására jogosult vezető aláírását.

(3) A 3. § a)–c) pontjában meghatározott igazolványnak a (2) bekezdésben említetteken felül tartalmazza az igazolvány tulajdonosát – közszolgálati jogviszonya kapcsán – megillető egyéb jogosultságokat és annak gyakorlásának feltételeit. Az igazolványnak ezt a részét a minisztérium Jogi Főosztálya bélyegzőlenyomattal látja el.

(4) Az igazolványok visszavonásig érvényesek.

5. § (1) Az igazolvány kiállítója

a) az igazolványokat sorszám szerint állítja ki,

b) nyilvántartást vezet a kiállított igazolványokról,

c) az igazolványt bevonja, ha az igazolvány tulajdonosának köztisztviselői jogviszonya megszűnt, az adatokban változás történt, vagy az igazolvány megrongálódott,

d) gondoskodik az elveszett vagy megsemmisült igazolvány érvénytelenségének a minisztérium hivatalos lapjában történő közzétételéről,

e) gondoskodik szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal a bevont igazolvány megsemmisítéséről.

(2) Az igazolványba bejegyzést kizárólag az azzal megbízott személy tehet.

(3) Az igazolványokról vezetett nyilvántartás tartalmazza az igazolvány sorszámát, az igazolvány tulajdonosának nevét, beosztását és az alkalmazó közigazgatási szerv megnevezését.

6. § (1) Az igazolvány tulajdonosa köteles az igazolványt hivatalos eljárása során magánál tartani.

(2) Az igazolvány tulajdonosa az igazolványt köteles ép és tiszta állapotban megőrizni, köztisztviselői jogviszonyának (állami vezetői jogviszonyának) megszűnése esetén az igazolvány kiállítójának visszaadni.

(3) Ha az igazolvány elveszett, megrongálódott, megsemmisült, abban valamely bejegyzés olvashatatlanná vált vagy az adatokban változás történt – így különösen, ha az igazolványra jogosító vezetői megbízást visszavonták –, az igazolvány tulajdonosa köteles azt az igazolvány kiállítójának haladéktalanul bejelenteni.

7. § Az igazolvány kiadását a gazdasági és közlekedési miniszter indokolt esetben az utasítás hatálya alá nem tartozó személy részére engedélyezheti.

8. § (1) Ez az utasítás 2008. január 1. napján lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a felügyeleti és hatósági igazolványokról szóló 4/1989. (K. H. É. Ért. 16.) KöHÉM utasítás módosításáról rendelkező 28/2007. (XI. 15.) GKM utasítás.

Dr. Kákosy Csaba s. k.,

gazdasági és közlekedési miniszter

*

Az utasítást a 2/2008. (VI. 24.) KHEM utasítás és a 6/2008. (HÉ 39.) KHEM utasítás módosította. Az utasítást a 11/2008. (HÉ 50.) KHEM utasítás 8. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2008. december 15. napjával.

*

A 8/2008. (HÉ 45.) KHEM utasítás 1. §-a alapján a 3. § a) ponthoz tartozó „Gazdasági és Közlekedési Minisztérium” felirattal ellátott igazolványok 2008. szeptember 15-éig érvényesek.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére