• Tartalom

47/2007. (HK 11.) HM utasítás

47/2007 (HK 11.) HM utasítás

a Magyar Honvédség átalakításával összefüggő koordinációs és kontrolling feladatok ellátásáról*

2007.06.22.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a haderő-átalakítás eredményes végrehajtása érdekében az alábbi
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a honvédelemért felelős miniszter fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

2. § (1) A haderő-átalakítási feladatok tárcaszintű irányításának keretében az azok végrehajtásával összefüggő koordinációs és kontrolling feladatok ellátásáért a HM államtitkára felelős.

(2) A HM államtitkár az (1) bekezdésben meghatározottak keretében:

– a HM szervektől, szervezetektől, valamint az MH katonai szervezeteitől érkező, a jelen utasításban meghatározott rendben felterjesztett időszakos és eseti jelentések, illetve helyszíni ellenőrzések alapján kontrollálja a haderő-átalakítás feladatainak végrehajtását;

– a haderő-átalakítással kapcsolatos jelentések alapján hatáskörében dönt, illetve a honvédelemért felelős miniszternek döntési javaslatot tesz a jóváhagyott tervektől eltérő feladat végrehajtás esetében;

– meghatározza a döntések előkészítésével kapcsolatos határidőket;

– ellenőrzi a haderő-átalakítás tárcaszintű feladatai végrehajtásának ütemezését;

– a haderő-átalakítás tárcaszintű feladatai során biztosítja az érintett szervezetek összehangolt működését;

– jóváhagyja a havi haderő-átalakítási feladatokról összeállított összefoglaló jelentéseket.

(3) A haderő-átalakítás koordinációs és kontrolling feladatait a Tárca Védelmi Tervező Rendszerében (TVTR) és a HM SZMSZ-ben meghatározott általános működési rendben, továbbá a jelen utasításban meghatározottak szerint kell megvalósítani.

3. § (1) A HM államtitkárnak a haderő-átalakítás tárcaszintű koordinációjával és kontrollingjával kapcsolatos feladatait a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) támogatja, az alábbiak szerint:

– folyamatosan nyomon követi a haderő-átalakítással kapcsolatos feladatok végrehajtásának helyzetét, gyűjti, elemzi és értékeli az erre vonatkozó információkat;

– elemzi a haderő-átalakítás feladatainak tervezésére, szervezésére és végrehajtására kiadott normatív szabályozók és a honvédelemért felelős miniszter döntéseinek érvényesülését;

– biztosítja a HM SZMSZ és jelen utasításban meghatározott, a haderő-átalakítás tárca szintű koordinációjával kapcsolatos HM államtitkári hatáskörök gyakorlásához szükséges adminisztratív hátteret;

– előkészíti a HM államtitkára által meghatározott tematikus értekezleteket;

– összegzi a haderő-átalakítási feladatok szakterületi felelős szerveinek és szervezeteinek javaslatait, azok alapján – a HM SZMSZ-ben meghatározott rendben – döntési javaslatokat dolgoz ki a HM államtitkára részére;

– biztosítja a HM felsővezetői számára szükséges, a haderő-átalakítás aktuális helyzetét bemutató információkat.

(2) A HM TKF jelen utasításban meghatározott a haderő-átalakítás helyzetének koordinációjával és kontrollingjával kapcsolatos feladatai nem érintik a HM szervek, és szervezetek HM SZMSZ-ben meghatározott feladatait.

4. § (1) A HM TKF haderő-átalakítással kapcsolatos feladatait a jelen HM utasítás, valamint a HM államtitkárának intézkedései, és utasításai alapján hajtja végre.

(2) A HM TKF-fel – a haderő átalakításával összefüggő szakterületeken – a honvédelmi tárca valamennyi, az 1. §-ban felsorolt szervezete együttműködik.

(3) A HM TKF állományába tartozó, a haderő-átalakítás folyamata koordinációs és kontrolling feladatainak végzésével megbízott állomány személyesen vagy telefonon, írásban és elektronikus formában tart kapcsolatot a haderő-átalakítás irányításában és végrehajtásában érintett – azonos beosztású – szolgálati személyekkel.

(4) A HM TKF a hatékonyság, az információáramlás egységesítése és gyorsítása érdekében – a HM államtitkára döntéseinek megfelelően – képviselteti magát a haderő-átalakítási feladatokkal összefüggő vezetői fórumokon, szükség esetén azok helyőrségi bejárásain.

(5) A HM államtitkárának a hatáskörében hozott döntéseit, illetve a HM államtitkárának javaslatai alapján a honvédelemért felelős miniszter által hozott döntéseket, az azokkal kapcsolatos HM államtitkári feladatszabást a HM TKF írásban rögzíti.

5. § (1) Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka az alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek átalakításának irányításával összefüggő feladatok megtervezésére, megszervezésére és végrehajtására saját hatáskörben kiadott intézkedéseinek egy-egy példányát szolgálati úton a HM államtitkárnak a HM TKF útján megküldi.

(2) A haderő-átalakításban érintett más honvédelmi szervek, szervezetek által készített és az illetékes vezetők által jóváhagyott, haderő-átalakításra vonatkozó utasítások, parancsok és intézkedések egy-egy példányát meg kell küldeni a HM TKF részére is.

(3) A haderő-átalakítás adott fázisában érintett vagy közreműködő szervezetek havonta összefoglaló jelentést, tájékoztatót készítenek a szakterületenként végrehajtott feladatokról, a felmerült problémákról, valamint az adott szakterületen jelentkező, felsőbb döntést igénylő kérdésekről, és ezt – a hadrendbe tartozó katonai szervezetek átalakítással kapcsolatos jelentései vonatkozásában a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettes egyidejű tájékoztatása mellett – a HM TKF-nek a tárgyhót követő hónap 5. munkanapjáig megküldik.

(4) A HM TKF minden hónap 15-ig összefoglaló jelentést, illetve szükség esetén eseti jelentéseket készít a HM államtitkára számára a haderő-átalakítás során végrehajtásra került feladatokról, és – az érintett HM szervekkel és szervezetekkel való előzetes egyeztetést követően – a felmerült akadályozó tényezőkről, jóváhagyást követően az összefoglaló jelentést megküldi a HM kabinetfőnöknek, a HM Honvéd Vezérkar főnöknek, a HM szakállamtitkárainak és a HM Védelmi Tervező Bizottság tagjainak.

(5) A HM TKF évente január 15-ig összeállítja és a HM államtitkárának jóváhagyásával, a honvédelemért felelős miniszternek felterjeszti a haderő-átalakítással kapcsolatos a HM szervekkel, szervezetekkel és az MH Összhaderőnemi Parancsnoksággal véleményeztetett éves összefoglaló jelentést.

6. § (1) A haderő-átalakításban érintett szervezetek havi összefoglaló jelentései tartalmazzák:

– az érintett szervezetek haderő-átalakítással kapcsolatos havi tevékenységeinek fő irányait;

– az egyes szakterületeken folyó haderő-átalakítási tevékenységek havi összegzett megállapításait;

– az adott hónapban a haderő-átalakítás területén végrehajtott feladatok értékelését;

– a haderő-átalakítás területén tervezett, de végre nem hajtott havi feladatok felsorolását az okok és indokok megjelölésével;

– a haderő-átalakítási feladatokkal összefüggő, felsőszintű vezetői döntést igénylő feladatok felsorolását.

(2) A HM TKF haderő-átalakítással kapcsolatos havi összefoglaló jelentése az alábbiakat tartalmazza:

a) A tárgyhónapban végrehajtott feladatokat, ezen belül:

– a katonai szervezetek átalakításához kapcsolódó feladatokat;

– a katonai szervezetek átalakítását biztosító személyügyi feladatokat;

– a hadműveleti feladatokat, a készenlét helyzetét;

– a haderő-tervezéssel és technikai fejlesztéssel összefüggő havi feladatokat;

– az infrastruktúrához kapcsolódó feladatokat;

– a kiképzés, felkészítés helyzetét;

– az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ kialakításának és az egészségügyi szolgálat helyzetét;

– a szolgáltatások helyzetét;

– az inkurrencia kezelésének és felszámolásának helyzetét;

– a logisztikai támogatás feladatait;

– a társadalom nyilvánosságát érintő kommunikációs feladatokat.

b) A következő hónap kiemelt feladatait.

c) Döntést, koordinálást igénylő feladatokat.

d) A haderő-átalakítás összegzett megállapításait.

e) Egyéb jelentéseket, észrevételeket.

7. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a Magyar Honvédség átalakítása irányítási és koordinációs feladatainak ellátásáról szóló 116/2006. (HK 22.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást az 5/2008. (HK. 4.) HM utasítás 5. §-a hatályon kívül helyezte 2008. február 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére