• Tartalom

5/2007. (ÜK. 4.) LÜ utasítás

5/2007. (ÜK. 4.) LÜ utasítás

az esélyegyenlőségről*

2007.05.01.
Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 36. §-ában foglaltakra figyelemmel, az egyenlő bánásmód elveinek tiszteletben tartása és az esélyegyenlőség elősegítése érdekében, a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az ügyészségi munkavállalói érdek-képviseleti szervezetek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsa egyetértésével – a következő utasítást adom ki:

Az egyenlő bánásmód követelménye,
megkülönböztetés tilalma

1. § (1) Az ügyészi szervezetben a foglalkoztatás során tilos az ügyészségi alkalmazottak hátrányos megkülönböztetése.

(2) A hátrányos megkülönböztetés tilalma kiterjed különösen a munkaerő felvételére, meghatározott esetben az illetmény és az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Üsztv.) 50/C. §-a szerinti egyéb juttatások megállapítására, a képzés, a továbbképzés, továbbá más ösztönzési formák meghatározására, az ügyészségi szolgálati viszony megszűnésével, valamint az ügyészségi foglalkoztatással összefüggő egyéb kérdésekre.

(3) Kiterjed a tilalom az ügyészségi alkalmazottak bárminemű – különösen életkor, nem, családi állapot, nemzetiség, faj, származás, vallás, politikai meggyőződés, érdekképviseleti szervhez való tartozás miatti – diszkriminációjára is.

(4) A (2)–(3) bekezdésben rögzített tilalom alól kivételt képezhetnek a megkülönböztetés el nem kerülhető esetei, amelyek a foglalkoztatás jellegéből vagy természetéből egyértelműen következnek.

Az emberi méltóság tiszteletben tartása

2. § (1) A foglalkoztatás során tiszteletben kell tartani az ügyészségi alkalmazottak emberi értékeit, méltóságát, egyediségét. Ennek megfelelően gondot kell fordítani a fogyatékkal élő ügyészségi alkalmazottak munkakörülményeinek javítására, különös tekintettel az akadálymentes munkahelyi környezet megteremtésére.

(2) Az ügyészi szervezeti érdekek mellett az ügyészségi alkalmazottak érdekeit is figyelembe véve olyan munkafeltételeket és munkakörülményeket, továbbá munkahelyi légkört kell kialakítani, amelyek hozzájárulnak az (1) bekezdésben megjelölt alapvető értékeknek a megőrzéséhez és megerősítéséhez.

Méltányos és rugalmas elbánás

3. § Az egyenlő bánásmód elve, a megkülönböztetés tilalmának alkalmazása mellett az ügyészségi alkalmazottak foglalkoztatása során felmerülő egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében olyan megoldásokra kell törekedni, amelyek az érintettek foglalkoztatási pozíciójának megőrzésére, lehetőség szerint annak javítására irányulnak.

Az egyenlő bánásmód elvének megsértése esetén szükséges eljárás

4. § (1) Az egyenlő bánásmód elvének megsértése esetén lehetőséget kell biztosítani a sérelem orvoslására.

(2) Az egyenlő bánásmód megsértése esetén a sérelmet szenvedett ügyészségi alkalmazott a legfőbb ügyész által kijelölt esélyegyenlőségi referenshez (a továbbiakban: referens) fordulhat. A referens a sérelemmel kapcsolatos álláspontját írásban a sérelmet szenvedetthez és a kialakult – jogszabályba ütköző – helyzet megszüntetésére jogosult munkahelyi vezetőhöz (a továbbiakban: munkahelyi vezető) továbbítja. A munkahelyi vezető a kérdésben tizenöt napon belül írásban dönt. A döntésről a sérelmet szenvedettet értesíteni kell.

(3) Amennyiben a sérelem valósnak bizonyul, az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő állapotot kell kialakítani. Elutasítás esetén a sérelmet szenvedett ügyészségi alkalmazott az Üsztv.-ben vagy más jogszabályban foglaltak szerint kezdeményezhet jogvitát vagy egyéb eljárást.

(4) A munkahelyi vezető a döntésének egy-egy példányát megküldi a referensnek, valamint a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetőjének.

5. § (1) Ez az utasítás a közzététele napját követő hónap első napján lép hatályba.

(2)

a) Az ügyészségi szolgálati viszonnyal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/1995. (ÜK. 3.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 23. §-a a következő új (6) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (6)–(9) bekezdés számozása (7)–(10) bekezdésre változik:

„(6) Az az ügyészségi alkalmazott, aki tíz év alatti gyermekét egyedül neveli, továbbá az, aki legalább két tíz év alatti gyermeket nevel, havonta négy óra munkaidő-kedvezményre jogosult. A munkaidő-kedvezmény nem vonható össze és igénybe vétele nem akadályozhatja az ügyészségi alkalmazott munkaköri feladatainak ellátását. A munkaidő-kedvezmény tartamára távolléti díj jár.”

b) Az Ut. megváltozott számozás szerinti (10) bekezdésében a „(8) bekezdésben” szövegrész helyébe a „(9) bekezdésben” szövegrész lép.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 27/2013. (XII. 21.) LÜ utasítás 7. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2014. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére