• Tartalom

53/2007. (HK 12.) HM utasítás

53/2007. (HK 12.) HM utasítás

a véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról*

2007.07.05.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire.

Kapcsolattartás a külföldi állomáshelyű, illetve a hazai állomáshelyű (regionális) magyar katonai attasékkal

2. § (1) A magyar véderő-, katonai és légügyi attaséhivatalok (a továbbiakban: katonai attaséhivatalok) a Magyar Köztársaság diplomáciai képviseletei keretében, annak részeként, önálló szakterületet képezve működnek.

(2) Az utasítás rendelkezései megfelelően alkalmazandók a hazai állomáshelyű (regionális) magyar katonai attasékra is.

(3) A véderő-, katonai és légügyi attasék (a továbbiakban: katonai attasé) és helyetteseik a külképviseletek diplomáciai, a katonai attaséhivatali titkárgyakornokok pedig a külképviseletek igazgatási és műszaki, illetve kisegítő állományának a tagjai.

(4) A katonai attaséhivatalok létesítését, működésük szüneteltetését és megszüntetését a HM védelempolitikai szakállamtitkár (a továbbiakban: HM VPSZÁT) és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) főigazgatója együttes javaslatára, a külügyminiszterrel egyetértésben, a honvédelmi miniszter rendeli el.

(5) A katonai attaséhivatalok elhelyezését a fogadó ország területén, az együttműködés feladatainak végrehajtását, valamint a költségek elszámolásának rendjét az 1998. május 20-án aláírt, „A Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterének és külügyminiszterének megállapodása a katonadiplomáciai együttműködésről” szóló dokumentum határozza meg.

(6) A katonai attaséhivatalok számára meghatározott katonadiplomáciai tevékenységet, katonai együttműködési feladatokat és a napi operatív munkát az MK KFH koordinálja. Biztosítja az attaséhivatalokkal való gyors és megbízható összeköttetést. Gondoskodik az állomány személyi, fizikai, dokumentum- és informatikai biztonságáról.

3. § (1) A katonai attaséhivatalokat a honvédelmi miniszter – a HM VPSZÁT útján – irányítja és felügyeli.

(2) A katonai attaséhivatalok tevékenysége irányainak, a kapcsolattartás általános és aktuális feladatainak meghatározása, továbbá e feladatok végrehajtásának irányítása, illetve a végrehajtásban együttműködő szervek tevékenységének koordinálása a HM VPSZÁT feladata.

(3) A HM VPSZÁT a (2) bekezdésben meghatározott jogkörét – kivételes esetektől eltekintve – az MK KFH, valamint a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály (a továbbiakban: HM NEF) útján gyakorolja. A HM VPSZÁT és az MK KFH főigazgatója a katonai attaséhivatalok irányítását és vezetését, tevékenységük minden oldalú biztosítását érintő kérdésekben rendszeresen konzultál.

(4) A katonai attaséhivatalokat közvetlenül csak a honvédelmi miniszter, a HM államtitkár, a HM VPSZÁT és a HM Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HM HVKF) utasíthatják. A katonai attasé a kapott feladatról és az annak végrehajtására tervezett intézkedéseiről haladéktalanul jelentést tesz az MK KFH-nak, amely továbbítja azt a HM NEF-nek, az pedig szükség esetén a HM VPSZÁT-nak.

(5) A katonai attaséhivatalok katonapolitikai és katonadiplomáciai tárgyú, valamint konkrét, adott feladatra vonatkozó jelentéseit, felterjesztéseit az MK KFH továbbítja a HM és az MH katonai szervezetek (a továbbiakban együtt: HM–MH szervezetek) illetékes vezetői részére a HM NEF útján.

(6) A HM VPSZÁT – a HM NEF bevonásával – az MK KFH közreműködésével rendszeresen ellenőrzi, elemzi és értékeli a katonai attaséhivatalok személyi állományának katonadiplomáciai tevékenységét.

4. § (1) A katonai attaséhivatalok munkájával kapcsolatos feladatok meghatározását, egyeztetését és végrehajtásának irányítását a honvédelmi miniszter irányelvei alapján a HM NEF a Külügyminisztérium illetékes főosztályaival szoros együttműködésben végzi.

(2) A HM NEF – a HM VPSZÁT utasításának megfelelően – figyelemmel kíséri a kétoldalú együttműködési megállapodásokból, illetve az éves kétoldalú katonai együttműködési tervből a katonai attasékra háruló feladatok végrehajtását. Mindezek érdekében napi kapcsolatot tart fenn, együttműködik és egyeztet az MK KFH illetékes – az attaséhivatalokat közvetlenül irányító – igazgatóságával. Indokolt esetben a HM NEF közvetlenül is felveheti a kapcsolatot az érintett katonai attaséhivatallal.

5. § (1) A katonai attasét a HM VPSZÁT és az MK KFH főigazgatójának közös előterjesztése alapján, a HM HVKF arra vonatkozó egyetértésével a honvédelmi miniszter, a katonai attaséhelyetteseket és a katonai attaséhivatali titkár-gyakornokokat az MK KFH főigazgatója nevezi ki.

(2) Az (1) bekezdés szerint kinevezésre tervezett személyek, valamint házastársaik felkészítését és kinevezésük utáni továbbképzését, illetve beszámoltatását a HM VPSZÁT javaslatai, igényei alapján, a HM NEF bevonásával az MK KFH hajtja végre.

(3) Az MK KFH főigazgatója a katonai attaséhivatalok személyi állományának szolgálati elöljárója, valamint a külföldi szolgálatra való tényleges kiküldés napjától állományilletékes parancsnoka.

6. § (1) A katonai attaséhivatalok napi tevékenységét, vezetésük módját és eszközeit az MK KFH főigazgatója utasításban határozza meg. Az utasítás fő tartalmi kérdéseit illetően a HM VPSZÁT-tal konzultál.

(2) A nemzetközi kapcsolattartással összefüggő általános feladatokat a katonai attasé számára alaputasítás szabályozza. A HM VPSZÁT, a HM–MH szervezetek igényeire figyelemmel, a honvédelmi tárca kétoldalú nemzetközi katonai kapcsolattartási és együttműködési feladataira vonatkozó – a honvédelmi miniszter által évente jóváhagyott – irányelveknek megfelelően, intézkedéseiben határozza meg a katonai attasé adott időszakra vonatkozó feladatait.

(3) A (2) bekezdés szerinti alap-, illetve időszaki utasítások kiadását, valamint az éves feladattervek és a napi feladatok katonai attaséhivatalokhoz történő továbbítását az MK KFH végzi.

7. § (1) A katonai attaséhivatalok működéséhez szükséges személyi, tárgyi, költségvetési és pénzgazdálkodási, valamint logisztikai feltételekről az MK KFH gondoskodik.

(2) A katonai attaséhivatalok logisztikai és költségvetési gazdálkodásának rendjét, a költségelszámolás és a pénzgazdálkodás, továbbá a számviteli nyilvántartási rendszer szabályait a vonatkozó jogszabályokkal, illetve rendelkezésekkel összhangban az MK KFH főigazgatója alakítja ki.

(3) A katonai attaséhivatalok államháztartási belső ellenőrzését (folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés, belső ellenőrzés) az MK KFH, fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzését a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal tervezi, szervezi és hajtja végre.1.

(4) A katonai attaséhivatalokat érintő folyamatba épített, előzetes és utólagos vezetői ellenőrzés rendjének szabályait az MK KFH főigazgatója állapítja meg, melynek helyi működtetéséért a rá vonatkozó mértékben a katonai attaséhivatal vezetője a felelős.

8. § (1) A katonai attaséhivatalok tevékenységének részét képezi az állomáshelyükre érkező magyar HM–MH szervezetek delegációi programjának előkészítése és esetenként a programjukban való részvétel. A katonai attasé személyesen csak a honvédelmi minisztert, a HM államtitkárát, a HM szakállamtitkárait, a HM HVKF-t és helyettesét, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnokát, az MK Katonai Biztonsági Hivatal (a továbbiakban: MK KBH) főigazgatóját, az MH ÖHP parancsnok helyetteseit és a saját elöljáróit, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és alelnökeit köteles fogadni. Programjukban a delegáció vezetőjének igénye szerint vesz részt.

(2) Minden, a katonai attasét érintő, katonadiplomáciai témakörbe tartozó információ, kérés csak a HM NEF útján továbbítható. A katonai attasé az akkreditálási országába kiutazó delegációkról a HM NEF útján az MK KFH-tól kap tájékoztatást, illetve a kapcsolódó feladataira vonatkozó utasítást.

(3) A HM–MH szervezetek delegációi utazási okmányait – a „Kiutazási engedély”-ek egy példányát, a katonai repülőgép utaslistáit, illetve az utazási adatokra vonatkozó információkat – közvetlenül az MK KFH részére küldik meg.

(4) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti programok előkészítése és lebonyolítása indokolja, az illetékes katonai attasé szükség szerint közvetlenül együttműködik a HM NEF-el, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökséggel, valamint a program tárgya szerint illetékes HM–MH szakmai szervezetekkel, melyek utólag az MK KFH útján hivatalosan is megküldik kéréseiket, információigényeiket.

(5) Az (1) bekezdésben meghatározottnál alacsonyabb szintű HM–MH szervezetek delegációi esetén az attaséhivatal beosztottainak a program előkészítésén túl – eltérő utasítás hiányában – feladatuk nincs, a delegációkat nem kell fogadniuk és a programjaikban sem kell részt venniük.

(6) Indokolt esetben az (1) bekezdésben meghatározottnál alacsonyabb szintű HM–MH szervezetek delegációi, illetve külföldi szolgálatot teljesítők segítséget kérhetnek a katonai attaséhivataltól. A szükséges segítségnyújtás mértékéről a katonai attasé a körülmények figyelembevételével dönt.

9. § A katonai attasé katonadiplomáciai programhoz kapcsolódó hazarendelésére általában csak a fogadó ország védelmi miniszterének, a fegyveres erői főparancsnokának vagy az egyesített vezérkar főnökének hivatalos magyarországi látogatása alkalmával, az illetékes fogadó féllel egyeztetve, külön intézkedés szerint kerülhet sor. Ilyenkor a hazarendelés anyagi fedezetét az MK KFH külképviseleti költségvetéséből kell biztosítani.

Kapcsolattartás a Budapesten akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasékkal

10. § (1) A Budapesten akkreditálásra kijelölt – budapesti, illetve külföldi állomáshelyű – külföldi véderő-, katonai és légügyi attasék működési engedélyének (agrément) megadása érdekében a HM VPSZÁT az MK KFH főigazgatójától véleményt kér, aki – az illetékes nemzetbiztonsági szolgálatokkal történő egyeztetést követően – 30 napon belül állást foglal.

(2) A működési engedély megadására vonatkozó javaslatot – a HM NEF és a Külügyminisztérium illetékes szerve közötti egyeztetést követően – a HM VPSZÁT döntés végett felterjeszti a honvédelmi miniszternek.

(3) A működési engedély megadásáról a HM NEF a Külügyminisztérium illetékes szerve útján értesíti a külföldi felet, és közvetlenül tájékoztatja az MK KFH-t és az MK KBH-t.

(4) A kijelölt, működési engedéllyel rendelkező külföldi attasék először bemutatkozó látogatást (akkreditálás) tesznek a HM NEF főosztályvezetőjénél. Ezt követően az akkreditált külföldi katonai attasék – a HM NEF által egyeztetett időpontban – bemutatkozó látogatást tehetnek a HM–MH szervezetek vezetőinél.

(5) A HM NEF – a HM VPSZÁT által meghatározott keretek között – felelős a Budapesten akkreditált katonai attasékkal történő rendszeres kapcsolattartásért. A HM–MH szervezetek a katonai attasékkal kapcsolatot csak a HM NEF útján, annak egyetértésével létesíthetnek, illetve tarthatnak.

(6) A Budapesten akkreditált katonai attasé, vagy más diplomata személy katonadiplomáciai ügyben való bekérését az illetékes HM–MH szervezet vezetője kizárólag a HM NEF-en keresztül kezdeményezheti.

(7) A HM NEF útján megküldött kérelem alapján a HM szervezetekhez történő bekéréseket a HM VPSZÁT, az MH katonai szervezetekhez történő bekéréseket a HM HVKF engedélyezi a külföldi katonai attasék vagy más diplomaták számára. Az engedélyezett látogatásokról az MK KBH-t és a HM NEF-et tájékoztatni kell.

(8) A Budapesten akkreditált katonai attasé által kezdeményezett látogatás esetében az engedélyezési eljárást illetően a (7) bekezdés szerint kell eljárni.

(9) A (6) és (8) bekezdés szerinti találkozókról és megbeszélésekről – a kifejezetten protokolláris jellegűek kivételével – 5 munkanapon belül az érintett szervezet vezetője által aláírt feljegyzést kell készíteni és a HM NEF-nek megküldeni. A HM NEF a feljegyzésről a magyar katonai attasékat – a rájuk vonatkozó mértékben – az MK KFH útján tájékoztatja.

Záró rendelkezés

11. § Ezen utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, egyidejűleg a katonai attaséhivatalok irányításáról, vezetéséről és ellenőrzéséről, valamint a katonai attasékkal való kapcsolattartásról szóló 30/2002. (HK 13.) HM utasítás és az azt módosító 57/2002. (HK 21.) HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 92/2011. (VIII. 11.) HM utasítás, a 90/2012. (XII. 29.) HM utasítás 20. §-a módosította. Az utasítást az 51/2014. (VII. 28.) HM utasítás 17. §-a hatályon kívül helyezte 2014. július 29. napjával.

1.

A 95/2004. (HK 26.) HM utasítás 3. § (3) bekezdésére figyelemmel a kijelölt személyeknek érvényes C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel kell rendelkezni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére