• Tartalom

54/2007. (HK 12.) HM utasítás

54/2007. (HK 12.) HM utasítás

a fejezeti kezelésű előirányzatok terhére történő kifizetések finanszírozásáról és az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatás rendjéről*

2007.05.31.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 109/A. §-ában foglaltakra, valamint a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendeletben előírtakra – a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a feladatfinanszírozás és központi kezelésű előirányzatok körébe nem tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok tervezéséért, felhasználásáért, illetve elszámolásáért felelős gazdálkodó szervezetekre (a továbbiakban: gazdálkodó szervezetek) az alábbiak szerint:

a) a „Hozzájárulás a NATO Biztonsági Beruházási Programjához”, valamint a „Hozzájárulás a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásához” jogcímcsoportok tekintetében a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségre;

b) a „Társadalmi szervek támogatása” jogcímcsoport tekintetében a HM Kommunikációs és Toborzó Főosztályra;

c) a „Közhasznú Társaságok által ellátott állami feladatok finanszírozása” jogcímcsoport esetében a HM Védelemgazdasági Főosztályra;

d) az „MH Szociálpolitikai Közalapítvány által ellátott feladatok támogatása” jogcímcsoport tekintetében a HM Személyzeti Főosztályra;

e) a „Válságkezelő és békeműveletek keretében felajánlott alegységek (NRF és Battle Group)”, a „Hozzájárulás a NATO költségvetéséhez”, az „Egyéb uniós befizetések”, „A fejezeti kezelésű előirányzatokkal összefüggésben felmerült, a Magyar Államkincstár által nyújtott szolgáltatások díjai” jogcímcsoportok, valamint a „Fejezeti egyensúlyi tartalék” és a „Hozzájárulás a hivatásos katonák kedvezményes nyugellátásának kiadásaihoz” jogcímek vonatkozásában a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségre (a továbbiakban: HM KPÜ);

f) a „Nemzetközi kártérítés” jogcímcsoport vonatkozásában a HM Jogi Főosztályra (a továbbiakban: HM JF).

Általános szabályok

2. § A gazdálkodó szervezeteknek az Ámr. 109/A. §-ában előírtak értelmében éves előirányzat-finanszírozási tervet kell készíteniük. Az előirányzat-finanszírozási terv összeállítása kiterjed a Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló hatályos törvényben (a továbbiakban: Költségvetési tv.) a XIII. fejezet 8. Fejezeti kezelésű előirányzatok költségvetési címen jóváhagyott eredeti kiadási és bevételi előirányzatokra, továbbá valamennyi módosított előirányzatra, beleértve a saját hatáskörben felhasználható bevételi, valamint az előző évi előirányzat-maradványként jóváhagyott előirányzatokat is.

3. § (1) Az előirányzat-finanszírozási tervet úgy kell elkészíteni, hogy alapja legyen a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlásának és a likviditás biztosításának.

(2) A teljesítésarányos finanszírozás megvalósulása érdekében arra kell törekedni, hogy az előirányzat-finanszírozási terv szerinti kiadásoknak megfelelően teljesüljenek a vonatkozó időszak tényleges kifizetései.

4. § Az előirányzat-finanszírozási terv összeállítása során figyelemmel kell lenni az Ámr. 138/C. §-ában foglalt adatszolgáltatási kötelezettségre. Biztosítani kell az előirányzat-finanszírozási terv, valamint az Ámr. 138/B. §-a szerinti előirányzat-felhasználási terv közötti összhangot.

Eljárási szabályok

5. § (1) Az 1. § a)d) pontjaiban nevesített gazdálkodó szervezetek a melléklet szerinti adatszolgáltatást teljesítenek havonta a tárgyhónapot megelőző hó 18-ig a HM KPÜ részére.

(2) A HM JF – a HM KPÜ nemzetközi kártérítési ügyekért felelős szervezeti egységével együttműködésben – a várható kifizetéseket megelőző hó 18-ig teljesít adatszolgáltatást.

(3) Az adatszolgáltatás tartalmazza az éves kiadási előirányzatot és annak forrásait (bevétel, maradvány, támogatás), illetve ezek negyedéves és havi bontásait, valamint a tárgyhónap dekádonkénti bontását.

(4) A dekádonként 100 millió forintot elérő, vagy azt meghaladó kiadási ütemet kötelezettségenként részletezni és indokolni kell.

(5) A kifizetési ütem tárgyhónapon belül csak részletes indoklással módosítható, melyhez az adatszolgáltatást a kiadás várható teljesítésének időpontját megelőző 12. napig kell felterjeszteni.

(6) Tárgyévre vonatkozó adatszolgáltatást a jóváhagyott előirányzat 100%-os teljesülését követően már nem kell felterjeszteni.

6. § Az előirányzat-finanszírozási terveket a gazdálkodó szervezetek adatszolgáltatása alapján, illetve az 1. § e) pont vonatkozásában a HM KPÜ nyújtja be a Kincstárhoz az Ámr. 27. melléklete szerint meghatározott formában.

7. § A „Honvéd Művészegyüttes támogatása” jogcímcsoport vonatkozásában az érintett fejezetek közötti előirányzat-átadáshoz kapcsolódó előirányzat-finanszírozási terveket a HM KPÜ a fejezetek közötti megállapodás alapján nyújtja be.

Záró rendelkezés

8. § Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet az 54/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

Adatszolgáltatás az előirányzat-finanszírozási terv összeállításához
Költségvetési előirányzat megnevezése:

2007. …………… hó

(E Ft-ban)


(null)

Megnevezés

Kiadás

Bevétel

költségvetési támogatás

intézményi bevétel

előirányzat-maradvány

Aktuális előirányzat

 

 

 

 

Teljesítés

I. negyedév

 

 

 

 

II. negyedév

 

 

 

 

III. negyedév

 

 

 

 

IV. negyedév

 

 

 

 

Tárgyévet követő év

 

 

 

 

Tárgyhavi kifizetés

1. Dekád (1–10.)

 

 

 

 

2. Dekád (11–20.)

 

 

 

 

3. Dekád (21–)

 

 

 

 

Tárgyhót követő havi kifizetés

 

 

 

 

Tárgyhót követő 2. havi kifizetés

 

 

 

 


……………………………………
aláírás
*

Az utasítást a 27/2010. (III. 5.) HM utasítás 14. §-a hatályon kívül helyezte 2010. február 15. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2007. május 31.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére