• Tartalom

56/2007. (HK 12.) HM utasítás

56/2007. (HK 12.) HM utasítás

a költségvetési előirányzatok felhasználásának tervezéséről és az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatás rendjéről*

2007.06.08.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. tv. 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 356/2006. (XII. 27.) Korm. rendelettel módosított, az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 138/B. és 138/C. §-ában foglaltakra, valamint a honvédelmi szervek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 226/2004. (VII. 27.) Korm. rendeletben előírtakra – a következő utasítást adom ki.

Az utasítás hatálya, általános szabályok, értelmező rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya kiterjed az éves intézményi költségvetési javaslatok elkészítésének és jóváhagyásának rendjéről szóló hatályos HM utasítás1. (a továbbiakban: HM ut.) hatálya alá tartozó, elemi költségvetési tervjavaslat összeállítására kötelezett költségvetési szervekre és szervezeti elemekre, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok tervezéséért felelős gazdálkodó szervezetekre (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek).

2. § A honvédelmi szervezeteknek az Ámr. 138/B. §-ában előírtak értelmében éves előirányzat-felhasználási tervet kell készíteniük. Az előirányzat-felhasználási terv összeállítása kiterjed az elemi költségvetésekben jóváhagyott valamennyi eredeti, illetőleg módosított kiadási és bevételi előirányzatra, beleértve a támogatási és a Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló hatályos törvényben (a továbbiakban: Költségvetési tv.) meghatározott, saját hatáskörben felhasználható bevételi, valamint az előző évi előirányzat-maradványként felhasználásra tervezett előirányzatokat is.

3. § Az előirányzat-felhasználási tervet úgy kell elkészíteni, hogy az – az Ámr. 138/B. §-ában foglaltak figyelembevételével – megbízható alapja legyen a kötelezettségvállalási jogkör gyakorlásának és a likviditás biztosításának, fedezetet nyújtson a rendszeres kiadásokra és a folyamatos működés biztosítására.

4. § Az előirányzat-felhasználási terv összeállítása során figyelemmel kell lenni az Ámr. 162. §-ában foglalt kötelezettségvállalásokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségre. Biztosítani kell az előirányzat-felhasználási terv és a kötelezettségvállalások bejelentése, valamint teljesítése közötti összhangot.

Eljárási szabályok

5. § (1) Az előirányzat-felhasználási tervet a melléklet szerint évente kell összeállítani és havonként módosítani, a tárgyhónapot megelőző időszak tényleges teljesítésének figyelembevételével, a következő időszakok (hónapok) aktualizálásával az érvényben lévő címrendkódok szerint (figyelemmel az évközi módosításokra is).

(2) Az előirányzat-felhasználási terv alapját az elemi költségvetések jóváhagyásáig a honvédelmi miniszter által jóváhagyott és kiadott költségvetési keretszámok képezik.

(3) Az időarányos előirányzatoktól (keretektől) való jelentős eltérést szövegesen is indokolni kell.

6. § (1) A HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) költségvetési (al)címenként (kincstári költségvetésenként) központilag állítja össze az előirányzat-felhasználási tervet.

(2) Az (1) bekezdés szerinti terv az alábbiakat érinti:

a) A személyi juttatások és a munkaadókat terhelő járulékok (a hazai illetmények és járandóságok) tekintetében valamennyi kiadási és bevételi előirányzatot.

b) A nemzetközi feladatokhoz kapcsolódó kiadási és bevételi előirányzatot – kivéve a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ), a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ), valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP), által felügyelt elhelyezési és logisztikai kiadásokat – beleértve a személyi juttatások és munkaadókat terhelő járulékok körében elszámolásra kerülő devizajuttatásokat is.

c) A tartalék előirányzatokra, továbbá – többek között az elemi költségvetések felülvizsgálatával, a szervezési intézkedések végrehajtásával, valamint egyes többletfeladatokkal összefüggésben – zárolt előirányzatokat.

7. § A fejezeti kezelésű előirányzatok előirányzat felhasználási tervét az azok éves felhasználásának rendjéről szóló hatályos HM rendeletben2. meghatározott gazdálkodó szervezetek állítják össze a rendeletben meghatározottak szerint.

8. § (1) Az előirányzat-felhasználási tervet, azok módosításait a 6. és a 7. §-ban meghatározott előirányzatok kivételével a honvédelmi szervezetek saját hatáskörben állítják össze, melynek során a szakszolgálati ágak által – a beszerzési tervekre is alapozva – elkészített részterveket:

a) a HM KPÜ ellátási körébe tartozó honvédelmi szervezetek esetében az ellátást végző pénzügyi és számviteli referatúrák;

b) a sajátosan gazdálkodó (önálló pénzügyi és számviteli szervvel rendelkező) honvédelmi szervezetek (a továbbiakban: SGSZ) esetében pedig a pénzügyi és számviteli szervek a honvédelmi szervezet szintjén

összesítik.

(2) A Magyar Honvédség logisztikai jellegű előirányzatai tekintetében az előirányzat-felhasználási terveket a HM FLÜ, az MH ÖHP és az MH Honvéd Egészségügyi Központ ( a továbbiakban: MH HEK) állítja össze a szakmai felügyelete alatt álló költségvetésekre.

(3) Az MH ÖHP, illetve az MH HEK az elkészített terveiket a HM FLÜ részére egyidejűleg tájékoztatásul megküldik.

(4) Az MH elhelyezési (infrastrukturális) előirányzataira készített előirányzat-felhasználási terveket a HM IÜ állítja össze a szakmai felügyelete alatt álló költségvetésekre.

Fejezeti előirányzat-felhasználási terv és kimutatás összeállításának rendje

9. § Az 5. § szerint összeállított előirányzat-felhasználási terveket, azok módosításait, minden hónap 4-ig küldik meg a HM KPÜ részére.

10. § Az előirányzat-felhasználási terveket a HM KPÜ vizsgálja felül és az általa elkészített anyagokkal együtt összesíti, ezt követően pedig az Ámr. 138/C. §-ában meghatározottak szerint küldi meg a Pénzügyminisztérium részére.

Egyéb előírások

11. § (1) Az előirányzat-felhasználási, illetve az összesített előirányzat-felhasználási terveket, azok módosításait, továbbá a kimutatásokat írásban és elektronikus úton (excel formátumban) kell megküldeni, felterjeszteni.

(2) Az előirányzat-felhasználási, illetve összesített előirányzat-felhasználási terveket és azok módosításait, továbbá a kimutatásokat az összeállításukra kötelezett honvédelmi szervezetek vezetői hagyják jóvá.

Vegyes, átmeneti és záró rendelkezések

12. § (1) Ez az utasítás az aláírást* követő 8. napon lép hatályba.
(2) A 2007. évi előirányzat-felhasználási terv összeállítása és azok módosításai során a honvédelmi szervezetek 2007. évi kiadási előirányzat-megtakarítási kötelezettségként eltérő intézkedés hiányában a 2006. évre vonatkozóan írásban meghatározott összeggel azonos összegűt tervezzenek.
(3) Jelen HM utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a költségvetési előirányzatok felhasználásának tervezéséről és az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatás rendjéről szóló 22/2005. HM utasítás hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet az 56/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

(null)

Honvédelmi Szervezet

 

Ny. szám:

 

Jóváhagyom!

 

......................, 200..............................

 

………………................……………

honvédelmi szervezet vezetője

 

200… Kimutatás a kiadások és bevételek várható alakulásáról

időszak: 200…………

M Ft-ban, egy tizedessel

Cím/
alcím

CRK

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen

Kötelező
megtakarítás
összege

 

 

Kiadás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

Folyó bevétel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

Támogatás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

Előző évi maradvány

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

Bevétel összesen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 

 

Ellen. – Forráshiány

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 


Budapest, 200

…………………………………
pénzügyi/gazdasági vezető

Készült:
Egy példány:
Itsz.:
Készítette:
Kapják:
*

Az utasítást a 13/2010. (I. 27.) HM utasítás 18. §-a hatályon kívül helyezte 2010. január 4. napjával.

*

Az utasítás aláírásának napja 2007. május 31.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére