• Tartalom

58/2007. (HK 12.) HM utasítás

58/2007. (HK 12.) HM utasítás

az MH 2009–2018. közötti időszak 10 éves stratégiai tervének kidolgozásáról, valamint a NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárás nemzeti feladatainak végrehajtásáról*

2007.06.11.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve a Tárca Védelmi Tervező Rendszer alkalmazásáról és a rendszer fejlesztéséről szóló .../2007. (HK...) HM utasításban foglalt rendelkezéseket – az MH 2009–2018. közötti időszak 10 éves stratégiai tervének kidolgozására, valamint a NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárás nemzeti feladatainak végrehajtására a következő utasítást adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire.

A 10 éves stratégiai terv rendeltetése

2. § (1) A 10 éves stratégiai terv az MH hosszú távú tervezésének stratégiai alapdokumentuma.

(2) Rendeltetése: megfelelő alapot és áttekintést nyújt különösen a haderőfejlesztés, továbbá a kiképzés, működésfenntartás és alkalmazás – tervidőszakra vonatkozó – átfogó, kiemelt feladatainak végrehajtásához, a professzionális jelleg erősítéséhez, a haderő katonai képességeinek növeléséhez, folyamatos fejlesztéséhez.

(3) A 10 éves stratégiai terv az állami tervezési rendszerhez, a NATO tervezési és áttekintési ciklusaihoz illeszthetően kétévente (jelentős környezeti változás esetén szükség szerint) az MH vezetés-irányítás felső szintjén kerül kidolgozásra.

(4) A 10 éves stratégiai terv alapul szolgál:

a) az 1(+n) éves tervek elkészítésére vonatkozó honvédelmi miniszteri védelmi tervezési utasítás összeállításához,

b) az aktuális védelmi költségvetési prognózis és a PM költségvetési tervezési köriratban meghatározottak pontosításával a HM fejezet költségvetési tervének, illetve költségvetési parlamenti prezentációjának elkészítéséhez,

c) a NATO és az EU haderő-hozzájárulások megtételéhez, a NATO Védelmi Tervezési, illetve az EU Kiemelt Célkitűzések Kérdőívei megválaszolásához,

d) az Állami Számvevőszék és más, a tárca tevékenységének ellenőrzésére hivatott szervek előtti beszámoláshoz, valamint a tárca szintű felügyelethez és ellenőrzéshez.

A 10 éves stratégiai terv tartalma

3. § (1) A 10 éves stratégiai terv a védelmi igazgatási feladatokra, kiemelten a katonai képességekre és feladatokra, illetve azok végrehajtásához szükséges erőforrásokra és kiadási igényekre, valamint fejezeti kezelésű előirányzatokra és egyéb központi kiadásokra vonatkozó, a felső szintű vezetői döntésekhez szükséges információt tartalmazza.

(2) A terv tételesen rögzíti az elérendő katonai képességeket, a haderő struktúráját, létszámát, kiemelt hadfelszereléseit, az egyes szakterületekre vonatkozó stratégiát, a haderő átalakításának folyamatát és a feladatok ütemezését, valamint a haderő átalakításához szükséges erőforrásokat, kiadási igényeket és a tervezhető prognosztizált forrásokat.

(3) A terv információinak részletezettsége biztosítja a HM szervek, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek, valamint a katonai szervezetek – az MH vezetés-irányítás felső szintjén kezelt – képességeinek, programjainak és feladatainak, illetve a megvalósításukhoz szükséges erőforrásoknak, költségeknek és kiadási igényeknek az átláthatóságát, ellenőrizhetőségét és elszámoltathatóságát.

A 10 éves stratégiai terv kidolgozásának részletes feladatai

4. § (1) A 10 éves stratégiai terv kidolgozásának folyamata a Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez, az MH Képességfejlesztési koncepció, a 10 éves stratégiai terv elgondolás, a 10 éves stratégiai terv kidolgozása és jóváhagyása fázisaira oszlik. Az egyes fázisok – a HM VTB állásfoglalását követően – miniszteri döntéssel vagy kormányhatározattal kerülnek lezárásra, illetve indításra.

(2) Az időközben bekövetkezett új vagy megváltozott tervezési információkat a megelőző fázisokban elkészített, illetve jóváhagyott tervezési okmányokban (a Miniszteri irányelvektől kezdve) át kell vezetni, és azokat érvényesíteni kell a tervezés egész folyamatában.

Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez

5. § (1) A NATO Katonai Bizottsága által jóváhagyott „Fenyegetettség elemzések” figyelembevételével a Magyar Köztársaság biztonságát érintő fenyegetések, kockázatok értékelése, ezek alapján a „Magyar Köztársaság biztonságát érintő fenyegetettségek” című dokumentum elkészítése és átadása a HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF) részére.

Határidő:    2007. június 11.

Felelős:    Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH)

(2) A haderővel szemben támasztott követelmények alapján az MH állapotának (az ambíciószint teljesítésének, a szövetségi felajánlások helyzetének, a nemzetközi műveletek tapasztalatainak stb.) vezetői megítélése című tájékoztató összeállítása és átadása a HM VPF részére.

Határidő:    2007. június 11.

Felelős:    HM Haderőtervezési Főosztály (a továbbiak ban: HM HTF)

Együttműködő: HM Személyzeti Főosztály (a továbbiakban: HM SZF), HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF), HM Fejlesztési Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ), MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: HM ÖHP, mint közép szintű vezető szerv), MH Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: HM HEK), MH Támogató Dandár (a továbbiakban: MH TÁD)

(3) A PM által biztosított 2007. évi „Védelmi költségvetési prognózis” alapján a tervidőszakra vonatkozó „Makro gazdasági elemzés”, illetve erőforrás allokáció készítése és megküldése az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek, valamint az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) részére.

Határidő:    2007. június 11.

Felelős:    HM Védelmi Tervezési Főosztály     
(a továbbiakban: HM VTF)

Együttműködő: PM, HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ)

(4) Az Országgyűlésnek és a Kormánynak a haderőre vonatkozó határozatai alapján, a Nemzeti Biztonsági Stratégiában és a Nemzeti Katonai Stratégiában azonosított célok figyelembevételével az „Összefoglaló a Magyar Köztársaság kül- és biztonságpolitikai célkitűzésekről” című okmány kidolgozása/pontosítása.

Határidő:    2007. június 13.

Felelős:    HM VPF

Együttműködő: KüM, MEH

(5) Az Országgyűlés és a Kormány haderőre vonatkozó határozatai, az előző jóváhagyott 10 éves stratégiai terv, a NATO és az EU képességfejlesztésre vonatkozó iránymutatásai, valamint az (1)–(4) bekezdések alapján a „Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez” (a továbbiakban: Miniszteri irányelvek) tervezet összeállítása, egyeztetése és a HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) elé terjesztése.

Határidő:    2007. június 15.

Felelős:    HM VPF

Együttműködő: KüM, MEH, HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF), HM VTF, HM HTF

(6) A Miniszteri irányelvek tervezetének – a HM VTB állásfoglalásának megfelelő – pontosítása és felterjesztése a honvédelmi miniszternek jóváhagyásra.

Határidő:    2007. június 18.

Felelős:    HM védelempolitikai szakállamtitkár

Együttműködő: HM VPF, HM Jogi Főosztály (a továbbiakban: HM JF), HM VTF

(7) A jóváhagyott Miniszteri irányelveknek HM utasítással történő kiadása, illetve átadása az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek, valamint az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) részére.

Határidő:    2007. június 25.

Felelős:    HM VPF

Védelmi tervezési értekezlet

6. § Értekezlet megtartása az MH Képességfejlesztési koncepció kialakítása és a 10 éves stratégiai terv elgondolás kidolgozása tárgyában az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek, a sajátosan gazdálkodó szervezetek, valamint az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) részvételével.

Határidő:    2007. június 25.

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: HM TKF, HM VPF, HM HTF

MH Képességfejlesztési koncepció

7. § (1) A Miniszteri irányelvek, a NATO haderőfejlesztési javaslatok, az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) – a katonai szervezetek fejlesztési törzskönyveiben jelentett fejlesztési igények szerint készített – haderőfejlesztési javaslatai alapján, a perspektivikusan rendelkezésre álló erőforrások figyelembevételével az „MH Képességfejlesztési koncepció tervezet”-ének kidolgozása és tervezési konferencián történő megvitatása.

Határidő:    2007. július 5.

Felelős:    HM HTF

Együttműködő: HM VPF, HM VTF, HM FLÜ

(2) A konferencián elhangzott vélemények és javaslatok figyelembevételével a MH Képességfejlesztési koncepció tervezet átdolgozása, az átdolgozott koncepció tervezet HM VTB elé terjesztése.

Határidő:    2007. július 16.

Felelős:    HM HTF, illetve HM HVKF helyettes

Együttműködő: HM VPF, HM VTF

(3) A HM VTB állásfoglalásának megfelelően pontosított „MH Képességfejlesztési koncepció javaslat” és a HM VTB hatáskörét meghaladó kérdések honvédelmi miniszter elé terjesztése döntésre, illetve jóváhagyásra.

Határidő:    2007. július 31.

Felelős:    HM HVKF

(4) A honvédelmi miniszter döntésének megfelelően pontosított, jóváhagyott „MH Képességfejlesztési koncepció” megküldése az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek, valamint az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) részére.

Határidő:    2007. augusztus 6.

Felelős:    HM HTF

A 10 éves stratégiai terv elgondolás

8. § (1) A Miniszteri irányelvek, illetve Képességfejlesztési koncepció alapján a háttérintézmények perspektív szervezeteinek kialakítása.

Határidő:    2007. szeptember 1.

Felelős:    HM TKF a miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre vonatkozóan,

Együttműködő: érintett szervezetek

(2) A Képességfejlesztési koncepció, illetve az állománytáblák és fejlesztési törzskönyvek alapján a meglévő és az elérendő képességek közötti különbségek, illetve képességhiányok felmérése, ezen információkat tartalmazó jelentés összeállítása és felterjesztése a HM HTF részére.

Határidő:    2007. szeptember 1.

Felelős:    a) MH ÖHP (mint középszintű vezető szerv)
b) HM HVKF közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek

Együttműködő: érintett szervezetek

(3) A (2) bekezdés alapján a perspektív műveleti szervezetek kialakítása, a nem elvonuló támogató-, támogató-kiszolgáló szervezetek megtervezése. A képességfejlesztés feladatainak, a fejlesztés humán (a rendszeresített létszám és állomány összetétel), hadfelszerelési-, infrastrukturális stb. igényeinek megállapítása.

Határidő:    2007. szeptember 15.

Felelős:    HM HTF a katonai szervezetekre vonatkozóan

Együttműködő: érintett szervezetek

(4) Az (1) és (3) bekezdések alapján – a HM VTF-el együttműködésben kialakított – perspektivikusan rendelkezésre álló erőforrásokkal kiegyensúlyozott, elsődleges erőforrás allokáció figyelembevételével a szervezetek fejlesztésére vonatkozó programelgondolásoknak kidolgozása, egyeztetése és átadása az MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek, valamint a HM VPF és HM VTF részére.

Határidő:    2007. szeptember 20.

Felelős:    a) A HM TKF a HM, a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre vonatkozóan,
b)
A HM HTF az MH katonai szervezetekre vonatkozóan

Együttműködő: MK KFH, HM HKF, HM FLÜ, HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ)

(5) A (4) bekezdés figyelembevételével a 10 éves stratégiai terv elgondolás I. és III. fejezeteinek kidolgozása és átadása a HM VTF-nek.

Határidő:    2007. október 1.

Felelős:    HM VPF

(6) A (4) bekezdés alapján a 10 éves stratégiai terv elgondolás II., IV., V., VI., VII. fejezeteinek kidolgozása és átadása a HM VTF-nek.

Határidő:    2007. október 1.

Felelős:    HM HTF

Együttműködő: HM HKF

(7) Az MH képességei létrehozásához szükséges erőforrások tételes-, a haderő kiképzéséhez, működésfenntartásához és alkalmazásához, illetve a feladatok végrehajtásához szükséges erőforrások nagybani megállapítása, költségbecslések elvégzése. A 10 éves stratégiai terv elgondolás VIII. fejezetének kidolgozása, az „MH Erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv elgondolásnak” öszszeállítása.

Határidő:    2007. október 1.

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: az MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek, sajátosan gazdálkodó szervezetek

(8) A (5)–(7) bekezdések, valamint az előző 10 éves stratégiai terv alapján a „10 éves stratégiai terv elgondolás tervezet”-nek összeállítása, egyeztetése és a HM VTB elé terjesztése. Az elgondolás tervezet – a képességfejlesztés feladatain, azok erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényein túl – tartalmazza:

a) a NATO haderőfejlesztési javaslatokkal és az EU Képességi Célkitűzésekkel kapcsolatos előzetes nemzeti álláspontot és annak indoklását,

b) a tervezett rendszeresített és feltölthető létszámot (állománycsoportonként, címenként és alcímenként, nyitó és záró bontásban), a rendszeresítésre és kivonásra kerülő hadfelszerelést, valamint az infrastrukturális beruházásokat,

c) a haderő kiképzésének, működésfenntartásának és alkalmazásának fő feladatait, valamint nagybani erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényeit.

Határidő:    2007. október 20.

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: HM TKF, HM VPF, HM HKF, HM HTF, HM SZF, HM IÜ, HM FLÜ

(9) A 10 éves stratégiai terv elgondolás tervezetének a HM VTB állásfoglalásának megfelelő pontosítása, a pontosított „10 éves stratégiai terv elgondolás javaslat” és a HM VTB hatáskörét meghaladó kérdések felterjesztése a honvédelmi miniszternek döntésre, illetve jóváhagyásra.

Határidő:    2007. október 25.

Felelős:    HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

Együttműködő: HM TKF, HM VPF, HM VTF, HM HKF, HM HTF, HM SZF

(10) A honvédelmi miniszter által jóváhagyott „10 éves stratégiai terv elgondolás” megküldése az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek, a sajátosan gazdálkodó szervezetek, valamint az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) részére.

Határidő:    2007. október 31.

Felelős:    HM VTF

9. § A 10 éves stratégiai terv elgondolás alapján a haderőfejlesztési javaslatokkal kapcsolatos előzetes nemzeti álláspont megküldése a Szövetségnek.

Határidő:    a NATO tervezési eljárásban egyeztetett határidő, 2007. október 31.

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: NATO tervezésben érintett szervek, szervezetek

Védelmi tervezési értekezlet

10. § Értekezlet megtartása a 10 éves stratégiai terv kidolgozása tárgyában az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek valamint az MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv) részvételével.
Határidő:    2008. február 25.
Felelős:    HM VTF
Együttműködő: HM TKF, HM HKF, HM HTF

A 10 éves stratégiai terv kidolgozása és jóváhagyása

11. § (1) A 10 éves stratégiai terv elgondolás alapján a NATO/EU konzultációk eredményeinek figyelembevételével a szervezetek képességei fejlesztése feladatainak, illetve programelgondolásoknak, a kiképzés, működésfenntartás és alkalmazás (fő)feladatainak pontosítása, a terv kiegyensúlyozhatósága érdekében (mennyiségi, minőségi, készenléti stb.) opciók kidolgozása, egyeztetése és átadása az MH felső szintű gazdálkodó szerveknek, szervezeteknek.

Határidő:    2008. március 10.

Felelős:    a) HM TKF a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre vonatkozóan,
b) HM HTF a katonai szervezetekre vonatkozóan.

Együttműködő: HM HKF

(2) A rendszeresített és feltölthető létszám (állománycsoportonként, címenként és alcímenként, nyitó-záró bontásban) megállapítása, a létszámadatok átadása a HM KPÜ részére a személyi juttatások és járulékaik nagybani igényeinek összeállítása érdekében.

Határidő:    2008. március 10.

Felelős:    HM TKF

Együttműködő: HM HTF, HM SZF

(3) Az (1) bekezdés figyelembevételével a folyamatban lévő és a 2009., 2010., 2011. években induló „Program végrehajtási tervek”, valamint finanszírozási okmányok elkészítése, egyeztetése, átadása a HM HTF és a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 17.

Felelős:    a) HM TKF, HM SZF és HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály (a továbbiakban: HM KTF) a humán erőforrás programokra,
b) HM HEK az egészségügyi programokra,
c) HM FLÜ a hadfelszerelési programokra,
d) HM IÜ az infrastrukturális programokra vonatkozóan.

Együttműködő: HM VTF, HM HTF

(4) Az (1)–(3) bekezdések alapján az MH – szervezetekre menően meghatározott – (fő) feladatait tartalmazó „MH Képesség- és feladatterv javaslatának” összeállítása, egyeztetése és átadása az illetékes MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek és a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 17.

Felelős:    a) HM TKF a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre vonatkozóan,

b) HM HTF a katonai szervezetekre vonatkozóan.

Együttműködő: HM HKF

(5) A humán erőforrás-menedzsment felelősségi körébe tartozó haderőfejlesztési programok, feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének tételes-, a toborzási, rekreációs, oktatási, képzési stb. feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves humán erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 31.

Felelős:    HM TKF, HM SZF, HM KTF, HM FLÜ

(6) A személyi juttatások és járulékaik, a nemzetközi előirányzatok – kivéve a missziók logisztikai és infrastrukturális jellegű kiadásait – és egyes fejezeti kezelésű, illetve központi pénzügyi előirányzatok, valamint egyéb pénzügyi jellegű kiadások nagybani erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényeinek összeállítása, egyeztetése. A HM KPÜ felelősségi körébe tartozó 10 éves erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 31.

Felelős:    HM KPÜ

Együttműködő: HM TKF, HM HTF

(7) A HM HKF felelősségi körébe tartozó kiképzési feladatok, valamint hazai gyakorlatok erőforrás-, költségszükségletének- és kiadási igényeinek megállapítása, egyeztetése (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves kiképzési erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM VTF, valamint tájékoztatásul a HM FLÜ részére.

Hatásidő:    2008. március 31.

Felelős:    HM HKF

Együttműködő: MH ÖHP (mint középszintű vezető szerv)

(8) Az egészségügy felelősségi körébe tartozó haderőfejlesztési programok, feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének tételes-, az egészségügyi alapellátás, szolgáltatás, fekvő-, járó beteg ellátás, mentés, nemzetközi szerepvállalás stb. feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves egészségügyi erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM FLÜ, valamint tájékoztatásul a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 24.

Felelős:    MH HEK

Együttműködő: MH ÖHP (mint középszintű vezető szerv)

(9) A fogyasztói logisztika felelősségi körébe tartozó a haditechnikai és hadtáp üzemeltetési, fenntartási, készletgazdálkodási, ellátási, szállítási stb. feladatok – kivéve a felhalmozási, felújítási szolgálásokat, import relációs beszerzéseket – erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves fogyasztói logisztikai erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM FLÜ, valamint tájékoztatásul a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 24.

Felelős:    MH ÖHP

Együttműködő: MH FLÜ

(10) A híradás és informatika felelősségi körébe tartozó zárt célú, műveleti és egyéb (közigazgatási hatósági, nemzetközi stb.) híradó és informatikai hálózatok, illetve rendszerek üzemeltetési, fenntartási stb. feladatok – kivéve a felhalmozási, felújítási szolgálásokat, import relációs beszerzéseket – erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves híradó és informatikai erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM FLÜ, valamint tájékoztatásul a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 24.

Felelős:    HM HKF

Együttműködő: HM IIF, HM FLÜ, MH ÖHP (mint középszintű vezető szerv), MH TÁD

(11) A geoinformációs szolgálat felelősségi körébe tartozó térképészeti és katona földrajzi, meteorológiai, szabályzatszerkesztési stb. feladatok – kivéve a felhalmozási, felújítási szolgálásokat, import relációs beszerzéseket – erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves geoinformatikai erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM FLÜ, valamint tájékoztatásul a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 24.

Felelős:    MH Geoinformációs Szolgálat (a továbbiakban: MH GEOSZ)

Együttműködő: HM FLÜ, MH ÖHP

(12) A termelői logisztika felelősségi körébe tartozó haderőfejlesztési programok, feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének tételes-, az anyagi-technikai életciklus menedzsment, közlekedési, beszerzési, rendezvénybiztosítási, egyes nemzetközi stb. feladatok, felhalmozási, felújítási szolgáltatások, import relációs beszerzések erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása).

A fogyasztói logisztikai támogatás, az egészségügyi biztosítás, a híradó és informatikai biztosítás, valamint a geoinformációs szolgálat felelősségi körébe tartozó erőforrás-szükségletek és kiadási igények egyeztetése a termelői logisztikai erőforrás-szükségletekkel és kiadási igényekkel. Az egyeztetett 10 éves integrált (termelői és fogyasztói, egészségügyi, híradó és informatikai, valamint geoinformatikai) logisztikai erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 31.

Felelős:    HM FLÜ

Együttműködő: HM HKF, MH ÖHP, MH GEOSZ

(13) Az infrastruktúra felelősségi körébe tartozó haderőfejlesztési programok, feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének tételes-, az ingatlangazdálkodási, üzemeltetési, fenntartási, őrzés-védelmi, környezetvédelmi stb. feladatok erőforrás szükségletének és kiadási igényének nagybani megállapítása, egyeztetése, (szükség szerint tervtárgyalások lefolytatása). A 10 éves infrastrukturális erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv javaslat elkészítése, egyeztetése, a javaslat átadása a HM VTF részére.

Határidő:    2008. március 31.

Felelős:    HM IÜ

Együttműködő: HM HKF, HM IIF, HM Védelemgazdasági Főosztály (a továbbiakban: HM VGF), HM FLÜ, MH HEK, MH ÖHP (mint középszintű vezető szerv)

(14) A 10 éves stratégiai terv elgondolás alapján a 10 éves stratégiai terv tervezete I. és III. fejezeteinek (a MH védelempolitikai céljai, biztonságát érintő fenyegetések, képességfejlesztési célok, prioritások, képességi ambíciószint stb.) kidolgozása, egyeztetése és átadása a HM VTF részére.

Határidő:    2008. április 14.

Felelős:    HM VPF

(15) Az (1)–(3) bekezdések alapján a 10 éves stratégiai terv tervezete II., IV., V., VI. és VII. fejezeteinek (haderő helyzete, a haderő feladatrendszere, a képességfejlesztés főbb időszakai, jellemzői, az MH képességfejlesztés részletes feladatai és a kiképzés, működésfenntartás és alkalmazás fő feladatai), valamint 1–3. sz. mellékleteinek kidolgozása, egyeztetése és átadása a HM VTF, valamint az MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek részére.

Határidő:    2008. április 14.

Felelős:    a) HM TKF a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre vonatkozóan,
b)
HM HTF a katonai szervezetekre vonatkozóan.

Együttműködő: HM HKF

(16) A 10 éves stratégiai terv elgondolás, a (5)–(13) bekezdések alapján a védelmi igazgatás, a védelmi képesség fejlesztés, a haderőkiképzés, működésfenntartás és alkalmazás feladatai erőforrás-, költségszükségleteinek és kiadási igényeinek megtervezése, egyeztetése. A 10 éves stratégiai terv tervezete VIII., IX. és X. fejezeteinek, valamint 4.sz. mellékletének kidolgozása.

Határidő:    2008. április 14.

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek

(17) A 10 éves stratégiai terv elgondolás és a 2008-ban PM által biztosított védelmi költségvetési prognózis alapján a 10 éves stratégiai terv tervezete 5. sz. mellékletének (a HM fejezet várható költségvetési előirányzatai) összeállítása, egyeztetése és átadása a HM VTF részére.

Határidő:    2008. április 14.

Felelős:    HM KPÜ

Együttműködő: HM VTF

(18) A (14)–(17) bekezdések alapján az „MH 10 éves stratégiai terv tervezet”-ének összeállítása, egyeztetése és HM VTB elé terjesztése.

Határidő:    2008. április 28.

Felelős:    HM VTF

Együttműködők: HM TKF, HM VPF, HM HTF, HM KPÜ

(19) Az MH 10 éves stratégiai terv tervezetének a HM VTB állásfoglalásának megfelelő pontosítása, a pontosított „MH 10 éves stratégiai terv javaslat” és a HM VTB hatáskörét meghaladó kérdések felterjesztése a honvédelmi miniszternek.

Határidő:    2008. május 5.

Felelős:    HM kabinetfőnök

Együttműködő: HM TKF, HM VPF, HM VTF, HM HTF, HM KPÜ

12. § (1) A honvédelmi miniszter döntésének megfelelő MH 10 éves stratégiai terv tartalmáról szóló előterjesztés és kormányhatározat tervezet elkészítése, egyeztetése.

Határidő:    2008. május 12.

Felelős:    HM TKF

Együttműködő: HM VTF, HM VPF, HM HTF, HM KPÜ

(2) Az MH 10 éves stratégiai terv tartalmáról szóló előterjesztés felterjesztése a Kormánynak.

Határidő:    2008. május 19.

Felelős:    HM TKF

(3) A Kormányhatározat alapján az „MH 10 éves stratégiai tervének” honvédelmi miniszteri jóváhagyása.

A Kormányhatározat az MH 10 éves stratégiai terve elfogadásán túl felhatalmazza a honvédelmi minisztert az MH 10 éves stratégiai tervének jóváhagyására és felhívja a honvédelmi minisztert, hogy a NATO haderőfejlesztési javaslatokra és az EU haderőfejlesztési elgondolásokra vonatkozó végleges nemzeti álláspontra, valamint a NATO védelmi tervezési, illetve az EU kiemelt célkitűzések kérdőívre válaszait mindenkor a hatályos 10 éves stratégiai terv alapján és keretei között adja meg.

Határidő:    a Kormányhatározat kiadását követően (legkésőbb 2008. június 9.)

Felelős:    HM VTF

(4) A honvédelmi miniszter által jóváhagyott az MH 2009–2018. közötti időszak 10 éves stratégiai tervének megküldése az állami vezetők, a HM kabinetfőnök, a HM Honvéd Vezérkar főnök, valamint az MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek, a sajátosan gazdálkodó szervezetek és az MH ÖHP (mint középszintű vezető szerv) részére.

Határidő:    a jóváhagyást követő 5 munkanapon belül.

Felelős:    HM VTF

13. § (1) A 10 éves stratégiai terv alapján a „NATO Védelmi Tervezési Kérdőív” kitöltése.

Határidő:    A NATO áttekintési eljárásban meghatározott határidő

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: HM TKF, HM VPF, HM HTF, HM FLÜ, HM KPÜ, MH ÖHP (mint közép szintű vezető szerv)

(2) A 10 éves Erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv 2009. (2010., 2011.) évekre vonatkozó részének – az aktuális védelmi költségvetési prognózisnak és PM költségvetési tervezési köriratnak megfelelő – pontosítása, egyeztetése, kiegyensúlyozása és HM VTB elé terjesztése.

Határidő:    PM körirat megjelenését követő 10 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek

(3) A HM VTB állásfoglalásának megfelelően pontosított Erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igénytervnek, a HM VTB hatáskörét meghaladó kérdéseknek felterjesztése a honvédelmi miniszternek döntésre, illetve jóváhagyásra.

Határidő:    a HM VTB ülését követő 5 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: MH felső szintű gazdálkodó szervek, szervezetek

(4) A honvédelmi miniszter döntésének megfelelően kiegyensúlyozott Erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv 1(+n) évekre vonatkozó részének átadása a HM KPÜ-nek a HM fejezet költségvetési tervének, illetve költségvetési parlamenti prezentációjának elkészítéséhez.

Határidő:    miniszter döntést követően

Felelős:    HM VTF

(5) A 10 éves stratégiai terv, illetve a pontosított 2009. (2010., 2011.) évi terv alapján a 2009. (2010., 2011.) éves tervek elkészítésére vonatkozó „Védelmi Tervezési Utasítás” kidolgozása, egyeztetése és megküldése a HM szerveknek, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, továbbá közvetlen, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezeteknek, továbbá katonai szervezeteknek.

Határidő:    2008. október 1.

Felelős:    HM VTF

Együttműködő: MH felső szintű tervező, illetve gazdálkodó szervek, szervezetek

A NATO védelmi tervezési és áttekintési
eljárás nemzeti feladatai
Tervezési alapelvek

14. § (1) A NATO Védelmi Szükségletek Áttekintését követően, a haderőfejlesztési javaslatok1. és célok tervezésének ciklusában beérkezett fejlesztési javaslatokra a magyar álláspont kialakítása, továbbá a NATO Védelmi Áttekintés folyamatában2. a Védelmi Tervezési Kérdőívre a válaszok megadása MH 10 éves stratégiai tervének bázisán és annak kondíciói alapján történik.

(2) A NATO haderőfejlesztési javaslatok/célok tervezési, nyilvántartási, beszámolási adatainak/feladatainak egységes kezelése érdekében Törzsadatlap kerül bevezetésre, melynek naprakész állapotban tartásáért az adott fejlesztési javaslatra/célra felelősként kijelölt szervezet a kötelezett.

(3) A fejlesztési célok végrehajtásáról félévente a 2. számú mellékletben meghatározott rendben jelentés készül a HM VTB részére. A jelentés összeállításához a fejlesztési feladatokért felelős szervezetek naprakész Törzsadatlapjaik alapján évente április 10-ig, valamint október 10-ig jelentést készítenek a HM VTF részére. Az április 10-ig elkészülő jelentésben a fejlesztési célokra felhasznált költségvetési előirányzatok értékelésénél figyelembe kell venni az előző évben megvalósuló, de a tárgyévre (kötelező megtakarítás, vagy más okból) áthúzódó kifizetéssel végrehajtott feladatokat. A jelentés alapján miniszteri döntést igénylő kérdésekben HM VTF készít eseti előterjesztést. A Törzsadatlapok tervadatait a hatályos 10 éves stratégiai terv aktuális, pontosított változatában szereplő programelgondolások és program végrehajtási tervek alapján kell kitölteni. A 2008. előtti években fejlesztési célokra felmerült költségeket adott évi árakon, a 2008. évtől tervezett költségeket 2007. évi fix áron kell kimutatni a Törzsadatlapokon.

(4) A Magyar Honvédség 10 éves stratégiai terve a NATO haderőfejlesztési követelmények tekintetében elkülönítve tartalmazza a haderő-hozzájárulásokat igénylő, továbbá a haderőfejlesztést igénylő célokat, mint feladatokat. A haderőfejlesztési céloknál jelölésre kerül, hogy önálló feladatként, vagy mely program részeként kerülnek megtervezésre.

Haderőfejlesztési javaslat/cél ciklus előkészítő fázis

15. § (1) A NATO Átalakítási Parancsnokság „haderőfejlesztési javaslatainak” fogadása/érkeztetése, megküldése az érintetteknek előzetes tanulmányozásra.

Határidő:    Beérkezés után azonnal

Felelős:    HM HTF

(2) Az előzetes nemzeti álláspont kidolgozásának ütemezése, az új fejlesztési feladatokért felelős szervezetek kijelölése az érintettek bevonásával.

Határidő:    A haderőfejlesztési javaslatok beérkezését követően 5 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

(3) Törzsadatlapok alapadatainak felfektetése új haderőfejlesztési javaslatok esetén, illetve a meglévők módosítása az aktuális javaslatok alapján (3. sz. melléklet szerint).

Határidő:    A haderőfejlesztési javaslatok beérkezését követően 5 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

Kidolgozási fázis

16. § (1) Védelempolitikai álláspont kialakítása, és az ezzel kapcsolatos információ biztosítása az érintettek részére.

Határidő:    A haderőfejlesztési javaslatok beérkezését követően 7 munkanapon belül

Felelős:    HM VPF

(2) Az előzetes nemzeti álláspont kialakítására vonatkozó feladatszabó értekezlet megtartása, a feladat és ütemterv3. meghatározása.

Határidő:    A haderőfejlesztési javaslatok beérkezését követően 7 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

(3) A javaslatok megítélése a katonai indokoltság, szükségszerűség alapján.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    HM HTF

(4) A (releváns) képesség hadműveleti/harcászati követelményeinek meghatározása és rögzítése a Törzsadatlapon.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    HM HKF

(5) A jogi, szabályozási háttér tisztázása.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    HM HTF

(6) A technikai kivitelezhetőség megítélése.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    a fejlesztési javaslatokért felelős szervezetek

(7) Erőforrás-, költség-, valamint kiadási igény számvetése.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    HM VTF

(8) Az (1)–(7) bekezdések alapján az „Előzetes nemzeti álláspont” kialakítása, elfogadottság szintjének meghatározása és indokolása.

Határidő:    a NATO eljárásban egyeztetett megküldési határidő előtt legalább két héttel

Felelős:    HM HTF

(9) Előterjesztés a HM VTB részére a NATO haderőfejlesztési javaslatok tárgyában kialakított előzetes nemzeti álláspontról. A VTB állásfoglalása alapján a honvédelmi miniszter jóváhagyja az előzetes nemzeti álláspontot, engedélyezi a Szövetség részére történő megküldést, valamint tárgyalási mandátumot biztosít a magyar delegáció részére az Összevont Konzultációra.

Határidő:    az összevont konzultációt megelőzően

Felelős:    HM VTF

(10) A miniszter által jóváhagyott előzetes nemzeti álláspont (elfogadottság) NATO részére történő megküldése.

Határidő:    a NATO eljárásban egyeztetett határidőre

Felelős:    HM VTF

Tárgyalási fázis

17. § (1) Felkészülés az Összevont Konzultációra, mandátum biztosítása a tárgyaló delegáció részére, a beérkezett előzetes kérdések feldolgozása, valamint a Nyitó Nyilatkozat kidolgozása.

Határidő:    a NATO eljárásban egyeztetett időpontját megelőző héten

Felelős:    HM VTF

(2) Az Összevont Konzultáció lefolytatása, valamint annak eredményei alapján a szükséges korrekciók elkészítése és megküldése a NATO-nak, valamint a változások rögzítése a Törzsadatlapokon.

Határidő:    a konzultáción egyeztetett időpontig

Felelős:    HM VTF, a fejlesztési javaslatokért felelős szervezetek

(3) Felkészülés a Multilaterális Konzultációra, a beérkezett előzetes kérdések feldolgozása, valamint a Nyitó Nyilatkozat kidolgozása.

Határidő:    a NATO eljárásban egyeztetett időpontját megelőző héten

Felelős:    HM VPF

(4) A Multilaterális Konzultáció lefolytatása.

Határidő:    időpont a NATO-val történő egyeztetés szerint

Felelős:    HM VPF

(5) A Multilaterális Konzultáció eredményei alapján a szükséges korrekciók elkészítése és megküldése a NATO-nak. A változásokról a fejlesztési feladatokért felelős szervezetek tájékoztatása.

Határidő:    a Konzultáción egyeztetett időpontig

Felelős:    HM VTF

(6) A haderőfejlesztési célok beépítése a 10 éves stratégiai tervbe, a fejlesztési célok végrehajtásának ütemezés szerinti megkezdése, illetve a folytatódó célok végrehajtása.

Határidő:    a 10 éves stratégiai terv kidolgozási rendje szerint

Felelős:    HM VTF

(7) Előterjesztés a haderőfejlesztési célok végrehajtásának helyzetéről, azok mennyiségi és pénzügyi mutatóiról a HM VTB részére, amennyiben azok helyzete a félévenkénti jelentések alapján felső szintű beavatkozást, miniszteri döntést igényel.

Határidő:    évente április 30-ig és október 31-ig

Felelős:    HM VTF

Védelmi Áttekintési Ciklus előkészítő fázis

18. § (1) NATO Védelmi Tervezési Kérdőív (DPQ) beérkezése, megküldése az érintettek részére a kérdőív előzetes feldolgozása céljából.

Határidő:    Beérkezést követően azonnal

Felelős:    HM VTF

(2) A válaszok kidolgozásának ütemezése, felelősök kijelölése az érintettek bevonásával.

Határidő:    Beérkezést követően 5 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

(3) A Kérdőív kitöltésével kapcsolatban feladatszabó értekezlet megtartása, a kitöltés feladatainak és ütemtervének meghatározása.

Határidő:    Beérkezést követően 7 munkanapon belül

Felelős:    HM VTF

Kidolgozási fázis

19. § (1) A Kérdőív fejezeteinek kidolgozása, a válaszok biztosítása az előírt elektronikus formában a NATO automatizált, a védelmi tervezést támogató rendszerének (NDPASS) alkalmazásával.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    a fejezetek kitöltéséért felelős szervezetek

(2) A teljes Kérdőív összeállítása, fejezetek harmóniájának megteremtése.

Határidő:    Ütemterv szerint

Felelős:    HM VTF

(3) Előterjesztés a HM VTB részére a DPQ válaszról. A miniszter a VTB állásfoglalása alapján jóváhagyja a válaszokat és mandátumot biztosít a Trilaterális és Multilaterális Konzultációra.

Határidő:    2008. június 30.

Felelős:    HM VTF

(4) A válaszok megküldése a Szövetségnek és döntés esetén az EU részére is.

Határidő:    2008. június 30.

Felelős:    HM VTF

Tárgyalási fázis

20. § (1) Ország-fejezet tervezet fogadása és feldolgozása. Felkészülés a Trilaterális Konzultációra, annak megszervezése és magyar részről történő levezetése. Nyitó nyilatkozat kidolgozása.

Határidő:    Időpont a NATO-val történt egyeztetés szerint

Felelős:    HM VTF

(2) A Trilaterális Konzultáció lefolytatása, eredményei alapján a szükséges korrekciók elkészítése és megküldése a NATO-nak.

Határidő:    Időpont a NATO-val történt egyeztetés szerint

Felelős:    HM VTF

(3) A Multilaterális Konzultációra delegáció kijelölése, felkészítése, konzultáció lefolytatása. Nyitó nyilatkozat kidolgozása.

Határidő:    Időpont a NATO-val történt egyeztetés szerint

Felelős:    HM VPF

(4) A Konzultáció alapján a szükséges korrekciók elkészítése és megküldése a NATO-nak.

Határidő:    Időpont a NATO-val történt egyeztetés szerint

Felelős:    HM VTF

(5) Jelentés a Kormány részére a magyar tervek és haderő-hozzájárulás szövetségi megítéléséről.

Határidő:    Előterjesztés államigazgatási egyeztetésre történő előkészítése NATO tavaszi védelmi miniszteri ülést követő 6 héten belül

Felelős:    HM VTF

A TVTR informatikai támogatása

21. § (1) A TVTR informatikai támogatása az érvényes ellátási-utaltsági rendnek megfelelően kerül biztosításra.

(2) A TVTR informatikai rendszerének rendszerkövetelményeit a védelmi tervezési feladatok ellátásáért felelős HM szerv – az Alrendszerek működéséért és fejlesztéséért felelős vezetőknek, valamint a tervezési és koordinációs feladatok-, a fejlesztési és termelői logisztikai feladatok és az infrastrukturális feladatok ellátásáért felelős HM szervezetek vezetőinek javaslatai alapján, azokkal egyeztetve, illetve azok egyetértésével – dolgozza ki.

(3) A TVTR informatikai rendszerének kialakítását, továbbfejlesztését az informatikai és információvédelmi feladatok ellátásáért felelős HM szerv koordinálja a HM kabinetfőnök által jóváhagyott rendszerkövetelmények alapján.

(4) A TVTR informatikai rendszerének kialakításában, tovább fejlesztésében a fejlesztési és logisztikai feladatok ellátásáért felelős HM szervezet és rendszergazdaként a hadműveleti és kiképzési feladatok ellátásáért felelős HM szerv működik közre.

Záró Rendelkezések

22. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba.*

(2) Az MH 2009–2018. közötti időszakra vonatkozó 10 éves stratégiai terv kidolgozásának folyamatát és Rövidítések jegyzékét az utasítás 1. számú melléklete (2 lap), a NATO védelmi (haderő) tervezési eljárásából származó hazai feladatok végzésének rendjét az utasítás 2. számú melléklete (11 lap), a Törzsadatlap mintát az utasítás 3. sz. melléklete (6 lap) tartalmazza.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. sz. melléklet az 58/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

Rövidítések jegyzéke

10Te/t/j/07

10 éves terv (elgondolás/tervezet/javaslat/ kezdő év)

1(+n)Tt/j/08

1 (+n) éves feladat valamint erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterv együtt (tervezet/javaslat/kezdő év)

DPQ

Védelmi Tervezési Kérdőív (Defence Planning Questionnaire)

EKTe/t/j/p

Erőforrás- költségszükségleti és kiadási igényterv (elgondolás/tervezet/javaslat/pontosítás)

E10Tj

Előterjesztés a 10 éves terv tartalmáról

ENÁ

Előzetes Nemzeti Álláspont a haderőfejlesztési javaslatokkal kapcsolatban

ÉBTt/j

Éves beszerzési terv (tervezet/javaslat)

FP ...

haderőfejlesztési javaslatok ... évre vonatkozóan

FTt/j/p

Feladat (és munka) terv (tervezet/javaslat/pontosítás)

GYKRP

Gyakorlatok és kiképzési rendezvények program

IKV

Intézményi költségvetés

KFKt/j

Képességfejlesztési Koncepció (tervezet/javaslat)

KFTe/t/j/p

Képesség- és feladatterv (elgondolás/tervezet/javaslat/pontosítás)

KV(M)

Költségvetési melléklet (10 éves terv költségvetési melléklet)

KPP

Költségvetési Parlamenti Prezentáció

KVTt/j

Költségvetési Terv (tervezet/javaslat)

MFSZI

működésfenntartásra vonatkozó Szakmai Intézkedések

MGE

Makrogazdasági elemzés

MIt

Miniszteri Irányelvek (tervezet) a védelmi tervezéshez

OPC

Opciók (alternatívák)

PE

Program Elgondolás

PVT

Program Végrehajtási Terv

ST(F)

Stratégiai fejezet (10 éves terv elgondolás és terv fejezet)

SZMI

Szövetségi Miniszteri Irányelvek

VHU

Végrehajtási (feladatszabó) HM utasítás

VKP

Védelmi Költségvetési Prognózis

VNÁ

Végleges Nemzeti Álláspont a haderőfejlesztési javaslatokkal kapcsolatosan

VTB

HM Védelmi Tervező Bizottság

VTI

Védelmi Tervezési Intézkedés

VTUt/j

Védelmi Tervezési Utasítás (tervezet/javaslat)



2. sz. melléklet az 58/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

NATO védelmi (haderő) tervezési eljárásból származó hazai feladatok végzésének rendje
Bevezető:
A Tervezési Célok Ciklusa: A NATO-ban a Tervezési Célkitűzések (Planning Targets) a katonai követelmények azonosítására szolgálnak és a közösen elfogadott specifikus tervezési célokban (Force Goals – FG) testesülnek meg. A NATO haderőfejlesztési javaslatok/célok ciklusa keretében a hazai tervezők részére az inputot a NATO Átalakítási Parancsnokság négyévente kiadásra kerülő haderőfejlesztési javaslatok [Force Proposals – FP XX(év)] tervezete, illetve a kétévente a korábbi cél csomag szükség/döntés szerinti megújítása képezi, az outputot pedig az érvényben lévő 10 éves terv és forrásprognózisok alapján kialakított nemzeti álláspont, illetve a különböző tárgyalási fordulók nyomán születő hivatalos korrekciók jelentik. Szabályozni szükséges a hazai tervezőszervek tevékenységét az FP csomag érkezése és az előzetes nemzeti álláspont NATO-nak történő megküldése között, a tárgyalások időszakában, illetve minden egyes fejlesztési javaslattal/céllal kapcsolatban attól kezdve, hogy javaslatba kerül addig, amíg végrehajtás miatt, vagy más okból (pl. elavulás) a csomagból törlik. A végrehajtás tervezésének sajátossága, hogy sem a teljes ciklusban, sem az esetleges aktualizálás rövid ciklusában az FP csomag beérkezése, illetve a tárgyalások első fordulója (Összevont Konzultáció – Joint Consultation) nincs rögzített időponthoz kötve, így az elvégzendő munkára mindig eseti ütemezést kell kidolgozni. Az FP/FG-k egységes kezelésére, nyilvántartására, a végrehajtás követésére, a jelentéstételek, DPQ kidolgozás megkönnyítésére, minden egyes fejlesztési javaslat/cél esetében Törzsadatlap kerül bevezetésre, amelynek kitöltéséért, karbantartásáért, az esetileg igényelt információk biztosításáért az adott FP/FG-re felelősként kijelölt szervezet (szervezeti elem) a kötelezett. Nem közvetlenül a fenti műveletsorhoz kötött, nem az output kialakításához szükséges, de az FG-k kezelésével kapcsolatos, hogy a soron lévő 10 éves tervről a Kormánynak készített jelentésnek tartalmaznia kell a haderő felajánlások és a fejlesztési célok végrehajtásának helyzetét is.
A Védelmi Áttekintés ciklusa: Kétévente kerül végrehajtásra. A NATO Védelmi Áttekintés (Defence Review) inputját a Szövetség részéről megküldött, általában a páros évek március végéig megérkező Védelmi Tervezési Kérdőív (Defence Planning Questionnarie) képezi. Az outputot a kérdőívre összeállított válaszoknak a NATO Védelmi Tervezést Támogató Automatikus Rendszeréből (NATO Defence Planning Automated Support System) leképzett mdb. és pdf. kiterjesztésű fájlok, illetve a tárgyalások eredményeként kialakult hivatalos korrekciók jelentik. Szabályozni szükséges a hazai tervezőszervek tevékenységét a DPQ megérkezése és a válaszok NATO-nak történő megküldése közötti időszakában, továbbá a korrekciós igények kezelése esetén. A végrehajtás tervezésének sajátossága, hogy a DPQ megérkezése nincs rögzített időponthoz kötve, csak a válasz határideje. Ez minden páros év június 30-a. Ezért a végrehajtásra minden egyes ciklusban egyedi ütemtervet kell készíteni. A DPQ válaszok bázisa csak a haderő tényleges helyzete, továbbá az érvényben lévő 10 éves terv és a hivatalos forrásprognózis lehet. Az IB fejezethez – az FG-k végrehajtási helyzetének jelentéséhez – a törzsadatlapokat kell elsődlegesen felhasználni. Nem közvetlenül a fenti műveletsorhoz kötött, nem az output kialakításához szükséges, de a Védelmi Áttekintést követően a Kormányt tájékoztatni kell a tervezési folyamat során tapasztalt és a különböző NATO dokumentumokban szereplő (General Report - Általános Jelentés, Összefoglaló Jelentés – Summary Report, Country Chapter – Ország Fejezet, FP válaszok értékelése nemzetenként) a magyar teljesítést taglaló szövetségi megítélésről, amelyhez ezeket a dokumentumokat az érintett tervező szerveknek fel kell dolgozniuk.

Eljárásrend részletei:

A Tervezési Célok Ciklusa
(null)

Fsz.

Feladat

Fő felelős

Dokumentum

Készítő
(összeállító)/
együttműködő

Jóváhagyja/aláírja

Határidő

Megjegyzés

1.

FP könyv beérkezése, megküldése az érintetteknek előzetes tanulmányozásra.

HM HTF

A NATO Átalakítási Parancsnokság FP könyve (Allied Command Transformation FP book)

Megérkezés után azonnal

 

2.

Az előzetes nemzeti álláspont kidolgozásának ütemezése. A felelősök kijelölése az új FPk-re az érintettek bevonásával.

HM VTF

Ütemterv

HM VTF/ HM VPF, HM HTF

 

Az FP csomag beérkezését követően 5 munkanapon belül

1

3.

Törzsadatlapok alapadatainak felfektetése, illetve módosítása az aktuális FP csomag alapján.

HM VTF

Törzsadatlap

HM VTF

Az FP csomag beérkezését követően 5 munkanapon belül

Az új, vagy módosított törzs-adatlapok a feladatszabó értekezleten, elektronikus úton kerülnek biztosításra. A FP/FG megnevezése, a követelmény, illetve a magyar álláspont angolul is az adatlapra kerül.

4.

Védelempolitikai álláspont kialakítása, az ezzel kapcsolatos információ biztosítása az érintettek részére.

HM VPF

Védelempolitikai állásfoglalás Törzsadatlap

HM VPF

VP szakállam-titkár

Az FP csomag beérkezését követően 7 munkanapon belül

Ha nincs politikai szempontból elutasított javaslat, akkor ezt a tényt a HM VPF a feladatszabó értekezleten közli az érintettekkel. Ha van, a VPF rendelkezzen az álláspontot és indoklást tartalmazó, a védelempolitikai szakmai államtitkár által jóváhagyott dokumentummal, amelynek tartalma rákerül a törzsadatlapokra.

5.

Feladatszabó értekezlet megtartása.

HM VTF

 

HM VTF/HM VPF, HM HTF, HM HKF

 

Az FP csomag beérkezését követően 7 munkanapon belül

Napirend, előadások kidolgozása.

6.

A javaslatok megítélése a katonai szükségszerűség alapján.

HM HTF

Törzsadatlap

HM HTF/HM HKF, MH ÖHP

HM HTF

A 6–12 feladatok kidolgozása a HM HTF kordinálásával folyik a HM HTF által az ezen feladatokra rendelkezésre álló időfüggvényében kialakított ütemterve szerint

Ha a javaslat katonailag indokolt, de képesség elérésére több alternatíva is létezik és azokat vizsgálni szükséges, az adatlapot az eredeti kódszám/a-b-c altételekkel az alternatívák, opciók számának megfelelő példányban kell elkészíteni.

7.

A (releváns) képesség kialakítása hadműveleti/harcászati követelményeinek (ha létezik ilyen) meghatározása és rögzítése a törzsadatlapon.

HM HKF

Törzsadatlap

HM HTF/HM HKF, MH ÖHP

HM HTF

A HM HTF Ütemterve szerint

 

8.

A jogi, szabályozási háttér tisztázása.

HM HTF

Törzsadatlap

A fejlesztési feladatért felelős szervezet/HM HTF, HM HKF

A HM HTF Ütemterve szerint

Szabályozási hiányosság esetén a szükséges feladatok felsorolása, rövid leírása, a pótlás ütemezése, az illetékes szervezeteknél a munka indításának a kezdeményezése.

9.

A technikai kivitelezhetőség megítélése.

A fejlesztési feladatért felelős szervezetek

Törzsadatlap

HM FLÜ,

A HM HTF Ütemterve szerint

Megítélni, hogy hazai kutatás-fejlesztés, kivitelezés lehetséges vagy indokolt, illetve a piacon (hazai, külföldi) vannak-e lehetőségek, amelyek szintén alternatívákat képezhetnek, illetve a multinacionális megoldás lehetőségei.

 

10.

A műszaki-technikai követelmények meghatározása, ha a fejlesztés modernizációval, vagy beszerzéssel jár.

A fejlesztési feladatért felelős szervezetek

Törzsadatlap

HM FLÜ illetékes szervezetei

 

A HM HTF Ütemterve szerint

Arról, hogy a szükséges információ az adatlapra kerüljön, a fejlesztési feladatért felelős szervezet gondoskodik, de ez esetben az érdemi munkát a készítő/együttműködő rovatban megjelöltek végzik.

11.

Erőforrás igény számvetés készítése.

HM VTF

Törzsadatlap

HM VTF / HM HTF

 

A HM HTF Ütemterve szerint

A számvetés alapján a végrehajthatóságot, annak lehetséges idejét, mennyiségi- és minőségi mutatóit kell megítélni. Az eredmények Törzsadatlapra kerüléséről a fejlesztési feladatért felelős szervezet (szervezeti elem) gondoskodik.

12.

Nemzeti álláspont kialakítása az elfogadottság szintjével és az indoklással együtt.

HM HTF

FP csomag, Törzsadatlap

HM HTF/ a fejlesztési feladatért felelős szervezetek, HM FLÜ, MH ÖHP, HM VPF, HM VTF

HM HTF

A NATO eljárásban egyeztetett határidő előtt legalább négy héttel korábban

A kidolgozás a HM HTF vezetésével és ütemezésével csoportos berendelések és teammunka keretében történik.

13.

Előterjesztés a HM VTB részére a NATO haderőfejlesztési javaslatok tárgyában kialakított előzetes nemzeti álláspontról.

HM VTF

Szöveges összefoglaló + melléklétek: előzetes nemzeti álláspont, haderő igény és hozzájárulás

HM VTF/ HM VPF, HM HTF

HM

Azzal az időszámvetéssel, hogy a nemzeti álláspont kiküldéséhez miniszteri jóváhagyás szükséges.

 

14.

A miniszteri jóváhagyást követően az előzetes nemzeti elfogadottság (álláspont) NATO részére történő eljuttatása.

HM VTF

A NATO szabályozásnak megfelelően

HM VTF

 

A NATO eljárásban egyeztetett határidőre

Kronoszon

15.

Felkészülés az Összevont Konzultációra (Joint Consultations), a beérkezett előzetes kérdések feldolgozása. Nyitó Nyilatkozat kidolgozása

HM VTF

Nyitó nyilatkozat

HM VTF/HM VPF, HM HTF, a fejlesztési feladatért felelős szervezetek

HM VTF főosztályvezető

A NATO eljárásban szabályozottak szerint

Mandátum biztosítása az Összevont Konzultációra, annak megszervezése, magyar részről a levezetése. Előadások előkészítése megítélés (szükség) szerint

16.

Az eredmények alapján a szükségessé vált korrekciók megküldése a NATO-nak, a változások felvitele a törzsadatlapokra.

HM VTF

 

HMVTF/HM HTF, a fejlesztési feladatért felelős szervezetek

HMVTF főosztályvezető

Megegyezés szerint

Kronoszon

17.

Felkészülés a Multilaterális Konzultációra (Multilateral Consultation), a beérkezett előzetes kérdések feldolgozása. Nyitó Nyilatkozat kidolgozása.

HM VPF

Nyitó Nyilatkozat

HM VPF/ HM VTF, HM HTF, a fejlesztési feladatért felelős szervezetek

HM VPF főosztályvezető

Multilaterális Konzultációt megelőző héten

 

18.

Az eredmények alapján a szükségessé vált korrekciók megküldése a NATO-nak, a változások felvitele a törzsadatlapokra.

HM VTF

 

HM VTF/HM HTF, a fejlesztési feladatért felelős szervezetek

HM VTF főosztályvezető

Megegyezés szerint

Kronoszon

19.

A haderőfejlesztési célok beépítése a 10 éves tervbe, az FG-k végrehajtásának ütemezés szerinti megkezdése, illetve a folytatódó célok végrehajtása.

HM VTF

Aktuális 10 éves terv vonatkozó fejezete

HM HTF/ a fejlesztési feladatért felelős szervezetek

 

Az FG NATO jóváhagyását követő első évben induló 10 éves terv kidolgozási rendje szerint

A 10 éves tervről a Kormány részére készülő jelentés mutassa be a szövetségi igényeket és azok tervezett teljesítését. Felelős: HMVTF ? HM TKF?

20.

Előterjesztés a haderőfejlesztési célok végrehajtásának helyzetéről, azok mennyiségi és pénzügyi mutatóiról a HM VTB részére, ha azok helyzete a félévenkénti jelentések alapján felsőszintű beavatkozás, miniszteri döntést igényel.

HM VTF

VTB előterjesztés

HM VTF/a fejlesztési feladatért felelős szervezetek

HM VTF főosztályvezető

Félévente, április vége, október vége

A VTB előterjesztést a HM VTF szükség esetén állítja össze a fejlesztési feladatokért felelős szervezetek jelentései alapján. Ezen jelentések határideje minden év április 10. és október 10.


1 Az FP/FG-ért felelősnek kijelölt szervezet köteles:1. A NATO haderő-tervezési folyamatában (Defence Review, Force Proposals/Force Goals ciklus) a felelősségi körébe utalt FP/FG-k törzs-adatlapjait önálló kidolgozói munka, valamint más tervező szervekkel együttműködésben szerzett információk alapján kitölteni és naprakész állapotban tartani, azokon évente kétszer a végrehajtás helyzetéről a meghatározott rendben jelenteni,2. Más tervező szervekkel együttműködésben részt venni a nemzeti álláspont/nemzeti megjegyzés kialakításában, felelős azok angol nyelven történő megszövegezéséért, tárgyalásokon azok szakértői szintű képviseletéért;3. Nyomon követni a végrehajtás folyamatát, szükség esetén beavatkozni, vagy beavatkozást kezdeményezni.



A Védelmi Áttekintés ciklusa

Fsz.

Feladat

Fő felelős

Dokumentum

Készítő
(összeállító)/
együttműködő

Jóváhagyja/aláírja

Határidő

Megjegyzés

1.

DPQ beérkezése, eljuttatása az érintetteknek, a DPQ előzetes feldolgozása

HM VTF

NATO DPQ

Beérkezés után azonnal

 

2.

A válaszok kidolgozásának ütemezése

HM VTF

Ütemterv

HM VTF

HM VTF
főosztály vezető

A beérkezést követő 5 munkanapon belül

 

3.

Indító értekezlet, az előző ciklus tapasztalatainak megbeszélése. Útmutatás a kitöltéssel kapcsolatban.

HM VTF

 

HM VTF/ MH szintű tervező szervek

 

A beékezést követő 7 munkanapon belül

Előadások előkészítése.

4.

Fejezetek kidolgozása
IA fejezet
– Védelmi tervek és védelempolitika kérdései;

HM VPF

A fejezetek írott és elektronikus (mdb; doc; exc. kiterjesztésű) változata

HM VPF/HM és MH szintű tervező szervek

Fejezet felelősök által aláírtan

Ütemterv szerint

Az aktuális 10 éves terv és a haderő tényleges helyzete alapján.
Kidolgozás a fejezetfelelősök vezetésével, NDPASS mdb. verzió elkészítése és átadása a HM VPF és VTF részére

 

IB fejezet
– A haderőfejlesztési célok végrehajtásának helyzete;

HM HTF

 

haderőfejlesztési célokért felelősnek kijelölt szervezetek

 

 

 

 

IC fejezet
– Logisztikai és egészségügyi képességek;

HM FLÜ

 

HM FLÜ, MH ÖHP, MH EÜ Központ

 

 

 

4.

ID fejezet
– Vezetési, irányítási, híradó és inform. rendszerek;

HM HTF

A fejezetek írott és elektronikus (mdb; doc; exc kiterjesztésű) változata

HM HKF/
HM IIF

Fejezet felelősök által aláírtan

Ütemterv szerint

Az aktuális 10 éves terv és a haderő tényleges helyzete alapján.
Kidolgozás a fejezetfelelősök vezetésével, NDPASS mdb. verzió elkészítése és átadása a HM VPF és VTF részére

 

IIA-B fejezet
– Szárazföldi erők;

HM HTF

 

ÖHP

 

 

 

 

IVA-B fejezet
– Légierő;

HM HTF

 

ÖHP

 

 

 

 

VA-B-C fejezet
– Humán politika, humán és pénzügyi erőforrások.

HM KPÜ

 

HM KPÜ/HM TKF, HM HTF HM SZF

 

 

 

5.

A teljes DPQ összeállítása, összeolvasás, fejezetek harmóniájának ellenőrzése.

HM VTF

 

HM VTF/MH szintű tervező szervek

 

Ütemterv szerint

 

6.

Előterjesztés a HM VTB részére a DPQ válaszról. A miniszter a VTB állásfoglalása alapján jóváhagyja a válaszokat és mandátumot biztosít a Trilaterális és Multilaterális Konzultációra.

HM VTF

 

 

 

(2008-tól kezdődően páros években, június 30-t megelőzően)

 

7.

DPQ megküldése a Szövetségnek és döntés esetén az EU részére is.

HM VTF

DPQ mdb, pdf kiterjesztésű verzió

HM VTF

 

(2008-tól kezdődően páros években, június 30-ig)

Kronoszon

8.

Ország-fejezet (tervezet) fogadása, feldolgozása, feldolgoztatása.

HM VTF

Ország-fejezet (tervezet)

HM VTF/ HM VPF, HM HTF

 

Trilaterális Konzultáció előtt

 

9.

Mandátum biztosítása a Trilaterális Konzultációra, annak megszervezése, magyar részről a levezetése. Nyitó nyilatkozat kidolgozása.

HM VTF

 

HM VTF

 

Időpont a NATO-val történt egyeztetés szerint

Prezentációk előkészítése megítélés (szükség) szerint.

10.

A szükségessé vált korrekciók megküldése a NATO-nak.

HM VTF

Korrekció mdb, pdf kiterjesztésű formátumban

HM VTF /MH szintű tervező szervek

 

Megegyezés szerint

Kronoszon

11.

A Multilaterális Konzultációra a mandátum biztosítása, delegáció kijelölése, felkészítése, vezetése. Nyitó nyilatkozat kidolgozása.

HM VPF

 

HM VPF /HM VTF

 

Időpont a NATO-val történt egyeztetés szerint

 

12.

A szükségessé vált korrekciók megküldése a NATO-nak.

HM VTF

Korrekció mdb, pdf kiterjesztésű formátumban

HM VTF /MH szintű tervező szervek

 

Megegyezés szerint

Kronoszon

13.

Jelentés a Kormány részére a szövetségi megítélésről.

HM VTF

Kormány-előterjesztés

HM VTF

Honvédelmi miniszter

Előterjesztés államigazgatási egyeztetésre történő előkészítése NATO tavaszi védelmi miniszteri ülést követő 6 héten belül

 

3. sz. melléklet az 58/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

Alapadatok


Más programok

FP/FG MEGNEVEZÉSE

 

AZONOSÍTÓ SZÁMA

 

MINŐSÍTÉSE

 

TERVEZETT DÁTUM

KEZDET

 

BEFEJEZÉS

 

A FEJLESZTÉSI FELADATHOZ
KAPCSOLÓDÓ NEMZETI PROGRAMOK

 

KAPCSOLÓDÓ NATO PROGRAMOK (CP)

 

KAPCSOLÓDÓ EU PROGRAMOK

 

ÉRINTETT ALAKULATOK

 

AZ FP/FG RÖVID LEÍRÁSA, KAPCSOLÓDÓ KÖVETELMÉNYEK, INFORMÁCIÓK

AZ FP/FG-hez KAPCSOLÓDÓ HADMŰVELETI / HARCÁSZATI KÖVETELMÉNYEK



Jogi szabályozás


Technikai követelmények

A KÉPESSÉG KIALAKÍTÁSÁNAK MŰSZAKI/TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEI, A TECHNIKAI KIVITELEZHETŐSÉG MEGÍTÉLÉSE

ÉRTÉKELÉS/JELENTÉS A VÉGREHAJTÁS HELYZETÉRŐL



Finanszírozás
(null)

VÉGREHAJTANDÓ FELADATOK/BESZERZÉSRE KERÜLŐ ANYAGOK, ESZKÖZÖK/EGYÉB FELSZERELÉSEK ERŐFORRÁS IGÉNYE

Fő eszközök – feladatok megnevezése

Egység ár
(M Ft)

Mennyiség mértéke

Mennyiség

Összesen (M Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fő eszköz összesen:

 

 

 

 

 

Rendszerbeállítás költségei (Fő eszközök-feladatok össz. 10%-a)

 

 

 

 

 

 

Egyéb eszközök, berendezések, szimulátorok

Egység ár (M Ft)

Mennyiség mértéke

Mennyiség

Összesen (M Ft)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb eszköz összesen

 

 

 

 

 

Infrastruktúra költségei

 

 

 

 

 

 

Járulékos költségek

Készletképzés költségei (beszerzés 10%-a)

 

Tartalékképzés költségei

 

Személyi költségek

 

Kiképzési, átképzési költségek (beszerzés 1%-a)

 

Rendszerbeállítás előtti időszak működésfenntartás költségei (O&M ELŐTT)

 

Járulékos költségek összesen:

 

 

 

 

 

Projekt mindösszesen:

 

 

 

 

 

A rendszerbeállítás utáni időszak működésfenntartás költségei a teljes életciklusra (nem része a Projekt mindösszesennek!)

 



Ütemezés

KÖLTSÉGVETÉSI ÜTEMEZÉS/VÉGREHAJTÁS (millió Ft-ban)

Feladat

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Összesen

 

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Terv.

Végr.

Fő eszközök

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rendszerbeállítás költségei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb eszközök, berend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Infrastruktúra költségei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Járulékos költségek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Készletképzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tartalékképzés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Személyi költségek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiképzés, átképzés költségei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rendszerbeállítás előtti kltg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb költségek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindösszesen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O&M

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*

Az utasítást a 92/2009. (XI. 27.) HM utasítás 4. § 98. pontja hatályon kívül helyezte 2009. november 30. napjával.

1.

Normál ciklus esetén FP-kre vonatkozóan 2007-től, FG-kre vonatkozóan 2008-tól kezdődően minden negyedik évben, szükség (döntés) esetén a közbeeső 2. években a megújítás (időszerűvé tétel) lehetőségével.

2.

2008-től kezdődően minden páros évben.

3.

A NATO haderőfejlesztési javaslatok beérkezésére nem létezik naptári naphoz kötött időpont, csak orientációs jellegű, ezért a kidolgozásra mindig eseti ütemezést kell készíteni.

*

Az utasítás aláírásának napja 2007. június 11.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére