• Tartalom

64/2007. (HK 12.) HM utasítás

64/2007. (HK 12.) HM utasítás

a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól*

2007.07.12.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a szolgálati célú rádiótelefonnal történő ellátásról, valamint e rádiótelefonok használatáról az alábbi

utasítást


adom ki:

Az utasítás hatálya

1. § (1) Jelen utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe, továbbá a miniszter irányítása és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, és a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Jelen utasításban foglaltakat kell alkalmazni a HM Tábori Lelkészi Szolgálat és a katonai ügyészségi szervezet vonatkozásában is.

2. § (1) Tartós vagy ideiglenes, nem fegyveres külföldi szolgálatot teljesítő személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátására, és az általuk történő rádiótelefon-használatra külön rendelkezés kerül kiadásra.

(2) Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Program (NSIP) keretében, a rádiótelefonok beszerzése és használata külön rendelkezés1. alapján történik.

(3) A miniszter közvetlen irányítása, valamint fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek vezetői – saját szervezetük keretén belül, költségvetési lehetőségeikre figyelemmel, jelen utasítással összhangban – önállóan szabályozzák a rádiótelefonok és szolgáltatások beszerzését, továbbá a rádiótelefon-ellátás és használat szabályait.

Általános és értelmező rendelkezések

3. § (1) Szolgálati rádiótelefonon csak nyílt információ továbbítható.

(2) Jelen utasítás hatálya alá tartozó személyek a szolgálati célú információk továbbítására mindenekelőtt a stacioner (vezetékes) telefonrendszert, azon belül is a honvédségi vonalakat kötelesek használni.

(3) Szolgálati rádiótelefonról kezdeményezendők elsődlegesen a flottán belüli (belföldön ingyenes) hívások az (1) bekezdésben foglaltak figyelembevételével.

(4) A szolgálati rádiótelefonról flottán kívüli hívás (saját és más szolgáltató irányába, továbbá országon kívülre) csak szolgálati célból, és csak akkor kezdeményezhető, ha az információ időben történő továbbítására más biztonságosabb, illetve költségtakarékosabb lehetőség nem áll rendelkezésre.

4. § A jelen utasítás alkalmazásában:

1. Számlafizető: a Magyar Honvédség Támogató Dandár (a továbbiakban: MH TD), amely kizárólagosan jogosult szolgáltatások aktiválására, deaktiválására, SIM kártya cserék végrehajtására, szolgáltatások korlátozására és hívásrészletező megrendelésére.

2. Szolgálati célú felhasználás: a használó által kezdeményezett telefonbeszélgetés és SMS küldés, továbbá külön engedély (hozzájárulás) birtokában az adatátviteli, az MMS, az emeltdíjas SMS, az info SMS és MMS szolgáltatások, melyek kizárólag a beosztással összefüggően, a szolgálati feladatok végrehajtása érdekében keletkeznek. Ezen külön engedély (hozzájárulás) megadására az MH TD parancsnoka, vagy egyedi, magas költségeket igénylő szolgáltatások esetében a 14. § (1) bekezdés és (2) bekezdés b) pontja szerinti vezető jogosult.

3. Magáncélú felhasználás: a beosztással, a szolgálati feladatok végrehajtásával össze nem függő felhasználás, beleértve az adatátviteli, az MMS, az emeltdíjas SMS, az emeltdíjas hívás, a dallamcsengő, az info SMS és MMS szolgáltatásokat.

4. Jogcím nélküli felhasználás: amennyiben a felhasználó érvényes – az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) által kiadott – elrendelő, vagy az egyedi engedély hiányában forgalmi díjat generál az MH számlafizetésében lévő SIM kártyán. Továbbá jogcím nélküli felhasználásnak tekintendő bármely magáncélú felhasználás is, illetve egyedi engedélyek által meghatározott jogosultságtól eltérő használat (pl.: megszüntető feltételek bekövetkezte utáni használat).

5. Ellátó szervezetek: a SIM kártyákat, a készülékeket és az egyéb tartozékokat kiadó szervezetek.

6. Kvóta: az adott szerv vagy szervezet által használható, jelen utasítás 2. számú mellékletében meghatározott SIM kártyák darabszáma.

7. Kvótagazdák: jelen utasítás 2. számú melléklete alapján kvótával rendelkező szervek és szervezetek parancsnokai (vezetői).

8. Kvótagazdai jogkörrel nem rendelkező szervezetek: a kvótagazdák alárendeltségébe vagy ellátási körébe tartozó szervek, szervezetek, mely szervek, szervezetek részkvótáit a kvótagazdák határozzák meg.

9. Rádiótelefonnal való ellátásért felelős személy: az adott szerv vagy szervezet rádiótelefonnal és SIM kártyával való ellátásáért (igényléséért) és a jelen utasításban meghatározott nyilvántartás vezetéséért felelős személy, aki a szervezetszerű híradó és informatikai szerv vagy szervezet vezetője, vagy szakirányú beosztottja, illetve annak hiányában kijelölt személy lehet.

10. Keretösszeg: jelen utasítás 1. számú mellékletében meghatározott, egyhavi felhasználásra engedélyezett, kedvezménnyel csökkentett nettó forgalmi díj, mely nem tartalmazza a havidíjat, a havidíj lebeszélhetőséget, a havidíjas szolgáltatások havidíját és az SMS kedvezményeket.

11. Keretösszeg-túllépés: 6 havi összesítésben kerül meghatározásra a következők szerint. A ténylegesen keletkezett 6 havi forgalmi díjból kivonásra kerül a keretösszeg 6-szorosa, figyelembe véve a tájékoztatási időszakban esetlegesen bekövetkezett keretösszeg-módosítást. Amenynyiben a használó hat hónapnál rövidebb ideig volt jogosult a szolgáltatás igénybevételére, fenti számításban a tényleges használati idő kerül figyelembevételre. Ha az így meghatározott érték negatív előjelű, akkor a keretösszeg nem került túllépésre. Ha az eredmény pozitív előjelű, akkor egyben az a keretösszeg túllépés nettó értéke is, melyhez hozzá kell adni az áfát. A bruttó összeg, amelyhez a 26. § (7) bekezdésének utolsó mondatában foglalt esetben a részletes számla kiállításának díját is hozzá kell számítani, a ténylegesen megfizetendő keretösszeg túllépés.

12. Flottán belüli hívás: amikor az MH számlafizetésében lévő, valamint MH dolgozói előfizetéssel rendelkező SIM kártyák használói egymást, vagy a SIM kártyájukkal azonos szolgáltatóhoz tartozó hidat (az MH és a szolgáltatók távbeszélő központjai közötti közvetlen kapcsolatok hívószámát) hívják.

13. Átcsoportosítás esetei:

a) amikor a használónak megváltozik a beosztása (függetlenül a jogosultsági kategória változásától), beosztási kategóriája (ebből adódóan a jogosultsági kategóriája), a beosztása megnevezése vagy állományilletékes szervezete;

b) megszűnő, felszámoló, átalakuló katonai szervezettől megmaradó vagy megalakuló szervezethez történő átmozgatás;

c) hadrendi megnevezés változása;

d) a használó személyében bekövetkezett változás.

A szolgálati rádiótelefont használók körének meghatározása, valamint az ellátás módja

5. § (1) Külföldi feladat végrehajtására kiküldött, ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék alapján felállított katonai szervezetek (kontingensek), szolgálati rádiótelefonnal és kereskedelmi műholdas eszközökkel történő ellátása külön rendelkezések (az adott kontingens megalakításának elrendelését követő híradó és informatikai intézkedések) alapján történik. A szolgálati rádiótelefon-ellátást is tartalmazó ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék, valamint a felhasználható keretösszegekre is kiterjedő híradó és informatikai intézkedés a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály (a továbbiakban: HM HKF) főosztályvezető egyetértésével kerülhet kiadásra. Az ideiglenes állomány és felszerelési jegyzék alapján felállított katonai szervezetek (kontingensek) részére biztosított szolgálati rádiótelefonok esetleges átcsoportosítását, valamint az ideiglenes feladattal kiküldött személyek, csoportok (pl. előkészítő csoportok, szemrevételezést végrehajtók) szolgálati mobiltelefonnal történő ideiglenes ellátását a 14. § (2) bekezdés b) pontja szerinti vezető engedélyezheti.

(2) Egyéni külföldi beosztásokban szolgálatot teljesítő – a 2. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó missziós feladat végrehajtására kiküldött – személyek szolgálati rádiótelefonnal történő eseti ellátását a vezető nemzet szabályozza. Amennyiben a kiküldött személy nemzeti jelentéstételre (kapcsolattartásra) kötelezett (pl.: nemzeti rangidős) az állományilletékes parancsnok az adott térségben rendelkezésre álló távközlési infrastruktúra elemzését követően, indokolt esetben kezdeményezheti a szolgálati rádiótelefon ellátást a 14. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott vezetőnél.

6. § (1) Az egyes szervek és szervezetek a részükre meghatározott kvóta erejéig láthatók el szolgálati rádiótelefonnal. A meghatározott kvóta elérése esetén új használó részére csak az érintett szerven vagy szervezeten belüli átcsoportosítással biztosítható szolgálati rádiótelefon.

(2) Az ideiglenes ellátásra, továbbá kvótán és terven felüli, valamint külföldi használatra, rendkívüli és speciális feladatokra vonatkozó kérelmek engedélyezése, a jelen utasítás 2. számú mellékletében az adott célra felhasználható darabszámok keretén belül történik. Ezen darabszámokkal a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a HM kabinetfőnök, a HM Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HM HVKF) alárendeltségében működő HM szervek és az MH katonai szervezetei vonatkozásában a HM Honvéd Vezérkar főnök helyettes (a továbbiakban: HM HVKFH) saját hatáskörben gazdálkodik.

(3) A kvótagazdák a rendelkezésükre bocsátott kvótát továbbosztják az alárendeltségükbe, valamint az ellátási körükbe tartozó szervek és szervezetek részére, továbbá szükség esetén – szervezeti és feladatrendszeri változások függvényében – az elosztást saját hatáskörben módosítják. A kvóták továbbosztásáról, illetve a kvótákat érintő módosításokról az érintett és az ellátó szervezeteket egyaránt tájékoztatják.

7. § (1) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában, a jelen utasítás 1. számú melléklet „A” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek – igénybejelentést követően és az MH ÖHP által kiadott elrendelő határozat alapján – külön egyedi engedély nélkül jogosultak szolgálati rádiótelefon ellátásra és rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére. A „B–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátása, valamint részükre az 1. számú mellékletben meghatározott keretösszegtől eltérő keretösszeg megállapítása, csak indokolt esetben – a 14. § (1) bekezdése szerinti vezető egyedi engedélyével – történhet.

(2) A HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek és az MH katonai szervezetei vonatkozásában a jelen utasítás 1. számú melléklet „A–D” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek – igénybejelentést követően és az MH ÖHP által kiadott elrendelő határozat alapján – külön egyedi engedély nélkül jogosultak szolgálati rádiótelefon ellátásra és rádiótelefon szolgáltatás igénybevételére. Az „E–G” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek szolgálati rádiótelefonnal való ellátása, valamint az „A–E” jogosultsági kategóriákba tartozó személyek részére, az 1. számú mellékletben meghatározott keretösszegtől eltérő (egyedi) keretösszeg megállapítása, csak indokolt esetben – a 14. § (2) bekezdésében felhatalmazott vezető egyedi engedélyével – történhet.

8. § (1) A jelen utasítás 7. § (1)–(2) bekezdés szerinti, szolgálati rádiótelefonnal külön engedély nélkül ellátható személyek részére, valamint a kvótagazda engedélyezési hatáskörébe tartozó szolgálati rádiótelefonok kiutalása, továbbá a kvótagazda hatáskörébe tartozó engedélyek módosítása a kvótagazda igénylése alapján – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM Infrastrukturális Ügynökség Anyagi-Koordinációs Osztály (a továbbiakban: HM IÜ AKO) osztályvezetője útján – történik. A felmerült igényt a kvótagazda – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IÜ AKO – az MH ÖHP parancsnokának, és egyidejűleg tájékoztatásul az MH TD parancsnokának küldi meg. A készülékek és SIM kártyák egyeztetett időpontban történő kiutalására az MH ÖHP parancsnoka intézkedik az ellátó szervezetek felé.

(2) A kvótagazda a jelen utasítás 7. § (1)–(2) bekezdés szerinti, hatáskörét meghaladó egyedi elbírálás alá eső igényeket jelen utasítás 15. §-ára figyelemmel terjeszti fel. A felterjesztésben a szervezet részére meghatározott kvótára figyelemmel meghatározza az igényelt darabszámot, ismerteti a feladatot, mely érdekében a szolgálati rádiótelefon igénylésre kerül. Továbbá megadja az ellátandó személy(ek) nevét, rendfokozatát és beosztását. Az eszközök átcsoportosítása esetén az átcsoportosításra vonatkozó adatok is jelen bekezdésben meghatározott tartalommal (a hívószámot is beleértve) kerülnek megadásra. A kvótagazda a jelen utasítás 1. számú mellékletében lévő jogosultsági kategóriák figyelembevételével javaslatot tesz a kategória meghatározására. Egyedi elbírálás szerinti keretösszeg iránti kérelemnél (,,G” jogosultsági kategória) javaslatot tesz a keretösszegre, mely szükségességét részletesen indokolja.

(3) A kvótagazda az ideiglenes és eseti feladatok (gyakorlatok, rendezvények, szállítások stb.) során felhasználásra tervezett eszközök használatának engedélyezésére vonatkozó kérelemben megjelöli a keretösszeget, a használat helyét (ország) és pontos időtartamát, valamint az átvétel és a leadás idejét. Külön költségvetéssel rendelkező feladatok tervezésénél a forgalmi költségek viselőjeként a számlafizetőt jelöli meg.

(4) A kvótagazdai jogkörrel nem rendelkező szervek és szervezetek a szolgálati rádiótelefon ellátásra vonatkozó igényeiket – a (2) és (3) bekezdésben meghatározott tartalommal, és a szolgálati út betartásával – küldik meg kvótagazdájuknak. A kvótagazdák a hozzájuk érkezett igényekre figyelemmel, azokat összesítve kezdeményezik a kért eszközök kiutalását, és a kért szolgáltatás igénybevételét, vagy hatáskör hiányában az igényt felterjesztik (megküldik) a 14. § (1)–(2) bekezdés szerinti, engedélyezésre jogosult vezetőnek.

9. § Kiemelt feladat ellátására tartósan vagy ideiglenesen kijelölt személy – különösen nemzetközi és hazai protokoll feladatokat ellátó, nemzetközi ellátási feladatokat végrehajtó személyek, illetve az ügyeleti, készültségi és készenléti szolgálatok, valamint az „A–C” jogosultsági kategóriájú vezetők gépkocsivezetői – a feladat végrehajtásához szükséges rádiótelefonnal a 14. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével látható el.

10. § Gyakorlatok, rendezvények feladatainak végrehajtása céljából szolgálati rádiótelefonok ideiglenes használatra a 14. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével biztosíthatók.

11. § (1) Katasztrófavédelmi és válságkezelési feladatok (a továbbiakban együtt: rendkívüli feladatok) végrehajtásához szükséges rádiótelefonok – igénybejelentést és egyeztetést követően – központilag kerülnek kiutalásra.

(2) Az egyes szervezeteknél rendkívüli feladatok végrehajtása céljából rádiótelefonok csak a 14. § (1)–(2) bekezdés szerinti vezető engedélyével tárolhatók, azok felhasználására (aktiválására) válságkezelés esetén az MH Stratégiai Irányító Központ, katasztrófavédelmi feladatok ellátása esetén az MH Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság vezetőjének írásos engedélye (elrendelése) alapján kerülhet sor, melyet tájékoztatásul az MH TD részére is meg kell küldeni.

(3) A katonai szervezeteknél rendkívüli feladatok végrehajtása céljából kintlévő eszközöket elkülönítve, a szolgáltatás kikapcsolása mellett, feltöltött állapotban kell tárolni. Az eszközök felhasználásáról a rádiótelefon ellátásért felelős személy nyilvántartást vezet. A nyilvántartás tartalmazza, hogy a rádiótelefon használatát ki, mikor és milyen céllal rendelte el, valamint a felhasználó adatait, a felhasználás időtartamát és a felhasznált összeget.

(4) Rendkívüli feladatok végrehajtása során felhasznált magánkészülékek költségeinek megtérítése csak külön intézkedés alapján történhet.

12. § A különböző információs, műholdas követő, mérési és adatgyűjtő stb. rendszerek üzemeltetéséhez (a továbbiakban: speciális feladatok) szükséges rádiótelefonok, valamint a működésükhöz SIM kártyát igénylő eszközök és SIM kártyák kiutalásának engedélyezésére a 14. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető jogosult.

13. § (1) Külön engedély nélkül, azonos személy részére több rádiótelefon vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszköz és a hozzá tartozó SIM kártya csak a jelen utasítás 1. számú melléklet „A” kategóriánál felsorolt személyek esetében adható. A 14. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével azon személyek is elláthatók további rádiótelefonnal vagy szolgáltatás igénybevételére alkalmas eszközzel és a hozzá tartozó SIM kártyával, akik különböző vezeték nélküli átviteli utat igénylő eszközöket (pl. PDA) használnak.

(2) Megbízási szerződéssel dolgozók részére csak egyedi elbírálás alapján, a 14. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével, a jelen utasítás 1. számú melléklet „F–G” jogosultsági kategóriába történő besorolással biztosítható szolgálati rádiótelefon.

Az engedélyezők köre

14. § (1) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a HM kabinetfőnök rendelkezik engedélyezési jogkörrel.

(2) A HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek és az MH katonai szervezetei vonatkozásában

a) azon ideiglenes ellátásra vonatkozó, magyarországi felhasználásra tervezett kérelmek esetében, melyek költségigényét az igénylő tervezte (az MH TD-al történt előzetes egyeztetést követően, arra való figyelemmel), valamint a b) pont hatályán kívüli, kvótán belüli kérelmek esetében, a kvótagazda vagy az általa kijelölt személy;

b) egy személy által több SIM kártya használatára, egyedi keretösszeg megállapítására, továbbá kvótán és terven felüli, valamint külföldi használatra, rendkívüli és speciális feladatokra vonatkozó kérelmek esetében, a HM HVKFH rendelkezik engedélyezési jogkörrel.

Eljárási szabályok

15. § (1) Az egyedi engedély megszerzésére irányuló kérelmek folyamatosan – a tervezett felhasználás idejét megelőzően legalább 30 nappal – terjeszthetők fel. Az ideiglenes ellátásra vonatkozó kérelmek esetében az ideiglenes ellátás maximum 6 hónap időtartamig terjedhet.

(2) A kérelmeket a szolgálati elöljáró záradékával

a) a HM kabinetfőnök részére a HM IÜ AKO osztályvezető útján;

b) a HM HVKFH részére az MH TD parancsnoka útján;

c) a kvótagazda, valamint az MH TD parancsnoka részére a szolgálati út betartásával; kell felterjeszteni (megküldeni).

(3) Az MH TD az igényeket összesítve, a HM HKF főosztályvezető útján terjeszti fel HM HVKFH részére.

(4) Kvótán felüli kérelmek – melyek csak rendkívül indokolt esetben, részletes indoklással kezdeményezhetőek – engedélyezése az adott szerv vagy szervezet által használható kvóta egyidejű módosítását vonja maga után. Ebből adódóan jelen utasítás módosítását az MH TD a vonatkozó adatok megadásával, évi egy alkalommal – jelen utasítás 30. §-a szerint – kezdeményezi a HM HKF főosztályvezetőjénél.

(5) A kérelmek – engedélyezést követően, az engedélyező ügyirattal együtt – végrehajtás céljából az MH ÖHP parancsnokának, és egyidejűleg tájékoztatásul az MH TD részére kerülnek megküldésre.

16. § A szolgálati rádiótelefon és SIM kártya biztosítása elismervény (átadás-átvételi jegyzőkönyv) ellenében, visszaszolgáltatási kötelezettség terhe mellett történik. Az átadás-átvételi jegyzőkönyv mintáját a 3. számú melléklet tartalmazza. A jegyzőkönyvben szereplő adatok változása esetén a jegyzőkönyvet aktualizálni kell.

17. § (1) A szolgálati rádiótelefon használata annak bevonásáig, átcsoportosításáig, a felhasználó beosztásának megszűnéséig (az áthelyezés kivételével), felmentés vagy lemondás esetén legkésőbb a felmentési, illetve lemondási idő tényleges munkavégzéssel töltött részének utolsó munkanapjáig, illetve az abból való felfüggesztésig tart.

(2) Az „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használók külföldi szolgálati úton is külön engedély nélkül használhatják rádiótelefonjukat. A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használótól két hónapot meghaladó külföldi szolgálat (munkavégzés) esetén – a külföldi tartózkodás időtartamára – a rádiótelefon bevonásra kerül. Amenynyiben a kiküldetés során végrehajtandó feladat indokolja a szolgálati rádiótelefonnal való ellátást, annak használata a 14. § (1)–(2) bekezdése szerinti vezető engedélyével történhet. A vonatkozó kérelemben gazdaságossági szempontokat alapul véve szükséges indokolni, hogy a szolgáltatás hazai vagy külföldön vásárolt eszközökkel kerüljön biztosításra.

(3) A nem „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használótól, amennyiben tartósan távol van szolgálati helyétől – a távollét időtartamára – a rádiótelefon bevonható, és az őt helyettesítő személy részére a jelen utasításban meghatározott, ellátásra és nyilvántartásra vonatkozó szabályok szerint kiadható.

(4) Az ideiglenesen vagy speciális feladatokra kiadott rádiótelefonok – a feladat végrehajtását vagy megszűnését követően haladéktalanul – az ellátó szervezet részére kerülnek visszaszolgáltatásra.

(5) Az (1)–(4) bekezdések szerinti megszüntető, illetve szüneteltető feltétel esetén a használó, szolgálati rádiótelefonját – a SIM kártyát is beleértve – az ellátó szervezet részére adja le. A felhasználóknak a leadás előtt törölni kell a személyre szabott (pl. banki egyenlegértesítő) szolgáltatásokat.

(6) Áthelyezés esetén – amennyiben a használó az új beosztásában külön engedély nélkül jogosult szolgálati rádiótelefon használatra – a rádiótelefon és SIM kártya szervezetek közötti mozgatása az MH ÖHP parancsnokának tájékoztatásával és intézkedése alapján, az MH TD egyidejű tájékoztatásával történhet.

(7) Eszköz elvesztése vagy eltulajdonítása esetén, annak tényéről a használónak haladéktalanul tájékoztatnia kell a rádiótelefon ellátásért felelős személyt, valamint az ellátó szervezeteket, köztük az MH TD-t, aki intézkedik a SIM kártya rendszerből való kitiltására. Az okozott kárért való helytállás mértékét, a kártérítési felelősséget szabályozó rendelkezések alapján kell megállapítani.

18. § (1) Amennyiben a használó jogosulatlanná válik a szolgáltatás igénybevételére a készülék és SIM kártya leadása, átadása előtt legalább 30 nappal az állományilletékes parancsnok (vezető) – a HM szervek esetében az érintett szerv vezetője – értesíti a költségviselő szervezet parancsnokát, aki a részidőszak forgalmi költségeiről, illetve a túllépésekről haladéktalanul tájékoztatja a használó állományilletékes parancsnokát (vezetőjét) – a HM szervek esetében az érintett szerv vezetőjét. Túllépés esetén a 26. § szerint kell eljárni.

(2) Az állományilletékes parancsnok (vezető) – HM szervek, szervezetek esetében az adott szerv vagy szervezet vezetőjének – egyidejű tájékoztatásával a rádiótelefon kimenő hívásai letilthatók, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolható, és a rádiótelefon bevonható azon használótól, aki a 17 § (1)–(4) bekezdések szerinti megszüntető, illetve szüneteltető feltétel esetén a szolgálati rádiótelefonját – a SIM kártyát is beleértve – az ellátó szervezet részére nem adja le. Továbbá azon használó esetében, aki a meghatározott keretösszegen felüli felhasználás ellenértékét – beleértve a hívásrészletező díját is – a 26. § (4) bekezdése szerint nem téríti meg, vagy a 26. § (5) bekezdésében meghatározottak nem kerülnek végrehajtásra. Ez alól kivételt képez, ha az arra jogosult vezető a 28. § (2) bekezdésében foglaltak alapján, a keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alól felmentést ad.

(3) A kimenő hívások korlátozására, illetve annak eredménytelensége esetén a szolgáltatás kikapcsolására az MH TD parancsnoka jogosult. Annak szükségessége esetén a szolgáltatások korlátozását vagy kikapcsolását az ellátó szervezetek is az MH TD-nál kezdeményezhetik. Az MH TD a kimenő hívások korlátozását és a szolgáltatás kikapcsolását az illetékes kvótagazdának és a HM HKF-nak is jelzi.

(4) A jogosulatlan felhasználásból eredő valamennyi költség a használót terheli, tekintet nélkül a hívások szolgálati vagy magánjellegére. A jogosulatlan felhasználásból eredő költségek megtérítése alól felmentés nem adható, kivéve a keretösszegen felüli szolgálati célú hívásokból eredő költségeket.

Közvetlen csatlakozások kialakítása

19. § (1) A költségkímélés érdekében az MH távbeszélő központjai közvetlenül csatlakoztathatók a mobil szolgáltatók rendszeréhez. Az MH zártcélú hálózatából kezdeményezett, illetve az MH zártcélú hálózatába irányuló mobil hívásokat – annak lehetősége esetén – a közvetlen csatlakozások felhasználásával kell lebonyolítani. A hívások kezdeményezésének módjairól és a kijelölt hívószámokról az MH TD – telefonkönyvben, tudakozói programban és tájékoztató ügyiratban való megjelentetés útján – rendszeresen, az egyes területekre, helyőrségekre vonatkozó részletezéssel ad tájékoztatást.

(2) A közvetlen csatlakozások kialakítására (pl. hidak, GSM adapterek telepítése) vonatkozó igényeket az MH TD parancsnok útján kell az engedélyezésre jogosult HM HKF főosztályvezető részére felterjeszteni (megküldeni). A vonatkozó igényeket az MH TD megvizsgálja, összeveti a forgalmi adatokkal, és az elemzés alapján javaslatot tesz az engedélyezésre. Továbbá saját elemzéseire figyelemmel önállóan is kezdeményezi a hidak kialakítását és a GSM adapterek telepítését. Az engedély birtokában az MH TD kezdeményezi a műszaki megvalósítást, beleértve a zártcélú hálózatból mobil irányba menő hívások hidakra történő átirányítását.

A beszerzés és nyilvántartás szabályai

20. § (1) A rádiótelefonok és SIM kártyák beszerzésére vonatkozó elrendelés, megbízás vagy megrendelés kiadására – a mindenkor hatályos, közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokra, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközeire és belső rendelkezésekre figyelemmel – a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ) vezérigazgatója jogosult. A beszerzett eszközök bevételezését a SIM kártyák vonatkozásában az MH TD, a készülékek vonatkozásában az MH Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) végzi.

(2) A HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában az azonnali, előre nem tervezhető feladatok végrehajtása érdekében – a mindenkor hatályos, közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokra, valamint az állami irányítás egyéb jogi eszközeire és belső rendelkezésekre figyelemmel – a HM IÜ AKO osztályvezető is jogosult egyedi rádiótelefon és SIM kártya beszerzés kezdeményezésére. A HM IÜ AKO osztályvezetője köteles a beszerzés tényéről az MH ÖHP és az MH TD parancsnokát azonnal tájékoztatni, valamint a bevételezéshez, a központi nyilvántartásba vételhez és a számlafizetéshez szükséges okmányokat az illetékes szervezetek részére megküldeni.

(3) Amennyiben a gazdaságossági szempontok indokolják, a kiküldetés időtartamára a használók (az „A–C” jogosultsági kategóriába tartozó használókat is beleértve) a célországban vásárolt eszközökkel – ahol lehetséges a nemzeti támogató csoportokon keresztül – kerülnek ellátásra. Hazaérkezéskor a használók az eszközöket leadják, melyek későbbi kiutazók számára ismételten kiadhatók.

(4) A külföldön beszerzésre kerülő készülék és SIM kártya (csak előre fizetett szolgáltatást biztosító kártyák vásárolhatók) költsége és a jelen utasításban meghatározott keretösszegekkel arányos forgalmi költségek, a kiutazás költségvetésének terhére – a kiutazási engedélyben szerepeltetve – kerülnek biztosításra.

(5) Az eszközök külföldön történő vásárlásával, bevételezésével és kiadásával kapcsolatos részletes szabályokat HM FLÜ vezérigazgatója határozza meg.

21. § (1) Raktári készleteket úgy kell képezni, hogy rendkívüli feladatokra (az Egységes Digitális Rádió-távközlő Rendszer (a továbbiakban: EDR) MH általi rendeltetésszerű használatbavételéig) 50 db készülék és SIM kártya – az MH TD-nál tárolva – külön intézkedésre azonnal kiadható, továbbá az egyéb soron kívüli feladatok és a meghibásodott, javításba adott rádiótelefonok ideiglenes pótlása folyamatosan biztosított legyen. A rádiótelefonok cseréje csak az MH LEK által vezetett központi nyilvántartásban szereplő eszközökkel történhet.

(2) A raktári készletek kialakításának módjára (pl. az eszközök az MH-nál történő rendelkezésre állása vagy a szolgáltatóknál történő lebiztosítása, esetlegesen kölcsönzése, bérlése) az MH ÖHP parancsnoka annak figyelembevételével intézkedjen (kezdeményezze), hogy a rádiótelefonokkal való ellátás – beleértve a soron kívüli feladatokat is – folyamatosan biztosított legyen.

22. § (1) A rádiótelefonok adatairól (anyagi) a logisztikai ellátási rendnek megfelelően az MH LEK, a SIM kártyákról, a rádiótelefon-szolgáltatásokról és költségekről (forgalmi) az MH TD MH szintű nyilvántartást vezet. Az adatok pontosítása, illetve az esetleges visszaélések felderítése érdekében az adatbázisokat évente összevetik, melyről készült jegyzőkönyvet a HM HKF főosztályvezetőjének megküldik. Az anyagi és forgalmi nyilvántartások karbantartása a változásoknak megfelelően történik. A forgalmi nyilvántartás legyen alkalmas arra, hogy beszerzéstől kezdődően a rendszerből való kivonásig nyomon kövesse a készülékek és a SIM kártyák felhasználását, továbbá tartalmazza a készülékek típusát, gyári számát, a SIM kártyák és a felhasználók adatait, az engedélyezéssel, illetve az elrendeléssel kapcsolatos, valamint a költségekre és a felhasználható keretösszegekre vonatkozó adatokat. A nyilvántartáshoz szükséges technikai feltételeket – az MH ÖHP parancsnokának intézkedése alapján – az MH LEK, a szoftvereket az MH TD parancsnoka biztosítja.

(2) Az MH TD a rádiótelefon-szolgáltatások összesített (flotta szintű) forgalmi adatait a költséghatékonyabb megoldások kidolgozása érdekében rendszeresen elemzi. Az elemzések eredményére figyelemmel hatáskörtől függően intézkedik vagy tesz javaslatot a költséghatékonyabb megoldások bevezetésére.

(3) Az MH TD a szolgálati rádiótelefonok hívószámait az elektronikus (tudakozói) telefonkönyvben annak figyelembevételével szerepelteti, hogy a jelen utasítás 1. számú melléklet „A” jogosultsági kategóriába, valamint korlátlan keretösszeg besorolással „G” jogosultsági kategóriába tartozó személyek adatai (szolgálati rádiótelefon hívószámai) nem tehetők közzé, a „B–C” jogosultsági kategóriába tartozó személyek adatai (szolgálati rádiótelefon hívószámai) csak magas parancsnoki (felsővezetői) telefonkönyvben jeleníthetők meg.

23. § Az MH TD, mint számlafizető minden olyan információról tájékoztatja a szolgálati rádiótelefont használó szerveket és szervezeteket, valamint az állományába tartozó használókat, amelyeket a számlafizető a szolgáltatótól alanyi jogon megkap. Az MH TD továbbá minden olyan bekövetkező változásról haladéktalanul – lehetőleg annak hatálybalépését megelőzően – tájékoztatja a használókat, amely a felhasználható keretösszeg nagyságára, illetve – a használó egyéni kérésére – az érvényes (várható) forgalmi díjakra vonatkozik.

24. § (1) A rádiótelefon ellátásért felelős személy nyilvántartja az adott szerv vagy szervezet használatában lévő rádiótelefonokat érintő, 16. §-ban meghatározott adatokat. Az egyes szervek és szervezetek vezetői kijelölik feladat végrehajtásáért felelős személyt, akinek nevét és elérhetőségét megadják az ellátó szervezetek részére.

(2) A HM szervek és szervezetek, valamint katonai szervezetek parancsnokai (vezetői) a rádiótelefonokat érintő adatokban beállt változásokról, eszközmozgásokról 5 munkanapon belül tájékoztatják elöljáró parancsnokságukat, az ellátó szervezeteket, továbbá gondoskodnak az eszközök azonosító adatait tartalmazó nyilvántartások naprakész vezetéséről. A HM hivatali szervezetének egységei, valamint a HM szervezetei a fenti tájékoztatást egyidejűleg a HM IÜ AKO részére is megküldik.

Pénzügyi rendelkezések

25. § (1) A szolgálati rádiótelefonok üzemeltetési költségeit – beleértve a szolgálati hívásokra eső forgalmi költségeket – az MH fedezi. A szolgálati rádiótelefonok esetleges magáncélú és jogcím nélküli használatából adódóan az MH-nak többletkiadása nem keletkezhet.

(2) Szolgáltatási díj – a 2. § (2)–(3) bekezdésekben foglaltak hatálya alá esők kivételével – csak az MH TD-nál, mint kizárólagos számlafizetői jogkörrel rendelkező szervezetnél nyilvántartott SIM kártyákra fizethető. A pre-paid kártyák feltöltését az MH TD hozzájárulását követően vagy egyéb rendelkezés alapján más szervezet is végezheti.

26. § (1) A felhasználható rádiótelefon keretösszegeket a jelen utasítás 1. számú melléklete tartalmazza. A keretösszegek pontosítására a költségvetés tervezésével egy időben – szükség szerint – a HM FLÜ vezérigazgatója tesz javaslatot. A keretösszeg beosztásra, illetve személyre szabott, független a használt rádiótelefonok vagy szolgáltatások darabszámától.

(2) Az MH TD parancsnoka a használókat a kvótagazdák – a HM hivatali szervezete és a HM szervek esetében a HM IÜ AKO – részére megküldött ügyiratban, szervezetenkénti bontásban, hathavonta tájékoztatja forgalmi költségeikről. A tájékoztatás a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a júniusi és a decemberi, a HM HVKF alárendeltségében lévő HM szervek, valamint az MH katonai szervezetei vonatkozásban a márciusi és a szeptemberi teljesítést követően esedékes. A tájékoztatásban, amely a tárgyidőszakra vonatkozó utolsó számla beérkezését követő 40 napon belül kerül megküldésre, a meghatározott keretösszegen felüli használati díj áfával növelt összegét kell feltüntetni.

(3) A kvótagazdák – a HM hivatali szervezete vonatkozásában a HM IÜ AKO osztályvezetője – az MH TD tájékoztatásának kézhezvételét követő 20 napon belül tájékoztatják közvetlen beosztottaikat, valamint az alárendelt vagy az ellátási körükbe tartozó szervek és szervezetek vezetőin keresztül, az alárendelt szervezeteknél szolgálatot teljesítőket forgalmi költségeikről. A túllépőket felszólítják a befizetésre.

(4) A meghatározott keretösszegen felüli használati és hívásrészletező díjak áfával növelt összegét a használó, a rendelkezésére bocsátott készpénz-átutalási megbízással a tájékoztatás kézhezvételét követő 10 napon belül befizeti, és a befizetést igazoló feladóvevényt az állományilletékes parancsnokának (vezetőjének) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában HM IÜ AKO osztályvezetőjének, a HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek esetében az adott szerv vezetőjének – vagy az általa megbízott személynek bemutatja.

(5) Az állományilletékes parancsnok (vezető) vagy az általa megbízott személy – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IÜ AKO osztályvezetője, a HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek esetében az adott szerv vezetője – a befizetések tényéről, vagy azok elmaradásának okáról – a forgalmi költségekről szóló tájékoztatás kézhezvételét követő 40 napon belül – a kvótagazda útján, írásban, összegzett tájékoztatást ad az MH TD parancsnok részére.

(6) A (4) bekezdés alapján befizetett összegek kezelése a mindenkor hatályos intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló hatályos belső rendelkezésekben meghatározottak szerint történik.

(7) Keretösszeg túllépése esetén az MH TD a részletes számlát a tájékoztatásokkal egyidejűleg, hivatalból biztosítja. Egyéb esetekben a részletes számla készítését a használó állományilletékes parancsnokának (vezetőjének) – a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek esetében a HM IÜ AKO osztályvezetőjének, a HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek esetében az adott szerv vezetőjének – írásban kell kérnie az MH TD parancsnokától. A részletes számla kiállításának díja az indokolt szolgálati célú felhasználás esetén az MH-t, ellenkező esetben a használót terheli.

A felülvizsgálat és ellenőrzés szabályai

27. § Az egyedi elbírálás alapján engedélyezett rádiótelefonok használatának jogosságát kvótán felüli igény esetén felül kell vizsgálni.

28. § (1) Az engedélyezett keretösszeget túllépő használó – amennyiben a befizetési felszólítást vitatja – a túllépés indokairól nyilatkozik. A használó magáncélú és jogcím nélküli felhasználás esetén a részletes számlán a magáncélú és a jogcím nélküli felhasználások hívószámát áthúzza (a személyiségi jogok védelme érdekében olyan módon, hogy a szám ne legyen elolvasható), ezek összegét az összegzett költség nagyságától függetlenül megtéríti. Az állományilletékes parancsnok (vezető) – a 2. számú mellékletben felsorolt HM szervek és szervezetek esetében az adott szerv vagy szervezet vezetője (kvótagazda) – kizárólag a fennmaradó hívások szolgálati jellegét vizsgálhatja. Az állományilletékes parancsnok érintettsége esetén a kvótagazda, a kvótagazda érintettsége esetén a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a kabinetfőnök, HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek és az MH katonai szervezetei esetében a HVKFH jogosult a vizsgálat lefolytatására.

(2) A keretösszegen felüli szolgálati célú forgalmi költségrész megtérítése alóli felmentésre – a használó indokainak alapos mérlegelését követően – a kvótagazda [a HM hivatali szervezete és a HM szervezetek vonatkozásában a 14. § (1) bekezdése szerinti vezető; HM HVKF alárendeltségében működő HM szervek esetében a 14. § (2) bekezdés b) pontja szerinti vezető] jogosult.

29. § (1) A kvótagazdák az alárendelt és ellátott szervezetek mindegyikénél évente legalább egy alkalommal ellenőriztetik a jelen utasításban foglaltak végrehajtását, betartását.

(2) Az egyes szervek, szervezetek parancsnokai (vezetői) az MH TD megkeresése alapján bemutatják az általuk vezetett, 24. §-ban meghatározott nyilvántartást, valamint tájékoztatást nyújtanak annak naprakész vezetésével kapcsolatos feladatok ellátásáról.

(3) A HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal a szervezetek ellenőrzése során jelen utasításban meghatározottakat – az ellenőrzés jóváhagyott programjában rögzített céljának, illetve típusának megfelelően – ellenőrzi.

(4) Az MH TD havi rendszerességgel felterjeszti – ellenőrzés és felhasználás céljából – a 22. §-ban meghatározott forgalmi nyilvántartást a HM HKF részére.

A rádiótelefon-ellátás és használat szabályaival kapcsolatos észrevételek, javaslatok megtétele

30. § A kvótagazdák, a rádiótelefon-ellátás és használat szabályaival kapcsolatos észrevételeikről, javaslataikról évente egy alkalommal (január 31-ig) az MH TD útján tájékoztatják a HM HKF főosztályvezetőjét. Az MH TD parancsnoka az észrevételeket, javaslatokat, valamint 19. § (2) és 22. § (2) bekezdései alapján végrehajtott elemzések eredményét, és a költséghatékonyság érdekében tett intézkedéseket, javaslatokat, továbbá a kvóták módosítására vonatkozó javaslatokat összesítve (évente, március 20-ig) terjeszti fel a HM HKF főosztályvezető részére. A HM HKF főosztályvezetője intézkedik a hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtására. A hatáskörét meghaladó eseteket a döntésre előterjeszti az illetékes részére.

Záró rendelkezések

31. § Ez az utasítás a közzétételét követő 15. napon lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló 79/2005. (HK 17.) HM utasítás, a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló 79/2005. (HK 17.) HM utasítás módosításáról szóló 11/2006. (HK 5.) és 104/2006. (HK 20.) HM utasítások, valamint a szolgálati rádiótelefon-ellátással és használattal kapcsolatos feladatok szabályozásáról szóló 1/2006. (HK 5.) KÁT szakutasítás.

32. § (1) A kvótagazdák jelen utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül – az ellátó szervezetek egyidejű tájékoztatásával – meghatározzák az alárendeltségükbe vagy ellátási körükbe tartozó szervek, szervezetek által felhasználható szolgálati rádiótelefonok darabszámát (részkvótáját), mely részkvótákat az alárendelt szervekkel, szervezetekkel rendelkező vezetők a szükséges mértékben tovább bontják.

(2) A jelen utasítás hatálybalépését követő 45 napon belül kell megtenni az igénybejelentéseket a külön engedély nélkül elláthatók vonatkozásában. Az új egyedi engedélyeztetési eljárásokat a hatálybalépést követő 75 napon belül kell lefolytatni. A jelen utasítás hatálybalépését megelőző igénylések és egyedi engedélyek alapján történt kiutalások a jelen utasítás hatálybalépését követő 75. napon hatályukat vesztik.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1. számú melléklet a 64/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

KIMUTATÁS a felhasználható keretösszegekről

Jogosultsági
kategória

Beosztások megnevezése
a HM szerveknél és a HM szervezeteknél

Beosztás megnevezése
az MH katonai szervezeteinél

Engedélyezett
havi (nettó)
keretösszeg (Ft)

HM szervek

HM szervezetek

A

Állami vezetők, kabinetfőnök, HVKF, HVKFH

 

I/IX-es beosztási kategóriájú szolgálati személyek (altábornagy)

korlátlan

B

I/VIII-as beosztási kategóriájú, vagy azzal azonos besorolású vezetők

HM szervezetek I/VIII-as beosztási kategóriájú, vagy vezérőrnagyi besorolású vezetői

I/VIII-as beosztási kategóriájú szolgálati személyek (vezérőrnagy)

20 000

C

főosztályvezetői, vagy I/VII besorolási kategóriájú vezetők, politikai főtanácsadó, MH vezénylő zászlós

HM szervezetek I/VII-es beosztási kategóriájú, vagy dandártábornoki besorolású vezetői

I/VII-es beosztási kategóriájú szolgálati személyek (dandártábornok)

15 000

D

főosztályvezető-helyettesi, osztályvezetői vagy I/VI besorolási kategóriájú vezetők, parlamenti titkár

HM szervezetek I/VI-os beosztási kategóriájú, vagy ezredesi besorolású szolgálati személyei

I/VI-os beosztási kategóriájú szolgálati személyek (ezredes), valamint az önálló állomány-táblával rendelkező vagy önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokai

10 000

E

„D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személy helyettese

HM szervezetek „D” kategóriába sorolt szolgálati személyeinek helyettesei,
I/V besorolási kategóriájú osztályvezetők, programirodák vezetői

„D” jogosultsági kategóriában lévő szolgálati személyek I/V-ös beosztási kategóriájú helyettesei, önálló állománytáblával rendelkező, vagy önálló elhelyezésben lévő alegységek parancsnokhelyettesei

6 000

F

A „E” és „G” kategóriába nem tartozó engedéllyel rendelkező személyek

4 000

G

Egyedi elbírálás alapján a speciális (pl.: futár, gépjárművezető), a kiemelten fontos beosztást betöltő vagy feladatot ellátó személyek (főtanácsadók, tanácsadók, protokollfőnök), a nemzetközi és hazai delegációkkal, rendezvényekkel, gyakorlatokkal kapcsolatos feladatokat, valamint külföldön eseti munkavégzést ellátók és az ún. szolgálati (ügyeleti) rádiótelefonok.

egyedi
elrendelés szerint



Megjegyzés:
A „G” jogosultsági kategóriánál a felhasználható keretösszeg egyedileg, annak figyelembevételével kerül meghatározásra, hogy az engedélyezett összeg a feladat függvényében a lehető legalacsonyabb legyen. A futárok, gépjárművezetők használatában lévő és a szolgálati (ügyeleti) rádiótelefonok esetében a felhasználható keretösszeg csak különösen indokolt esetben haladhatja meg az „F” kategória szerinti keretösszeget. A futárok, és gépjárművezetők részére, valamint az orvoshívó rendszerben és őrzésvédelmi feladatokra használt rádiótelefonok esetében elsősorban a flottára történő kimenő hívás korlátozást és/vagy a 0 Ft keretösszeg meghatározását kell alkalmazni.

2. számú melléklet a 64/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

A KVÓTÁK ELOSZTÁSA

Fsz.

Szervezet megnevezése

A szervezet által
használható SIM
kártyák darabszáma

1

Miniszter

4

Σ1

Miniszter közvetlen irányítása alatt működő szerv összesen

4

2

Államtitkár

5

3

Államtitkári Titkárság

14

Σ2–3

Államtitkár közvetlen irányítása alatt működő szerv összesen

19

4

Kabinetfőnök

3

5

Miniszteri Kabinet

43

6

HM Tervezési és Koordinációs Főosztály

23

7

HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály

26

Σ4–7

A miniszter munkáját közvetlenül segítő és a kabinetfőnök közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

95

Σ1–7

A miniszter, az államtitkár, a kabinetfőnök és közvetlen alárendeltjei mindösszesen

118

8

Jogi szakállamtitkár

3

9

Szakállamtitkári Titkárság

5

10

HM Jogi Főosztály

19

11

HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály

14

Σ8–11

Jogi szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

41

12

Védelempolitikai szakállamtitkár

3

13

Szakállamtitkári Titkárság

6

14

HM Védelempolitikai Főosztály

14

15

HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály

12

Σ12–15

Védelempolitikai szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

35

16

Védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

3

17

Szakállamtitkári Titkárság

7

18

HM Védelmi Tervezési Főosztály

20

19

HM Védelemgazdasági Főosztály

20

Σ16–19

Védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár közvetlen irányítása alatt működő szervek összesen

50

Σ1–19

Honvédelmi Minisztérium összesen (HM HVKF alárendeltségében működő szervek nélkül)

244

20

HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség

180

21

HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség

140

22

HM Infrastrukturális Ügynökség

40

23

HM Katonai Légügyi Hivatal *

12*

24

HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal

25

25

HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

24

26

HM Együttműködő Szervezetek

20

Σ20–26

HM szervezetek összesen

441 (429*)

27

HM Tábori Lelkészi Szolgálat

15

28

Katonai ügyészségek összesen

34

Σ1–28

Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete és a HM szervezetek mindösszesen

734 (722*)

29

Központi, valamint rendkívüli és ideiglenes feladatokra tartalékolt, illetve felhasználható

6 (18*)

30

Járműkövető rendszer

100

31

Tartalék

10

Σ1–31

HM kabinetfőnök által felhasználható SIM kártyák száma mindösszesen

850

32

HM HVKF és helyettese, vezénylő zászlós

12

33

HM Vezérkari Titkárság

25

34

HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály

38

35

HM Haderőtervezési Főosztály

20

36

HM Személyzeti Főosztály

20

Σ32–36

HM HVKF alárendeltségében működő szervek összesen

115

Σ1–19
+ 32–36

Honvédelmi Minisztérium összesen (HM szervezetek nélkül)

359

37

MH Összhaderőnemi Parancsnokság és alárendeltjei

400

38

MH Honvéd Egészségügyi Központ

80

39

MH Műveleti Központ

50

40

MH Támogató Dandár

80

41

MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola **

6

42

MH Szentendrei Kiképző Központ **

6

43

MH Geoinformációs Szolgálat

10

44

Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság

24

45

Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság

18

46

MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ

6

47

MH Béri Balogh Ádám Honvédkollégium*

2*

Σ37–47

MH katonai szervezetei összesen

682 (680*)

Σ32–47

HM HVKF alárendeltségében lévő szervek és az MH katonai szervezetei mindösszesen

797 (795*)

48

Rendkívüli és ideiglenes feladatokra tartalékolt, illetve felhasználható

120

49

Járműkövető rendszer

100

50

Orvoshívó rendszer

80

51

Központi és speciális távközlési, valamint egyéni missziós feladatokra felhasználható, valamint kontingensek részére kiadható

100

52

Tartalék

53 (55*)

Σ32–52

HM HVKH által engedélyezhető SIM kártyák mindösszesen

1250

53

Miniszteri tartalék***

100***

Σ1–53

MINDÖSSZESEN:

2200


Megjegyzések:
* Megszűnésig, illetve átalárendelésig kerül biztosításra, azt követően a tartalékot, illetve a rendkívüli feladatra meghatározott kvóta darabszámát növeli a fenti táblázat szerint.
** Szervezeti összevonásuk után a két kvóta összege az új szervezet kvótája lesz.
*** A miniszteri tartalék felhasználását rendkívüli esetekben a HM kabinetfőnök és a HM HVKFH kezdeményezheti a másik fél egyidejű tájékoztatásával.
A 29–31 és az 48–52 folyószámok terhére kiadott SIM kártyák nem terhelik az egyes szervek, szervezetek kvótáját.
A használatban lévő SIM kártyák (mobil telefonnal, vagy a nélkül) azon szervezet kvótáját terhelik, amelyik szervezet az ellátást kezdeményezte.
Az EDR bevezetésével kapcsolatos, a szerveztek használatában lévő szolgálati rádiótelefonok felülvizsgálata és a kvóták csökkentése – különös tekintettel a rendkívüli feladatok végrehajtása érdekében biztosított rádiótelefonokra és SIM kártyákra – az EDR bevezetésével és használatával kapcsolatos feladatok szabályozásáról szóló HM utasítás szerint történik.

3. számú melléklet a 64/2007. (HK 12.) HM utasításhoz

ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV MINTA

SZERVEZET MEGNEVEZÉSE

számú példány

Nyt. szám:

ÁTADÁS-ÁTVÉTELI JEGYZŐKÖNYV

A kiutalásra vonatkozó adatok:

Kiutalási igény nyilvántartási száma:

Egyedi engedély nyilvántartási száma:

MH ÖHP által kiadott elrendelő nyilvántartási száma:

Felhasználható keretösszeg:

A készülékre és SIM kártyára vonatkozó adatok:

Készülék típusa:

Készülék IMEI száma:

SIM kártya hívószáma:

SIM kártya ICC száma:

Pre-paid kártya átadáskori egyenlege:

A használó személyére vonatkozó adatok:

Név, rendfokozat:

Állományilletékes szervezet:

Ellátást kezdeményező szervezet:

Szolgálati hely:

Beosztás megnevezése és a beosztási kategória:

Jogosultsági kategória:

Pénzügyi azonosító:

Lakcím:

Az átvevő (használó) jelen átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával kötelezettséget vállal a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló 64/2007. (HK 12.) HM utasítás megismerésére és betartására, továbbá a keretösszegen felüli és a jogcím nélküli felhasználásból adódó költségek megtérítésére.


Helyőrség, dátum (megegyezik az átadás-átvétel idejével)

 

................................................................

................................................................

 

átadó (név, rendfokozat, beosztás)

átvevő (név, rendfokozat)






Készült: 4 (5) példányban

Egy példány: 2 lap

Itsz.:

Ügyintéző:

Kapják:    1. sz. pld.: átvevő

2. sz. pld.: átadó

3. sz. pld.: MH TD

4. sz. pld.: Ellátást kezdeményező szervezet

5. sz. pld.: HM IÜ AKO (Csak HM szerv és szervezet esetén.)

*

Az utasítást utóbb a 117/2007. (HK 20.) HM utasítás, a 127/2007. (HK 22.) HM utasítás, és a 71/2008. (HK 15.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 23/2011. (III. 2.) HM utasítás 31. §-a hatályon kívül helyezte 2011. március 17. napjával.

1.

Jelen HM utasítás hatálybalépésekor az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról szóló 37/2002. (HK 13.) HM utasítás a hatályos rendelkezés.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére