• Tartalom

7/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

7/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás módosításáról*

2007.06.01.
Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 50/C. §-ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az ügyészségi munkavállalói érdek-képviseleti szervezetek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsa egyetértésével – a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az ügyészségi alkalmazottak egyes költségtérítéseiről és juttatásairól szóló 8/1996. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 2. §-ának (1)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az ügyészi szervezet az ügyészségi alkalmazottak részére a munkába járás költségeit a jogszabályban kötelezően előírt esetekben és mértékben megtéríti.
(2) A jogszabályban kötelezően elő nem írt esetekben, a jövedelemadó-mentes mértékben az ügyészségi alkalmazottak gépkocsival – közigazgatási határon kívülről – történő napi munkába járásának és hétvégi hazautazásának a költsége abban az esetben téríthető meg, ha a kifizetés pénzügyi fedezetét a gazdasági főigazgató igazolja.
(3) A mozgáskorlátozott ügyészségi alkalmazottak a közigazgatási határon belül történő munkába járás esetén is jogosultak gépkocsi használatára.”

2. § Az Ut. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § (1) A költségtérítésre való jogosultságot a kötelezően előírt költségtérítés esetében
a) a Legfőbb Ügyészségen, továbbá a fellebbviteli főügyész, a főügyész és az OKRI igazgatója esetében a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály vezetője,
b) a Katonai Főügyészségen, továbbá a fellebbviteli vezető ügyész és a területi katonai ügyészség vezetője esetében a Személyügyi és Információs Önálló Osztály vezetője,
c) az OKRI-ban az igazgató,
d) a fellebbviteli főügyészségen a fellebbviteli főügyész,
e) a Katonai Fellebbviteli Ügyészségen a fellebbviteli vezető ügyész,
f) a főügyészségen – az alárendelt helyi ügyészségekre is kiterjedően – a főügyész,
g) a területi katonai ügyészségen az ügyészség vezetője
állapítja meg.
(2) A 2. § (2) bekezdésében foglalt esetben a költség megtérítését
a) a Legfőbb Ügyészség ügyészségi alkalmazottai, a fellebbviteli főügyészek és a főügyészek, valamint az OKRI igazgatója esetében a legfőbb ügyész,
b) a Katonai Főügyészség, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészség (a továbbiakban együtt: katonai ügyészség) ügyészségi alkalmazottainak a katonai főügyész,
c) a fellebbviteli főügyészségi ügyészségi alkalmazottak esetében a fellebbviteli főügyész,
d) a főügyészségi ügyészségi alkalmazottaknak – ideértve az alárendelt helyi ügyészségek ügyészségi alkalmazottait is – a főügyész,
e) az OKRI ügyészségi alkalmazottai esetében az igazgató
engedélyezheti. A gazdasági főigazgató a pénzügyi fedezetről a költségtérítés engedélyezésére jogosult vezető megkeresésére nyilatkozik.
(3) A kötelezően nem járó, a 2. § (2) bekezdésében nem említett költségtérítést a legfőbb ügyész, katonai ügyészségi alkalmazott esetében a katonai főügyész engedélyezhet.
(4) A legfőbb ügyész, illetőleg a katonai főügyész döntési jogkörébe tartozó kérelmeket a munkáltatói jogkör gyakorlójának véleményével a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztályra, katonai ügyészségi alkalmazottak esetében a Személyügyi és Információs Önálló Osztályra kell felterjeszteni.”

3. § Az Ut. 4. §-ának (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az utazási költségtérítés a kötelezően előírt esetekben és mértékig határozatlan időre állapítható meg.
(2) Az (1) bekezdésben nem említett esetekben az utazási költségtérítés egy vagy több alkalomra, illetőleg egy évnél nem hosszabb időtartamra engedélyezhető.”

4. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő hónap első napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az Ut. 16. §-ának (3) bekezdése.

(2) Az utasítás rendelkezéseit a hatálybalépése előtt jogszabályban kötelezően elő nem írt esetben, gépkocsival való munkába járáshoz, illetőleg hétvégi hazautazáshoz igényelt és el nem bírált költségtérítésre is alkalmazni kell. Ilyen esetben a költségtérítés a kérelem benyújtásának napjára, de legfeljebb 2007. május 1. napjára visszamenően engedélyezhető.

(3) Az utasítás hatályba lépése előtt jogszabályban kötelezően elő nem írt esetben, gépkocsival való munkába járáshoz, illetőleg hétvégi hazautazáshoz engedélyezett költségtérítés az engedélyben meghatározott időtartam lejártával, de legkésőbb 2008. április 30-án érvényét veszti.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére