• Tartalom

73/2007. (HK 13.) HM utasítás

73/2007. (HK 13.) HM utasítás

a külföldi állami légijárművek be- és átrepülésének engedélyezésével összefüggő okmányok központi nyilvántartásáról és az azzal összefüggő adatszolgáltatás rendjéről*

2007.07.01.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi
utasítást
adom ki:

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra, a Magyar Honvédség Műveleti Központra (a továbbiakban: MH MK), a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságra (a továbbiakban: MH ÖHP) és a Magyar Honvédség 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezredre (a továbbiakban: MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred).

2. § (1) A Magyar Köztársaság légterének külföldi állami légijármű által történő igénybevételével (be- és átrepülések) és az igénybevétel engedélyezésével kapcsolatos okmányok és adatok nyilvántartását az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred légtér megfigyelését és a légijárművek azonosítását végző légvédelmi készenléti szolgálata (a továbbiakban: légvédelmi készenléti szolgálat) az adatforrásnak megfelelően, elektronikus, illetve nyomtatott formában végzi.

(2) Az (1) bekezdés szerint nyilvántartandó okmányok és adatok köre a következő:

a) a Nemzeti Közlekedési Hatóság által a külön jogszabály alapján kiadott be- vagy átrepülési engedély,

b) a benyújtott repülési terv kivonata [többszöri be- (át) repülési engedély esetén minden repülési terv kivonata],

c) a légtér-igénybevétel tényleges adatait tartalmazó elektronikus adatbázis.

(3) Az adatvesztés elleni védelemmel biztosított elektronikus nyilvántartást úgy kell vezetni, hogy az adatbázisból az adatok és a nyilvántartott okmányok adatai a szolgáltatott információk bármilyen csoportosításában lehívhatók legyenek.

3. § A légtér-igénybevétel engedélyezésére vonatkozó okmányok – eredeti példány hiányában a másolatok – nyilvántartása éves készletezésben, külön erre a célra felfektetett gyűjtőkben történik. Az okmányokat 5 évig meg kell őrizni.

4. § Az okmányok nyilvántartását a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF) főosztályvezetője felügyeli.

5. § A légvédelmi készenléti szolgálat a külföldi állami légijárművek magyar légtér igénybevételéről naponta, a tárgynapot követő napon 12.00 óráig elektronikus úton, táblázatos formában (pl. Access) adatot szolgáltat a HM TKF részére.

6. § (1) A légvédelmi készenléti szolgálat az MH ÖHP Hadműveleti Központ útján naponta helyi idő szerint 02.00 óráig az előző nap helyi idő szerint 00.00–24.00 óra közötti külföldi állami légijárművek be- és átrepüléseiről az alábbi adatokat szolgáltatja az MH MK Központi Ügyeleti Szolgálat (a továbbiakban: Központi Ügyeleti Szolgálat) részére:

a) a légtér-igénybevétel időpontja (UTC idő),

b) a repülés célja, a feladat megnevezése (pl. ENSZ, NATO, EU, egyéb),

c) a légijármű típusa (az ICAO azonosító szerint),

d) a légijármű hívójele,

e) nemzeti hovatartozás,

f) a diplomáciai úton kiadott engedély azonosító száma,

g) többszöri berepülési engedély esetén az engedély kezdeti és lejárati dátuma,

h) indulási repülőtér (ICAO azonosító szerint),

i) külföldi célrepülőtér (ICAO azonosító szerint),

j) a magyar légtérbe történő belépés helye (navigációs, illetve jelentőpont megnevezése),

k) a magyar légtérbe történő belépés ideje (UTC idő),

l) a magyar légtérből történő kilépés helye (ICAO azonosító szerint),

m) a magyar légtérből történő kilépés ideje (UTC idő),

n) az igénybe vett magyarországi repülőtér(terek),

o) az engedélytől eltérően végrehajtott légtér-igénybevétel tényének és adatainak rögzítése.

(2) A Központi Ügyeleti Szolgálat az (1) bekezdés szerinti adatokat eredeti formában csatolja a HM TKF részére továbbításra kerülő reggeli jelentés példányához.

7. § Az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, valamint a Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottsága részére történő féléves összefoglaló jelentés összeállítása érdekében az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred parancsnoka – a tárgyfélévre vonatkozóan – a június és december hónapok utolsó napját követő negyedik munkanapon 16.00 óráig a melléklet szerinti féléves összesítő táblázatot küld a HM TKF főosztályvezetője részére.

8. § Ez az utasítás 2007. július 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg a külföldi állami légijárművek be- és átrepülési engedélyezésével összefüggő okmányok központi nyilvántartásáról szóló 31/2006. (HK 8.) HM utasítás, valamint a külföldi állami légijárművek be- és átrepülési engedélyezésével összefüggő okmányok központi nyilvántartásáról és az azzal összefüggő adatszolgáltatás rendjéről szóló 4/2006. (HK 10.) HM tervezési és koordinációs főosztályvezetői intézkedés hatályát veszti.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 73/2007. (HK 13.) HM utasításhoz

Féléves összesítő táblázat a külföldi állami légijárművek átrepüléséről
SZERVEZET MEGNEVEZÉSE
. sz. példány
200.... év I/II.* félévében a Magyar Köztársaság légterében az alábbi repülések kerültek végrehajtásra külföldi állami légijárművekkel (feladat szerint):

Feladat megnevezése

Állami légijármű (db)

ENSZ

 

NATO

 

EU

 

Egyéb

 

Összesen:

 

200.... év I/II.* félévében a Magyar Köztársaság légterében az alábbi repülések kerültek végrehajtásra külföldi állami légijárművekkel (nemzetek szerint):

Nemzeti hovatartozás
(ABC sorrendben)

ENSZ

NATO

EU

Egyéb

Összesen:

amerikai

 

 

 

 

 

német

 

 

 

 

 

(stb.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Összesen:

 

 

 

 

 

............................................, 200... év .................. hó ...... nap
………….........................…………
(aláírás)
*

Az utasítást a 120/2011. (XI. 10.) HM utasítás, a 82/2012. (XI. 13.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 7/2018. (II. 23.) HM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte 2018. február 2. napjával.

*

A nem kívánt rész törlendő!

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére