• Tartalom

78/2007. (HK 15.) HM utasítás

78/2007. (HK 15.) HM utasítás

a Magyar Köztársaság határain kívüli válságreagáló és béketámogató műveletekkel kapcsolatos Magyar Honvédséget érintő feladatokról

2009.08.07.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény rendelkezéseire, a válságreagáló és béketámogató műveletek Magyar Honvédséget érintő feladatainak végrehajtására az alábbi

utasítást

adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, irányítása és fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, illetve az Magyar Honvédség szervezeteire terjed ki.

(2) A nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletek ezen utasítás szerinti állományába tartoznak a Magyar Köztársaság határain kívüli műveleteiben résztvevő, vagy részvételre tervezett (beleértve a készenléti szolgálatot ellátókat is) ideiglenes katonai szervezetek, és a fenti műveletekben az egyéni beosztások állományjegyzékei alapján szolgálatot teljesítők.

Az utasításban használt rövidítések

2. §1

Az utasításban használt rövidítések

a) HM

– Honvédelmi Minisztérium;

b) HM FLÜ

– HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség;

c) MH HEK

– MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ;

d) HM HKF

– HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály;

e) HM HVKF

– Honvéd Vezérkar főnök;

f) HM IIF

– HM Informatikai és Információvédelmi Főosztály;

g) HM IÜ

– HM Infrastrukturális Ügynökség;

h) HM JF

– HM Jogi Főosztály;

i) HM KPÜ

– HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség;

j) HM TKF

– HM Tervezési és Koordinációs Főosztály;

k) HM VPSZÁT

– HM védelempolitikai szakállamtitkár;

l) HM VTISZÁT

– HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár;

m) HM VTF

– HM Védelmi Tervezési Főosztály;

n) MH

– Magyar Honvédség;

o) MH ÖHP

– MH Összhaderőnemi Parancsnokság;

p) MK

– Magyar Köztársaság

q) MK KBH

– MK Katonai Biztonsági Hivatal;

r) MK KFH

– MK Katonai Felderítő Hivatal;

Döntés előkészítés

3. § (1) Új felkérések, vagy új hazai vállalási kezdeményezések, továbbá a már folyamatban lévő missziókban a magyar szerepvállalást befolyásoló változások esetén vizsgálat kerül lefolytatásra. A döntés-előkészítés során a HM VPSZÁT kezdeményezi és koordinálja a nemzetközi szervezetek állásfoglalásainak elemzését, a kockázati tényezők értékelését, a részvétel lehetséges alternatíváinak vizsgálatát, a rendelkezésre álló katonai képességek számításba vételét, a várható szervezeti felépítés meghatározását, a részvétel várható költségeinek felmérését, valamint irányítja a teljes döntési folyamatot.

(2) A HM VTISZÁT kezdeményezésére az érintett szervezetek elkészítik az előzetes erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igényterveiket, amelyek tartalmazzák az előkészítés, alkalmazás, valamint a kivonás feladatait. A HM VTF összeállítja a feladat előzetes erőforrás, költségszükségleti és kiadási igénytervét, és átadja azt a HM KPÜ-nek.

(3) A HM VPSZÁT a tárcaközi egyeztetések eredményei, az érintett szervezetek szakmai indítványai alapján javaslatot tesz a kötelezettségvállalásra, illetve a közjogi döntés előkészítésére, és előkészíti a kapcsolódó felterjesztéseket.

(4) A HM JF előkészíti az országgyűlés, illetve a kormány döntéséhez szükséges előterjesztés tervezetét, biztosítja annak tárcaközi és belső egyeztetését, majd gondoskodik az országgyűlés, vagy a kormány elé történő benyújtásáról.

(5) A nemzetközi szervezetek tájékoztatását a döntésekről a honvédelmi miniszter felhatalmazása alapján a HM VPSZÁT koordinálja.

Megalakítás

4. §2 (1) Az MH nemzetközi válságreagáló és béketámogató műveletekben való részvételre kijelölt katonai szervezetek, illetve képesség hiány esetén a feladat végrehajtására megalakításra kerülő ideiglenes katonai szervezetek állománya a feladatait – az MH ÖHP jogi személyiségű szervezeti egységeként létrehozott – ideiglenes katonai szervezetben, illetve az egyéni beosztások állományjegyzékeiben szereplő beosztásokban hajtja végre.

(2) Az ideiglenes katonai szervezet létrehozásáról az MH ÖHP alapító okiratának melléklete rendelkezik, amelyben rögzíteni kell az ideiglenes katonai szervezet:

a) megnevezését;

b) székhelyét és alkalmazási körzetét;

c) a megalakításának időpontját;

d) jogállását;

e) a válságreagáló és béketámogató művelet jellege szerinti kategóriába sorolását;

f) tevékenységét az államháztartási szakfeladatrend szerint;

g) a szolgálati alárendeltségét;

h) a vezetésének rendjét;

i) a képviseletére jogosultat, a képviselettel kapcsolatos jogokat, kötelezettségeket és felelősséget;

j) a gazdálkodásával kapcsolatos jogokat, kötelezettségeket és felelősséget;

k) kincstári nyilvántartásba vételének rendjét.

(3) Az ideiglenes katonai szervezet a HM HVKF által jóváhagyott állománytáblával, felszerelési jegyzékkel és műveleti utasítással rendelkezik. Az ideiglenes katonai szervezetre vonatkozó műveleti utasítás tartalmazza a szervezet feladatait, szervezeti felépítését, a vezetés rendjét, a jog- és hatásköröket, a szervezeti elemek részletes feladatait és a működés rendjét.

(4) Az ideiglenes katonai szervezet létszámkerete az MH rendszeresített létszámát nem terheli, állományát az MH békerendszeresített létszámából vezényléssel kell feltölteni.

Végrehajtás

5. § (1) A HM HVKF intézkedést ad ki a katonai szakmai feladatok előkészítésére és végrehajtásra. A HM HVKF az intézkedés kiadásával egyidejűleg tájékoztatja az alárendeltségébe nem tartozó, érintett szervezeteket a művelet előkészítésének indításáról.

(2) Az (1) bekezdés szerinti HM HVKF intézkedésben szükség szerint ki kell térni az alábbiakra:

a) a műveletben résztvevő katonai szervezet megalakításához szükséges alapadatok;

b)3 a műveletben részt vevő katonai szervezet feladata, állománya, összetétele, a szolgálat ellátás időtartama, váltása;

c)4 a műveletben részt vevő katonai szervezet működéséhez szükséges dokumentumok (állománytábla, felszerelési jegyzék, műveleti utasítás) kidolgozása;

d) felkészítés, kiképzés, gyakorlatok és az ezekhez kapcsolódó ellenőrzések (hazai és nemzetközi fázis, CREVAL);

e) nemzetközi kapcsolattartás, nemzetközi szerződések, megállapodások megkötése, a műveletben résztvevő katonai szervezet át-alárendelése;

f) egészségi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatok, valamint a védőoltásokkal történő ellátás rendje;

g) a diplomáciai engedélyek, úti-okmányok, személyi és kollektív dokumentumok beszerzése (szolgálati útlevél, NATO menetparancs, kihelyezési parancs, határozat, szolgálati igazolvány, személyi igazoló jegy);

h) alapadatok a logisztikai ellátás tervezéséhez (hadianyagok és hadfelszerelés tervezése és biztosítása, stratégiai szállító-eszköz biztosítása, központi beszerzési igények, infrastrukturális szolgáltatások, árubeszerzések, beruházások, költségvetési tervjavaslat és biztosítási terv, ellátási terv);

i) személyügyi kérdések és eljárások (pályáztatás, kiválasztás, illetve kijelölés, kategóriába sorolás, ellátás, járandóságok, káreljárás és fegyelmi kérdések);

j) ideiglenes határnyitás, az éves határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyeztetése.

(3) A HM HVKF koordinálásával a kihelyezéssel kapcsolatos feladatok és körülmények tisztázása, továbbá a tervezési adatok pontosítása céljából szemrevételezésre kerül sor.

(4) A HM JF az MH ÖHP igénye szerint előkészíti az éves határátlépéssel járó csapatmozgások engedélyezéséről szóló kormányhatározat módosítását.

(5) A HM FLÜ az MH ÖHP-vel együttműködve összeállítja és egyezteti a logisztikai támogatás körébe tartozó központi és intézményi szintű feladatok erőforrás szükségleteit, valamint kiadási igényeit, és átadja azt a HM VTF-nek.

(6) A HM VTISZÁT kezdeményezésére az érintett szervezetek – a szemrevételezés tapasztalatai alapján – felülvizsgálják és pontosítják az előzetes erőforrás-, költségszükségleti, és kiadási igényterveiket. A HM VTF összeállítja a feladat összesített erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igénytervét, majd átadja azt a HM KPÜ-nek.

(7) A HM KPÜ együttműködve a HM FLÜ-vel, a HM IÜ-vel, az MH ÖHP-vel, a MH HEK-el a feladat erőforrás, költségszükségleti, és kiadási igényterve alapján elkészíti feladat költségvetési tervjavaslatát, és jóváhagyásra felterjeszti azt a honvédelmi miniszterhez. A HM KPÜ a költségvetési tervjavaslat elkészítése során a szükséges mértékben együttműködik az MK KBH-val és az MK KFH-val.

(8) Az állománytáblában, felszerelési jegyzékben rögzített eszközök és anyagok alapvetően a végrehajtó, illetve az ellátásra kijelölt katonai szervezetek készletéből, a központi raktárakból, továbbá a Magyar Honvédségen belüli átcsoportosítással kerülnek biztosításra.

(9) A HM FLÜ – az MH ÖHP igénye alapján – beszerzi, bérli a (8) bekezdés alapján nem biztosítható, a feladat végrehajtásához szükséges hadfelszereléseket.

(10) A HM FLÜ, együttműködve a légügyi hatósági feladatokat ellátó szervezettel – az MH ÖHP igénye alapján – biztosítja a stratégiai szállító eszközöket és felszereléseket.

(11)5 Az MH ÖHP kijelöli az ideiglenes katonai szervezet befogadását, logisztikai gazdálkodási – egyéb szellemi és fizikai (technikai) támogatás – feladatait ellátó önállóan működő költségvetési szervet. A HM KPÜ együttműködve a HM FLÜ-vel, a HM IÜ-vel és az MH ÖHP-vel intézkedik a feladat pénzügyi biztosítási tervének elkészítésére, valamint szakterületüket illetően a feladat forrásának – az érintett szervezetek részére szakterületi bontásban történő – biztosítására az adott feladatra jóváhagyott költségvetési keretből.

(12) A HM FLÜ a költségvetési előirányzattal rendelkező szervezetek megbízásai alapján, intézkedik az eszközök, szolgáltatások beszerzési eljárásainak lefolytatására.

(13) A HM IÜ a hatáskörébe tartozó szolgáltatásokra és beszerzésekre, beruházásokra vonatkozó igények alapján biztosítja az anyagokat, illetve intézkedik az eszközök, szolgáltatások beszerzési eljárásainak lefolytatására.

Megszüntetés, kivonás

6. § (1) A HM HVKF intézkedést készít elő a kivonás katonai szakmai feladatainak előkészítésére és végrehajtásra. A HM HVKF az intézkedés kiadásával egyidejűleg tájékoztatja az alárendeltségébe nem tartozó, érintett szervezeteket a kivonás előkészítésének indításáról.

(2) A (1) bekezdés szerinti HM HVKF intézkedésben szükség szerint ki kell térni az alábbiakra:

a) az ideiglenes katonai szervezet megszüntetéséhez szükséges alapadatok;

b) logisztikai biztosítás (hadianyagok és hadfelszerelés hazaszállítása, stratégiai szállító eszközök biztosítása);

c) a kivonás infrastrukturális szakterületeit érintő feladatok;

d) ideiglenes határnyitás;

e) egészségi visszaszűrés;

f)6 az alapító okirat módosítása;

g)7 tapasztalatok feldolgozása.

(3) A HM HVKF koordinálásával – szükség esetén – szemrevételezés kerül végrehajtásra a kivonással kapcsolatos feladatok és körülmények felmérése céljából.

(4) A HM VTISZÁT az együttműködő szervezetek bevonásával elkészíti az erőforrás-, költségszükségleti és kiadási igénytervet.

Szabályzók módosítása

7. § (1)8

(2) A HM FLÜ és az MH ÖHP közös intézkedésben szabályozza a műveletekben résztvevő állomány alkalmazásához szükséges hadfelszereléssel történő ellátásának rendjét.

Záró rendelkezések

8. § Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a nemzetközi szervezetek által irányított válságreagáló és béketámogató műveletekben történő részvétellel kapcsolatos feladatokról szóló 51/2005. (HK 11.) HM utasítás, a Magyar Honvédség külföldi feladat-végrehajtásra tervezett ideiglenes katonai szervezetei megalakításával kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 44/2005. (HK 10.) HM utasítás, és a nemzetközi szervezetek által irányított válságreagáló és béketámogató műveletekben történő részvétellel kapcsolatos feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 147/2005. (HK 21.) HM közigazgatási államtitkári és HM HVKF-i együttes intézkedés hatályát veszti.

1

A 2. § a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 4. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.

2

A 4. § a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (2) bekezdésének b) pontja a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 5. § (2) bekezdésének c) pontja a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. § (11) bekezdése a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. § (2) bekezdésének új f) pontját a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 3. §-a iktatta be, egyidejűleg az eredeti f) pont megjelölését g) pontra változtatva.

7

A 6. § (2) bekezdése eredeti f) pontjának megjelölését g) pontra változtatta a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 3. §-a.

8

A 7. § (1) bekezdését a 68/2009. (VIII. 7.) HM utasítás 4. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére