• Tartalom

79/2007. (HK 15.) HM utasítás

79/2007. (HK 15.) utasítás

a költségvetési előirányzatok saját hatáskörben történő átcsoportosításának a rendjéről*

2007.08.07.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. §-a (1) bekezdésének k) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdésére, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 51. §-ban foglaltakra – az elemi költségvetéssel rendelkező honvédelmi szervezetek költségvetési előirányzatai saját hatáskörben történő átcsoportosításának rendjére a következő

utasítást


adom ki.

Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a miniszter alárendeltségébe, a közvetlen és a fenntartói irányítása alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

Előirányzat-átcsoportosítási hatáskör

2. § (1) A honvédelmi szervezetek vezetőinek saját hatáskörben történő előirányzat-átcsoportosítási jogköre a honvédelmi szervezetek részére jóváhagyott költségvetésen belül:

a) a dologi kiadások és az egyéb működési célú támogatások, kiadások kiemelt előirányzatok,

b) az intézményi beruházási és a felújítási kiemelt kiadási előirányzatok,

c) a kiemelt kiadási előirányzatokon belül a címrendkódok és főkönyvi számlaszámok,

d) az MH katonai szervezetei vonatkozásában a honvédelmi szervezetek között, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) által végrehajtott előirányzatok

közötti átcsoportosításra terjed ki, ideértve a kapcsolódó támogatási előirányzatokat is.

(2) Az előirányzat-átcsoportosítás nem irányulhat:

a) az alcímek közötti előirányzat-módosításra;

b) a működési és felhalmozási költségvetés, valamint a kölcsönök előirányzat-csoportok közötti módosításra;

c) az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló HM utasításban meghatározottak kivételével, a teljesített bevételek előirányzatosítására;

d) a jóváhagyott bevételi előirányzatok módosítására;

e) az előző évi előirányzat-maradvány felhasználásához kapcsolódó előirányzat rendezésre;

f) a felújítási előirányzatok csökkentésére;

g) az egyéb működési célú támogatások, kiadások kiemelt előirányzaton belül a segélyekre;

h) a fejezeti kezelésű előirányzatok intézményi költségvetések terhére történő növelésére;

i) építési beruházások kiemelt előirányzatra;

j) a dologi kiadások kiemelt előirányzaton belül a pénzügyi dologi kiadásokra.

(3) A nemzetközi költségvetésekhez kapcsolódó előirányzat-átcsoportosítás csak a keretgazda előzetes egyetértésével hajtható végre.

(4) A honvédelmi szervezetek költségvetésében a 38-as anyagnemre vonatkozó előirányzat-átcsoportosítás – a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – csak a HM Infrastrukturális Ügynökség vezérigazgatója engedélyét követően hajtható végre.

Költségvetési előirányzatok átcsoportosításának rendje

3. § (1) Az MH katonai szervezetei kivételével a honvédelmi szervezetek a jóváhagyott költségvetésükhöz kapcsolódó, a 2. § (1) bekezdés szerinti saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosításról – az Áht. 24. § (3) bekezdésében foglaltak figyelembevételével – a melléklet szerinti adatszolgáltatást teljesítenek a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) részére.

(2) Az MH katonai szervezetei a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításról szóló, melléklet szerinti adatszolgáltatást az MH ÖHP részére terjesztik fel. Az MH ÖHP az adatszolgáltatást – katonai szervezetenként felsorolva, kiegészítve a 2. § (1) bekezdés d) pontja szerint végrehajtott előirányzat-módosításokkal – havonta küldi meg a HM KPÜ részére.

4. § A honvédelmi szervezetek által saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-átcsoportosítást követően a költségvetési előirányzat a főkönyvi könyvelésben történő rögzítés után használható fel.

5. § A kincstári költségvetést nem érintő előirányzat-átcsoportosítás – a 3. § szerinti adatszolgáltatás szerinti – könyvelését:

a) a pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a HM KPÜ végzi és arról az érintett honvédelmi szervezetek vezetőit az illetékes gazdálkodás támogató és pénzügyi ellátó referatúra tájékoztatja,

b) a saját pénzügyi és számviteli elemmel rendelkező honvédelmi szervezetek önállóan végzik.

6. § (1) A kincstári költségvetést érintő előirányzat-átcsoportosítás csak a módosítás Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által történő befogadását és az Ámr. 162. §-a szerinti kötelezettségvállalás Kincstárhoz történő bejelentését követően könyvelhető.

(2) Az előirányzat-átcsoportosításról a HM KPÜ – a 3. § szerinti adatszolgáltatás alapján – értesíti a Kincstárt.

(3) Az előirányzat átcsoportosítás Kincstár által történő befogadását követően az előirányzatok főkönyvi könyvelésben történő rögzítését:

a) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezetek részére – és az 5. § a) pontja szerinti tájékoztatást – a HM KPÜ,

b) a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel rendelkező honvédelmi szervezetek pedig a HM KPÜ tájékoztatása alapján önállóan

végzik.

7. § A költségvetési év zárásának előkészítése szakaszában az előirányzat-átcsoportosítást a Kincstár zárási körlevelében a költségvetési támogatási és a bevételi előirányzat-átcsoportosítás befogadására megjelölt határidőt 10 munkanappal megelőzően kell kezdeményezni.

Egyéb eljárási szabályok

8. § A HM fejezet Éves Beszerzési Tervét érintő előirányzat-átcsoportosítás csak a terv módosítására vonatkozó – a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló külön HM utasítás szerint felterjesztett – Közbeszerzési Engedélyezési Kérelem döntéshozó általi jóváhagyását követően kezdeményezhető azzal, hogy a 3. § szerinti adatszolgáltatáshoz a jóváhagyott Közbeszerzési Engedélyezési Kérelem másolatát is mellékelni kell.

9. § A honvédelmi szervezet vezetőjének hatáskörét meghaladó, a 2. § (2) bekezdésében felsorolt, a miniszter, vagy a Kormány hatáskörébe tartozó előirányzat-átcsoportosítás a HM KPÜ útján kezdeményezhető.

Záró rendelkezés

10. § Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

Melléklet a 79 /2007. (HK 15.) HM ut.-hoz

Katonai szervezet

 

Nyt. szám:

...... sz. példány



MINTA

Elöljáró szervezet(ek)

Székhelyén

Tárgy: Saját hatáskörű átcsoportosítás

Megszólítás!

A ...../év nyilvántartási számon felterjesztett és jóváhagyott elemi költségvetésben gazdálkodási jogkörömből adódóan az alábbi átcsoportosítást hajtottam végre:

(null)

CRK

E Ft-ban

Főkönyvi számlaszám

AN

Megnevezés

Összeg (növekedés)

Összeg (csökkenés)

Dologi kiadások összesen

 

 

 

 

Intézményi beruházások összesen

 

 

 

 



Kérem intézkedését az előirányzatok nyilvántartásokon történő átvezetésére.


Dátum


..................................................................
aláírás
*

Az utasítást a 12/2010. (I. 27.) HM utasítás 14. §-a hatályon kívül helyezte 2010. január 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére