• Tartalom

8/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

8/2007. (ÜK. 5.) LÜ utasítás

a lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló 2/1994. (ÜK. 4.) LÜ utasítás módosításáról*

2007.06.01.
Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 50/C. §-ának (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján – az ügyészségi munkavállalói érdek-képviseleti szervezetek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsa egyetértésével – a következő utasítást adom ki:

1. § A lakásszerzés munkáltatói támogatásáról szóló 2/1994. (ÜK. 4.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A munkáltatói kölcsön összege lakásépítés, -vásárlás, illetve az előbbiekben említett célokra hitelintézettől felvett hitel visszafizetése, törlesztése esetén a lakásépítési kedvezménnyel, az alkalmazott és a vele együtt költöző személyek által visszaadott bérlakásért járó térítéssel, illetve elidegenített ingatlanért kapott vételárral csökkentett építési költség, illetve eladási ár összegéig, de az (1) bekezdés b)–c) pontjaiban említett esetekben legfeljebb az ügyész 1. fizetési fokozatára megállapított alapilletmény (a továbbiakban: legalacsonyabb ügyészi alapilletmény) ötszörös, az (1) bekezdésben nem említett esetekben pedig a legalacsonyabb ügyészi alapilletmény háromszoros öszszegéig terjedhet.”

2. § (1) Az Ut. 6. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az alkalmazottnak az adatlaphoz a lakásszerzés pénzügyi feltételeit tartalmazó adatokról okiratokat kell csatolnia. Mellékelni kell különösen:
a) lakás építése vagy bővítése esetén az alkalmazott vagy a vele együtt költöző személy nevére szóló építési engedélyt és a költségvetést;
b) lakás vásárlása esetén, ha az alkalmazott még nem rendelkezik lakással, az adásvételi szerződés egy példányát, ha pedig már rendelkezik, illetőleg rendelkezett lakással, mind az elidegenített, mind az új lakásra vonatkozó adásvételi szerződés egy-egy példányát;
c) lakás korszerűsítése esetén 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot és a költségvetést.”

(2) Az Ut. 6. §-a a következő új (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3)–(4) bekezdés számozása (4)–(5) bekezdésre változik:

„(3) Az okiratok a munkáltatói kölcsönszerződés megkötéséig utólag is benyújthatók. Az alkalmazott az adatlapon az általa leírt és a csatolt okirattal nem igazolt adatok valóságát büntetőjogi felelőssége tudatában aláírt nyilatkozatával tanúsítja.”

3. § Az Ut. 8. §-ának (3) bekezdése a következő új c) ponttal egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi c)–d) pont jelölése d)–e) pontra változik:

c) ellátja a kölcsön fedezetéül szolgáló jelzálogjog bejegyzésével, törlésével, valamint az ingatlan-nyilvántartási rangsor megváltoztatásával összefüggő teendőket, kiadja az ehhez szükséges nyilatkozatokat;”

4. § (1) Az Ut. 9. §-ának (2) bekezdésében „a nyugdíjkorhatár eléréséig” szövegrész helyébe „a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatár, illetőleg előrehozott öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig” szövegrész lép.

(2) Az Ut. 9. §-a a következő új (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3) bekezdés számozása (4) bekezdésre változik:

„(3) Korszerűsítés esetén a megállapodásnak arra is ki kell térnie, hogy – a benyújtott költségvetésnek megfelelően – a munkáltatói kölcsön összegének felhasználását az alkalmazottnak a támogatás folyósítását megelőzően hat hónapon belül és azt követően, a nevére, illetőleg a vele együtt lakó más személy nevére kiállított – az építési termékek műszaki követelményeinek megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező – beépített termékekről, illetőleg a más személy által elvégzett munka ellenértékéről szóló számlával, bizonylattal kell igazolnia. A számlát, a bizonylatot a támogatás folyósításától számított kilenc hónapon belül kell becsatolni a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztálynak. Szerződésszegésnek minősül, ha e határidő alatt a számla, bizonylat becsatolására nem kerül sor.”

5. § (1) Ez az utasítás 2007. június 1-jén lép hatályba.

(2) Az utasítást a folyamatban lévő munkáltatói kölcsön kérelmek esetében is alkalmazni kell, nem érinti viszont a módosítás a hatálybalépése előtt megkötött lakáscélú munkáltatói támogatásokról szóló szerződések érvényességét.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítást a 4/2008. (ÜK 2.) LÜ utasítás 1. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte, 2008. március 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére