• Tartalom

80/2007. (HK 15.) HM utasítás

80/2007. (HK 15.) utasítás

az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2007. (HK 3.) HM utasítás módosításáról*

2007.08.07.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004.évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontjában és a 97. § (1) bekezdés l) pontjában kapott felhatalmazás alapján az intézményi bevételekkel kapcsolatos feladatokról szóló 19/2007. (HK 3) HM utasítást (a továbbiakban: Ut.) a következők szerint módosítom:

1. § (1) Az Ut. 4. §-ának bevezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ) speciális gazdálkodással összefüggő bevételeit kivéve, a HM tárca központosított bevételét képezi a honvédelmi szervezet alaptevékenységével kapcsolatos minden olyan bevétel, mely tevékenység kiadásainak fedezete költségvetési támogatás, vagy természetbeni ellátás formájában biztosított, s annak visszapótlása nem indokolt. A tárca központosított bevételei közé tartoznak kiemelten a következők:”

(2) Az Ut. 4. §-ának d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[4. § A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ) speciális gazdálkodással összefüggő bevételeit kivéve, a HM tárca központosított bevételét képezi a honvédelmi szervezet alaptevékenységével kapcsolatos minden olyan bevétel, mely tevékenység kiadásainak fedezete költségvetési támogatás, vagy természetbeni ellátás formájában biztosított, s annak visszapótlása nem indokolt. A tárca központosított bevételei közé tartoznak kiemelten a következők:]

d) az ingó tárgyi eszközök és készletek értékesítéséből származó bevételek 95%-a, ide nem értve a tankönyvek, jegyzetek, taneszközök, az egészségügyi, gyógyászati készletek és eszközök értékesítési, valamint a barter megállapodások bevételeit;”

(3) Az Ut. 4. §-ának k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[4. § A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok (a továbbiakban: KNBSZ) speciális gazdálkodással összefüggő bevételeit kivéve, a HM tárca központosított bevételét képezi a honvédelmi szervezet alaptevékenységével kapcsolatos minden olyan bevétel, mely tevékenység kiadásainak fedezete költségvetési támogatás, vagy természetbeni ellátás formájában biztosított, s annak visszapótlása nem indokolt. A tárca központosított bevételei közé tartoznak kiemelten a következők:]

k) az igazgatási szolgáltatási díjbevételek 100%-a.”

2. § Az Ut. 5. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 3. § a) pontjába és a 4. § a)-k) pontjaiba nem tartozó, továbbá a 4. § szerint a HM tárca központosított bevételének nem minősített bevételek – a 3. § b) pontjára is figyelemmel – a honvédelmi szervezetek intézményi saját bevételét képezik. Az intézményi saját bevételnek minősített költségvetési bevételek a (2) bekezdésben foglaltak kivételével csak a szükséges előirányzat-módosítást követően használhatók fel.”

3. § (1) Az Ut. 6. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az intézményi bevételek és a HM Infrastrukturális Ügynökség (a továbbiakban: HM IÜ) központi bevételének előirányzatosítását a (10) bekezdésben foglaltak kivételével, valamint a 3–4. §-ok szerinti központosított bevételek elszámolását és befizetését – kivéve a devizabevételeket – egyidejűleg az (5)–(6) bekezdésben foglaltak kivételével negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 15-éig a melléklet szerinti kimutatás kitöltésével, továbbá az előirányzat-módosítási javaslatra vonatkozó szöveges indoklással kell kezdeményezni a HM KPÜ-nél. A kimutatást kettő példányban, a szöveges előirányzat-módosítási javaslatot pedig egy példányban kell megküldeni.”

(2) Az Ut. 6. §-ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) December hónapban realizálódott bevételek előírányzatosításának és elszámolásának kezdeményezését, valamint a központosított bevételek befizetését a (7)–(8) bekezdésekben foglaltak szerint – az áfa-bevétel kivételével – a tárgyévet követő január 15-éig kell végrehajtani. A beutalások a (11) bekezdés szerinti bevételek kivételével a „420"-as kiadási és a (8) bekezdés a)b) pontjai szerinti bevételi KTK-k alkalmazásával történnek.”

(3) Az Ut. 6. §-ának (8) -(9) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(8) A honvédelmi szervezet az adatszolgáltatással egyidejűleg a befizetendő összeget, a (11) bekezdés szerinti befizetések kivételével:
a) a központi költségvetés központosított bevétele esetén a „620”-as bevételi kincstári tranzakciós kóddal (KTK) a „HM Fejezeti befizetési” megnevezésű, 10023002- 00370004-60000006 számú,
b) a HM tárca központosított bevétele vonatkozásában a „310”-es KTK-val a „HM KPÜ II. (0102) Központi” megnevezésű, 10023002-01782439-00000000 számú
kincstári számlájára átutalja.
(9) A honvédelmi szervezet a központosított bevételeit – a (11) bekezdésben foglaltakat kivéve – a főkönyvi könyvelésben átfutó főkönyvi számlaszámokra (bevételként és kiadásként) könyveli.”

(4) Az Ut. 6. §-a a következő (10)–(11) bekezdésekkel egészül ki:

„(10) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (a továbbiakban: ZMNE) a költségtérítéses képzésből befolyó bevételeit saját hatáskörben előirányzatosítja a következők szerint:
a) a befolyt bevételekkel kapcsolatos saját hatáskörben történő előirányzat-módosításról a melléklet szerint tájékoztatást küld a HM KPÜ részére;
b) az előirányzat-módosításról a HM KPÜ értesíti a Magyar Államkincstárt, és az előirányzat-módosítás befogadásáról haladéktalanul tájékoztatja a ZMNE-t;
c) a ZMNE a HM KPÜ értesítése alapján az előirányzat-módosítást főkönyvi könyvelésében rögzíti, melyet követően a bevétel felhasználható.”

(11) A honvédelmi szervezet vállalkozási tevékenységének bevételeiből a 3. § ba) és bb) pontjai szerinti, a központi költségvetés központosított bevételét érintő befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kiadást az intézmény költségvetésében folyó kiadásként számolja el.”

4. § Az Ut. 9. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti összeget legkésőbb a tárgyévet követő április 15-éig kell a melléklet szerinti formában elszámolni és a 6. § (8) bekezdés b) pontjában kijelölt számlára befizetni.”

5. § Az Ut. a következő 9/A §-sal egészül ki:

9/A. § (1) A HM tárca egészségügyi intézetei által beszedett vizitdíj és kórházi napidíj támogatásértékű bevételként az Egészségbiztosítási Alapból történő támogatásnak minősül.
(2) A bevételek az egészségügyi intézetek részére jóváhagyott eredeti támogatásértékű bevételi előirányzat teljesítéséig előirányzat-módosítás nélkül felhasználhatóak. Az eredeti támogatásértékű bevételi előirányzatot meghaladó többletbevételek előirányzatosítását a 6. §-ban előírtak szerint kell kezdeményezni.”

6. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut. 7. § (2) bekezdésében „a HM Infrastrukturális Ügynökséggel (a továbbiakban: HM IÜ)” szövegrész helyébe „a HM IÜ-vel” szöveg lép.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást a 19/2008. (HK 5.) HM utasítás 12. §-a hatályon kívül helyezte 2008. március 11. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére