• Tartalom

91/2007. (HK 16.) HM utasítás

91/2007. (HK 16.) HM utasítás

az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról*

2007.08.28.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. §-a (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtási rendjéről és szabályairól szóló 31/2000. (X. 27.) HM rendelet (a továbbiakban: R.) 8. §-ának (6) bekezdésére – az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja (a továbbiakban: NSIP) magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek (a továbbiakban: NAK) terhére alkalmazandó ellátási és felhasználási normákról a következő

utasítást


adom ki:
I. Fejezet


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed az R. 4. § (2) bekezdése szerint kijelölt, NAK-kal gazdálkodó programfelelős szervezetre és a Nemzetközi Programirodára.

(2) A programfelelős szervezet ezen utasítás alkalmazásában a Honvédelmi Minisztérium (a továbbiakban: HM), illetve a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) alapító okirattal rendelkező, az NSIP megvalósítására megbízott szervezete.

II. Fejezet

A PROGRAMFELELŐS SZERVEZET ÉS A NEMZETKÖZI
PROGRAMIRODA ÁLTALÁNOS JELLEGŰ ELLÁTÁSI ÉS FELHASZNÁLÁSI NORMÁI
Élelmezési és vendéglátási normák

2. § (1) A NATO általi ellenőrzések, illetve a NATO és az NSIP végrehajtásában érintett nemzetközi szervezetek általi helyszíni szemlék, konzultációk esetén a napi ellátás normája a nemzetközi katonai együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 3. számú mellékletében az „E” kategóriára megállapított összeg. Egy étkezés esetén a napi norma 70%-a használható fel. Az étkezéseken a HM, illetve az MH állományából szervezetenként egy-egy fő, a rendező szerv képviseletében – a gépjárművezetőt is beleértve – legfeljebb három fő vehet részt, részükre a napidíj nem illetményes.

(2) Több tagállamot érintő rendezvény, konferencia esetén

a) a napi ellátás normája – beleértve a díszétkezést is – az Ut. 3. számú melléklet „E” kategóriájára meghatározott összeg,

b) a büféköltségek normája az Ut. 5. számú mellékletében a „D–E” kategóriára megállapított összeg.

(3) Az NSIP-hoz kapcsolódó, hazai résztvevők részére tervezett rendezvények élelmezési ellátását lehetőség szerint honvédségi objektumban kell megszervezni a Magyar Honvédség élelmezési ellátásáról szóló 22/2006. (VIII. 8.) HM rendelet 4. számú melléklet 8. pontja szerint.

Reprezentációs és protokolláris normák

3. § (1) A programfelelős szervezet vezetője részére – a NAK terhére – évente a belföldi reprezentációról szóló HM utasítás 1. számú melléklete szerint a HM ügynökség vezetője részére meghatározott reprezentációs keret számítható fel.

(2) Az egyes projektek ünnepélyes átadása alkalmából a megvalósításban részt vevő külső és belső személyek részére adható ajándéktárgy normája alkalmanként az Ut. 6. számú mellékletében a „C” kategóriára meghatározott összeg, amely

a) miniszteri vagy államtitkári átadás esetén 20 fő,

b) szakállamtitkári átadás esetén 10 fő,

c) a programfelelős szervezet vezetője által történő átadás esetén 5 fő után számítható fel.

Irodaszer- és nyomtatványnormák

4. § (1) A programfelelős szervezet írószer, irodaszer kiegészítés jogcímén a ruházati illetménynormákról szóló HM utasítás ruházati illetmények című melléklete alapján

a) írószerre, egyéb irodaszerre a VII. típusú besorolás,

b) irodapapírra a VIII. típusú besorolás

szerinti összeget tervezhet egy évre.

(2) A Nemzetközi Programiroda az (1) bekezdés szerinti keretek 30%-át tervezheti évente.

A NAK terhére beszerzett és üzemeltetett gépjárművek éves kilométer-kiszabata és használatának rendje

5. § (1) A programfelelős szervezet gépjárműveinek éves belföldi kilométer-kiszabata 20 000 km/gk.

(2) A programfelelős szervezet külföldi utazásainak éves kilométer-kiszabata 20 000 km, amely a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló HM utasítás szerint jóváhagyott kiutazási engedélyek alapján használható fel.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerint tervezhető éves kilométer-kiszabatok egymás közötti átcsoportosítása nem engedélyezett. A gépjárművek üzemeltetését a honvédségi közúti járművek üzemben tartásáról szóló HM rendelet előírásai szerint kell biztosítani.

(4) A Nemzetközi Programiroda állomáshelyén történő utazásokra 20 000 km/gk, külföldi utazásokra 10 000 km/gk éves keret tervezhető.

Mobiltelefonok normái

6. § (1) A programfelelős szervezet és a Nemzetközi Programiroda részére engedélyezett mobiltelefonok mennyiségét és azok használatára jogosultakat a programfelelős által összeállított és a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár által jóváhagyott névjegyzék tartalmazza.

(2) A programfelelős szervezet vezetőjének és a programok koordinálására kijelölt szervezeti elemek vezetőjének normája a szolgálati rádiótelefon-ellátás és használat szabályairól szóló HM utasítás mellékletében a „B” kategóriának megfelelő keretösszeg.

(3) Az ügyintézők normája a „D” kategóriára megállapított keretösszeg.

(4) A keretösszeget meghaladó többletfelhasználás egyedi elbírálás alapján engedélyezhető. A kérelmet – a részletes számla csatolásával – a programfelelős szervezet vezetője a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár részére felterjeszti. Nemleges döntés esetén a többletfelhasználást magáncélú igénybevételnek kell tekinteni, összegét a felhasználó – a részletes számla költségeivel együtt – a pénzügyi ellátó pénztárába köteles befizetni.

(5) A NAK terhére beszerzett és az (1) bekezdésben engedélyezett mennyiséget meghaladó mobiltelefonok tárolására, illetve azok használatának végleges befejezését követően az MH Logisztikai Ellátó Központnak történő leadására a programfelelős szervezet vezetője intézkedik.

Jutalmazás

7. § (1) A program megvalósítása érdekében tevékenykedők jutalmazására jutalmazási keretet kell képezni, melynek mértéke a programfelelős szervezet éves általános parancsnoki jutalomkeretének 50%-a, melyből 60% a programfelelős állományának, 40%-a pedig a program megvalósításában résztvevő, de a programfelelős szervezet állományába nem tartozó személyek jutalmazására fordítható. A 60–40%-os elosztási arány – a (6) bekezdésben foglaltakra tekintettel – indokolt esetben a programfelelős szervezet vezetője által 10%-kal eltéríthető.

(2) Az (1) bekezdés szerint felszámított keretből a kiemelkedő munkát végzők a programfelelős szervezetnél legfeljebb kéthavi, a külső résztvevők közül legfeljebb 10 fő, maximálisan egyhavi távolléti díjnak megfelelő összegű jutalomban részesíthetőek.

(3) A (2) bekezdés szerinti, valamint az egyéb jutalmak együttes összege nem haladhatja meg a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 130. § (2) bekezdésében meghatározott mértéket.

(4) A jutalmazási javaslatokat a programfelelős szervezet készíti el és jóváhagyásra – a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség egyidejű tájékoztatásával – a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkárához terjeszti fel.

(5) Az egyes projektek ünnepélyes átadása alkalmából a megvalósításban résztvevők jutalmazására a programfelelős éves általános parancsnoki jutalomkeretének

a) miniszteri vagy államtitkári átadás esetén 20%-a,

b) szakállamtitkári átadás esetén 10%-a

számítható fel.

(6) A programfelelős szervezet vezetője általi ünnepélyes átadáson történő jutalmazás esetén az (1) bekezdés szerint felszámított jutalomkeret használható fel.

A NAK normák felhasználási rendje

8. § (1) Az ezen utasításban meghatározott normák alapján kell elkészíteni a NAK éves költségvetési tervét, melyhez csatolni kell a számszaki bizonyítást. Több program megvalósítását végző programfelelős a NAK éves költségvetési tervében a működési és fenntartási kiadásokat programokra elosztva állítja össze. Az éves normák felszámítása több program irányítása esetében is egyszer vehető figyelembe.

(2) A programfelelős szervezet vezetője

a) a 2. § (1) bekezdése szerinti rendezvényekre a normák alapján rendezvényenként külön-külön költségvetési tervet hagy jóvá,

b) a 2. § (2) bekezdése szerinti rendezvényekre a normák alapján rendezvényenként külön összeállított költségvetési tervet jóváhagyásra, a rendezvény megkezdése előtt 10 nappal a HM védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár részére felterjeszti.

(3) A programfelelős szervezet a jóváhagyott költségvetési tervek alapján számol el a pénzügyi ellátó részére. A pénzügyi ellátó a normák alapján ellenőrzi a felhasználás jogosságát és szabályosságát.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az Észak-atlanti Szerződés Szervezete Biztonsági Beruházási Programja magyarországi végrehajtásához kapcsolódó Nemzeti Adminisztrációs Költségek ellátási és felhasználási normáiról szóló 37/2002. (HK 13.) HM utasítás.

(2) A 2007. évi éves költségvetési terveket jelen ellátási normák szerint kell összeállítani és jóváhagyásra az R. szerint felterjeszteni.

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

*

Az utasítást utóbb a 150/2007. (HK 3/2008.) HM utasítás módosította. Az utasítást a 26/2009. (IV. 3.) HM utasítás 22. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2009. április 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére