• Tartalom

92/2007. (HK 16.) HM utasítás

92/2007. (HK 16.) HM utasítás

egyes nyomdai tevékenységek tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjéről1

2007.08.28.
A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban Hvt.) 52. § (1) bekezdés f) és 97. § (1) bekezdés n) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Hvt. 109. § (1) bekezdésre, a Honvédelmi Minisztérium részvételével alapított közhasznú társaságok működése feletti tulajdonosi és szakmai felügyeletgyakorlás és a szakmai követelménytámasztás rendjéről szóló 96/2005. (HK 20.) HM utasítás, a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasítás, továbbá a Nyomtatványrendszeresítő Bizottság felállításáról és működésének rendjéről, valamint a nyomtatványrendszeresítés, módosítás és hatályon kívül helyezés szabályairól szóló 131/2006. (HK 24.) HM utasítás rendelkezéseire – egyes nyomdai tevékenységek tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjéről az alábbi

utasítást


adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter alárendeltségébe, közvetlen irányítása, illetve fenntartói irányítása továbbá közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki.

(2) Az utasítás tárgyi hatálya a HM és az MH működési körében felmerülő alábbi nyomdai tevékenységek tervezésének, végzésének és felügyeletének rendjére terjed ki:

a) nyomdai-sokszorosítási munkákra,

b) szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok nyomdai munkálataira,

c) rendszeresített nyomtatványok nyomdai munkálataira.

2. § Az utasítás alkalmazása során

a) nyomdai-sokszorosítási munka:

– dokumentumok, kiadványok sokszorosítása és kötészeti munkák, amelyek irodai eszközökkel nem oldhatók meg;

– egy vagy több színes alkalmi nyomtatványok, kiadványok (oklevelek, névjegyek stb.) előállítása.

b) szolgálati könyv és főnökségi kiadvány: a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasítás 2. §-ának (1)1, illetve (2)2. bekezdése szerinti kiadvány,

c) rendszeresített nyomtatvány: a Magyar Honvédségben rendszeresített nyomtatványok jegyzékében szereplő kiadvány.

d) a nyomdai munkák igénybevételére jogosultak:

da) az utasítás hatálya alá tartozó valamennyi nyomdai munka igénybevételére jogosultak a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatának kiadásáról szóló 82/2006. (MK 94.) HM utasításban meghatározott fogalmak szerint a HM szervek és a miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetek, az államtitkár által felügyelt szervezet;

db) szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok nyomdai munkálataival kapcsolatos nyomdai munka igénybevételére jogosultak a honvédelmi miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP);

dc) rendszeresített nyomtatványok nyomdai munkálatainak igénybevételére jogosult a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (a továbbiakban: HM FLÜ).

A nyomdai munkák tervezése

3. § (1) A nyomdai munkák igénybevételére jogosultak – a rendszeresített nyomtatványok kivételével – a Nyomási terv összeállításához az előzetes igényeket a tárgyévet megelőző évben május 15-ig, a végleges javaslatokat pedig a tárgyévet megelőző év október 15-ig megküldik az MH Geoinformációs Szolgálat (a továbbiakban: MH GEOSZ) részére.

(2) A szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok esetén az MH GEOSZ a kiadási tervben jóváhagyott termékek nyomdai munkálataival kapcsolatos igényeket megjeleníti a Nyomási tervben.

(3) A rendszeresített nyomtatványokra vonatkozó igényeket az MH ÖHP gyűjti, és az (1) bekezdésben meghatározott határidő szerint, a HM FLÜ útján továbbítja az MH GEOSZ-nak.

(4) A nyomdai munkákat a szolgálati könyvek elsőbbségét és a munkák prioritását figyelembe véve éves Nyomási tervben kell meghatározni, 1+2 évre tervezve.

(5) A Nyomási tervek az adott naptári év január 1-jétől a december 31-ig terjedő időszakot ölelik fel.

(6) Az MH GEOSZ a javaslatok alapján – az 1. § (2) bekezdésében meghatározott feladatok szerinti bontásban – állítja össze a Nyomási terv javaslatot és a megvalósítására vonatkozó költségvetési javaslatot, mely a benyújtott igények fontosság szerinti rangsorát is tartalmazza, a HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF) által biztosított kiadási igény kereteken belül.

(7) Az igényjogosultak részére – az előre nem tervezhető igények (például: rendezvényekhez kapcsolódó kiadványok, névjegykártyák, oklevelek, gyorssokszorosítási feladatok stb.) kielégítése céljából – rendelkezésre állási keretet kell tervezni.

(8) A Nyomási terv javaslatot az MH GEOSZ október 31-ig a HM VTF-en keresztül, a szolgálati út betartásával felterjeszti jóváhagyásra a honvédelmi miniszter részére.

(9) A Nyomási terv a Tárca Védelmi Tervező Rendszere eljárásrendjének megfelelően kerül kidolgozásra.

(10) A Nyomási tervet a honvédelmi miniszter a tárgyévet megelőző év december 15-ig hagyja jóvá.

(11) A jóváhagyott rendelkezésre állási keretet és Nyomási tervet az MH GEOSZ szervezetenkénti bontásban megküldi az igényjogosultak részére.

(12) A Nyomási tervben szükségessé váló tervmódosítás – amennyiben többletköltséget igényel – a 96/2005. (HK 20.) HM utasításban meghatározott eljárásrendnek megfelelően a honvédelmi miniszter jóváhagyásával történhet. Ha nem jár többletráfordítással, a nyomdai munkák igénybevételére jogosultakkal történő egyeztetést követően, egy korábban jóváhagyott nyomdai feladat törlése mellett a Nyomási terv az MH geoinformációs szolgálatfőnök döntésével módosítható. A módosításról az érintett szervezeteket értesíteni kell.

A nyomdai munkák végrehajtása

4. § (1) A nyomdai munkákat (sokszorosítás és nyomdai kivitelezés) a HM Térképészeti Kht. végzi.

(2) A szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok alakját, nagyságát, kötését, anyagát, valamint a kiadással és annak tervezésével kapcsolatos mintákat a HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség 1995-ben kiadott, 214/682 nyt. számú „Útmutató a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kidolgozói munkáihoz és kiadásához” című kiadványa tartalmazza.

(3) A rendszeresített nyomtatványok formai és kiviteli követelményeit az újonnan rendszeresített nyomtatványok esetében a rendszeresítéséről szóló HM Honvéd Vezérkar főnöki határozatok, a már rendszeresített nyomtatványok esetében az MH Logisztikai Ellátó Központ (a továbbiakban: MH LEK) által átadott mintaokmányok tartalmazzák.

A nyomdai munkák szervezése és szakmai felügyelete

5. § (1) A nyomdai munkák végzésének szakmai felügyeletét az MH GEOSZ látja el. Ennek keretében:

a) negyedévente ellenőrzi a Nyomási terv megvalósulásának időarányos állapotát,

b) ellenőrzi az elkészült szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok minőségét.

(2) Az MH GEOSZ koordináló szerepet lát el a feladat végrehajtását kérő és a HM Térképészeti Kht. között.

(3) A jogosultak a rendelkezésre állási keretük terhére végrehajtandó feladatokat közvetlenül a HM Térképészeti Kht.-től kérik.

(4) Az MH GEOSZ negyedévente tájékoztatást kér a HM Térképészeti Kht.-től a rendelkezésre állási keret igénybevételére jogosult szervezetek keretfelhasználásának állásáról.

(5) Az MH GEOSZ jogosult a negyedévenként fel nem használt kereteket – az érintettek egyidejű tájékoztatásával – átcsoportosítani.

(6) Az MH GEOSZ és a HM Térképészeti Kht. a kapcsolattartás részletes szabályait jelen utasítás hatálybalépését követő hatvan napon belül együttműködési megállapodásban rögzítik. Az együttműködési megállapodásban ki kell térni a minősített adatok kezelésére, melyet a HM információvédelem szakirányítását ellátó szervével egyeztetni kell.

Átvétel és elosztás

6. § (1) Az elkészült termékek minőségi átvételét nyomtatványok esetében a HM FLÜ Technológiai Igazgatósága, szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok esetén az MH GEOSZ, az egyéb nyomdai termékek esetében a feladat végrehajtását kérő végzi.

(2) Az elkészült termékek mennyiségi átvételét:

a) rendszeresített nyomtatványok esetén az MH LEK,

b) szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok esetén az MH GEOSZ,

c) egyéb nyomdai munkák esetén a feladat végrehajtását kérő

végzi.

(3) A mennyiségi átvételt végző köteles gondoskodni az átvett termékek elosztásáról.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez az utasítás a közzététele napján lép hatályba, egyidejűleg a szolgálati könyvek és főnökségi kiadványok kiadásának rendjéről szóló 93/2006. (HK 18.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) VI. Fejezetének címe és 11. §-a hatályát veszti.

(2) A HVK Hadműveleti Főcsoportfőnökség 1995-ben kiadott, 214/682 nyt. számú „Útmutató a szolgálati könyvek és a főnökségi kiadványok kidolgozói munkáihoz és kiadásához” című kiadványát az MH GEOSZ 2008. szeptember 30-ig átdolgozza.

8. § (1) Ezen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg az Ut. 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

3. § A kiadás – ezen utasítás alkalmazása szempontjából – magában foglalja a szolgálati könyveken és a főnökségi kiadványokon – a nyomdai munkálatok kivételével – végzendő valamennyi munkafolyamatot, azok megtervezésétől tárolásáig.”

(2) Az Ut.

a) 4. § (2) bekezdésében az „MH Szabályzatkiadó Intézet és Központi Nyomda (a továbbiakban: Intézet)” szövegrész helyébe az „MH Geoinformációs Szolgálat (a továbbiakban: Szolgálat)”;

c) 5. § (2) bekezdésének a) pontjában, 7. § (1), (4), (8) bekezdéseiben, 8. § (1) bekezdéseiben, 11. § (2) bekezdésének második és harmadik mondatában, 12. § (2) bekezdésének a) pontjában és (3) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében az „Intézet parancsnoka” szövegrész helyébe az „MH geoinformációs szolgálatfőnök”;

d) 5. § (2) bekezdésében, 7. § (6) bekezdésének b) pontjában, 12. § (5) bekezdésében, 15. § (4) bekezdésében „az Intézethez” szövegrész helyébe „a Szolgálathoz”;

e) 6. § (2) bekezdésében „az Intézettel” szövegrész helyébe „a Szolgálattal”;

f) 9. § (3) bekezdésében, 14. § (2) bekezdésében, 15. § (1) bekezdésében „az Intézetnek” szövegrész helyébe „a Szolgálatnak”;

g) 9. § (4) bekezdésében „az Intézeten” szövegrész helyébe „a Szolgálaton”;

h) 12. § (6) bekezdésében az „Intézet parancsnokától” szövegrész helyébe az „MH geoinformációs szolgálatfőnöktől”

szövegrész lép.

(3) Az Ut. 5. § (2) bekezdése felvezető mondata és a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A kiadási terv összeállításához a javaslatokat a kiadásra jogosultak a tárgyévet megelőző évben július 20-ig megküldik a Szolgálathoz.
a) A szolgálatfőnök a javaslatok alapján állítja össze a kiadási tervet – a tervezett költségvetés függvényében, legkésőbb szeptember 20-ig –, amelyet a honvédelmi miniszter hagy jóvá.”

(4) Az Ut. 8. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) A kijelölt személyekkel az elvégzendő munkára a szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló HM utasítás szerinti szerződést kell kötni, amelyet az MH geoinformációs szolgálatfőnök köt meg a munka megkezdése előtt.”

Dr. Szekeres Imre s. k.,

honvédelmi miniszter

1

Az utasítást az 56/2011. (V. 13.) HM utasítás 8. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. május 21. napjával. Alkalmazására lásd a hatályon kívül helyező utasítás 8. § (2) bekezdését.

1,

(1) szolgálati könyv: a szabályzat és az alapdoktrína.

2.

(2) főnökségi kiadvány: a doktrína, állandó működési eljárások, a szövetségi, illetve a NATO egységesítési dokumentumok (STANAG, AP stb.), a szakutasítás – ideértve a HM közigazgatási államtitkár, illetve helyettes államtitkárok által az ezen utasítás hatálybalépése előtt kiadott szakutasítást –, a műszaki leírás, a lőtáblázat, a kiképzési program, a tankönyv, a kézikönyv, a módszertani és tansegédlet (pl. programozott szakanyag, példatár, normatáblázat, kiképzés-szervezési szakanyag, oktatás-technikai leírás stb.), a jogszabályok vagy belső rendelkezések gyűjteménye, az ár- és cikkjegyzék, a hasonló rendeltetésű – 5. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti – külföldi katonai és védelmi kiadványok fordítása, valamint a szolgálati könyvnek nem minősülő, de a szabályozott tevékenységet elősegítő – könyv, füzet, DVD, CD, videofilm vagy hangszalag formájában kiadásra kerülő – egyéb kiadvány.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére